15.12.2015 |08:00 – 23:59 – Današnji dan obeležili Šiptarski pritisci na sve što je Srpsko, eksplicitno izražavaju netrpeljivost i mržnju prema Srpskom identitetu i konkretnim Srbima… Today marked Shiptar pressures on everything Serbian, explicitly expressing intolerance and hatred towards the Serbian identity and concrete Serbs !!!


“Srbija da zaustavi izdavanje nelegalnih ličnih karata”

Lične karte koje izdaju srpske policijske uprave gradova sa Kosova, ne važe na Kosovu. Kako je rekla ministarka  Edita Tahiri, u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, te lične karte su ilegalne i nevažeće.Edita Tahiri

Sporazum o slobodi kretanja o međusobnom priznavanju ličnih karata odnosi se na „važeće lične karte izdate od strane nadležnih organa obe zemlje“. Na Srbiji je da zaustavi izdavanje „nelegalnih ličnih karata“ kazala je za Kossev, kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri.

„Lične karte koje je izdala Srbija, gde se pominju kosovske gradske kancelarije su ilegalne. Briselski sporazum iz 2011. o slobodi kretanja između Kosova i Srbije o međusobnom priznavanju ličnih karata obe zemlje kao dokumenta za prelaz odnosi se na važeće lične karte izdate od strane nadležnih organa obe zemlje. U skladu sa ovim, obe zemlje predstavile su validan primerak ličnih karata koja će druga strana priznati. Dakle, sve ostale su nevažeće”, kazala je Tahiri.

Tahiri je posredno potvrdila da je noćas stupila na snagu uredba kojom od ponoći građani više „nemaju pravo“ da kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu Republike Srbije izdatu od strane Policijskih uprava grada na Kosovu.

Sa srpskim ličnim kartama se ne može ući na Kosovo?

Graničnoj policiji Kosova stigla je u ponoć uredba prema kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da postoje spekulacije o tome, ali da se pažljivo prati situacija na prelazima.Prelaz Jerinje

Kako je Tanjuigu rečeno u Policiji Kosova, na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova primena ove uredbe još uvek nije počela.

U toku dana u Leposaviću zbog novonastale situacije trebalo bi da se sastanu gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović i predstavnici Policije Kosova.

Prema spornoj uredbi, koja još nije zaživela na severu Kosova, na osobe sa srpskim ličnim kartama i prebivalištem na Kosovu trebalo bi da se primenjuje kosovski zakon o strancima.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da „Beograd pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom povodom spekulacija da građanima sa ličnim kartama izdatim od strane MUP-a Srbije nije dozvoljeno da uđu u južnu srpsku pokrajinu“.

„Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i reagovaćemo zavisno od razvoja događaja u toku dana. Budite sigurni da ukoliko bude nekih promena koje nisu u skladu sa sporazumom Srbija, kao ni dosada, neće ćutati,“ rekao je Đurić za RTS.

Putnica vraćena sa Merdara zbog „srpske lične karte“

Jedna putnica jutros je vraćena sa prelaza Merdare jer nije imala kosovsku ličnu kartu, već dokument izdat u Policijskoj upravi Priština u Niškoj Banji, kažu za RTV Kim u agenciji za prevoz putnika Kimko.Merdare

Jedna putnica je jutros krenula iz centralne Srbije na Kosovo, ali je sa prelaze Merdare vraćena jer je prilikom kontrole utvrđeno da posedije ličnu kartu izdatu od strane PU Priština u Niškoj Banji.

„Ona je uredno platila kartu do Prištine, međutim, kada su videli da nema kosovsku ličnu kartu nisu joj dozvolili da pređe Merdare“, rečeno nam je u ovoj agenciji u Gracanici.

Od ponoći je na prelazima počela da se primenjuje uredba po kojoj je zabranjen ulazak na Kosovo svim licima koja imaju tzv. srpske lične karte, a žive na teritoriji Kosova.

Putnici ali i autoprevoznici zatečeni su novom uredbom, a iz Kancelarije za KiM kažu da pažljivo prate situaciju i da će reagovati u zavisnosti od razvoja događaja.

Jablanović: Građane na Jarinju obaveštavaju da treba da izvade kosovske lične karte; na Merdaru vraćaju

Utorak, 15.12. 2015, 14:20|Izvor: KoSSev|

Integrator Srba u Šiptarski sistem Republike Kosovo

Foto: Vesti

Građane sa srpskim ličnim kartama policijskih uprava sa KiM-a granična policija Kosova ne vraća sa prelaza na Severu, ali ih obaveštava da „treba“ da izvade kosovsku ličnu kartu, navodi za KoSSev gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović. On je potvrdio informacije sa terena od jutros o iskustvima onih građana koji su danas putovali preko prelaza Jarinje – da su zaustavljani i upozoravani o promeni režima prelaska. Iako građane sa prelaza na Severu noćas i danas ne vraćaju, već samo opominju, potpuno su drugačije informacije koje stižu sa integrisanih prelaza na jugu. Više putnika je noćas i danas zbog srpskih ličnih karata vraćeno sa ovih prelaza prilikom pokušaja ulaska na Kosovo.

„Da, bilo je zaustavljanja jutros. Bilo je malo problema dok je to razjašnjeno, ali sada je sve normalno. Kratko je zadržan autobus iz Raške koji decu dovozi u školu i radnike koje rade u Leposaviću. Dakle, sada samo obaveštavaju da ko živi na Kosovu i Metohiji treba da izvadi i kosovska dokumenta,“ rekao je kosovski gradonačelnik Leposavića na čijoj se teritoriji opštine i nalazi integrisani prelaz Jarinje.

Povezani članci:

Putnici sa srpskim ličnim kartama gradova na KiM-u vraćeni sa Merdara

Tahiri: Srpske lične karte gradova sa KiM-a nevažeće

On je istovremeno demantovao informaciju nekih medija da će se zbog novonastale situacije danas sastati sa predstavnicima Kosovske policije.

„Ne znam odakle ta informacija, niti sam sa bilo kim razgovarao, niti je iko iz policije sa mnom razgovarao,“ rekao je Jablanović.

Na Merdaru drugačije, vraćaju sa prelaza

Međutim, potpuno drugačija situacija je na prelazima na jugu, kao što je Merdare. Više putnika je noćas i danas vraćeno sa ovog prelaza prilikom pokušaja ulaska na Kosovo, upravo zbog srpske lične karte.

KoSSev je juče i danas iz više izvora, uključujući i izvore iz granične policije Kosova, saznao da je od ponoći na snagu stupila uredba, prema kojoj će građani Kosova i Metohije, koji na integrisanim graničnim prelazima, kao identifikacioni dokument – pokažu ličnu kartu Republike Srbije sa gradovima na KiM-u, biti od ponoći vraćani sa prelaza, dok će se prema njima primenjivati kosovski zakon o strancima.

U međuvremenu je i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, posredno potvrdila za KoSSev da je ova uredba noćas stupila na snagu. Ona je navela da su srpske lične karte gradova na KiM-u, u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. – ilegalne i nevažeće, a da se sporazum o slobodi kretanja o međusobnom priznavanju ličnih karata odnosi na „važeće lične karte izdate od strane nadležnih organa obe zemlje“.

Nova uredba stupila je na snagu u noći nakon što je Srbija u Briselu otvorila prva pregovaračka poglavlja sa EU, poglavlje 32 – finansijska kontrola i 35 – normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Đurić: Predstoje teški pregovori

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavo je da „pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 o Kosovu ne traži priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine, ali da predstoje teški pregovori“.Marko Đurić

Prema njegovim rečima, u dokumentu koji pokazuje zajedničku poziciju EU traži se primena i pregled dosada postignutih sporazuma, pri čemu se „ostavlja prilično veliki prostor i institucijama EU i državama da oni tumače na koji način treba da budu sprovođeni sporazumi.“

„Naravno da u tom procesu ima određenih rizika. Ali zato je važno da na našu stranu što više pridobijamo međunarodnu zajednicu,“ rekao je Đurić.

„Poglavlje 35 je za nas izuzetno teško zato što na neki način povezuje proces normalizacije sa našom južnom pokrajinom i evropske integracije Srbije“, ocenio je on.

„Međutim, mi smo u prethodnom pokazali da je moguće da kao pouzdan partner, kao strana koja sprovodi sporazume uprkos opstrukcijama iz Prištine, napredovati u evropskim integracijama. I jučerašnji dan to pokazuje“, rekao je Đurić.

On kaže i da je došlo do izvesnog ublažavanja u odnosu na prvi nacrt.

„Međutim, s obzirom da je veliki broj članica EU priznalo nezavisnost nema sumnje da su teški pregovori pred nama“.

Vučić i Mogerini o nastavku dijaloga BG i PR

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Vučić je zahvalio visokoj predstavnici na podršci koju pruža Srbiji u procesu evrointegracija i naglasio da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, istakavši da je stabilnost regiona najvažnije pitanje srpske spoljne politike.

Premijer Srbije i visoka predstavnica EU razgovarali su i o situaciji u regionu.

Mogerini je čestitala Srbiji otvaranje poglavlja, kao i napredak u dijalogu sa Prištinom.

„Niko neće uraditi ništa protiv interesa zemlje“

Pregovori sa EU su usmereni ka sveukupnom boljitku naše zemlje i naših građana, kazao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev. Dušan Kozarev

Kozarev je poručio da će Srbija ostati prisutna na Kosovu i Metohiji.

„Građani ne treba da brinu da će bilo ko ugroziti ustavni poredak i zakonsku regulativu Republike Srbije. Pregovori sa EU su usmereni ka sveukupnom boljitku naše zemlje i građana. Niko od zvaničnika Srbije neće uraditi ništa što se protivi interesima naših građana i naše zemlje, i naravno kada je u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje“, poručio je Kozarev, odgovarajući na pitanje da li otvaranje poglavlja 35 znači i priznanje Kosova od strane Srbije.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev danas u Lapljem Selu povratnicima uručio 25 paketa pomoći.

Haradinaj: Nije nam pomoglo obezbeđenje

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj negirao je izjavu predsednika kosovskog parlamenta Kadri Veseljija da je šef skupštinskog obezbeđenja pomagao opoziciji da unese suzavac u zgradu Skupštine.

Ramuš Haradinaj

Haradinaj je rekao da je opozicija sve vreme tražila podršku kosovskog naroda ali da nije imala pomoć policije kako je Veselji rekao.

U kosovskom parlamentu juče su aktivirana tri suzavca, pa je vladajuća koalicija održala sednicu u pomoćnim prostorijama i bez prisustva opozicije.

Tri opozicione parlamentarne stranke – pokret  Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo – već četiri meseca opstruišu rad Skupštine protiveći se formiranju Zajednice srpskih opština i primeni sporazuma o demarkacii sa Crnom Gorom.

Veselji: Šef obezbeđenja sarađivao sa opozicijom

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je šef obezbeđenja parlamenta Fatmir Šećiri sarađivao sa poslanicima opozicije.

Kadri Veselji

Šef obezbeđenja parlamenta je zbog toga suspendovan.

„Dok je Predsedništvo Skupštine pokušavalo da zaustavi delovanje opozicije, šef obezbeđenja je koketirao i sarađivao sa opozicijom“, rekao je Veselji na sendnici Skupštine Kosova.

Dodao je da šef obezbeđenja ne odgovara predsedniku Skupštine, ali da je smenjen sa dužnosti.

Skoro tri meseca sednice Skupštine Kosova su prekidane aktiviranjem suzavca koji su poslanici opozicije unosili, uprkos strogim i detaljnim kontrolama.

Šef poslaničke grupe Samoopredelenja Glauk Konjufca je rekao da im u obezbeđivanju suzavca pomažu pripadnici Policije Kosova.

ISIS i Srbija najveće pretnje za Kosovo

Najveći problemi sa kojima se Kosovo suočava na spoljnom planu su Srbija i Islamska država, pokazuje istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije koje je danas objavljeno.

Priština

Istraživač u tom Centru Sofi Krueziu je rekla da je 70 odsto ispitanika ocenilo da ISIS predstavlja jedan od vodećih problema za Kosovo, prenose prištinski mediji.

Najveći problem na Kosovu, na unutrašnjem planu prema istraživanju je nezaposlenost, odmah za njom je korupcija, slede organizovani kriminal i nedostatak političke stabilnosti.

Građani smatraju da nezaposlenost, siromaštvo i nedostatak ekonomskog razvoja ili nedostatak mogućnosti za zapošljavanje mladih, zbog mogućih nemira, predstavljaju jednu od najvećih pretnji za nacionalnu bezbednost Kosova.

Kosovo bez vizne liberalizacije: „Sramotna odluka EU podstiče ekstremizam“

15.12. 2015, 17:36|Izvor: KoSSev|

Odlaganje vizne liberalizacije za građane Kosova je ozbiljna provokacija i nemogućnost političara u Briselu. Takve odluke „podstiču ekstremizam u zemlji“ i „rizikuju“ dijalog „Kosova i Srbije“. Kosovo ne sme da bude diskriminisano, jer „nije kao Kolumbija i Ukrajina“. Ovako je kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, reagovao na odluku EU – da se Kosovu ne omogući vizna liberalizacija. Ovo je i prva reakcija kosovskih zvaničnika, a oštru reakciju imao je i pokret „Samoopredeljenje.“ Oni poručuju da je Srbija jedan od razloga „izolacije Kosova“.

„Dok smo zahvalni EU za potpisivanje SSP-a, izražavam duboko razočaranje u vezi sa bezrazložnim odlaganjem vizne liberalizacije. Ovo kašnjenje Evropske unije u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo smatram ozbiljnom provokacijom i rezultat je nemogućnosti i nedostatka političkog vođstva u Briselu. Za mene je to sramota Evropske unije koja će izolovati Kosovare. Ova apsurdna i namerna kašnjenja, ne samo da podstiču ekstremizam u zemlji, već povećavaju frustraciju građana Kosova,“ poručio je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Kosovski mediji su u međuvremenu i objavili zaključke EU u vezi sa procesom vizne liberalizacije za Kosovo, koje možete pogledatiOVDE.

On je dodao da, „osim toga, ovaj pristup EU rizikuje sve važne procese na licu mesta, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, sprovođenje sporazuma i postizanje novih sporazuma.“

„Stoga, smatram da EU treba da okonča ovo diskriminatorsko postupanje prema Kosovu i na taj način da svoju podršku miru i stabilnosti na Balkanu,“ dodao je on, poručivši:

„Uprkos tome, naše strpljenje biće moćnije od nemogućnosti Brisela. Ali, Kosovo ne sme dalje da bude diskriminisano samo zato što nije kao Kolumbija i Ukrajina. Srećno EU!“

Samoopredeljenje: Pregovori sa Srbijom i korupcija izoluju Kosovo

U reakciji na odluku Saveta Evropske unije koji nije odobrio viznu liberalizaciju za Kosovo, pokret Samoopredeljenje je istakao da „sramotni pregovori sa Srbijom i korupcija vlasti izoluju Kosovo.“ Oni su, takođe, za „ovaj neuspeh“ okrivili Vladu Kosova.

„Četiri godine pregovora sa Srbijom nisu učinile ništa, osim da se otvori put Srbiji ka Evropskoj uniji, kako bi se odobrila amnestija Miloševićeve političke klase,“ dodali su iz Samoopredeljenja.

Odluka Saveta Evrope je usledila dan nakon što je Srbija u Briselu otvorila prva pregovaračka poglavlja sa EU, poglavlje 32 – finansijska kontrola i 35 – normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Šta piše u pregovaračkoj poziciji EU za „35“?

Evropska unija je objavila pregovaračku poziciju o poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju, a koje je otvoreno u ponedeljak uveče.

U tekstu se ističe da prelazne odredbe poglavlja mogu da se prilagođavaju i ažuriraju u toku pregovora, kao i da je moguće zamrzavanje otvaranja novih poglavlja, ukoliko napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom značajno zaostane od napretka u ostalim pregovorima.

„EU beleži da je Srbija navela da potpuno razume da procesi pridruživanja Evropskoj uniji i normalizacije treba da se odvijaju paralelno i da jedan drugog podržavaju. Poglavlje 35 ne zamenjuje razgovore između Beograda i Prištine koje vodi Visoki predstavnik Evropske unije. Napredak procesa pridruživanja Srbije EU će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira,“ navodi se u dokumentu.

Kompletan dokument na engleskom jeziku možete pronaći na ovom linku.


Poglavlje 35 (DOKUMENT): Šta EU očekuje od Srbije za Kosovo a kako to Srbija komentariše!

U delu koji se odnosi na energetiku ističe se da je potrebno osnivanje kompanije za snabdevanje „Elektrosever“ u skladu sa kosovskim propisima, kao i da je potrebno rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu Gazivode.

„Srbija treba da obezbedi sprovođenje svojih obaveza proisteklih iz dogovora od 25. avgusta 2015. godine, naročito po pitanju uspostavljanja ZSO, kao i po pitanju drugih elemenata iz prvog dogovora iz 2013. godine, o policiji, sudstvu i civilnoj zaštiti. Dalje, Srbija treba da se založi za postizanje daljih dogovora, normalizaciju odnosa u dobroj veri, što bi vodilo potpunoj normalizaciji, na osnovu pregovaračkog okvira. Evropska komisija i Visoki predstavnik će nadgledati sprovođenje navedenog i podnositi izveštaj, najmanje dva puta godišnje Evropskom savetu,“ piše u dokumentu.

Takođe, navode se ključne tačke u vezi sa izborima, ZSO-om, policijom, sudstvom, civilnom zaštitom i telekomunikacijama.

U delu koji se odnosi na slobodu kretanja navodi se da Srbija treba da dozvoli državljanima trećih država da uđu u Srbiju sa Kosova.

Ističe se i da Srbija treba da omogući učešće Kosova u regionalnim inicijativama i organizacijama, kao i da Srbija prestaje sa izdavanjem dokumentacije i overavanjem sa oznakama koje su u suprotnosti sa onim obavezama koje je Srbija preuzela dogovorom od 17. januara 2013. godine.

Tužilac osporavao alibi Oliveru Ivanoviću

Tokom iznošenja završne reči na suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, tužilac je navodima iskaza svedoka osporavao alibi optuženih za događaje za koje ih terete optužnicom.Oliver Ivanović

Tužilac je između ostalog rekao da tužilaštvo veruje da su optuženi krivi te da će se baviti činjenicama.

Govoreći o prvoj tački optužnice, događaju od 14. aprila 1999. godine kada je u južnom delu Kosovske Mitrovice ubijeno 20 Albanaca, tužilac je između ostalog rekao da su neki svedoci prepoznali Ivanovića tog dana.

Međutim, na osnovu navoda i prepričavanja iskaza svedoka, što je učinio tužilac, proizilazi da je Ivanović nosio četiri različite vrste uniformi, od plave policijske, preko maskirne do zimske i zelene.

Tužilac je naveo i da je tužilaštvo zaključilo da opis radnih obaveza koje je u svom iskazu dao Ivanović nije kredibilan te da ne veruju da je morao svakog dana biti na poslu u upravi kompanije Feronikl u Prištini.

Takođe, rokovnike sa ubeležnim radnim obavezama koje je podneo Ivanović, tužilaštvo ne smatra za dokaz.

Tužilac je rekao da su dostavili dokaze da je Feronikl bio vojno skladište te da veruju da Ivanović nije pomagao Albancima već da je bio uključen u njihovo deportovanje ka Albaniji.

Tužilaštvo veruje i da je Ivanović bio pripadnik srpskih vojnih ili paravojnih snaga od 1998. do juna 1999. godine, a tužilac je kazao i da je priznao da je tokom tog perioda bio pripadnik rezervnog policijskog sastava.

Te informacije, prema rečima tužioca, podržao je i svedok „y“ koje u svom iskazu naveo da je Ivanovića nekoliko puta video u Vučitrnu u uniformi.

Po drugoj tački optužnice, za događaj od 3. februara 2000. godine, kada je u severnom delu Kosovske Mitrovice ubijeno nekoliko Albanaca, tužilac je naveo da tužilaštvo veruje da je Ivanović bio jedan od osnivača „Čuvara mosta“, za koje veruju da su bili umešani u događaje obuhvaćene drugom tačkom optužnice.

Tužilac je rekao da je očigledno da okrivljeni mogu biti oslobođeni, ali da je siguran da će u presudi biti prihvaćeno da su nezakonite aktivnosti MUP-a u suprotnosti sa Kumanovskim sporazumom bile do te mere produžene da je MUP pružao podršku u ubistvima koja su se dogodila 3. februara 2000.godine u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Tužilac je naveo da su Ivanovića te noći nekoliko svedoka videla „u središtu događaja navedenog u optužnici“  i da ga je i svedok „y“ video te večeri na ulici.

Tokom iznošenja završne reči, tužilac je navodeći iskaze svedoka osporavao alibi i ostale četvorice optuženih, tvrdeći da su alibiji kontadiktorni u odnosu na iskaze svedoka.

Planirano je da advokati odbrane Ivanovića i Dragoljuba Delibašića,  Nebojša Vlajić i Miodrag Brkljač svoje završne reči iznesu u četvrtak i petak.

Postavi komentar