28.11.2011 – 23:51 – U Đakovici srušena srpska kuća


Izvor: Radio KIM | U Đakovici je juče porušena porodična kuća Srbina Zvonka Antića, koji u statusu raseljenog lica sa Kosova i Metohije živi u Budvi duže od 12 godina, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih iz Crne Gore.

Djakovica (Foto KIM)

Kako tvrde, rušenje kuće porodice Antić u nekadašoj Njegoševoj ulici u Đakovici započeto pre desetak dana, tako što su Albanci najpre odneli crep sa krova, a onda, i svu ostalu građu koja je bila upotrebljiva.

“Od kuće su ostale samo zidine, a Zvonko Antić je preko Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori o događaju obavestio Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u Beogradu i kancelariju UNHCR-a u Podgorici”, navode u ovom udruženju.

Antić je, budući da se ovaj zločin nad njegovom imovinom desio naočigled kosovske policije, najavio tužbu za nadoknadu štete protiv privremenih kosovskih institucija.

U Đakovici je do 1999. godine živelo preko 12 hiljada Srba, a danas srpstvo u ovom gradu čuva pet starica smeštenih u konacima nedavno obnovljene crkve Presvete Bogorodice, koja je preimenovana u manastir.

Udružene raseljenih u Crnoj Gori osudilo rušenje kuće

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori najoštrije osuđuje čin rušenja kuće porodice Antić u Đakovici.

U ovom Udruženju ocenjuju da je ovo akt kojim se poručuje “da na Kosovu ne važe nikakvi zemaljski zakoni i da Srbi i Crnogorci nemaju pravo na život i zaštitu imovine”.

“Rušenje kuće Antića je i poruka da je Srbima i Crnogorcima zabranjen povratak u Đakovicu”, kaže se u saopštenju saveza udruženja koji je potpisao predsednik Milenko Jovanović.

“Na potezu su UNMIK, KFOR i EULEKS, od kojih očekujemo da će konačno početi da štite i prave žrtve nasilja na Kosovu i Metohiji – Srbe i Crnogorce, ali i njihovu imovinu”, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.

Postavi komentar