02.02.2016 |08:00 – 23:59 Dok Srpski prevaranti i iluzijunosti vode Srbe, sa korenom komunizma i ateizma prema svom narodu, očigledno ništa dobro ne donose, jer su im plodovi otrovni i rastraše zajedno sa onima na čije su izbore izlazili, preostali narod koji je VEROVAO u bolje sutra i napredak!


Povratnici napuštaju sela oko Kline

Policija još nije saopštila ima li osumnjičenih za oružani napad na srpske povratnike u Berkovu kod Kline. U ovom selu je napravljeno 40 kuća za povratnike, ali u upola manje njih povratnici stalno borave. Napadi, međutim, čine svoje jer sve više povratnika odlučuje da ode iz sela oko Kline.

Radoje Živković kaže da mora da živi. Pucanje na njegovu kuću ga ne čini ravnodušnim, ali nema kuda.

Pripremio Andrija Igić
„Evo, nekoliko godina tu oni pucaju od ovih kuća pa sve do Drenja. To se stalno puca i danju i noću. Prijavljivali smo policiji, ali niko ništa ne preduzima. Da li preduzima ili ne, ja to ne znam. Ali to su stalne provokacije samo da bismo se odavde odselili“, kaže Radoje Živković iz Berkova.

Sat pre napada Živkovićima je došao unuk, kako bi u Berkovu bio tokom raspusta. Sutradan je morao da ode. Mladih u selima u okolini Kline jedva da ima. U poslednje vreme i stariji odlaze.

„Iz grada Kline porodica Dbižljević je napustila Klinu posle napada koji su se dešavali pre šest meseci. Juče kada sam obišla porodicu Živković, gospođa je rekla da ozbiljno razmišlja da ode odavde jer ne može pod ovakvim pritiskom da živi“, napominje načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da ne mogu povratnicima da osiguraju bezbednost, ali da traže od međunarodne zajednice da im se pomogne.

„Mi ćemo pomoći porodicama čija je imovina stradala u tim napadim. Ono što svakako radimo u sadašnjem periodu i ono što ćemo činiti u narednom jeste da pružimo mogućnost, da od ovo malo zemlje što imaju, mogu da žive tako što ćemo im pomoći i kroz mehanizaciju“, ističe zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Na kuću Živkovića ovde u Berkovu pucano je sa magistralnog puta. Na zidu su tragovi šest metaka. Jedan je završio u kući. Okružni tužilac u Peći sumnja da su na kuće povratnika u Berkovu pucale četiri osobe uhapšene na ulazu u manastir Visoki Dečani.

Oružje pronađeno u njihovom vozilu je na veštačenju. Utvrđeno je da je jedna od uhapšenih osoba učestvovala u rata u Siriji, a druga vraćena sa puta za Siriju.

Srbin osuđen zbog izgradnje motela

Svetislav Stojković, poreklom iz Donje Bitinje kod Štrpca, se nakon decenija života i rada u Švajcarskoj vratio u svoj rodni kraj gde je sagradio motel, a vrhovni sud Kosova ga je osudio na zatvorsku kaznu.Motel „Martina“Svetislav Stojković ispred seoske crkveMotel „Martina“

Naime, tek nakon izgradnje motela „Martina“ ga je prvi izvođač radova, kome je zbog nestručnosti otkazan posao, tužio da je Stojković, navodno, objekat sagradio na grobu jednog Albanca.
Navodni grob, kojeg prvi izvođač radova Garip Tahiri koji je i kopao temelje nije u to vreme prijavio, trebao bi da pripada kosovskom Albancu Aslanu Ndrecaju iz sela Mačetevo, kojeg su 1943. godine ubili Bugari kao švercera duvana. Njegov leš je tada sahranjen na nekoj parceli u blizini reke, a uprkos pokušajima da nađe taj grob, prethodni vlasnik parcele Milija Ivanović nije mogao da ga pronađe.

U međuvremenu, plac je prodao Stojkoviću koji je tu sagradio motel. Prodavac, inače njegov glavni svedok, potvrdio je na sudu da Svetislava nije obavestio da je na toj parceli, navodno od Drugog svetskog rata, postojao grob Albanca, koji je posle velikih poplava 1979. godine, odnela voda.

Potomci Ndrecaja su, prema tvrdnji Stojkovića, upućivali i preteće telefonske pozive.

“Gani Drecaj i Garip Tahiri (prvi izvođač radova) su me zvali više puta telefonom. Pretili su da će dignuti u vaduh moj objekat. Navodno se tu nalazi se neki grob njegovog rođaka. Nekoliko puta su nas zvali u Švajcarskoj i pretili, tako da je moja žena Martina doživela veliki stres i morali smo da potražimo lekarsku pomoć”, kaže za RTV Kim u pisanoj izjavi Svetislav Stojković, navodeći da je o pretnjama upoznao i Kosovsku policiju u Štrpcu i Euleks.

U Policijskoj stanici u Štrpcu su potvrdili da je Stojković prijavio telefonska uznemiravanja.

„Bilo je prijavljenih slučeva kod nas. Bilo je pretećih telefonskih poziva. I ne samo jednom, već više puta. A u vezi sa tim motelom je bilo i više incidenata. Sve je istraženo i predato sudu, tako da je sada na sudu da donese odluku o tome“, kaže za Kim komandir policijske stanice u Štrpcu Dragan Ivanović.

Stojković kaže da je u motelu planirao da zaposli Srbe iz Štrpca, i veruje da je upravo to zasmetalo komšijama Albancima.

“Za taj neregisrovani grob su se tek setili pošto je jedan Srbin napravio motel. Srbi ne treba da prave nego da idu sa Kosova! Da li je to politčka stvar?“, pita se Stojković.

Motel “Martina” se nakon donošenja presude našao na meti napadača. Krajem avgusta je kamenovan, a na ulazu u objekat su razbijena stakla.

Stojkovića, koji ima 73 godine, kosovski sud je osudio na novčanu kaznu i tri meseca zatvora. Zbog starosti i slabog zdravstvenog stanja on nije spreman da odsluži zatvorsku kaznu, pa se zbog privođenja ne usuđuje da se vrati na Kosovo.

O Stojkovićevom slučaju pogledajte članke u časopisima Politika i Večernje novosti.

Jahjaga: Sprovođenje sporazuma uslov za integraciju Srbije

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je na sastanku sa šefom diplomatije Malte Džordžom Velom da sprovođenje sporazuma između Beograda i Prištine bude preduslov za proces integracije Srbije u Evropsku uniju.Atifeta Jahjaga (Foto Kim arhiva)

Kako se navodi u saopštenju iz Jahjaginog kabineta, ona je naglasila važnost sprovođenja postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine i zatražila da to bude preduslov za integraciju Srbije u EU.

“Ona je naglasila da je Kosovo promoter mira i stabilnosti u regionu, a u međuvremenu je potvrdila stav institucija izgradnji dobrih odnosa sa svim susednim državama”, stoji u saopštenju.

Jahjaga je sa Velom takođe razgovarala o poslednjim dešavanjima na Kosovu, kao i o procesima koji imaju veze sa ispunjenjem kriterijuma za liberalizaciju viza, nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Vela je naglasio posvećenost njegove zemlje da nastavi sa podrškom svim procesima kroz koje Kosovo prolazi, kao i  njegovoj evropskoj perspektivi.

Evropski parlamentarci sutra o Kosovu i Srbiji

U Evropskom parlamentu u Strazburu sutra će, na plenarnom zasedanju poslanika, biti održana debata o izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU za 2015. godinu i o procesu evropskih integracija Kosova, najavljeno je na sajtu EP.Evropski parlament (Foto AP)

Parlament će, kako je navedeno, o reformskim naporima koje su Srbija i Kosovo učinili tokom 2015. godine debatovati sa komesarom EU za proširenje i politiku susedstva Johanesom Hanom.

EP će verovatno pozdraviti napredak postignut u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i napomenuti da bi ti odnosi bili pospešeni kada bi sve države članice EU priznale Kosovo, dodaje se u najavi.

Evropski poslanici će takođe, verovatno, ukazati na oblasti koje zaostaju u reformskom procesu, kao što su vladavina prava, sloboda izražavanja i borba protiv korupcije.

Debata će biti održana u popodnevnim satima, a EP će glasati o dvema odvojenim rezolucijama u četvrtak, stoji na sajtu EP.

Sputnjik: Srbin predsednik Kosova?

Predsednik liste „Srpska“ Slavko Simić rekao je za list “Sputnjik” da bi Srbi mogli da imaju kandidata za predsednika Kosova.Priština 

Srbi na Kosovu će uskoro morati da odluče da li će podržati kandidaturu Hašima Tačija za predsednika Kosova ili to neće učiniti.

Kako prenosi “Sputnjik” priča se da bi Srbi mogli da pribegnu malom lukavstvu tako što bi izašli sa svojim kandidatom, s obzirom na to da po zakonima Kosova svako ko prikupi 30 potpisa poslanika može da postane kandidat za predsednika.

“Hoće li biti izglasan zavisi od toga da li će dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu”, navodi list.

Ovu mogućnost prvi je u javnost izneo predsednik liste „Srpska“ Slavko Simić, rekavši da bi Srbi lako mogli da sakupe 30 potpisa u prištinskoj skupštini za svog kandidata, jer „imaju korektne odnose sa svim albanskim strankama“, kako u opoziciji tako i u vlasti u kojoj i participiraju.

List navodi da je Simićeva izjava izazvala šok u prištinskoj javnosti, a mediji su već počeli sa spekulacijama na ovu temu.

Poslanici iz Tačijeve stranke nisu želeli ovo da komentarišu, ali su i poslanici liste ’Srpska‘ ostali nedorečeni, uz objašnjenje da „ne bi da komentarišu izjave predsednika svoje liste“.
Slavko Simić je, dodaje se,  bio nedostupan za komentar.

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, pre svega je iznenađen ovakvom izjavom predsednika liste „Srpska“ i kaže da bi ovo moglo da znači da lista „Srpska“ ima neki dogovor sa nekim manjinskim strankama Roma, Aškalija, Bošnjaka, ili Egipćana.

“Lista ’Srpska‘ je u koaliciji sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, a njihov kandidat za predsednika je Hašim Tači. Neizvodljivo je da u ovakvim okolnostima bilo ko od Srba bude izglasan za predsednika Kosova, a u budućnosti ako bude dogovora sa albanskim političkim partijama, ko zna”, kaže Šeholi.

On je uveren da u ovim okolnostima nema nikakve šanse da neki albanski poslanik da glas Srbima.

Jednomesečni pritvor za uhapšene kod Visokih Dečana

Osnovni sud u Peći odredio je pritvor od 30 dana za četiri osobe koje su uhapšene u blizini manastira Visoki Dečani, potvrdila je za prištinske medije sudija prethodnog postupka Violeta Usaj Rogova.Hapšenje ispred manastira

Rogova je navela da su oni osumnjičeni za posedovanje oružja bez dozvole, što je potvrdila i tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći, Valjbona Hađosaj.

Kako su ranije javili prištinski mediji, Osnovno tužilaštvo u Peći sumnja da se jedan od četvorice uhapšenih u subotu kod manastira Visoki Dečani borio u Siriji, dok je drugi uhapšeni pokušao da otputuje na Bliski istok, ali je sprečen i vraćen na Kosovo.

Iznoseći odbranu, osumnjičeni su priznali da su posedovali oružje, ali su rekli da su krenuli da kampuju u planinama kod Dečana.

Prilikom hapšenja u blizini manastira Visoki Dečani osumnjičeni, za koje se u medijima navodi da su pripadnici vehabijskog pokreta, imali su u automobilu kalašnjikov sa 20 metaka i jedan pištolj, navedeno je u odluci o sprovođenju istrage.

Tužilac Valjbona Diša Hađosaj je pred sudom izjavila da su ispunjeni svi uslovi da se njima odredi pritvor i ocenila da osumnjičeni mogu biti odgovorni i za oružani napad na kuću jednog Srbina u selu Berkovo, u opštini Klina na dan kada su uhapšeni.

Postavi komentar