23.01.2013 | 08:00 – 19:00 – Dani 17-tog marta iz 2004-te u 2013-toj ponavljaju se kroz šiptarski teror na srpskim grobljima i crkvama ali i kroz napade na živote Srba!


23.01.2013 | 15:36 > 15:41

Osojane: Albanac vređao devojku a potom pucao

Izvor: KIM |

U centru Osojana Albanac pucao iz pištolja nakon što je grupa Srba pokušala da odbrani devojku koju je napadač verbalno napao, saznaje KIM radio.

Osojane (Foto KIM)

Ovu informaciju KIM radiju je potvrdio Mitar Repanović predstavnik sela Osojane kod Kline koji je bio očevidac današnjeg incidenta.

Repanović je KIM radiju ispričao da se incident dogodio jutros u prepodnevnim satima kada je Albanac koji je inače prodavac kupusa u centru sela počeo da vređa Natašu Popović koja je tuda prolazila na putu do posla.

“Taj Albanac celu zimu prodaje kupus u centru Osojana u blizini škole. I on nju već duže vreme provocira što je uradio i danas dok je sedeo u svom automobilu. Nataša mu je ukazala da to ne radi da ne zviždi i da je ne provocira. On je potom izašao iz auta i počeo da psuje i viče na albanskom a onda je izvadio pištolj”, kazao je Repanović.

Prema njegovim tvrdnjama  Albanac je potom pucao u vazduh nakon čega je pobegao iz Osojana.

Srbi iz Osojana su incident prijavili policiji koja je obavlja uviđaj a zgrada opštine Istok u Osojanu je blokirana.

Repanović kaže da mu nije poznat identitet Albanca koji je danas izazvao incident i da jedino zna da je iz susednog Zablaća.

Regionalni portparol Kosovske policije za region Peći Dževad Ibraj potvrdio je da se incident dogodio ali nije mogao da iznese vise detalja. Ovaj incident dodatno je uznemirio Srbe iz Osojana.

Osojane je prvo mesto u Metohiji u koje su se Srbi vratili nakon 1999.godine. Danas tu živi oko četiri stotine Srba.

23.01.2013 | 10:40

RTK: „Srbi rušili spomenike“, Šiptarske falcifikatorske metodologije kojima lažu svet zadnjih 100 godina!

Izvor: Tanjug |

Radio-televizija Kosovo (RTK) prenela je da kosovska informativna agencija poseduje informacije da su određene grupe Srba ovih dana oštetile svoja groblja.

Izvor iz kosovske informativne agencije rekao je za RTK da su Srbi to uradili “kao deo političkog scenarija Srbije da krivicu bace na Albance”.

„Određene bezbednosne strukture Srbije su direktno uključene u organizovanje uništavanja srpskih grobalja u nekim delovima Kosova sa ciljem da se u velikoj meri ublaži i oslabi međunarodno reagovanje na akciju srpske Žandarmerije u kojoj je uklonjen spomenik herojima OVPMB u Preševu“, rekao je za RTK izvor iz kosovske informativne agencije.

Prema istom izvoru, Srbija uz pomoć svojih elemenata na Kosovu pokušava da uništi svaki dosadašnji uspeh države Kosovo želeći da na taj način oslabi jake pozicije koje Kosovo kao država postiže na međunarodnoj sceni.

„Ponavljanje scenarija iz 1981. godine sa rušenjem srpskih grobalja kada je to uradila sama Srbija kako bi krivicu prebacila na Albance je zločinački poduhvat u kome Albanci treba da budu vrlo svesni mračne pozadine pošto sada svi napori Srbije idu u pravcu uništavanja države Kosovo i izazivanja događanja koja su, bez svake sumnje, teška, neprihvatljiva i protiv albanske tradicije, kao što je rušenje srpskih grobalja na Kosovu“, naglasio je izvor iz kosovske informativne agencije.

23.01.2013 | 11:26

Bresje: Molotovljevi kokteli na domaćinstvo Jovanovića

Izvor: KIM |

Nepoznate osobe bacile su predhodne noći na domaćinstvo braće Aleksandra i Nebojše Jovanović iz Bresja u opštini Kosovo Polje dva ‘molotovljeva koktela’, koja su pričinila manju materijalnu štetu, saznaje KIM radio.

Jovanovićima zapaljeno seno na imanju (Foto KIM)

Aleksandar Jovanović je KIM radiju ispričao da su molotovljevi kokteli bačeni na štalu, da niko nije povređen i da je šteta minimalna.

“Jutras u šest sati krenuo sam da nahranim stoku i onda sam primetio razbijene flaše sa benzinom. U manjem požaru izgorelo je nešto stočne hrane, veća šteta je izbegnuta jer je bilo vlažno pa vatra nije mogla da se proširi”, kazao je Jovanović.

Porodica Jovanović je jedna od preostalih 15 srpskih porodica u Bresju, a tokom prošle godine oni su u svojoj štali zatekli naoružanog Albanca, koga su tu držali zatvorenog dok policija nije došla. Takođe do sada nepoznati počinioci su im na parceli zapalili preko dve hiljade bala sena.

Aleksandar Jovanovići kaže da je njegova prodica gotovo svakodnevno izložena različitim pritiscima i da su čak i fizički napadani.

„Albanci žele da odemo iz ovog mesta. Na kraju ispašćemo da smo mi krivi zato sto smo tu, jer da nismo ne bi bilo problema”, kazao je Aleksandar KIM radiju.

Jovanovići su slučaj prijavili Kosovskoj policiji koja je izvršila uviđaj.

23.01.2013 | 13:34 > 13:42

Priština: Policija nastavlja da obezbeđuje crkve

Izvor: KIM | komentara: 1

Situacija u Prištini gde je juče oskranavljeno staro groblje u blizini crkve Svetog Nikole je mirna. Policija Kosova međutim još uvek obezbeđuje imovinu SPC u ovom gradu.

Uništeni spomenik na starom groblju u Prištini (foto KIM)

Prištinski paroh, otac Stevo Mitrić za Radio KIM je kazao je da je porušeno pet nadgrobnih spomenika koji su i u ranijim skrnavljenjima bili oštećeni.

“Ovakvi istorijski spomenici koji su potvrda da je srpski narod ovde živeo vekovima upravo su atak na sam srpski narod i nepoželjnost da srpski narod živi i opstane ovde. Kako kaže sveti Stefan Nemanja u svom zaveštanju ako ne znate gde su granice vaše države pogledajte groblja i ona će vam reći jer tamo gde živi vaš narod tamo je i vaša država”, kazao je otac Stevo.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović, koji je na prištinsko groblje došao u pratnji ambasadora Albanije na Kosovu Isama Lauka još jednom je osudio skrnavljenje spomenika na pravoslavnim grobljima širom Kosova.

“Nadam se da ćemo i u narednom periodu imati mnogo više aktivnosti kojima ćemo ohrabriti sve ljude dobre volje da nastavimo putem evropskih integracija i zajedničkog suživota koji je u interesu svih nas zajedno”, kazao je Petrović.

Crkva Svetog Nikole zajedno sa parohijskim domom spaljena je, a pravoslavno groblje oskrnavljeno u martovskom pogrom 2004. godine. Zalaganjem eparhije raško-prizrenske crkva je obnovljena, a dvojica sveštenika vratila su se u ovaj hram čime je liturgijski život obnovljen.

23.01.2013 | 13:46

U Kosovskom Pomoravlju policija čuva groblja

Izvor: Klokot radio | 

Nakon skrnavljenja više od 30 nadgrobnih spomenika u Klokotu i Vitini, policija je pojačala patrole i čuva gotovo sva groblja, crkve i istorijske spomenike u ovom regionu, potvrđeno je Klokot radiju iz Policije Kosova.

Gnjilane (Foto arhiva KIM)

„Policija Kosova je preduzela dodatne mere u obezbeđivanju pravoslavnih grobalja kao i verskih objekata“, kazao je Ismet Hašani, portparol Kosovske policije u Gnjilanu.

„Povećali smo patrole u mnogim sredinama u regionu Gnjilana a naročito oko grobalja, crkava i drugih kulturno istorijskih spomenika“, kazao je Hašani.

Sveštenik Zvonko Kostić, u čijoj je parohiji su sela vitinske i klokotske opštine poziva stanovništvo na mir, uzdržanost i toleranciju.

„Naša crkva je pokazala ljubav i smirenje. Naš Bog je Bog ljubavi i mi služimo tom Bogu. Nećemo dozvoliti da na zlo odgovaramo zlom i nikada nećemo propagirati mržnju i nasilje“, kazao je otac Zvonko.

Nakon rušenja spomenika borcima NOB-a Kosovska plicija suspendovala je petoro policajaca iz vitinske policijske stanice uključujući i komandira. Rušenje ovog spomenika najoštrije je osudio i gradonačelnik kosovske opštine Vitina Nedžmedin Arifi.

23.01.2013 | 15:36

UNS i DNKiM: RTK poziva na linč Srba

Izvor: KIM |

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije apeluju i zahtevaju od OEBS-a, EULEKS-a, KFOR-a, medijskih profesionalnih udruženja, ambasada u Prištini i Beogradu da odmah zaustave medijsku histeriju i objavljivanje netačnih vesti kojima se optužuju Srbi za rušenje svojih grobalja.

Javni servis Radio televizija Kosova objavio je u centralnom dnevniku i na svom sajtu da su „određene bezbednosne strukture direktno uključene u organizovanje uništavanja srpskih grobalja u nekim delovima Kosova“  pozivajući se na neimenovane izvore u Kosovskoj informativnoj agenciji, kao i da takve srpske akcije “idu u pravcu uništavanja države Kosovo“.

UNS i DNKiM upozoravaju da je ovakvo izveštavanje direktno pozivanje na linč čitavog jednog naroda i usmeravanje nasilja sa grobalja, crkva i spomenika prema Srbima koji su ostali da žive ne Kosovu i Metohiji.

“Sledeći ovakvu logiku izveštvanja i oblikovanja javnosti sasvim je izvesno da rušitelji, nasilnici, ekstremne grupe i delovi institucija, kao što je to uradila Kosovska policija dok je rušen spomenik antifašistima u Vitini, mogu, vrlo brzo, okrenuti svoj bes i krenuti u novi pogrom i etničko nasilje.

Ovakve, neproverene vesti  „pouzdanih neimenovanih izvora“, mogu poslužiti za izazivanje novog pogroma i haosa, na isti način kao što je to RTK uradila 17. marta 2004. godine, kada je objavila lažnu vest da su Srbi u Ibar naterali albansku decu koja su stradala. I danas se Radio televizija Kosova ponaša kao okidač koji može izazvati nasilje nesagledivih razmera”, navodi se u saopštenju Društva.

Izvor na kog se poziva Javni servis Kosova podseća i kao istorijsku istinu iznosi tvrdnju da je Srbija i 1981. godine sama porušila svoja groblja, kao i da rušenje grobalja nije u albanskoj tradiciji. Iz takvih informacija koje prenosi RTK jasno je da je rušenje spomenika deo srpske tradicije.

UNS i DNKiM apeluju na Srbe koji su u Upravnom odboru Radio televizije Kosova kao i na direktora RTK kanala na srpskom jeziku Žarka Joksimovića da hitno reaguju ili se povuku iz ovih institucija.

UNS i DNKiM podsećaju da je kod Orahovaca krajem oktobra 2012. srušeno spomen obeležje otetim i nestalim novinarima RTV Priština Đuru Slavuju i Ranku Pereniću koje su 30. avgusta postavila ova Udruženja koja insistiraju na pronalaženju otmičara svojih kolega bez obzira na etničku pripadnost.

23.01.2013 | 16:40

Grafiti OVPBM na pravoslavnoj crkvi u centru Uroševca

Izvor: KIM |

Grafiti uvredljive sadržine i natpisi Oslobodilačkoj vojsci Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPBM) ispisani su na crkvi Svetog cara Uroša u centru Uroševca koju već nekoliko dana čuva Kosovska Policija, saznaje KIM radio.

Crkva cara Dušana u Uroševcu (Foto slobodnaevropa.org)

Uroševački paroh otac Živojin Kojić KIM radiju je izjavio da su grafiti ispisani sa južne strane.

„Grafiti su ispisani sa južne strane prema pruzi, znači nisu sa strane koja je okrenuta ka putu gde se nalazi patrola Kosovske policije. Policija čuva crkvu i ja stvarano ne znam kako se to desilo“, kazao je Kojić.

Otac Živojin kaže da je on lično slučaj prijavio Kosovskoj Policiji na osnovu anonimne prijave koju je dobio.

U pogromu 17. marta, crkva u Uroševcu je teško devastirana i oštećena iako su je tada čuvali grčki vojnici KFOR-a.

23.01.2013 | 18:05

P. Blomajer: Mir je osnova svake ljudske civilizacije

Izvor: KIM |

Nemačka ambasada u Prištini osuđuje skrnavljenje srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i navodi da je mir osnova svake ljudske civilizacije.

Peter Blomajer (Foto alexengwete.blogspot.com)

Ambasador Nemačke Peter Blomajer u Prištini je, povodom pedesetogodišnjice potpisivanja Jelisejskog ugovora, izjavio  da je cilj EU očuvanje mira što pokazuje i prošlogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljena EU.

Na svečanosti u Palati omladine u Prištini, koja je organizovana u saradnji sa francuskom ambasadom, Blomajer je kazao da je potrebno svakodnevno zalaganje za pomirenje Srba i Albanaca.

„Dobar znak je politički dijalog između premijera Kosova i Srbije. Želim da podstaknem sve da podrže ovaj dijalog i da ne posmatraju ustupke kao znak slabosti“, kazao je on.

Poslednjih dana, po rečima nemačkog ambasadora, svedoci smo kakav je odnos između Srba i Albanaca.

„Ni u koje vreme i ni iz kog razloga se ne smeju napadati grobovi pokojnika i ometati njihov mir. Ovo je osnova svake ljudske civilizacije. Onaj ko čini ovakva dela greši se o čast spostvenog naroda“, rekao je Blomajer.

Postavi komentar