14.01.2013 | 08:00-23:00 | Ubistvo Srbina u polucijskoj stanici u Gračanici, Srušeno više od 50 srpskih nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju, Napad na Srpsko Nacionalno Veće u K.Mitrovici, Šiptari traže priznanja u Arapskoj ligi, Kacin se raduje odricanju Srbije od Kosova, Tači pravi svoju platfomu, Kosovske Bezbedonosne Snage faktor za zabrinutost Srba, UNMIK se gasi ako ne dodje do promena 17.01. u Briselu, Rusko viđenje Evrope 2035-te !


14.01.2013 | 12:24 > 15:36

Gračanica: Tragedija u policijskoj stanici

Izvor: Radio Gracanica |

Policajac srpske nacionalnosti S.T. (1977) pronađen je mrtav. Policija nema još detalja o motivima i okolnostima ubistva već samo pretposavke!

Policijska stanica u Gračanici (Foto KIM)

Tragedija se dogodila u 8:30 u policijskoj stanici u Gračanici potvrdio je komandir Bratislav Trajković.

Kosovska policija izvršila je uviđaj i više detalja znaće se u toku dana.

14.01.2013 | 16:47

Srušeno više od pedeset nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju

Izvor: KIM |

Preko pedeset spomenika porušeno  je i polomljeno na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju, saznaje KIM radio.

(Foto arhiva KIM)

Predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić KIM radiju je kazao da su vandali u poslednjih nekoliko dana na mesnom groblju u Kosovu Polju oskrnavili pedeset i šest spomenika.

„Na mesnom groblju u Kosovu Polju je u poslednjih nekoliko dana, porušeno 56 spomenika. Meštani su primetili polomljene spomenike i to prijavili. Pored policije o tome su takođe obavešteni i UNMIK i OEBS,“ kazao je Lazić.

Otac Nikola, paroh kosovopoljski je takođe potvrdio ovu informaciju, rekavši da će predstavnici crkve i opštine Kosovo Polje sutra u toku dana obići groblje.

U Kosovu Polju danas živi oko 150 Srba.

14.01.2013 | 11:42 > 12:05

Polupana stakla na prostorijama SNV-a

Izvor: RTS, Beta | 

Nepoznate osobe polomile su tokom noći stakla na prostorijama Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

Polupana stakla (Foto TV Most)

Šef informativne službe SNV Rade Negojević izjavio je novinarima da veruje da su počinioci albanski ekstremisti iz južnog dela Kosovske Mitrovice.

„Albanski lideri koji žive u južnom delu Kosovske Mitrovice u čijoj se blizini i nalaze naše prostorije, u SNV-u vide najveću prepreku za utapanje srpskih institucija u sistem lažne Republike Kosovo“, rekao je Negojević.

Kako je saopšteno iz SNV-a, pričinjena je materijalna šteta a Veće će, bez obzira na ovaj i druge napade, istrajati u borbi za očuvanje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

Prostorije SNV-a severnog Kosova nalaze se u ulici Kralja Petra prvog u blizini glavnog Ibarskog mosta koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice.

14.01.2013 20:13

Enver Hodžaj pozvao članice Arapske lige da priznaju Kosovo

KAIRO – Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj danas je, tokom posete egipatskoj prestonici Kairu, pozvao sve zemlje članice Arapske lige da priznaju nezavisnost Kosova.

Hodžaj je u Kairu razgovarao sa sa generalnim sekretarom Arapske lige Nebilom Al-Arabijem, navela je Anadolija.
„Mi želimo da sve zemlje članice Arapske lige priznaju nezavisnost Kosova“, rekao je Hodža na konferenciji za novinare održanoj posle sastanka, navodeći da je Kosovo do sada priznalo 13 arapskih zemalja.

Ukazujući na zajedničke tačke Kosova sa arapskim svetom u religijskom, istorijskom i kulturološkom smislu, on je napomenuo kako su interni problemi nekih arapskih zemalja doveli do zastoja u njihovim spoljnjopolitičkim odnosima.
„Moguće je da su neke arapske zemlje, kada je u pitanju priznanje nezavisnosti Kosova, zakasnile zbog svojih unutrašnjih problema. Ali sada, posle arapskog proleća, ne postoji prepreka da priznaju našu nezavisnost“, poručio je Hodžaj.

On se zahvalio Turskoj, koja je jedna od prvih zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost, i istakao da je Kosovo do sada ukupno priznalo 98 država.

Kosovski ministar spoljnjih poslova juče je doputovao u Kairo, a jutros se sastao i sa šefom diplomatije Egipta Muhamedom Kamilom Amrom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Foto Tanjug, S. Radovanović

14.01.2013 13:51

Kacin: Rezolucija korak napred u odnosu Beograda i Prištine

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će Rezolucija Skupštine Srbije predstavljati veliki korak napred u odnosima Beograda i Prištine ukoliko napori Beograda zaista budu usmereni pre svega ka obezbeđivanju punih prava Srba na Kosovu.

„Najvažnije, ovom rezolucijom se dijalog Beograda sa vlastima u Prištini ozakonjuje i institucionalizuje“, navodi Kacin u saopštenju i ocenjuje da tim dokumentom „dijalog ne zavisi više od ad hok političke volje, već je ustanovljen kao trajni princip“.

„Smatram da je to odluka od velike važnosti i proizvod je konstruktivnog i odgovornog pristupa vladajuće koalicije i Vlade Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem koji vodi dijalog na najvišem političkom nivou“, naveo je Kacin.

„Ključ za shvatanje Rezolucije, naravno, leži u njenoj budućoj interpretaciji od strane Vlade Srbije. Ona će predstavljati veliki korak napred u odnosima Beograda i Prištine, ukoliko napori Beograda zaista budu usmereni pre svega ka obezbeđivanju punih prava srpske manjinske zajednice na Kosovu“, naveo je Kacin u saopštenju.

Prema njegovim rečima, dokument je ilustracija političkog razmišljanja na početku 2013. godine, a „nastavak dijaloga doneće nova saznanja i shvatanje situacije i mogućnost promene stavova u vezi s nekim pitanjima“.

Prema njegovim rečima Rezolucija Narodne Skupštine Srbije o principima za dijalog sa Prištinom stavlja pitanje napretka odnosa Srbije i Kosova u kontekst evropskih integracija koje se jasno definišu kao interes svih građana, i Srbije i Kosova.

„Na kraju, rezolucijom se vlasti u Beogradu obavezuju na konsultacije sa celokupnom srpskom zajednicom na Kosovu, i njenim delom koji živi južno od reke Ibar, što je takođe važan novi i pozitivan element. Srbi južno od Ibra su predugo bili zanemareni i diskrimisani od strane Beograda“, navodi Kacin.

Kacin je, takođe, ohrabrio srpsku vladu i premijera Dačića da nastave dijalog i punu primenu do sada postignutih sporazuma, navodi se saopštenju.

Foto Tanjug, N. Milošević

14.01.2013 | 17:02

Tačijeva ’’platforma’’

Izvor: KIM | 

Premijer Kosova Hašim Tači sastao se danas sa predstavnicima političkih partija sa kojima je razgovarao o ciljevima i zahtevima Kosova u predstojećim pregovorima Beograda i Prištine.

Sa sastanka (Foto Vlada Kosova)

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju premijer Kosova kao neke od ciljeva navodi jačanje struktura na severu Kosova u oblasti zdravstva i obrazovanja, zahteva da se uklone “srpske bezbednosne strukture sa severa”, da se omogući Srbima sa severa da učestvuju na kosovskim izborima.

Među Tačijevim zahtevima je i stvaranje Opštine Severna Mitrovica, kao i postizanje međunarodno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, za koji će garant biti EU, SAD i zemlje Kvinta.

U saopštenju se takođe navodi da će Vlada Kosova u predstojećim pregovorima poštovati predlog Martija Ahtisartija, Ustav Kosova, Rezoluciju Skupštine Kosova, ali i do sada postignute dogovre u Briselu.

Navodi se i da u pregovorima Vlada Kosova neće govoriti o statusu i teritorijalnom integritetu Kosova i unutrašnjoj organizaciji.

Tači je, kako piše u saopštenju, najavio da će na sledećem sastanku u Briselu 17. januara razgovarati o uklanjanju “paralelnih struktura na severu”, stvaranju mehanizama za transparentno finansiraje srpske zajednice od strane Srbije i o konkretnim akcijama koje bi Vlada Kosova trebalo da preduzme kako bi uspostavila “red i zakon na severu“.

U saopštenju se dodaje da je predlog da se opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom da autonomija, neprihvatljiv i o tome se, kako se ističe, neće diskutovati.

Predstavnici političkih partija Slobodan Petrović, Isa Mustafa,  Bljerim Šalja, Mimoza Kusari Ljilja, Mahir Jagčilar, podržali su na sastanku stavove Hašima Tačija, navodi se u saopštenju.

14.01.2013 18:51

KBS još ne predstavljaju sve zajednice na Kosovu

PRIŠTINA – Komandant Kfora general-major Folker Halbauer ocenio je danas, tokom posete Brigadi za operativnu podršku (BOP) Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Prištini, da je ključno da se udvostruče napori da se KBS učini snagom koja predstavlja sve zajednice na Kosovu.

„Ovaj cilj, jasno je, još nije ostvaren, ali sam uveren da će više toga biti urađeno kako bi KBS postala organizacija koja odslikava raznolikost Kosova“, rekao je Halbaur, navodi se u saopštenju Komande Kfora.

Komandant BOP KBS, pukovnik Derguti, pozvao je komandanta Kfora kako bi predstavio misiju BOP-a i pokazao njene sposobnosti, kaže se u saopštenju. Bio je prisutan i general-major Rahman Rama, zamenik komanda KBS-a i komandant Komande kopnenih snaga KBS-a.

BOP je velika jedinica u okviru KBS-a, sa pukom za civilnu zaštitu koja će stvarati, obučavati, opremati, pomagati i komandovati sa svoje tri podređene jedinice koje će pružati određenu (specifičnu) civilnu zaštitu, logistiku, inžinjering i druge usluge svim jedinicama KBS-a, navodi se u saopštenju Kfora.

BOP je dužna da reaguje na krize kao što su prirodne katastrofe i pruži humanitarnu pomoć. Osim toga, BOP pruža pomoć civilnim vlastima na Kosovu ukoliko je to potrebno.

Komandant Kfora prisustvovao izvođenju vežbe potrage i spasavanja u barakama u Pomazatinu gde je BOP smeštena. General Halbauer upoznat je sa procedurama koje BOP koristi pri obuci svojih jedinica da rukuju opasnim materjalima, uklanjaju eksplozivne naprave i u gase požar. Na kraju vežbe je komandant Kfora ocenio je da je KBS postigla veliki napredak u poslednje tri godine.

Međutim, on je ukazao da Severno-atlantski savet, najviše telo NATO-a za donošenje odluka, treba da odluči u pogledu pune operativne sposobnosti KBS-a, u zavisnosti od ispunjavanja NATO standarda i procene vojnih vlasti NATO-a, ističe se u saopštenju.

Ministri odbrane NATO, podseća se u saopštenju, na svom poslednjem sastanku 9. i 10. oktobra 2012. godine, razgovarali su o tome kako će veza NATO-a sa KBS-om nastaviti da se razvija. Razgovori se nastavljaju među vlastima NATO-a u Briselu.

Foto Tanjug, S. Radovanović

14.01.2013 10:30

UNMIK administracija tema sastanka u Briselu 17. januara

BEOGRAD – Jedna od tema sastanka premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija 17. januara u Briselu biće finansiranje UNMIK administracije na severu Kosova, piše list Politika.

Kosovske institucije, koje su bile u obavezi da finansiraju administraciju UNMIK-a u julu su obustavile isplatu lokalnom osoblju i istog meseca otvorile Administrativnu kancelariju u severnoj Mitrovici, pokušavajući da rad kancelarije misije UN na Kosovu prebace na kancelariju koju je otvorila prištinska vlada, navodi taj list.

Zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Krstimir Pantić potvrdio je da će se o problemu finansiranja UNMIK-a najverovatnije razgovarati na prvim sledećim političkim razgovorima u Briselu.

Urednik lista „Izazovi evropskih integracija“ Nikola Jovanović takođe je potvrdio da će finansiranje UNMIK-a biti tema sastanaka.
„Dok god se ne postigne političko rešenje prihvatljivo za obe strane, UNMIK treba da nastavi da neometano funkcioniše“, rekao je on.

Politika navodi da polovina članica UN ne uplaćuje doprinos za UNMIK, a kosovski Albanci i SAD vrše pritisak da se zatvori kancelarija te misije u severnoj Mitrovici.

Više od 100 lokalnih radnika UNMIK kancelarije u severnoj Mitrovici 31.decembra prošle godine prestalo da radi, jer im nisu produženi ugovori pošto kosovske institucije, koje su bile zadužene za finansiranje Unmik administracije, već šest meseci nisu uplaćivale novac.

Foto Tanjug, E. Tahirović

Rusko viđenje Evrope 2035: Stvara se Velika Albanija, Srbija i Hrvatska dele Bosnu

Novosti online | 14.01. 2013. 14:01 |

Ruski eksperti, na osnovu dokumenata CIA, ruske službe GRU i još nekoliko izvora, načinili su kartu Evrope 2035. godine. Osim na Balkanu, obiljne promene u Španiji i Velikoj Britaniji. Na jugu Francuske će nastati islamska država

Ruski eksperti, na osnovu dokumenata CIA, ruske službe GRU i još nekoliko izvora, načinili su kartu Evrope 2035. godine. Albanija će se ujediniti sa Kosovom i delom Makedonije i stvoriti Veliku Albaniju. Bosnu će podeliti Srbija i Hrvatska. Ozbiljne promene u Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.

Evropu u narednih dvadesetak godina čekaju ogromne promene, smatraju ruski stručnjaci, koji su na osnovu analiza dokumenata američke CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa na čijem se čelu nalaze Zbignjev Bžežinski i Samjuel Hantigton načinili mapu „Nove Evrope“.

Serija velikih teritorijalnih promena počeće u Britaniji, gde će Škotska proglasiti nezavinost, što će predstavljati inicijalnu kapislu za ujedinjenje Irske, piše ruski Ekspres, a prenosi RTS.

Katalonci i Baski će proglasiti nezavisnost od Španije, što će imati posledice i u susednoj Francuskoj, gde će, kako navode ruski eksperti i početi „raspad multikulturalizma“. U jugu Francuske će nastati islamska država, a oblast Loren će se priključiti Nemačkoj.

Raspašće se i Belgija, a Flamanci će se priključiti Holandiji, dok će se Italija raspasti na bogati sever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost.

Teritoriju Bosne i Hercegovine će podeliti Srbija i Hrvatska, a nastaće i Velika Albanija, koju će činiti Albanija, Kosovo i deo Makedonije.

Tužna sudbina, smatraju ruski analitičari, očekuje i Poljsku, koja će morati da se odrekne delova teritorije posle serije novih sporazuma između Rusije i Nemačke.

Belorusija će nestati i postaće deo Rusije, kao i delovi baltičkih država i Ukrajine. Velike promene se očekuju i na Kavkazu, jer se smatra da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan.

Postavi komentar