23.03.2013 | 12:05 > 12:09 Dogovor!? : Normalizacija odnosa ili nečija pobeda


23.03.2013 | 12:05 > 12:09

Dogovor!? : Normalizacija odnosa ili nečija pobeda

Izvor: KIM

Politika Srbije prema Kosovu se menja – Nikolić je pragmatičan, a Dačić racionalan, navodi u emisiji “Dogovor!?” Azem Vlasi. Predsednik srpske opštine Štrpce Zvonko Mihajlović smatra da će konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine biti “kapitulacija” Srbije.

‘‘Dogovor!? ‘‘: Azem Vlasi i Zvonko Mihajlović from kim on Vimeo.

Poznati prištinski analitičar Azem Vlasi kazao je u emisji “Dogovor!?” KIM radija, da se politika Srbije prema Kosovu značajno menja, a jedan od dokaza, kako je naveo je i to što “nema radikala u Skupštini Srbije”.

“Tomislav Nikolić pokušava da bude pragmatičan, a Ivica Dačić koji je bio Miloševićev čovek pokušava da bude racionalan, ne za ljubav Albancima, već zbog interesa Srbije”, ističe on.

Predsednik opštine Štrpce i član Srpske radikalne stranke Zvonko Mihajlović navodi da dijalog treba prekinuti jer Srbi na kraju “neće dobiti ništa”.

“Veliki je problem što je dijalog Beograda i Prištine preseljen sa terena Saveta bezbednosti gde je Srbija imala prijatelje na teren EU gde Srbija gotovo da nema prijatelje ne računajući pet ili šest zemalja koje nisu priznale nezavisno Kosovo. Smatramo da bi u ovom trenutku bilo najpametnije te pregovore prekinuti i sačekati pogodan trenutak kada se promene okolnosti i odnos snaga u svetu.”

On očekuje da će srpski pregovarački tim biti doveden u situaciju da “ zbog dobijanja nekog virtuelnog datuma Srbija kapitulira u Briselu”, a jedini koji će profitirati, kako je kazao, biće kosmetski Albanci.

Prema Vlasijevim rečima Priština pristaje jedino na Ahtisarijev plan, čime opštine dobijaju veća ovlašćenja od drugih lokalnih samouprava na Kosovu i u regionu.

Gosti emisije Dogovor!? govorili su i o martovskom pogromu, o visokoj politici ali i o lokalnim temama.

U opštini Štrpce, prema rečima njenog predsednika, trentno živi oko 15 500 stanovnika, od čega 12 000 Srba.

Najveći problemi su, kako je naveo, “težnja Prištine da promeni etničku strukturu stanovništva, kosovska opština Štrpce i privatizacija imovine Republike Srbije”.

23.03.2013 | 15:30

N. Spahiju: Srbima treba napraviti ustupak koji traže

Izvor: KIM |

Politički analitičar iz Kosovske Mitrovice Nedžmedin Spahiju u izjavi za Radio KIM kaže da bi Priština u dijalogu trebala Srbima da napravi ustupak oko zajednice opština, jer se ovako samo gubi vreme.

Nedžmedin Spahiju (Foto arhiva KIM)

“Kompromisi su bolji, nego gubiti vreme, jer gubljenje vremena je štetno kako za Kosovo, tako i za Srbiju. Ja ne mislim da je popuštanje gubljenje interesa, zapravo gubljenje vremena je je veći gubitak”, kazao je Spahiju.

Spahiju kaže da je jasno da srpska zajednica želi da se izoluje u kosovskom društvu, što ističe, nije dobro, ni za same Srbe, a ni za Kosovo, ali da je i ova “zamrznuta situacija u dijalogu štetna po obe strane”.

On ističe da bi, ukoliko kosovsko društvo ne bi bilo podeljeno, uticaj Srba u kosovskom društvu bio puno veći, a samim tim i uticaj Srbije na Kosovo.

“Mislim da u dijalogu Vlada u Beogradu želi da što više izoluje srpsku zajednicu na Kosovu, da stvore neki odbrambeni mehanizam koji bi njih izolovao u okviru kosovskog društva. Ne mislim da je to interes srpske zajednice, niti interes Beograda, jer su Srbi jedina zajednica na Kosovu koja ima državno iskustvo i to je velika prednost koju srpska zajednica ima naspram drugih zajednica na Kosovu, a ukoliko se ona tako ogradi neće moći da koristi tu prednost, ali ako već Srbi insistiraju da se to tako uradi, da naprave te mehanizme onda mislim da je pametnije da im se popusti u tom smislu i da se krene napred”, kazao je Spahiju.

Postavi komentar