09.01.2013, 11:38 -> 15:29 – Vlada Srbije priznade granice i ostalo dogovoreno, pa sad Srbi neka sami formiraju sopstvene istitucije jer očigledno institucije Srbije treba da se ugase! Srbi sa KiM jesu Srbija!


Ova vlada današnjim nastupom upravo demonstrira koji je cilj bio formiranja jedne ovakve tehničke vlade.

Očigledno se može zaključiti: praktično sprovođenje na terenu dogovora koje su napravili Boris i Borko. Postavljaje carina i granice prema KiM, gašenje institucija Srbije i promocija formiranja nekih „novih“ Srpsko-Kosovskih ili čisto Kosovskih institucija! Umesto da jača svoje institucije on prihvata Šiptarske i predlaže gašenje institucija Srbije.

Današnjim nastupom pao im je kamen sa srca jer su ispunili zadatak svojim nalogodavcima! Danas izjavljuje Dačić: „da Srbi sa KiM možda nisu trebali da slušaju Beograd“, pa to je bruka. Izdajničke kukavice, Toma i Dačić zajedno sa svojim prethodnicima, pokušali su sa svojim latino-američkim izrazima, platforma-rezolucija ili tako nešto, levo pa desno što treba da zbuni Srbe a oni sa tuc-muc politikom, priznadoše Kosovsku nezavisnost i opravdavaju se svojim nalogodavcima pod izgovorom brige o narodu. Beogradska vlast, svojim nejasnim gledanjem celovitosti države Srbije može da se odrekne Kosava i Metohije ali svi ostali Srbi  koji istinski vole Srbiju neka znaju da će Beograd prodati i sve ostalo samo da bi ostao Beograd!

Ove izdajničke političare prepoznali smo još u pelenama tako da znamo i sve ostalo, a oni neka spakuju svoje kofere pa neka se sele što dalje od Srbije jer su svoje završili za Šiptare!

Državni vrh jedinstveno o Kosmetu

Platforma i rezolucija o Kosmetu dobili jednoglasnu podršku državnog vrha, odnosno Vlade i predsednika Tomislava Nikolića. Rezolucija u subotu pred poslanicima, platforma neće biti objavljena. Jedinstvo o pitanju koje ima suštinsku važnost za nacionalne i državne interese, rekao premijer Dačić.

Rezolucijom o pregovorima sa Prištinom, Srbija predlaže rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, čime se priznaje njegova celovitost u smislu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ali bez priznavanja nezavisnosti, rekao je premijer Ivica Dačić. Predsednik Tomislav Nikolić pozvao poslanike da shvate važnost trenutka i podrže rezoluciju.

Pripremile Sanja Ljubisavljević i Jelena Obućina

„Srbija je bar danas na sednici Vlade pokazala da iza jednog dokumenta može da stane jednoglasno uz sva ograničenja i bojazan koje neko ima kada razgovara o Kosovu i Metohiji“, rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Ivicom Dačićem.

Predsednik Srbije pozvao je poslanike Skupštine Srbije da u subotu podrže ovaj dokument, rekavši da se „nada da će poslanici shvatiti važnost momenta i svoju odgovornost jer je reč o predlogu rezolucije koji nije običan zakon oko kojeg se stiču politički poeni“.

Nikolić je poručio da se nijednog trenutka neće skloniti iz procesa rešavanja kosovskog pitanja.

„Želim da pomognem Vladi i šta god da im treba mogu da mi se obrate jer sam danas bio na sednici Vlade koja zaslužuje da joj se pomogne“, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić rekao je da on i Vlada Srbije na Kosovo i Metohiju gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji.

„Ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu, Vlada Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu, ni današnja opozicija, tako da o tome u celoj Srbiji nema dileme“, poručio je Nikolić.

Nikolić je rekao da je suština početnog dokumenta, uprkos izmenama, ostala ista.

„Ima ublažavanja ivice, da tako kažem, i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene“, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je rekao da je današnja vlast bila opozocija u vreme kada su stvarani uslovi za ovakav predlog rezolucije, a da je današnja opozicija vlast koja je dovela do ovog nivoa odnosa sa privremenim institucijama u Prištini.

Predlog rezolucije o Kosmetu će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije na sednici koja je zakazana sa subotu u 10 časova. Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović sutra će na kolegijumu sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o sednici na kojoj će biti razmotren predlog rezolucije o Kosmetu.

Dačić: Jedinstvo odbrani nacionalnih interesa

Dačić: Srbi sa KiM nisu trebali da slušaju Beograd nego da formiraju svoje institucije???

Premijer Srbije Ivica Dačić pozdravio je činjenicu da je jednoglasnom podrškom iskazano puno državno jedinstvo o pitanju koje ima suštinsku važnost za nacionalne i državne interese.

„Poruka rezolucije jeste da želimo sveobuhvatno rešenje, da ćemo nastaviti dijalog i traženje rešenja. Imamo potrebu da odbranimo naše nacionalne i državne interese i predložimo kako mislimo da bi Srbi trebalo da se organizuju i žive na KiM u uslovima kada nema konačnog rešenja onako kako je predviđeno po Rezoluciji 1244“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da treba omogućiti i da Srbija dobije datum za početak pregovora o ulasku u EU.

„Ta platforma će ostati dokument koji neće ići u javnost jer nije uobičajeno da se o platformi i taktici upoznaju oni sa kojima tek treba da razgovaramo. U skladu sa tim i na osnovu toga je Vlada Srbije predložila rezoluciju Narodnoj skupštini koja govori o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave u Prištini“, rekao je Dačić.

Naravno, polazi se od toga, naglasio je Dačić, da Srbija ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Mi ćemo nastaviti tehnički dijalog već sledeće nedelje, biće poštovani svi do sada dogovoreni sporazumi, a svi naredni će biti postizani na osnovu rezolucije, rekao je Dačić.

Premijer Dačić rekao je da je Srbija predložila način rešavanja pitanja paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji.

„Ako se kaže da ne treba institucije Srbije da budu na Kosovu i Metohiji, a šta će onda da bude. Koje institucije? Tamo ne postoje ni jedne ni druge i mislim da je greška što su Srbi na Kosovu i Metohiji slušali Beograd 13 godina i nisu napravili svoju vrstu autonomnosti i svoje institucije“, rekao je Dačić.

„Ovako razgovaramo o institucijama Srbije, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu i Metohiji“, rekao je premijer.

Dačić je podvukao i da je ovo prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu „koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost teritorije po Rezoluciji 1244“.

09.01. 2013, 19:30 -> 21:17 – Rešenje za paralelizam institucija

Predloženom rezolucijom Srbija je prvi put ponudila rešenje za paralelizam institucija na Kosmetu, kaže za RTS premijer Ivica Dačić. Srpske opštine treba da imaju neku vrstu zajednice, a unutrašnje uređenje i nadležnosti treba da budu predmet političkih razgovora, objašnjava Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić tvrdi da predložena rezolucija o Kosovu i Metohiji nije prepreka odbrani naših nacionalnih i državnih interesa, sa jedne, i dobijanju datuma pregovora sa EU, sa druge strane. Pored toga, ističe Dačić, prvi put je predloženo rešenje za paralelizam institucija na Kosovu i Metohiji.

Iz gostovanja Ivice Dačića u Dnevniku RTS-a

„Ovo je veliki iskorak Srbije. Možda to neko ne vidi sa strane, ali mislim da je ova rezolucija usklađena sa našim nacionalnim i državnim interesima i evropskim putem Srbije“, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Premijer je naglasio da najpre treba „razbiti famu“ da će ovim dokumentom svi problemi na Kosovu i Metohiji nestati kao izbrisani čarobnim štapićem.

„Ovo je, u stvari, nešto što je skup osnovnih principa za razgovore sa Prištinom i to je nešto ispod čega Srbija ne može da ide“, naveo je Dačić. Objašnjava da se taj dokument od ostalih razlikuje po tome što Srbija prvi put predlaže rešenja za problem paralelizama institucija na Kosovu i Metohiji.

„U tome je velika razlika. Oni koji ovo možda gledaju drugim očima zaboravljaju da je Srbija prvi put predložila način kako da institucije budu prihvatljive i za Srbiju, Srbe na Kosovu i za Prištinu“, naveo je premijer Srbije.

Dačić je rekao da je Beograd ranije grešio, jer je samo govorio da je Kosovo sastavni deo Srbije, što nije sporno. Međutim, kako objašnjava, između toga i realnog života postojao je ogroman prostor koji je popunjavan prihvatanjem rešenja koja su dovela do toga da aktuelna vlada sada „ulazi u igru u drugom poluvremenu“.

Zajednica srpskih opština 

Dačić je ponovio da na Kosovu i Metohiji postoji „paralelizam i paraliza institucija“ i da Srbija, budući da je to sledeća tema dijaloga u Briselu, mora da kaže šta predlaže.

Srbija, kako je objasnio, smatra da srpske opštine treba da imaju neku vrstu zajednice, a da unutrašnje uređenje i nadležnosti treba da budu predmet političkih razgovora.

Osnovne poruke novog dokumenta, prema njegovim rečima, jesu da se nastavlja politički dijalog i da Srbija treba da nastavi put ka EU.

Upitan za nastavak tehničkog dijaloga, Dačić je odgovorio da će na sastanku 17. januara prvo reći da srpska strana zna šta je dogovoreno na prošlom sastanku – da Srbi ne plaćaju nikakve dažbine, ni PDV, carine, ni akcize, a da 10. januara počnu razgovori kako da se prevaziđe taj problem.

„Ti razgovori trebalo bi da počnu sutra i da se eventualno završe do 17. januara. Za to vreme se ne može menjati režim, nije dogovoreno da se od 10. promeni režim nego da od 10. počnu razgovori o načinu kako da se taj problem reši“, objasnio je Dačić.

O spomeniku u Preševu

Govoreći o spomeniku u Preševu, premijer i ministar unutrašnjih poslova rekao je da očekuje da će Albanci iz centra Preševa do 17. januara skloniti spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, ili će to uraditi organi države Srbije.

„Složio sam se da ne primenjujemo silu i odredimo datum do kojeg bi oni to sami mogli da premeste na drugu lokaciju. Očekujem da će oni to skloniti. Ako neće da sklone, onda će to uraditi organi države Srbije. Apsolutno je nemoguće u Americi podići spomenik onima koji su ubijali policajce ili terorističkim organizacijama, to je nemoguće i u Srbiji. Ne vidim u čemu je problem“, rekao je Dačić.

Dačić je pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Albance da sklone spomenik, jer mu tu nije mesto zato što je to spomenik onima koji su činili terorističke akte i kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Premijer je Albance sa juga Srbije pozvao da sa njim razgovaraju o svim svojim problemima.

Postavi komentar