02.02.2014 | 08:00-23:55 Dok Dačić misli da pregovara i izigrava marionetu za medije na terenu ne postiže ništa u interesu Srba sa KiM već opredeljeno u Šiptarskom interesu pokušava da unovči preostalo!


Napadi na Srbe povratnike koji su se vratili na svoja imanja jer druga nemaju i ne žele da žive u bolesnoj Srbiji kojom mafijaši-političari vladaju. Tu su rođenu tu žele i da ostanu do svog kraja. Sve što su stekli i imali Šiptari žele da izbrišu da su tu nekada postojali Srbi. Pa tako unazad 40 godina poznatom metodologijom etničkih napada na žitelje, njihovu imovinu, duhovno nasleđe i sve što čini identifikaciju jedne nacije Šiptari sistematski uništavaju Srbima. Srbi bez snage ne mogu da odgovore teroru i tako trpe sve dok se ne pojave ozbiljni državnici da spreče njihove nastraje.

Poznata je šiptarska metodologija napada na domaćina, ženu, decu porodicu. Uništavanje letine, imanja, kuće. Rušenje nadgrobnih spomenika, obijanja, rušenja i paljenja Srpskih crkvi. Sva ta zlodela Šiptari čine Srbima još od I i II svetskog rata pa na ovamo. Njihovi efekti vidljivi su na svakom koraku čim se prođe Kosovom i Metohijom. Šiptari pokušavaju da se prezentuju Svetskoj javnosti kao nekakve žrtve terora iz Beograda odnosno Srba i Srbije. Ta kupljena njihova prezentacija žalosno je što prolazi kod nedovoljno informisanih i stvarnim činjenicama.

Broj Srba na KiM konstantno se smanjuje i postepeno nestajemo. Enklave u kojima smo živeli i koje su bile barem etnički zastuplene sa većinskim Srpskim stanovništvom postepeno počinju da slabe i dobijaju nove vlasnike Šiptare, Cigane, Aškalije… Srbi odlaze. Omladina nema perspektivu stari do svoje smrti ostaju a potom mladi koji su otišli nikada se više tu ne vraćaju već prodaju preostalo jer ne postoji ni tračak nade za opstanak.

Ova poslednja GROBARSKA VLADA SNS-SPS-URS sa saradnicima iz senke DS-LDP-DSS-SPO sahranila je sve. Doveli su na izvršnim pozicijama ljude sa kriminalnim dosijeima, švercere naftnih derivata, narko dilere i ostale kriminalce koji će ujedno da SAHRANE ovim tempom i Srbiju! PREDALI SU KOSOVO, pokušavaju da kao uđu u EU a za narod koji je preostao i prepušten svojoj sudbini (šta mu Bog da) nikada nisu ni brinuli jer su upravo svi oni iz onog vremena kada su izdali Miloševiša, rasprodali Srbiju da bi napunili svoje džepove, pa se sada ponovo NARODU POKAZALI DA IH NAROD DOBRO ZAPAMTI. Kažu samo se BUDALA DVAPUT SAPLIĆE NA ISTI KAMEN! Srpski narod dođe mu na ovo, dvaput mu dođu oni isti da mu nanesu nezapamćeni zlo u istoriji čovečanstva i pri tome narod je zaslepljen da ne vidi ili ne želi da vidi! Zato smo kao nacija pred odumiranjem!

Klina: Novi napadi na imovinu povratnika

02.02.2014 | 11:48 | KIM |

Samo 24 sata od paljenja kuće Lazara Vučićevića u Klinavcu, u Klini su se dogodili novi napadi na imovinu Srba povratnika.

Klina (Foto arhiva KIM)

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju opljačkana je kuća Predraga Stašića, a na kući Dušana Mikića su polupana vrata i prozori.

“Ohrabreni nečinjenjem Policije Kosova i međunarodne zajednice, počinioci ovih nedela ponovo su poslali poruku srpskom stanovništvu u Metohiji. Proteranima da se ne vraćaju na svoja imanja, a onima koji su se vratili da što pre odu. Jasno je da vlasti u Prištini ne žele da zaštite srpske povratničke porodice u Klini.”, istice se u saopštenju.

Kancelarija za KIM traži od međunarodne zajednice da preduzme neophodne korake i zaštiti Srbe povratnike na Kosovu i Metohiji i njihovu imovinu.

“Zahtevamo da se hitno pronađu i kazne oni koji su zapalili kuću Lazara Vučićevića, opljačkali kuću Predraga Stašića i polupali vrata i prozore na kući Dušana Mikića. Ukoliko odgovorni za ova nedela ne budu što pre pronađeni i zasluženo kažnjeni, pitamo se i strahujemo šta donosi sledeća noć u Klini, ili možda u nekom drugom mestu u Pokrajini”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dačić, Tači i Ešton na panelu Dijalog Beograda i Prištine

02.02.2014 | 11:28 |Tanjug |

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, u okviru programa Bezbednosne konferencije u Minhenu, učestvovace na panelu Dijalog Beograda i Prištine.

I. Dačić, H. Tači i K. Ešton (Foto Tanjug)

Na panelu o dijalogu Beograda i Prištine učestvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i Hašim Tači.

Dačić je juče rekao da je do sada u Minhenu imao niz bilateralnih sastanaka, između ostalih i sa predstavnicima EU, visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem, kao i sa veoma značajnim sagovornicima koji mogu da utiču na rešavanje problema koje Srbija ima u dijalogu sa Prištinom.

Dačić je istakao da očekuje da će nastavak konferencije biti prilika da se još jednom pokaže koliko je slika o Srbiji promenjena i koliko je to važno kao mogućnost i šansa da Srbija ipak dođe do nekog dobrog rešenja velikog problema i konflikta koji postoji u vezama s Prištinom.

02.02. 2014, 12:13 -> 15:18

Dačić: Bez zastoja u dijalogu s Prištinom

Evropski i svetski zvaničnici odali su veliko priznanje rukovodstvu Srbije za postignute rezultate, jer su oni mnogo veći i značajniji nego što se to očekivalo pre godinu i po dana, rekao Ivica Dačić na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Premijer ističe da neće biti zastoja u pregovorima sa Prištinom.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su evropski, ali i svetski zvaničnici odali veliko priznanje rukovodstvu Srbije za postignute rezultate, jer su oni mnogo veći i značajniji nego što je to neko očekivao u prethodnom periodu od godinu i po dana.

Izjava Ivice Dačića
Dačić sa Lagumdžijom

Premijer ivica Dačić i ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija razgovarali su u Mihnenu o datumu održavanja prve zajedničke sednice vlada dveju zemalja, bilateralnoj saradnji na projektu Srednja Drina, ali i o krivičnom gonjenju optuženih za ratne zločine.

Konstatovano je da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obje zemlje osećaju nezaštićeno od strane sopstvenih država, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Ocenjeno je, kako se navodi, da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti sprovodi kako bi se izbegle nepotrebne tenzije i politizacija.

„Svi učesnici konferencije, od vodećih američkih senatora, preko državnog sekretara SAD Džona Kerija, do evropskih zvaničnika, tradicionalno prijateljskih zemalja, kao što je Rusija, izrazili su veliku podršku onomo što radi rukovodstvo Srbije i odali su veliko priznanje za rezultate koje smo postigli“, rekao je Dačić.

Dačić koji je učestvovao u panelu „Dijalog Beograda i Prištine“, zajedno s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i sa Hašimom Tačijem, razgovarao je sa njima o nastavku dijaloga 12. februara u Briselu. Dačić je rekao da je s Tačijem razgovarao o nekim spornim pitanjima koja treba da u narednom periodu budu rešena.

„Neće biti zastoja u pregovorima sa Prištinom, niti u dijalogu u Briselu, što je direkto povezano sa napretkom u evrointegracijama“, rekao je premijer.

Eštonova je na panelu odala priznanje Dačiću i Tačiju, istakavši da postignuti sporazumi predstavljaju njihovo, a ne njeno dostignuće.

Ona je ukazala na to da je potrebno da lideri pokazuju spremnost za kompromis i dodala da je postignuti između Beograda i Prištine jedan od dobrih, napisala je na Tviter nalogu portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Premijer je podsetio da se 10. februara u Njujorku održava sednica Saveta bezbednosti UN, posvećena pitanju Kosova.

Dačić je naglasio da je minhenska konferencija pandan ekonomskoj konferenciji u Davosu i da je ovo skup gde se raspravlja o političkim i bezbedonosnim temama, a da je za Srbiju od posebnog značaja jer je centralna tema ove godine pitanje Kosova i dijaloga sa Prištinom.

On je razgovarao sa više svetskih državnika koji su prisustvovali konferenciji počev od generalnog sekterata OEBS-a (Lamberto Zanijer) koji je, kako kaže, za Srbiju važan zbog organizovanja parlamentanih izbora na KiM.

On je dodao da su postignuti rezultati mnogo veći i značajniji nego što je to neko očekivao u prethodnom periodu od godinu i po dana.

Mesto na listi sigurnih zemalja

Premijer kaže da je na konferenciji iskoristio priliku da razgovara i sa predstavnicima nove nemačke vlade, u vezi sa pitanjem azilanata i mogućnosti da Srbija bude stavljena na listu sigurnih zemalja.

Panel-fonet.jpg

„To bi dovelo do smanjenja broja azilanata, ubrzavanja procedure za rešavanje tih pitanja, a samim tim bi otklonilo opasnost da Srbija postane zemlja gde bi se uvela suspenzija vizne liberalizacije“, pojašnjava Dačić.

Premijer je dodao i da su ovo teme o kojima mora da se razgovara i u vreme izborne kampanje, jer vlada mora da radi svoj posao.

Kako prenosi Hina, Dačić je pozvao Srbe na KiM da učestvuju na predstojećim parlamentrnim izborima, dok je Tači obećao punu saradnju prištinske vlasti sa srpskom zajednicom koja je ključna za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dačić je rekao da je glavno pitanje kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu.

On je podsetio da će se izbori za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ponoviti 23. februara, dok je Tači novoj gradskoj upravi obećao punu saradnju oko rešavanja praktičnih, svakodnevnih problema, prenosi Hina.

Dačić je podsetio da je problem na Kosovu vekovni i da se ne sme pretvoriti u zamrznuti sukob, kao i da je svestan da će saradnja s Kosovom biti ključna za napredak u pristupnim pregovorima koje je Srbija otvorila sa EU.

Tači je rekao da su se potpisivanjem sporazuma o normalizaciji Srbija i Kosovo „oslobodili prošlosti“ i da su danas u boljim odnosima nego pre godinu i po dana, navodi izveštač Hine iz Minhena.

Postavi komentar