07.12.2012 07:15-10:56 Srbi i treću noć promrzli na Jarinju: Danas odluka o deblokadi!


Predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić počeli zajedničku sednicu, na kojoj će razmatrati odluku o deblokadi prelaza Jarinje.

Srbi-i-trecu-noc-protestovali-Danas-odluka-o-deblokadi-Jarinja

Leposaviću je počela zajednica sednica četiri opštine sa severa Kosova i Metohije na kojoj bi odbornici trebalo da donesu odluku o okončanju protesta kod Jarinja.

Ukoliko odbornici usvoje zaključak o prekidu protesta, stvoriće se uslovi da bude nastavljena izgradnja integrisanog prelaza kod Jarinja koji bi trebalo da bude otvoren 10. decembra. Pored njega će još stajati i stari prelaz na Jarinju !!! 

Pred početak sednice odbornicima četiri opštine podeljen je zaključak Vlade Srbije u kome se, između ostalog, navodi da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova. Precizirano je, takođe, da će na tim prelazima biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje izdala Republika Srbija.

Pantić: Nema više razloga da Srbi protestvuju (VIDEO)
Postignut dogovor: Srbi sa Kosova dobili garancije od državnog vrha
Drecun pozvao Srbe sa KiM da imaju poverenja u Vladu: Pisane garancije nisu neophodne

Na administrativnom prelazu Jarinje Srbi su sinoć promrzli za državne interese, treću noć za redom nastavili mirne prosteste blokirajući izgradnju novog prelaza, jer traže garancije da tu neće biti naplate carina, odnosno da se ne pravi granica između Kosova i centralne Srbije.

Predstavnici Srba sa severa Kosova pokušali su da dobiju jasne garancije juče u Beogradu. A dobili su pisani zaključak sa sastanka!

Predstavnici Srba stigli su iz Beograda sinoć oko 22:30 na Jarinje gde su ih dočekaali građani. Oni se nisu obraćali putem razglasa građanima, već je rečeno da će odluka o tome da li se protest prekida biti doneta na sednici četiri opštine sa severa pokrajine.

„Biće otvorena četiri prelaza do kraja godine. Ti prelazi će biti statusno neutralni, i ovaj čitav sporazum mi tumačimo kao statusno neutralan. Mi to ne tumačimo niti prihvatamo kao bilo kakve granične prelaze ili graničnu liniju, već isključivo kao privremene objekte koji imaju status administrativnih prelaza“, obasnio je Dačić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je, nakon sastanka sa državnim vrhom u Beogradu, ponovio da su Srbi dobili garancije koje su tražili i da su stvoreni uslovi za prekid protesta, ali da će poslednju reč o tome dati odbornici na današnjoj sednici četiri opštine sa severa Kosova, u Leposaviću.

Postavi komentar