04.09.2012 | 17:17 I tako dođosmo na čistinu šta se krije iza Evropske demokratija ali i iza jasnog stremljanja i težje u EU. Otvoreno i nedvosmisleno i jasno se vidi šta nam traži Evropa za sebe !!!


Došlo se do konkretne faze „nije šija nego vrat“, nije priznanje, nego normalizacija bilateralnih odnosa između dve države.

Sada će se vlasti praviti kao nismo znali šta nam se traži, pa kako će se sada dalje i tako redom. To su normalni videli od prvog dana a ovi „naši političari“ što su se pretvarali da ne vide a pregovarali prozvani su za ljude koji su napravili sve u korist drugih a ništa za svoj narod.

Praveći im se prijatelj odmah posle bombardovanja i svakog trenutka kada nisu imali šta da kažu pozivali su se na Miloševića, ali za to ljubavno prijateljstvo sa strancima nisu dobili ništa osim delić novca koji je otet od Srbije koji im stranci isplaćuju. Promovišući demokratiju na kontu rasprodaje državne imovine koja je trabala da se uništi opet su dobili delić sredstava za samouništenje radnog društva, za rad lepih fasada i šminke ali i potrošačke politike. U međuvremenu Šiptari se samoproglašavaju, a opet naši političari ni na koji način ne odgovaraju adekvatno jer nisu se organizovali, iznenadiše ih. U međuvremenu Šiptari rade na ukidanju rezolučije 1244 i UNMIK misije na KiM a naši političari opet ništa, opet se iznenadiše. Šiptari pokušavaju umesto UNMIK-a da dovedu EUlex opet se našli „pametnjakovići“ da to prihvate pa da pregovaraju, a samim tim i ponište UNMIK misiju a polako ostavljaju po strani konkretnu rezoluciju 1244. Pa pokušavaju Srbi da donesu novu rezoluciju umesto 1244 ali to biva još jedan potez slabljenja same rezolucije. Srbi se odlučuju da pregovaraju sa Šiptarima ali nespremno kao i obično bez ikakve strategije, kako bi se nešto dobilo na osnovu realnih mehanizama. Osim opet šminkeraj za kamere i gluma „nazovi političara“ koji ne sluša zahteve sa terena već tvrdoglavo srlja u propast jer zavise od svojih finasijera projekta. Svi nazovi dogovori su u strogoj tajnosti daleko od naroda jer očigledno ako mu se prezentuje odmah će to da propadne jer je narod  „glupa rulja koja mora da realizuje ono što se pametnjakovići dogovore“.

Ali se narod usprotivi na iznenađenje mnogih, i šta dalje? Kako da se finišira projekat? Ajde da zamenimo vlast koju će možda više da podržava narod, ali opet ta vlast mora da bude kontrolisana iz iste senke kako bi se opet „finiširao projekat“. I opet ostadoše pod tajnom svi postignuti dogovori ne izađe se jasno i hrabro kao danas i da se kaže šta se to „pametnjakovići“ dogovoriše? Logično novi, a stari, ne rekoše jer im stoje u senci kontrolori koji ih drže na uzicu kako da igraju. Ali očigledno da kontrolor malo postaje nervozan, i sada priteže uže i kreće jasno da priča šta on HOĆE! Šiptari sada još da spakuju misiju EUlex-a kući jer je finasijska kriza, i ko će da plaća toliku vojsku i tehniku. Samo da dobiju politička priznanja za rad svog cilja i onda okreću drugi list, da dobiju međunarodno pravo kao štit za novopečenu državu, po kome jedna država ne sme da napadne drugu državu, a noopečena može da krene u borbu na svom terenu za uspostavljanje pravnog poredka.

Sve su to mogućnosti u budućnosti, umesto ljudi da razmišljaju normalno i za rad normalnog razvoja svih na ovom prostoru oni teže bolesnim idejama gde se uništavaju drugi!

04.09.2012 | 17:17

Šulc: Uslov za EU priznanje Kosova

Izvor: B 92 |

Uzajamno priznanje Beograda i Prištine – uslov koji Evropski parlament očekuje za ulazak Srbije u članstvo EU, kaže predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Martin Šulc (Foto B92)

Šulc je, nakon razgovora sa predsednikom srpske vlade Ivicom Dačićem, naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s Dačićem razgovarali veoma otvoreno i da „odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem“.

„Jasno nam je da sledi još dug put, mnogo prepreka, poput fusnote. Evropski parlament neće ulaziti u pojedinosti, jer je to pitanje za diplomate i vlade“, predočio je Šulc.

„Naš cilj je da na kraju bude moguće da Srbija može postati članica Evropske unije, uz ispunjavanje svih merila i uspostavljanje miroljubivih, postojanih odnosa između dve zemlje“.

Rekavši da je to teško, ali ne i nemoguće, predsednik EP je rekao da predsednik Evropskog saveta Van Rompej i drugi u EU imaju s tim u vezi i „unutrašnji problem, jer neke od naših članica ne priznaju Kosovo, ali Evropska unija kao celina traži od Srbije da prizna Kosovo“.

On je rekao i da je u razgovoru s Dačićem bilo reči o reformama, borbi protiv korupcije, ekonomskom razvoju u Srbiji i rastućem problemu nezaposlenosti, pitanju budžeta i dugom spisku problema s kojima se i sama EU sučeljava.

04.09.2012 17:01
 Šulc nam „trenira živce“: Priznanje Kosova moraju da narede Rompej i Ešton

Srbija mora da prizna Kosovo ako hoće u EU. Ovom izjavom predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc zatekao je premijera Ivicu Dačića u Briselu. Profesor FPN Predrag Simić za S media portalkaže da ova poruka dovoljno govori o položaju Srbije, dok Ognjen Pribićević izjavi ne pridaje veliki značaj.

Sulc-nam-trenira-zivce-Priznanje-Kosova-moraju-da-narede-Rompej-i-Eston

Samo nekoliko dana nakon što je izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin iznervirao premijera Dačića, ponovo razlog za kiseo osmeh na njegovom licu. Umesto „bezopasne“ prve posete Briselu, Ivica Dačić se suočio sa zahtevom da Srbija prizna Kosovo.

Ovu rečenicu, od koje se plaši svaka vlast u Srbiji, izgovorio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. Tako je postao najviši funckioner EU koji je javno izneo stav da nema daljeg napretka ni za Beograd, ni za Prištinu ukoliko ne dođe do međusobnog priznanja.

Poseta Kacina: “Loš” glasnik za naše bolje sutra?
VEST DANA: Priznanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU! (VIDEO)
FOTO DANA: Dačić i Ešton u Briselu

Analitičari u Srbiji podeljeni su oko značaja Šulcove izjave.

Poraz DS-a

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže za S media portal da poruka mora da se shvati ozbiljno.

Verovatno je ta izjava u vezi sa jučerašnjom odlukom vlade da odustane od fusnote prilikom predstavljanja Kosova. Kada ovakve izjave stignu od političara poput Martina Šulca moraju da se shvate ozbiljno. Iz toga se vidi da Nemačka neće odustati u svojoj nameri . Ovo je ujedno i odgovor Dačiću na njegov zahtev da se ne postavljaju novi uslovi. Novi uslovi su stigli samo 24 sata kasnije što dovoljno govori o položaju Srbije.

Simić takođe napominje da izjava Šulca predstavlja i poraz politike prethodne vlade.

Grubješić: Nije dobro da nam postavljaju ovakve uslove
Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je za S media portal da ovakvi zahtevi nikome ne koriste:
-Do ulaska Srbije u Evropsku uniju promeniće se mnogo toga i u EU jer se radi o period od pet do osam godina. Nije dobro danas, u ovoj fazi integracija, postavljati pred Srbiju uslov za koji svi znaju da ne može da bude ispunjen.

To je poraz Demokratske stranke, jer je on bio osoba na koju su DS i Tadić računali da će podržati Srbiju na evropskom putu. To je udarac za DS i njen prestiž u Srbiji.

Ne pridavati značaj

Bivši ambasador u NemačkojOgnjen Pribićević kaže za S media portal da je su za Srbiju važnije poruke koje dolaze iz Evropskog saveta i Evropske komisije.

Ova izjava stavlja Srbiju u novu situaciju. To je krupan korak na koji naša strana nikad neće pristati. Postavlja se pitanje zašto je Dačić samo nekoliko sati ranije rekao da nema novih uslova, a onda Šulc izađe sa takvom izjavom? Takva izjava mogla bi da dovede u pitanje dalje perspektive Srbije. Ipak, moram da kažem da ovoj izjavi ne bih davao veliki značaj, u smislu da ćemo reći da nećemo ići ka EU. Bez obzira na značaj Martina Šulca, ključna izjava takve vrste treba da dođe od viših funcionera. Za Srbiju je ključno ono što dođe od Rompeja, Ešton i Filea i naravno iz Vašingtona i Berlina.

Pribićević napominje da treba jasno utvrditi ko se nalazi iza ove poruke.

Treba videti da li je to njegov stav, stav parlamenta ili EU. Bilo bi veliko iznenađenje da EU progovara kroz usta parlamenta, a ne kroz predsednika Rompeja ili nekog drugog višeg zvaničnika.

Bez komentara

Ivica Dačić nije komentarisao izjavu Martina Šulca, a Ognjen Pribićević to smatra diplomatskim odgovorom.

Nije ni trebalo u tom trenutku da odgovara. Verovatno je i sam Dačić bio iznenađen jer nije očekivao da takva izjava dođe sa te strane.

Predrag Simić smatra da će odgovor na zahtev za priznanjem biti jasniji u narednim mesecima.

Dačić na ovaj zahtev i nema šta da kaže. Dugo smo gajili iluziju i to sada izbija na videlo.

04.09.2012 19:40
 File vs Šulc: Nije priznanje, nego normalizacija!

-Šefovi država EU su u decembru doneli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja, poručio je Štefan File komentarišuci današnju izjavu Martina Šulca da Evropska unija traži od Srbije priznavanje Kosova.

File-vs-Sulc-Nije-priznanje-nego-normalizacija

Evropski komesar za proširenje je, kako prenose agencije, demantovaodanas izjavu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da Evropska unijatraži od Srbije priznavanje Kosova, naglasivši da je uslov normalizacija odnosa, a ne priznavanje.

Šefovi država EU su u decembru doneli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja„, rekao je Štefan File u Brsielu novinarima.

Šulc nam „trenira živce“: Priznanje Kosova moraju da narede Rompej i Ešton
Simić: Šulcova izjava je poraz Demokratske stranke
Grubješić za S media: Ne priznajemo Kosovo!

File je naglasio da EU „nema nikavih planova izvan toga“ i da su uslovi koji su poznati i navedeni u zaključima iz decembra i danas ponovljeni u razgovorima sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Na Šulcovu izjavu reagovao je i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je naglasio da priznanje Kosova nije uslov za ulazak u EU i da tako nešto ni od koga u Briselu nije čuo, pa ni od samog Šulca.

„Treba da pojasnim izjavu, mislim da je pogrešno protumačena. To (što je Šulc rekao) nikako ne znači, niti sam ja od bilo koga ovde, pa ni od samog Šulca čuo da je uslov za ulazak Srbije u EU ili za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu – da Srbija prizna nezavisnost Kosova“, kazao je Dačić.

On je istakao da nema nikakvih novih uslova pred Srbijom. OpširnijeOVDE.

Šulc je posle razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem naglasio da su on i predstavnici Evropskog parlamenta s Dačićem razgovaravli veoma otvoreno i da „odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem“. Opširnije OVDE.

Srpske stranke reagovale su oštro i razmenom kontraoptužbi:

Šef pregovaračkog tima bivše Vlade Srbije Borislav Stefanović ocenio je danas da „gruba“ izjava predsedika Evropskog parlameta Martina Šulca o priznanju Kosova kao uslovu za ulazak Srbije u EU, prestavlja negativan početak saradnje nove vlasti sa EU. Opširnije OVDE.

Srpska napredna stranka pozvala je danas bivšeg šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislava Stefanovića da kaže zbog čega ranije nije obavestio javnost o zahtevima Evropske unije prema Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom. Opširnije OVDE.

Postavi komentar