22.03.2013 | 15:17 -> 15:55 Danas sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija – >Paralelne samo-proglašene Šiptarske institucije sa Kosova i Metohije predvođene Hašimom Tačijem izneli negativne stavove protiv Srba i Srbije ali i Republike Srpske što za posledicu ima izazivanje srbo-fobiju na Balkanu ali i u Svetu!!!


22.03.2013 | 15:17 -> 15:55

„Srbija za dogovor ne za poniženje“

IZVOR: B92Njujork — Ivica Dačić rekao na sednici SB UN da je Srbija voljna da dijalog s Prištinom uspe, ali da nije spremna na „poniženja i dvostruke standarde“.

(Beta, arhiva)
 (Beta, arhiva)

Premijer Srbije je naglasio da je neophodno da Unmik ostane na Kosovu i dodao da pregovori s Prištinom ne vode ka priznanju Kosova.

„Pomirenje Srba i Albanaca podrzumeva donošenje teških odluka. Susreti u Briselu su potvrda spremnosti. Srbija će nastaviti saradnju sa otvorenim i iskrenim namerama, imajući za cilj postizanje rešenja“, rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da je Srbija opredeljena za to da ide u susret evropskoj budućnosti.

„Posle mnogo godina sukoba, region treba da uđe u novu fazu izgradnje dijaloga. Srbija je opredeljena za dijalog. Ali za napredak u odnosima Beograda i Prištine neophodna je politička volja i hrabrost na kompromis. Srbija je spremna da dijalog uspe, ali ne na poniženje i dvostruke standarde. Nadam se da će dijalog dovesti do pravednog i trajnog rešenja, i da ćemo se svi okrenuti budućnosti“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da Srbija vidi dijalog kao jedini način za iznalaženje održivih rešenja za probleme stanovništva na KiM.

Dačić je dodao i da se Srbija protivi svakom jednostranom potezu, poput toga što je Kosovo tražilo međunarodni broj preko Albanije iako se pregovori o tome još vode.

„Srbija ima usaglašenu državnu politiku, baziranu na komproimisu i odbrani državnih interesa uz uvažavanje prava i Srba i Albanaca“, rekao je Dačić i dodao da Srbija nastavlja da traži mirodljubivo rešenje kroz dijalog s Prištinom.

Dačić je istakao da učešće Srbije u dijalogu u Briselu i eventualni dogovor ne znači da će Srbija priznati jednostranu nezavisnost Kosovo.

„Želim da jasno kažem da Srbija svojim učešćem u dijalogu neće promeniti svoj stav da neće priznati jednostranu nezavisnost Kosova. Dijalog je statusno neutralan i nijedan dogovor koji će u Briselu biti postignut neće voditi našem priznavanju Kosova“, rekao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da Srbija zemljama koje nisu priznale jednostranu nezavisnost Kosova želi da poruči da neće promeniti svoj stav i da im zahvali što nisu priznale Kosovo.

Premijer je rekao i da Srbija UNMIK vidi kao ključan faktor za uspostavljanje mira i stabilnosti na Kosovu i da snažno podržava njegove aktivnosti.

Dačić je naglasio da bez zaštite nealbanaca „projektovani cilj bezbednog multinacionalnog društva“ neće biti moguć.

„Neophodno je da Unmik ostane na Kosovu, u adekvatnom sastavu, kako bi se efikasno informisao Savet bezbednosti UN, pošto oni imaju veliku ulogu u nalaženju rešenja na Kosovu“, rekao je Dačić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN da je „uloga Srbije destruktvina“ i otežava bezbednosnu situaciju.

Govoreći o stanju na Kosovu, premijer je rekao da se i pored višegodišnjeg međunarodnog prisustva Srbi na Kosovu i dalje suočavaju sa ograničavanjem slobode kretanja, da im je ugrožena bezbednost. Dačić je naveo da „faktografski podaci“ reflektuju osetljiv položaj Srba na terenu i značajne izazove.

„Devet godina od martovskog pogroma u kome je uništeno više od 150 objekata Srpske pravoslavne crkve od koga su 34 iz srednjeg veka, a neki su pod zaštitom Uneska, niko nije kažnjen“, rekao je Dačić i dodao da su u pogromu učestvovale hiljade ljudi.

Dačić je rekao da Srbija traži ponovnu istragu koja bi dovela do vinovnika, ali i inspiratora zločina.

Premijer je rekao i da je praktično zaustavljen povratak raseljenih na Kosovo i da je u proteklim mesecima povećan broj međuetničkih incidenata što, kako je naveo, dodatno pogoršava uslove za povratak.

„U januaru su oštećena ili uništena 102 nadgrobna spomenika na pravoslavnim grobljima, a nema osumnjičenih niti kažnjenih“, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je ocenio da „etnički zločini niskog intenziteta“ doprinose daljem smanjenju slobode kretanja manjinskih zajednica, a ukazao je i da su učestali slučajevi privođenja Srba na Kosovu bez jasnih razloga.

Kao primer je naveo prebijanje 11 srpskih mladića koje je kosovska policija privela u Gračanici u decembru prošle godine.

Zarif: Dačić i Tači pokazali hrabrost

Šef UNMIK-a Farid Zarif označio je kao „istorijske“ nedavne susrete najviših zvaničnika Beograda i Prištine i izrazio nadu da će i Beograd i Priština istrajati u nastojanju da postignu kompromis.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, Zarif je ocenio da su „uporni pregovarači“ Ivica Dačić i Hašim Tači tokom dijaloga pokazali „hrabrost“.

„Nadam se da će dve strane ostati uporne u naporima da postignu kompromise i pronadju ostvariva rešenja za obe zajednice na Kosovu“, kazao je. Zarif je ocenio da je „postignut veliki napredak“, ali i ukazao da je „došlo do izazova na terenu“, navodeći kao primer rušenje srpskih nadgrobnih spomenika. Kako je rekao, zabeležano je „nekoliko incidenata“, a korišćena je i „retorika koja raspiruje strasti i nekad ugrožava napore da se sporazumi koji su postignuti primene“.

On je pozvao „obe strane“ da „preuzmu lidersku ulogu“, da „umanje reakcije i emocije svojih gradjana“ i da, kako je rekao, „i Beograd i Priština značajno pojačaju aktivnost sa građanima na severu“ Kosova.

Ban Ki Mun je u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima, poput incidenta tokom proslave pravoslavnog Božića.

Sednica Saveta bezbednosti UN trebalo je prvobitno da bude održana 22. februara, ali je zbog nastavka dijaloga između Beograda i Prištine odložena za jedan mesec.

Uoči sednice SB UN, premijer Ivica Dačić je informisao generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o dijalogu s Prištinom i poručio mu da UNMIK treba da ima vodeću ulogu.

22.03.2013 | 19:08

Dve osobe ubijene u Vučitrnu

IZVOR: BETAPriština — Dve osobe ubijene su u centru Vučitrna, potvrdila je regionalna policija Kosova. Kako lokalni mediji prenose, razlog za njihov međusobni obračun je zelenašenje.

Portparol Besim Hoti rekao je da se u Vučitrnu dogodilo dvostruko ubistvo i da je slučaj prijavljen oko 14 časova.

„Motiv je još nepoznat“, rekao je Hoti. Portal Indeks onlajn je javio da su ubijeni Džabir Krasnići i Bajram Grbeši, stari između 40 i 45 godina, koji su se i pre dva meseca fizički razračunavali.

Dva člana porodice Grbeši su u zatvoru zbog zelenašenja što je, prema oceni portala, i motiv ubistva.

22.03.2013 | 09:32

S. Petrović zadovoljan dijalogom

Izvor: KIM |

Zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović izjavio je da je zadovoljan pomacima u dijalogu Beograda i Prištine i atmosferom u kojoj se odvija.

Slobodan Petrović (Foto arhiv KIM))

Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS), bio je član prištineske delegacije u poslednjoj rundi dijaloga koja je održana u sredu. Po povratku u Prištinu kazao je da veruje da će doći do uspeha.

“Mislim da je vidljiva rešenost obe strane da se sporazum postigne. To je garant da će veoma brzo doći do konačnog uspeha dijaloga koji pre svega treba da bude u interesu građana ali i veliki korak ka evropskom putu Kosova i Srbije. U tom smislu ja sam optimista”, kazao je Petrović u saopštenju SLS-a.

Petrović će, dodaje se u saopštenju, aktivno učestvovati u preocesu dijaloga Prištine i Beograda.

22.03.2013 | 09:59

D.Jevtić: Rešavaćemo probleme povratnika

Izvor: KIM |

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić boravio je juče u Klini i tom prilikom obišao povratnike u selima Grabac i Berkovo.

Jevtić i Rašić u Klini (Foto ministarstvo za povratak vlade Kosova)

Ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova Dalibor Jevtić, zajedno sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Sašom Rašićem, obišao je sela Grabac i Berkovo u opštini Klina. Tom prilikom sa srpskim povratnicima razgovarali su o problemima sa kojima se suočavaju i načinu na koji im Ministarstvo za zajednice i povratak i opština Klina mogu pomoći.

Jevtić  je srpskim povratnicima preneo da će predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak biti prisutniji u njihovim mestima kako bi se svaki problem odmah rešavao. Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, po Jevtićevom nalogu hitno je kupljena nova pumpa za vodu za selo Grabac čime je povratnicima obezbeđena voda.

„Želim da, na jedan praktičan način, zajednički rešavamo probleme sa kojima se suočavate. Raduje me vaša volja da ovde ostanete i nadležne institucije moraju učiniti sve da vi tu želju i volju ne izgubite. Situacija nije idealna i zato ćemo zajedno rešavati sve problem kako bi ovde, i bilo gde na Kosovu, ljudi koji odluče da se vrate mogli normalno da žive,“ rekao je, između ostalog,  Jevtić u razgovoru sa povratnicima.

Dvojica kosovskih zvaničnika su obišli i opštinu Klina gde su se sastali sa gradonačelnikom Sokolom Bašotom, regionalnim komandirom policije Šabanom Šaljaom i komandirom Policijske stanice u Klini Redžom Berišom.

Na sastanku sa gradonačelnikom Kline ministar Jevtić je istakao da je došao da otvoreno razgovaraju o problemima koji postoje kada su u pitanju sredine gde žive povratnici, pre svega o njihovoj bezbednosti. Istakoa je i da je u zajedničkom interesu  da se problemi rešavaju što pre kako bi povratnicima omogućili uslove za normalan život.

Gradonačelnik Kline je istakao da je ta lokalna samouprava najpozitivniji primer da je povratak moguć i dodao da zajedno sa Kosovskom policijom čini sve da bezbednost u povratničkim mestima bude na najvišem mogućem nivo. Prema njegovim rečima Opština je povratnicima obezbedila i druge vrste pomoći i to u vidu zapošljavanja nekoliko ljudi u opštinskoj administraciji, kao i doniranjem poljoprivrednih mašina.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s