08.01.2013, 15:25 -> 16:12 Uhapšeni Srbi biće pušteni


Tužilac odbacio krivičnu prijavu kosovske policije protiv devetorice uhapšenih Srba i predmet prosledio sudiji za prekršaje, rekao za RTS advokat jednog od uhapšenih Srba Asdren Hodža. Uhapšeni mogu ostati u pritvoru najkasnije do sutra u 13 časova.

Advokat jednog od uhapšenih Srba Asdren Hodža rekao je za RTS da je tužilac odbacio krivičnu prijavu kosovske policije i prebacio predmet sudiji za prekršaje.

Hodža dodaje da će uhapšeni verovatno biti novčano kažnjeni i da u pritvoru mogu ostati do sutra u 13 časova.

Vlada Srbije uputila je predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji zahtev da oslobode mladiće koje je kosovska policija uhapsila u Gračanici posle božićne liturgije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima, Vlada najoštrije osuđuje jučerašnje nasilje u Gračanici i od međunarodnih misija na Kosovu traži da spreče takve provokacije ekstremnog dela kosovskih privremenih vlasti, čiji je cilj zastrašivanje Srba i sprečavanje dijaloga i mirnog rešavanja problema u Pokrajini.

„Vlada Srbije zahteva od pripadnika Kfora, Unmika i Euleksa da, u skladu sa svojim mandatom, zaštite građane u južnoj pokrajini i obezbede poštovanje građanskih i verskih sloboda“, navedeno je u saopštenju.

Grupi srpskih mladića privedenih nakon liturgije u manastiru u Gračanici određen je pritvor od 48 sati, a kosovska policija saopštila je da su privedeni bili sumnjivi, jer su stalno pratili policijsko obezbeđenje koje je imao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

08.01.2013 | 11:48

SPOT osudio hapšenje Srba

Izvor: KIM |

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković najoštrije je osudio proterivanje direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina sa Kosova i hapšenje srpskih mladića, na Božić, u Gračanici.

Momčilo Trajković (Foto KIM)

Lider SPOT Momčilo Trajković zahteva od kosovskih vlasti da odmah oslobode uhapšene srpske mladiće.

“Taj drzak i vrlo promišljen čin je stavljanje ‘prste u očima’ bilo kakvim pokušajima u traženju kompromisnog rešenja za izuzetno nagomilane probleme na Kosovo i Metohiju”, oceno je Trajković u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

Prema njegovim rečima, mesto i dan „pokazivanja kosovske pravne države“ ima svoju višestruki značaj, ali i jasnu poruku.

“Tačijeva politika uspela je da institucionalizuje ‘srpsko vazalstvo’, kao novu politiku u disciplinovanju, ne samo Srba sa Kosova i Metohije, već i predstavnika vlasti u Beogradu koji posećuju svoje sunarodnike južno od Ibra”, smatra Trajković.

SPOT ne iznenađuje hapšenja po naredbi glavne policijske komande iz Prištine, čak ne iznenađuje ni činjenica da su to, nažalost i sramotu, uradili Srbi-policajci, koji, uzgred rečeno, dobijaju platu i od države Srbije, niti pak reakcija naših predstavnika u opštini Gračanica i Vladi Kosova, dodaje se u saopštenju i napominje “da sve treba da zabrine činjenica da na takvu zloupotrebu vlasti, sem Crkve, nema šire reakcije Srba sa centralnog Kosova, na ponižavajući odnos preme njima i predstavnicima Vlade Srbije”.

“Ovo je trenutak za vlasti u Beogradu da preispitaju svoj oportunistički odnos prema onim Srbima, koji ‘u ime naroda’,  učestvuju u Vladi Kosova (potpredsednik i ministri), kao i tzv. gradonačelnicima, koji su očigledno, i kreatori i izvršitelji Tačijeve antisrpske politike”, kaže se u saopštenju SPOT-a.

08.01.2013 | 09:15

Vulin: Hapšenja grubo nasilje i provokacija

Izvor: Beta |

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da hapšenje devetorice srpskih mladića na Kosovu predstavlja čistu provokaciju i grubo nasilje koje je ničim izazvano.

Aleksandar Vulin (Foto KIM)

„Oni su sada u pritvoru. Prebačeni su iz Gračanice u Prištinu. Trebalo bi da im obezbedimo pravnu pomoć“, rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Policija Kosova je saopštila ranije da je u Gračanici uhapsila devet osoba, jer su pratili obezbeđenje Vulina i „ponašali se sumnjivo“. Priština tvrdi da su mladići uhapšeni jer su na sebi imali obeležja civilne zaštite.

Vulin je u nedelju i ponedeljak boravio na Kosovu kako bi sa srpskim narodom proslavio najradosniji hrišćanski praznik – Božić. On je juče prisustvovao Božićnoj liturgiji u Gračanici nakon čega je morao da napusti Kosovo, jer mu je istekla „boravišna dozvola“.

Vulin je komentarišući hapšenje mladića sa severa Kosova rekao da je reč o „čistom bezakonju i nepravdi“.

„Prema tim momcima se vrši gruba sila i sve što je rađeno ničim nisu izazvali. Pratićemo šta se dešava, na nama je da obezbedimo pravnu pomoć i da vidimo koja će biti politička odluka privremenih institucija u Prištini“, istako je Vulin.

On je rekao da je njegova poseta Gračnici na Božić bila „poruka mira i želja Srbije da pokaže da rešenje kosovskog problema vidimo samo kroz pregovore“.

„Prištinska strana očigledno ima neke komplekse i strahove koje leči nasiljem nad onima koji od tog nasilja ne mogu da se zaštite. Međunarodna zajednica bi dobro morala da razmisli da li njena bezrezervna podrška Prištini može da se nastavi ovako“, kazao je direktor Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

Vulin je rekao da Priština misli da je sve gotovo po pitanju Kosova i da nema o čemu da se pregovara.

„Međunarodna zajednica i Priština moraju da razumeju da trajnog i pravednog rešenja na Kosovu i Metohiji neće biti bez saglasnosti Srbije i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji“, ocenio je Vulin.

Komentarišući platformu o Kosovu o kojoj bi danas državni vrh trebalo da razmatra na sednici Vlade Srbije, Vulin je kazao je taj dokument „vrlo realan i ostvarljiv“.

08.01.2013 | 15:33

Suđenje ili sloboda uhapšenim mladićima?

Izvor: KIM |

Analitičari iz Prištine pretpostavljaju da su razlozi hapšenja prošlogodišnji nemiri na Jarinju i Brnjaku dok srpski predstavnici u pokrajini veruju u njihovu nevinost i očekuju oslobađanje.

Foto KIM

Srbima sa severa Kosova koji su uhapšeni u Gračanici večeras ističe 48-časovni pritvor. Odluka u vezi ovog slučaja biće saopštena sutra.

Predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove (SPO) Ranđel Nojkić kazao je u izjavi za KIM radio da ne postoji ni jedan razlog za hapšenje devetorice mladića u Gračanici i da će oni biti oslobođeni.

“Sigurno je da ne postoji ni jedan razlog i sigurno je da će konačna odluka biti oslobađajuća bez obzira na to koliko će se dugo rešavati ovaj problem.  Ovo je vrlo loša poruka  Srbima i mislim da je to loša poruka pre svega predstavnika institucija iz Prištine i mislim da je krajnje vreme da i međunarodna zajednica, koja je ovde, reaguje”, istakao je Nojkić.

On dodaje da do ove situacije ne bi ni došlo da se šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin obratio Srbima u kosovskim institucijama.

“Ovi su konflikti mogli da se izbegnu da se Aleksandar Vulin obratio našim predstavnicima u institucijama Kosova. Imamo Srbe koji imaju veoma važnu političku funkciju u vladi i parlamentu, sa njima bi mogla da se dogovori svaka poseta”, zaključio je Nojkić u izjavi KIM radiju.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi mišljenja je da policija Kosova dobro radi svoj posao i da hapšenja nemaju za cilj ometanje verskih praznika.

“Na Brnjaku i Jarinju je bilo nekih paljenja, a nedavno i pucnjave, pa je verovatno da će policija daproveri da li među njima ima onih koji su u tome učestvovali.Rezultat ovoga će se znati sutra ili već večeras”, istakao je Šeholi.

Uhapšeni mladići sa severa biće još jednom izvedeni pred istražnog sudiju, a pred kosovskim pravosuđem zastupaće ih advokati koje je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Devet srpskih mladića uhapšeno je juče u Gračanici nakon božićne liturgije. Svi uhapšeni nalazili su se u vozilima iza policijskog automobila koje je obezbeđivalo dolazak Aleksandra Vulina u Gračanicu.

08.01.2013 | 13:39

Vlada Srbije traži oslobađanje uhapšenih

Izvor: Tanjug | 

Vlada Srbije osudila je nasilje u Gračanici kada su pripadnici Kosovske policije uhapsili deset mladića koji su prisustvovali Božihnoj liturgiji u manastiru Gračanica i pozvala predstavnike međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da oslobode uhapšene.

(Foto reforma.bezbednost.org)

Vlada, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima, najoštrije osuđuje jučerašnje nasilje u Gračanici i od međunarodnih misija na Kosovu traži da spreče ovakve provokacije ekstremnog dela kosovskih privremenih vlasti čiji je cilj zastrašivanje Srba i sprečavanje dijaloga i mirnog rešavanja problema u Pokrajini.

„Vlada Srbije upozorova međunarodnu zajednicu da lokalne vlasti na Kosovu i Metohiji onemogućavaju obeležavanje hrišćanskih praznika i zahteva od pripadnika KFOR-a, UNMIK-a i EULEKS-a da, u skladu sa svojim mandatom, zaštite građane u južnoj pokrajini i obezbede poštovanje građanskih i verskih sloboda“, navedeno je u saopštenju.

Grupi srpskih mladića privedenih nakon liturgije u manastiru u Gračanici određen je pritvor od 48 sati, a Kosovska policija saopštila je da su privedeni bili sumnjivi jer su stalno pratili policijsko obezbeđenje koje je imao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Zamenik direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je da je Kancelarija angažovala advokate koji će zastupati devetoricu kosovskih Srba.

Postavi komentar