28.06.2012 | 13:24 Šiptarski napad na Srbe podržan od KPS-a na Gazimestanu !!!


Izvor: KIM |

Kosovska policija na Gazimestanu pretresa Srbe i oduzima skoro sva srpska obeležja, saznaje KIM radio. Otvorena provokacija KPS-a sledi haos!

http://blip.tv/mocaglavica/demokratija-bez-cenzure-6231745

Gazimestan (Foto arhiv KIM)

Okupljeni Srbi na Gazimestanu kazali su novinaru KIM radija da je na putu koji vodi do spomenika došlo do incidenta između manje grupa Srba i kosovske policije, kada su policajci pokušali da od Srba oduzmu srpska obeležja.

Prema njihovim rečima policija je, kako bi rasterala Srbe, koristila i suzavac, jedan mladić je pretučen, a ima i privedenih.

Do incidenta je došlo zbog toga što kosovska policije pretresa Srbe i oduzima im majce sa političkim natpisima, osim srpskih zastava.

Pojedini kosovski policajci se ponašaju veoma bahato, zbog čega Srbi protestuju.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi demantovao je izjave okupljenih Srba. On je KIM radiju kazao da na Gazimestanu nije bilo incidenata, a da Srbi sami skidaju majce.

Zamenk načelnika Hitne službe u Lapljem Selu dr Dejan Milanović za KIM radio je kazao da se za pomoć ovoj službi javilo šest Srba povređenih u incidentu sa policijom na Gazimestanu. On je kazao da su Srbima konstatovane lakše telesne povrede.

Na Gazimestanu u 13 časova počeo je parastos poginulim srpskim borcima u Kosovskom boju 1389. godine. Parastos služi patrijarh srpski Irinej.

Srbi organizovano autobusima i automobilima dolaze na Gazimestan. Duž magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Priština i Priština – Gračanica vidljivo je pojačano prisustvo policijskih patrola.

28.06.2012 | 13:45 > 16:38

Patrijarh na Gazimestanu: Budimo dostojanstveni

Izvor: KIM |

Na Gazimestanu je danas služen parastos kosovskim junacima stradalim u Kosovskoj bici. Parastos je služio patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej (Foto KIM)

Pred nekoliko hiljada ljudi koji su stigli iz svih krajeva Srbje, Republike Srpske i Crne Gore patrijarh Irinej je pozvao na dostojanstveno obeležavanje praznika.

“Ovo je sve obliveno krvlju svetih mučenika kosovskih i onog hrabrog srpskog naroda koji je došao da brani svoje ime, svoju kulturu, svoju veru, svoje svetinje, svoje porodice. Sve to od nas zahteva da se na takav način i ponašamo na ovom svetom mestu. Ovde je mesto molitve, ovo je mesto sećanja i obnavljanja istorije. Da se vratimo 623 godine unazad da u mislima, svome srcu i duši obnovimo taj istorijski događaj“.

Nakon parastosa, patrijarh srpski Irinej je pozvao okupljene na Gazimestanu da se mirno raziđu.

„Trpićemo. Tukli su očeve i pradedove naše. Istrpili su to i dočekali trpljenjem slobodu. I mi ćemo trpeti. Nemojte izazivati! Mi smo dostojanstven i ponosan narod. Zato vas molim da, kako smo ovde divno došli, prisustviovali parastosu, setili se svih onih koji su položili svoje živote i ovu zemlju oblili svojom krvlju, da se polako sa tim mislima i osećanjem vratimo i napustimo ovo mesto, kako bi se  ovde ponovo vratili.

28.06.2012 | 14:51 > 16:51

Molotovljevim koktelima i kamenicama na autobus sa Srbima

Izvor: KIM |

Na autobus sa grupom Srba koja sa vraćala sa Gazimestana bačeni su molotovljevi kokteli i kamenice u centru Prištine. Povređeno 16 Srba, od kojih dvoje teže, potvrdio dr Dejan Milanović.

(Foto KIM)

Zamenik načelnika Hitne medicinske službe u Lapljem Selu dr Dejan Milanović, KIM radiju je kazao da je povređenima pružena prva pomoć u ovoj ustanovi, a da su dvojica teže povređenih prebačeni na odeljenje hirurgije u Gračanici.

Policija za sada ne želi da komentariše incident. Iz kancelarije za informisanje Policije Kosova u Prištini KIM radiju je saopšteno da će se tokom dana oglasiti saopštenjem povodom ovog incidenta.

Postavi komentar