12.01.2013 | 11:26 Još jedan od tagično pretučenih Srba koji su uhapšeni na Božić u Manastiru Gračanica zbog povreda i trauma prebačen u Beograd na lečenje!


Izvor: Beta |

Još jedan od uhapšenih Srba na Božić u Gračanici , Ivan Petrović iz Leposavića, sinoć  je iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici transportovan na lečenje u Beograd. „Tukli su nas na očigled čuvara“, kaže Petrović.

Foto novosti.rs

Dežurni lekar Jasmina Kragović rekla je novinarima „da je Ivan primljen na odeljenje Neurologije, zbog akutnog napada vrtoglavice, i nesigurnosti pri hodu, koja se javila tokom dana“ i dodala da on već tri, četiri dana trpi bolove koje su posledica fizički nanetih povreda.

„Pacijent se upućuje radi daljeg ispitivanja, pregledan je na našem odeljenju, dobio je adekvatnu terapiju, ali je neophodna opservacija
specijaliste”, rekla je Kragovićeva.

U Beograd su na lečenje ranije prebačeni Darko Vlasaj i Darko Trboljevac zbog povreda nanetih prebijanjem.

Petrović: Tukli su nas u zatvoru na očigled čuvara

Dok su Ivana pripremali za transport ispričao je novinarima “ da su ih pripadnici specijalnih jedinica ROSU tukli tokom transporta iz policijske stanice u Gračanici u Prištinu, u pritvoru i u zgradi Prekršajnog suda“.

„U zatvoru su nas tukli na očigled svih, zatvorskih čuvara , neki ljudi su prolazili, kafe kuvarica im je donosila kafu”, kazao je Ivan.

“Iz zatvora su nas izveli pripadnici ROSU, stavili su nam plastične lisice za jednokratnu upotrebu došli smo do stepenica gde nas je sačekao špalir od po desetorice sa obe strane, kako smo prolazili šutirali su nas i udarali”, dodao je on.

“Mene su prvog uveli u jedan kombi poseli na zadnje sedište, onda su u kombi ušla njih trojica i počeli da me udaraju po glavi i šamaraju po licu, kako ne bi ostali tragovi, po telu su me udarali pesnicama, čizmama, laktovima, kolenima, kada su oni završili došla su druga trojica i tako se 15 njih menjalo po troje”.

“Sledeći je bio Dejan Simonović, stavili su ga pored mene, pošto je dobio iste batine kao i ja, opet su mene tukli, onda su doveli Ivana Simića poseli su ga ispred mene, kada su završili sa njime, opet su nas udarali, na kraju su uveli Milana Perovića koga su vezali pojasom i tukli, sve vreme su nas vređali i terali da govorimo da je ovo Republika Kosovo“.

„Kada su nas izveli iz kombija tukli su nas u hodu do zgrade suda i u samoj zgradi do trećeg sprata, glave su nam bile savijene do kolena, ruke vezane na leđima, pored svih vrata su nam glave udarali o vrata, jedan od policajaca je rekao „kamera,kamera“ i prestali su.”

“Poređali su nas jednog pored drugog u hodniku, gde je bila sudnica. Tu su u toaletu pretukli Darka Vlasaja i ko god je prošao pored Branka Milojevića udario ga je. Sve vreme su nas pitali hoćemo li u toalet, svi smo odgovarali ne, jer nas je Darko upozorio, šapnuo je jednom od nas da ne idemo tamo a mi smo prenosili jedan drugom“, ispričao je novinarima Ivan.

12.01.2013 | 09:18

SAD: Istražiti prebijanje Srba

Izvor: Tanjug |

Sjedinjene američke države zalažu se da se sprovede istraga o navodima da su pripadnici Kosovske policije pretukli Srbe privedene u Gračanici na Božić.

Foto journalofmusic.com

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu da SAD daju podršku sveobuhvatnoj istrazi po tom pitanju, i da je već zabeleženo da su EULEKS i Kosovska policija već pokrenuli proveru svih navoda.

Podsetimo, desetoro Srba sa severa Kosova, koji su na Božić uhapšeni zbog navodnog remećenja javnog reda i mira i nepoštovanja naredbe kosovske policije, a 8. januara pušteni iz policijskog pritvora u Prištini, juče su oslobođeni odgovornosti pošto je sudija Prekršajnog suda u Prištini obustavio postupak protiv njih.

Mladići tvrde da su fizički i psihički maltretirani, dvojica su zatražila pomoć u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice, a jedan od njih, koji je teže povređen, je na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Dok je Kosovska policija negirala da je bilo premlaćivanja, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić uputio je pismo komandantu KFOR-a i šefovima misija EULEKS-a i UNMIK-a u Prištini i od njih zatražio da se odgovorni za, kako ističe, ničim izazvano brutalno premlaćivanje srpske omladine disciplinski gone i udalje sa posla.

Srpski mladići su najavili i da će se žaliti međunarodnim pravosudnim instancama.

12.01.2013 | 11:51 > 11:55

KSAM : Represija ROSU nad srpskim narodom

Izvor: KIM |

Kosovska strateško-akciona mreža (KSAM) najstrožije osuđuje ponašanje ROSU jedinica zbog prekomerne upotrebe sile i brutalnosti nad desetoricom Srba koji su na Božić uhapšeni u Gračanici.

„KSAM je više puta isticao  i da je ponašanje pripadnika jednice ROSU dostiglo razmere represije prema srpskom narodu, što se najočitije pokazalo tokom proslave Vidovdana 2012. godine, a nehumano tretiranje i ponižavanja građana srske nacionalnosti od strane pripadnika te jedinice kosovske policije nastavlja se i u novoj 2013. godini“, ističe se u saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju.

Udruženje koje okuplja više od 100 srpskih nevladinih organizacija na Kosovu i ranije je upozoravalo na pogoršanje bezbednosne situacije i neprofesionalno ponašanje kosovske policije.

„Incident tokom proslave Božića na Kosovu, kada je u manastiru Gračanica, uhapšeno deset srpskih mladića od kojih su neki brutalno pretučeni od strane ROSU policajaca tokom sprovođenja u sud u Prištini i u samoj zgradi suda, onemogućavanje vernika da u Đakovici i Visokim Dečanima prisustvuju Božićnoj liturgiji, kada je grupa  albanskih pristalica pokreta Samoopredeljenje blokirala prilaze verskim objektima, nam jasno pokazuju da su nepoštovanje ljudskih prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu, njihova sloboda kretanja i pravo na slobodu veroispovesti, posebno ugroženi tokom proslave većih hrišćanskih praznika.“

KSAM poziva međunarodnu zajednicu da spreči kršenje prava Srba sa Kosova.

„Naše udruženje je više puta do sada od Vlade Kosova tražilo hitnu osudu akcija pojedinaca iz kosovske policije, kao i smenu aktuelnog ministra policije Bajrama Redžepija koga smatramo direktno odgovornim za ponašanje pripadnika njegovog ministarstva, ali nikada nismo dobili bilo kakav odgovor od nadležnih institucija u Prištini, kao ni od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, ambasada, KFOR-a, OEBS-a i EULEKS-a.“

U saopštenju KSAM-a navodi se i da postavljanje bombe na automobil zamenika gradonačelnika kosovske Opštine Gračanica i najave iz Prištine da uklanjanje spomenika u Preševu može izazvati lančanu reakciju, povećava osećaj nebezbednosti srpske zajednice na Kosovu.

“Zbog ovakve poražavajuće situacije KSAM postavlja pitanje međunarodnoj zajednici, nadležnim institucijama u Prištini šta će konkretno učiniti u novoj 2013-oj godini u cilju sprečavanja dalje represije kosovske policije, kao i na koji način  će preduprediti otvoreno i stalno ispoljavanje etničke i verske mržnje prema Srbima koji su ostali da žive na Kosovu, ali i prema svetinjama Srpske pravoslavne crkve, koje su na stalnoj meti vandala”, ističu u KSAM-u.

12.01.2013 | 12:55 > 15:27

Stefanoviću i Selakoviću nije odobren dolazak na KiM

Izvor: Tanjug | 

Predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću i ministru pravde Nikoli Selakoviću EULEKS nije odobrio da provedu Srpsku Novu godinu sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

Nikola Selaković i Nebojša Stefanović (Foto Tanjug)

Kako Tanjug saznaje zahtev je upućen pre nekoliko dana, ali je stigao negativan odgovor EULEKS-a.

Nedavno ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije dobio dozvolu da provede Božić u Gračanici, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pod pratnjom je sproveden sa Kosova i Metohije na administrativni prelaz nakon obeležavanja Božića u Gračanici.

Stefanović: Odluka o zabrani posete kršenje prava

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović najoštrije je osudio odluku kojom mu je onemogućen boravak na Kosovu i Metohiji tokom dočeka Pravoslavne Nove godine.

U saopštenju predsednika Skupštine navodi se da nema suštinskog obrazloženja zbog čega mu se ograničava kretanje i dodaje da je takva odluka najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i statusne neutralnosti Misije EULEKS-a.

„Očigledno je da su ovakvom odlukom narušena osnovna ljudska prava, sigurnost i bezbednost građana na teritoriji Kosova i Metohije, pogotovo onih koji pripadaju srpskom narodu“, navodi se saopštenju.

12.01.2013 | 13:18

Izvestan napredak u dijalogu

Izvor: Tanjug |

Tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu završen je sinoć uz „izvestan napredak“ i biće nastavljen u utorak, saopštila je portparolka Ketrin Ešton.

Jarinje (Foto Tanjug)

Dve strane razgovarale su o režimu carina i drugih dažbina u sklopu zajedničkog upravljanja prelazima između Kosova i Srbije u Briselu, a razgovor je trajao dva dana.

Cilj tehničkog dijaloga, tokom kog je razmatran problem carinjenja robe namenjene severu Kosova, bio je priprema terena za novu rundu razgovora na najvišem nivou, koja je zakazana za 17. januar kada će se ponovo sresti Ivica Dačić i Hašim Tači.

12.01.2013 | 14:13

Opština Klokot obeležila 3 godine rada

Izvor: Radio Klokot | 

Kosovska Opština Klokot je juče, koktelom za goste i zaposlene, obeležila tri godine postojanja.

Saša Mirković- levo (Foto Klokot radio)

Predsednik Opštine Klokot Saša Mirković kazao je da je posebno zadovoljan napretkom u oblasti infrastrukture u svim selima ove opštine.

„Zadovoljni smo poboljšanjima u obrazovanju i zdravstvu. Bio bih srećan da smo do sad završili zgradu opštine, jer bi meni i mom rukovodstvu bilo lakše da smo u njoj“, kazao je Mirković.
Prema njegovim rečima infrastrukturni projekti i ekonomski razvoj su prioriteti opštine u ovoj godini.

Potpredsednik Refik Haljilji zadovoljan je napretkom.

„U početku smo imali dosta problema i Srbi i Albanci. Sada smo ih prevazišli i opština je stabilna, radimo zajedno, nema međunacionalnih problema“, kazao je on.

Šef odborničke grupe Demokratskog saveza Kosova u opštinskoj Skupštini Ahmet Misini kaže da je glavni zadatak u ovoj godini upošljavanje mladih.

Opština Klokot je prva decentralizovana po Ahtirsarijevom planu pre tri godine. U njoj živi oko 5000 stanovnika od čega 75 odsto čine Srbi, a 25 Albanci. Pored Klokota, opštini pripadaju i sela Mogila, Vrbovac i Grnčar.

12.01.2013 | 22:35

Srpski kanal na RTV Kosovo?

IZVOR: BETAPriština — Nezavisna komisija za medije na Kosovu donela je odluku o licenciranju srpskog TV kanala Radio-televizije Kosova, RTK2.

U obrazloženju odluke se, između ostalog, navodi da je RTK2 „obezbedio dovoljno informacija o programskoj šemi, organizacionoj strukturi, profesionalnom i upravljačkom nivou rukovodstva provajdera programskih usluga“.

Komisija je ocenila da je RTK2 ispunio sve kriterijume za dobijanje licence za emitovanje. Obzirom da Kosovo ne poseduje zemaljsku frekvenciju emitovanja, RTK2 će pružati kablovske usluge.

Radio-televizija Kosova je saopštila da je pored licenciranja, u toku nekoliko procesa koji će voditi ka početku rada RTK2, a to su kadrovska rešenja i tehničko opremanje.

Raspisan je konkurs za više radnih mesta, što će omogućiti početnu proizvodnju programa, dok se uporedo sa tim radi na studijskom opremanju i nabavci tehnike.

RTK podseća da Zakon o javnom servisu Kosova predviđa da se iz godišnjeg budžeta RTK-a, koji se finansira iz budžeta Kosova, izdvaja 10 odsto sredstava za RTK2.

1 thoughts on “12.01.2013 | 11:26 Još jedan od tagično pretučenih Srba koji su uhapšeni na Božić u Manastiru Gračanica zbog povreda i trauma prebačen u Beograd na lečenje!

Postavi komentar