01.02.2014 | 12:25 > 12:30 |Terorizam,uništavanje imovine, etničko čišćenje i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, nastavlja se….


Klina: Zapaljena kuća porodice Vučićević

01.02.2014 | 12:25 > 12:30 | Beta |

Kuća povratničke porodice Vučićević u selu Klinavac kod Kline, u Metohij sinoć je zapaljena.

Foto arhiva KIM

Srbi povratnici su rekli za agenciju Beta da u kući niko ne živi jer je vlasnik Lazar Vučićević pre četiri meseca umro, a njegova porodica je u centralnoj Srbiji. Oni su kazali da je do sada u više navrata bilo provala.

Prema njihovim rečima, pre oko godinu dana izgorela je kuća Lazarevog brata Radoša koji je povremeno živeo u tom metohijskom selu.

U selu Klinavac sada živi petnaestak Srba-povratnika, među kojima je i jedna devojčica koja je i rođena u tom selu.

Pre rata 1990-ih u Klinavcu je živelo pedesetak srpskih porodica. Prvi povratnici vratili su se 2006. godine.

Kancelarija za KiM traži zaštitu Srba povratnika

Kancelarija za Kosovo i Metohju zahteva da nadležni organi odmah pronađu vinovnike ovog nedela i privedu ih pravdi.

Kancelarija za KiM takođe traži od nadležnih organa da preduzmu sve potrebne mere kako bi se zaustavili napadi na imovinu Srba povratnika u selu Klinavac.

“Spaljeno ognjište je jasna poruka Srbima da njihov povratak u selo Klinavac nije poželjan” ističe se u saopštenju.

1.02.2014 | 18:21

„Sprečite paljenje kuća povratnika“

IZVOR: B92Klina — Načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević tražila od nadležnih u Prištini i međunarodne zajednice da hitno spreče uništavanje imovine Srba povratnika u Klini.

„Preksinoć su u Klini polupane i opljačkane dve kuće povratnika, Predraga Stašića i Dušana Mikića. Sinoć je u selu Klinavac kod Kline zapaljena kuća Lazara Vučićevića“, napominje.

„Dve noći za redom u opštini Klina pljačkaju se i gore srpske kuće. Niko ne reaguje i ne preduzima ništa“, navela je Radosavljevićeva u reagovanju. Ona je upozorila da je spaljivanje srpskih kuća poruka povratnicima da se ne vraćaju na svoja ognjišta, da se ono malo što ih je ostalo pokoleba i napusti svoja imanja. „Zato pozivam međunarodnu zajednicu da što hitnije izvrši pritisak na vlasti u Prištini i lokalne vlasti u Klini da otkriju počinioce. Uvereni smo da znaju ko su, ali da ne žele da ih privedu pravdi, da odgovaraju za spaljivanje i pljačkanje kuća srpskih povratnika. U suprotnom, ovakvo nasilje će biti nastavljeno“, istakla je Radosavljević

GI „Srpska“ osudila paljenje kuće povratnika

Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u povratničkom selu Klinavac kod Kline, gde je sinoć zapaljena kuća povratničke porodice Vučićević.

“Činjenica da je kuća porodice Vučićević u nekoliko navrata bila provaljena i da je iz nje ukradeno pokućstvo, a sada i spaljena uliva strah među ostale povratnike. Ovo nije jedini slučaj da se u Klinavcu pale kuće povratnika, te zahtevamo da se hitno razjasne ovi slučajevi u cilju stvaranja normalnih i slobodnih okolnosti za život svih zajednica na Kosovu, a pre svega Srba koji su se na Kosovo vratili” , navodi se u saopštenju “Srpske“.

KM: Pronađeno beživotno telo

01.02.2014 | 12:30 | Beta |

U naselju Česmin Lug u severnoj Mitrovici pronađeno je beživotno telo M.U. saopšteno je iz policije.

Foto KIM

Sef Operative Kosovske policije Željko Bojić je za agenciju Beta rekao da je porodica juče prijavila policiji nestanak M.U.

„Beživotno telo M.U. (46) je pronađeno oko 11 časova u naselju Česmin Lug, uviđaj je u toku, ono što mogu u ovom trenutku da kažem jeste da na telu nema vidljivih tragova nasilja” – rekao je Bojic.

Bojić je dodao da će po završenom uviđaju telo biti upućeno na obdukciju, u Prištinu.

Postavi komentar