01.09.2015 |08:00 – 23:55 Izvršna ovlašćenja prezentuju se kao obaveze izvršavanja Zakona samoproglašene i otete Srpske teritorije Kosova!


„Srž sporazuma je da ZSO nema izvršna ovlašćenja“ – Cilj je ukinuti sve mogućnosti da Srbi nešto nezavisno i samostalno odlučuju, sem u slučaju kada trebaju da se svađaju oko pozicija i novca! ZSO biće sredstvo za disciplinovanje Srba sa KiM ako prkose Šiptarskoj vlasti….

Kabinet premijera Kosova Ise Mustafe priprema se da ubrzo u ustavni sud prosledi sporazum potpisan sa Beogradom o formiranju Zajednice srpskih opština.Priština (Foto arhiva Kim)

Savetnik premijera vlade Kosova Valon Murtezaj objasnio je za TV Top Chanal da je glavni razlog što se obraćaju najvišem ustavnom organu da bi bili potpuno sigurni da je sporazum u saglasnosti sa ustavom Kosova.

Prema njegovom mišljenju, ’’svi sporazumi jesu u skladu sa ustavom, ali ih treba proslediti u ustavni sud da to potvrdi i da svoje mišljenje“.

Murtezaj koji je bio i član kosovske delegacije kada je potpisan sporazum u Briselu 25. avgusta dodao je da je tokom razgovora o ovlašcenjima ZSO bilo ’’rovovske političke borbe’’.

Srž sporazuma je, dodao je Murtezaj, da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti, od čega je najviše strahovala delegacija Prištine.

Sporazum između kosovskog i srpskog premijera o formiranju ZSO nije još u potpunosti okončan, jer predstoje novi razgovori na nivou eksperata o statutu ZSO, istakao je Murtezaj.

„Biće formirana jedna radna ekspertska grupa svih sfera gde će se uključiti i činjenica da postoji i ZSO. Međutim, to su uglavnom tehnički aspekti’’, rekao je Murtezaj.

Murtezaj je takođe kazao da će u izradu nacrta statuta i srpska i kosovska strana biti uključeni, ali i predstavnici Brisela kao posrednici sporazuma.

Đurić: Ideje o reciprocitetu ZSO smešne i neozbiljne

Ideje pojedinih albanskih političara o nekakvom reciprocitetu u odnosu na ZSO izgledaju neozbiljno i pomalo smešno, navodi Marko Đurić.Marko Đurić 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je istakao da te ideje nisu utemeljene ni u zakonima ni u realnosti.

„Od pojedinih lokalnih političara u Srbiji na jugu Srbije, albanskih političara, i danas čujemo želju za nekakvim reciprocitetom u odnosu na ZSO. Mogu samo da kažem da smo čuli te ideje i da one izgledaju pomalo smešno i neozbiljno, obzirom na to da nisu utemeljene ni u zakonima ni u političkoj realnosti, jer Albanci predstavljaju jasnu većinu u samo jednoj i po opštini na jugu Srbije“, rekao je Đurić u izjavi Tanjugu na Bledu gde se održava Strateški forum.

On je ocenio da te ideje nisu ni sasvim odgovorne prema samim Albancima na jugu Srbije koji treba da budu više most saradnje između Albanaca i Srba, a ne, kako je naveo, instrument destabilizacije ili „ko zna šta se još tog tipa mota u glavama onih koji ne razumeju zašto je normalizacija važna i za Srbe i za Albance“.

Postavi komentar