15.09.2012 | 11:30 Almhofer u oproštajnoj poseti kod Jahjage


Izvor: KIM |

Predsednica kosova Atifete Jahjaga primila je u oproštajnu posetu odlazećeg šefa OEBS-a Vernera Almhofera, a u razgovoru je ocenjeno da Kosovo treba da nastavi sa reformama.

Sastanak Almhofer – Jahjaga (Foto predsedništvo Kosova)

Na sastanku je bilo reči o poslednjim dešavanjima na Kosovu, posebno o završetku nadgledane nezavisnosti, saopšteno je KIM radiju.

Almhofer je tom prilikom istako da je za Kosovo važno da nastavi putem reformi u skladu sa evropskim kriterijumima, pogotovo kosovskog izbornog sistema. Jahjaga se Almhoferu zahvalila za sve što je učino za Kosovo dok je bio šef OEBS-a.

Za novog ambasadora Organzacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu postavljen je Žan Klod Šlimberže, dosadašnji ambasador Francuske u Makedoniji.

Irsko predsedništvo OEBS-a odlučilo je da misiju poveri Šlimbrežeu, koji će dužnost preuzeti od austrijanca Vernera Almhofera, kome je istekao četvorogodišnji mandat.

15.09.2012 | 13:55

’’Mediji i civilno društvo moraju da imaju pristup informacijama’’

Izvor: KIM |

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Verner Almhofer kazao je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije, da civilno društvo i mediji moraju da budu u stanju da pristupe informacijama iz institucija kako bi učinili da izabrani zvaničnici budu odgovorni.

Foto (srb.infoglobi.com)

„Kosovske institucije treba da nastave da poboljšavaju pristup informacijama za medije“, kazao je Almhofer, navodi se u sapštenju OEBS-a koje je dostavljeno KIM radiju.

U saopštenju se navodi da je OEBS podržavao Skupštinu Kosova i skupštine opština u jačanju aktivnosti dosezanja do njihovih birača.

„ OEBS je posebno podržao neformalne grupe žena kako bi postale aktivnije i pomogao je omladinskim akcionim savetima da razviju neophodne kapacitete kako bi se uključili.“

U saopštenju se navodi da je šef misije OEBS naglasio da je transparentnost drugi preduslov kako bi demokratske institucije uživale poverenje javnosti.

„Institucije na lokalnom i centralnom nivou treba da traže aktivnije učešće javnosti prilikom pripremanja politika koje na njih utiču. Ovo je od suštinske važnosti za demokratiju i održivost demokratskih institucija“,  navodi se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

Postavi komentar