10.01.2013 | 10:54 U Briselu o raspodeli dažbin … Dačić: Razgovarao bih i sa Haradinajem … Stigao Ljuljzim Peci kao Šiptarski zvaničnik Kosova u Beogradu…


10.01 2013, 07:30 -> 22:30

Nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine u Briselu. Posle celodnevnih razgovora učesnici nisu davali izjave za medije. Glavna tema naplata dažbina na integrisanim prelazima. Premijer Ivica Dačić očekuje da će sporazum biti postignut najkasnije za sedam dana.

22.12 – Radne grupe Beograda i Prištine danas nisu postigle dogovor o naplati carina, a razgovore će nastaviti sutra, potvrdila je agencijiBeta Maja Kocijančič.

19.30 – Završen tehniški dijalog Beograda i Prištine, nastavak razgovora sutra. Nije bilo izjava za medije, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

U Briselu je nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine, tokom kojeg bi trebalo da se definiše šta će se naplaćivati na integrisanim prelazima i kome idu carine i PDV. Razgovori se nastavljaju i sutra.

Izjava Maje Kocijančič

Privremeno odustajanje od blokada

Privrednici sa severa Kosova odlučili su da prekinu blokade u tom delu Pokrajine, ali su saopštili da neće pristati na plaćanje dažbina Prištini.

U pismu Privredne komore Kosova i Metohije upućenom Vladi Srbije navodi se da privrednici podržavaju napore Vlade i predsednika Srbije da se reši problem dostave i otpreme robe na sever Kosova.

„Napominjemo da predstavnici privrednih subjekata i preduzetnika u potpunosti prihvataju plaćanje svih nadoknada Republici Srbiji u dopremi roba na ovom prostoru“, navodi se u saopštenju.

Privrednici su izrazili očekivanje da će pregovarači Srbije upoznati međunarodne faktore sa problemima sa kojima se suočavaju.

„Ukoliko se ne uvaže ovi opravdani zahtevi, nastaviće se i radikalizovati protesti do potpune blokade svih pravaca koji vode na severni deo Kosova i Metohije“, navodi se u pismu.

Pregovarački timovi, koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavićević, a sa prištinske Edita Tahiri, razgovaraju iza zatvorenih vrata u sedištu Spoljne službe EU na čijem je čelu visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič izjavila je da je u centru pažnje ove runde razgovora implementacija sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, naglasivši pritom da je glavni cilj razgovora radnih grupa priprema terena za predstojeći sastanak na najvišem političkom nivou koji je planiran za 17. januar.

Prvobitno je bilo predviđeno da se danas razgovara i o pitanju električne energije i telekomunikacija, ali je šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri jutros za televiziju Al Džazira rekla da je srpska strana tražila da se ove tačke skinu sa dnevnog reda.

Kocijančič, međutim, nije isključila mogućnost da se o ovim temama danas i sutra ipak razgovara.

Portparolka Ketrin Ešton je najavila da će tehnički dijalog radnih grupa gotovo sigurno biti nastavljen i u petak, kao i da nije isključeno da se radne grupe ponovo sastanu i u ponedeljak ukoliko sporna pitanja dotad ne budu rešena.

Ona nije htela da komentariše juče usvojenu platformu i predlog rezolucije vlade Srbije o dijalogu, istakavši da je za Ešton najvažnije da obe strane ostanu angažovane u dijalogu.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će se u narednih sedam dana pronaći rešenje za naplatu carina na administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji i da će se cela priča uvesti u legalne tokove.

Dačić je podsetio na dogovor da se neće naplaćivati carina dok se ne pronađe adekvatno rešenje i dodao da će tako biti dok ne dođemo do rešenja.

„Do rešenja treba da dođe 17. januara i do sada nije predviđena nikakva promena stanja na terenu. Ukoliko dođe do promene, Srbija je nikada neće prihvatiti“, rekao je Dačić.

Premijer je podsetio da su, osim carina, ostala još neka pitanja koja treba regulisati, pre svega naplata PDV-a i akciza, zatim preciziranje o kojoj robi je reč, kao i koliki deo od naplaćenih carina će se vraćati srpskoj nacionalnoj zajednici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je ranije da očekuje da radne grupe pripreme odgovarajuće predloge o kojima će se kasnije razgovarati na političkom nivou, a o kojima će odluku doneti Dačić i kosovski premijer Hašim Tači uz posredovanje Ketrin Ešton.

Međutim, generalni direktor kosovske carine Naim Huruglica najavljuje da će se od danas za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati kosovskim zakonima propisane dažbine.

Primena integrisanog upravljanja prelazima počela je 10. decembra na prva dva prelaza ˜– Jarinju, na severu Kosova, i Merdaru, na jugu, dok je na druga dva prelaza – Brnjaku, na severu, i Končulju, na jugu, primena IBM-a počela 31. decembra.

Izvor: Tanjug |

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi o rešavanju problema na Kosovu i Metohiji razgovarao i sa Ramušem Haradinajem ukoliko bi on bio kosovski premijer.

Ivica Dačić – Ramuš Haradinaj (Foto telegraf)

„Ako bi bio premijer, ja ne bih imao kud. Ukoliko postane premijer ja neću imati mogućnost da kažem neću, jer je sa druge strane neko ko meni ne odgovora. Pregovori se ne vode sa onima sa kojima želite, već sa onima sa kojima imate probleme“, rekao je Dačić za Televiziju „Al džazira“.

On je objasnio da je odluku da razgovara sa Hašimom Tačijem bilo teško doneti, budući da niko drugi nije hteo, ali i zato što je na sebe preuzeo veliki rizik koji mu možda nije politički isplativ.

Upitan kako izgledaju sastanci sa Tačijem, Dačić je odgovorio da „izgledaju potpuno normalno“.

„Možda je neko očekivao da ćemo da se pobijemo, da ću da ga šutnem, ubijem…Mi moramo da shvatimo da živimo u 21. veku. Nije mi cilj da se srećem sa njim da bi se videli, da to nisam uradio i da nemamo ovakve rezultate u borbi protiv korupcije nikada ne bismo imali pozitivno mišljenje. Dijalog sa Prištinom je ključan za EU“, rekao je on.

10.01.2013 | 12:00 > 12:03

Rudare: Nova blokada privrednika

Izvor: KIM |

Magistralni put Priština – Raška, u mestu Rudare u opštini Zvečan, blokirali su privrednici sa severa Kosova, javlja novinar KIM radija.

Sa ranijih protesta (Foto arhiva KIM)

Privrednici traže da preko prelaza Jarinje na sever Kosova uvoze robu iznad 3,5 tone i zahtevaju da dažbine plaćaju Srbiji, a ne Kosovu.

10.01.2013 | 12:23

Pucano na lokal u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: KIM |

Na jedan od lokala u severnom delu Kosovske Mitrovice nepoznata osoba pucala je rano jutros iz vatrenog oružja.

Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Povređenih nije bilo, a tom prilikom pričinjena je materijalna šteta

Zamenik regionalnog direktora kosovske policije Ergin Medić kazao je za Radio KIM da je oko jedan sat posle ponoći pucano na lokal iz automatskog vatrenog oružja u ulici Sutjeska.

“Na licu mesta pronašli smo preko 20 čaura kalibra 7.62mm od automatske puške, a ovaj slučaj se tretira kao izazivanje opšte opasnosti”, kazao je Medić.

Motivi i osumnjičeni za ovaj napad su za sada nepoznati, a istragu je u toku.

10.01.2013 | 13:38 > 16:22

Privrednici sa severa privremeno odustaju od blokada

Privrednici sa severa Kosova odlučili su danas da prekinu blokade u tom delu Pokrajine, ali su saopštili da neće pristati na plaćanje dažbina Prištini.


U pismu Privredne komore Kosova i Metohije upućenom Vladi Srbije navodi se da privrednici podržavaju napore vlade i predsednika Srbije da se reši problem dostave i otpreme robe na sever Kosova.

„Napominjemo da predstavnici privrednih subjekata i preduzetnika u potpunosti prihvataju plaćanje svih nadoknada Republici Srbiji u dopremi roba na ovom prostoru“, navodi se u saopštenju.

Privrednici su izrazili očekivanje da će pregovarači Srbije upoznati međunarodne faktore o problemima sa kojima se suočavaju.

„Ukoliko se ne uvaže ovi opravdani zahtevi nastaviće se i radikalizovati protesti do potpune blokade svih pravaca koji vode na severni deo Kosova i Metohije“, navodi se u pismu.

U Briselu danas traje sastanak radnih grupa Beograda i Prištine o sistemu naplate dažbina na integrisanim prelazima. Srbi sa severa Kosova ne žele da plaćaju dažbine Prištini, već Beogradu. Carina Kosova najavila je da će danas početi naplata svih dažbina po kosovskim zakonima.

Privrednici su danas dva sata blokirali put u opštini Zvečan.

Na prelazu Jarinje na severu Kosova protok robe i putnika odvija se bez problema i bez promena u odnosu na prethodne dane.

Nema gužve niti dužeg zadržavanja, a iz pravca Rudnice robu i putnike kontrolišu pripadnici MUP-a Srbije.

10.01.2013 | 14:05

Kući: Razgovaraće se o ukidanju paralelnih struktura

Izvor: Tanjug

„Premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić na sastanku 17. januara u Briselu razgovaraće o tome da Beograd prestane da finansira, kako je kazao, nelegalne paralelne strukture na Kosovu“, izjavio je zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući.

Hajredin Kući (Foto KIM)

Kako prenose prištinski mediji, Kući je rekao da će se na sastanku razgovarati kako da Srbija prestane da finansira paralelne strukture na severu Kosova i da pomogne da srpsko stanovništvo „shvati realnost da živi u nezavisnoj i suverenoj državi koja je međunarodno priznata“.

On je kazao da su kosovski Srbi taoci Srbije i ocenio da im ona ne može pomoći.

„Mi i međunarodna zajednica smo jedini koji možemo da im pomognemo da idu napred, drugi samo mogu da im stvaraju glavobolju i probleme“, rekao je Kući.

Prema njegovim rečima, na sastanku će se razgovarati i o tome da prestane mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

10.01.2013 | 14:14

Policija Kosova traži istragu o prebijanju Srba

Izvor: Beta | 

Policija Kosova je zatražila od Policijskog inspektorata hitnu i nezavisnu istragu povodom tvrdnji privedenih Srba da su pretučeni nakon hapšenja u Gračanici, 7. januara.

Policijska stanica u Gračanici (Foto KIM)

Razlog za to je činjenica da je EULEKS dobio žalbu o maltretiranju privedenih Srba, navodi se u saopštenju.

„Policija Kosova je radi prioritetnog i ozbiljnog tretiranja ovog slučaja zatražila početak nezavisne istrage“, saopštila je Policija Kosova.

Policija Kosova je juče odbacila kao netačne navode da je bilo maltretiranja privedenih.

Desetorica uhapšenih Srba tvrde da su ih kosovski policajci tukli i maltretirali. Najteže povređeni Darko Vlasaj operisan je u Kosovskoj Mitrovici a potom prebačen na dalje lečenje u Beograd.

Vlasaj je juče optužio pripadnike specijalne jedinice Policije Kosova (ROSU) da su ga brutalno pretukli u prištinskom sudu.

U saopštenju Policije Kosova se kaže da su povodom ovih navoda kontaktirali i organe pravosuđa, odgovorne zvaničnike kako bi dobili zvanične informacije o ponašanju policijskih zvaničnika u sudu.

„Oni su putem izveštaja, zapisnika i u izjavama potpisanim od strane privedenih osoba kazali da su pravilno i profesionalno tretirani od strane policijskih zvaničnika“, navodi se u saopštenju policije.

Sve životne namirnice koje iz centralne Srbije stižu na sever Kosova dopremljene su na vreme, kao i dnevna štampa.

10.01.2013 | 15:15

Srbi sa severa Kosova: Rezolucija suprotna platformi

Izvor: Tanjug | 

Predstavnici lokalne samouprave severa Kosova ocenili su da je predlog rezolucija o Kosovu, koji je usvojila Vlade Srbije, u suprotnosti sa tekstom platforme koju im je krajem decembra predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Sa ranijih sednica (Foto arhiv KIM)

Tim povodom oni su Nikoliću uputili otvoreno pismo u kojem se navodi da je juče usvojen predlog rezolucije o Kosovu u neskladu sa tekstom platforme, naročito u onom delu zbog kojeg su Srbi podržali platformu krajem decembra.

Oni u pismu podsećaju da su posebno podržali stavove platforme da se ne postižu dalji parcijalni dogovori sa privrednim institucijama samouprave u Prištini u okviru tehničkog dijaloga i stav da „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“.

Otvoreno pismo Nikoliću potpisali su predsednici tri opštine sa severa Kosova i predsednici četiri Skupštine opštine koji su danas održali konferenciju za novinare i predstavnicima medija podelili pismo. Otvoreno pismo predsedniku Srbije jedino nije potpisao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, koji se nalazi u Briselu. Konferenciji je prisustvovao i načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predstavnici četiri opštine u pismu su istakli da nije dovoljno da Srbija samo ponavlja stav da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova već da je neophodno aktivnim merama državnih organa zaustaviti i sprečiti širenje takozvane Republike Kosovo na teritoriji četiri opštine na severu južne srpske pokrajine.

Oni smatraju da nastavak pregovora na tehničkom nivou i implementacija postignutih dogovora predstavljaju indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova. Predstavnici četiri opštine navode da će nakon implementacije postignutih dogovora pregovaračka pozicija Vlade Srbije biti ozbiljno dovedena u pitanje.

Srpski narod sa Kosova ozbiljno je zabrinut za opstanak institucija Srbije i lokalnih institucija, jer su oni sve ovo vreme bile i ostale glavni garant ostanka i opstanka Srba na Kosovu, naglašeno je u pismu, u kojem se dodaje da je „u praksi potvrđeno da tamo gde nema institucija Republike Srbije nema ni Srba“.

Najnoviji događaji u vezi sa hapšenjem i zlostavljanjem 10 Srba iz Leposavića jasno i nedvosmisleno potvrđuju kako se institucije takozvane Republike Kosovo odnose prema Srbima i šta se može očekivati od tih institucija ubuduće, poručili su predstavnici četiri opštine.

10.01.2013 | 16:05

Skupština u subotu o Rezoluciji

Izvor: B 92 |

Skupština Srbije u subotu u 11 časova raspravlja o vladinoj Rezoluciji o KiM, dogovoreno na skupštinskom kolegijumu. DSS i DS uslovljavaju podršku, LDP protiv.

Skupština Srbije (Foto sr.wikipedia.org)

Posle kolegijuma, kome su prisustvovali predstavnici svih poslaničkih grupa, dogovoreno je da na predstojećoj sednici bude stvorena atmosfera koja će, bez obzira na različitosti stranaka, štititi dostojanstvo Skupštine Srbije, izjavio je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

On je saopštio i da će poslanici pokušati da omoguće da rasprava o Predlogu rezolucije o osnovama za razgovore s predstavnicima privremenih institucija u Prištini ne traje do duboko u noć, već da o njemu glasaju u toku tog radnog dana, ali nije isključio mogućnost da se rasprava nastavi i u nedelju ukoliko bude uslova za to.

Stefanović je rekao da će se o amandmanima na predloženi tekst razgovarati objedinjeno s predlogom rezolucije.

Proces usvajanja rezolucije će, kako je najavio, svakako biti završen do 17. januara, kada se očekuje nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine.

Stefanović je saopštio da su na današnjem sastanku kolegijuma razmatrani i predlozi zakona koji su u skupštinskoj proceduri i da je odlučeno da naredna sednica Skupštine Srbije bude zakazana već za 20. januar, a na njoj će poslanici razmatrati 20 akata.

Vlada Srbije usvojila je juče jednoglasno dva dokumenta vezana za Kosovo i Metohiju i time je, prema rečima premijera Ivice Dačića, iskazano puno državno jedinstvo kada je reč o toj značajnoj temi, koja je suštinsko pitanje od nacionalnih i državnih interesa.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da će sutra biti održana sednica tog odbora, na kojoj će se razgovarati o Vladinoj Rezoluciji o Kosovu. Prisustvo sednici potvrdio je i savetnik predsednika Republike Marko Đurić, koji je učestvovao u izradi platforme.

Šef poslanika SPS Branko Ružić očekuje da će u Skupštini u subotu biti usvojena Rezolucija o principima za nastavak razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini, ističući da će se pokazati i tom prilikom jedinstvo vladajuće koalicije po tom pitanju.

Ružić je naglasio da predlog koji će ići u Skupštinu, kao i drugi akt koji je usvojen na sednici vlade predstavljaju refleksiju jedinstva državnog vrha i da će se to jedinstvo videti i na sednici parlamenta u subotu.

DSS će podržati rezoluciju o Kosovu i Metohiji, ukoliko budu prihvaćeni amandmani te stranke koji treba da isprave protivrečnosti i u potpunosti usklade rezoluciju sa Ustavom.

U koliko DS bude u mogućnosti da dodatno promeni tekst predložene rezolucije o Kosovu i Meothiji na bolje, otvaraju se mogućnosti da podrži taj dokument, izjavio je šef poslanika demokrata Borislav Stefanović.

On je dodao da će stranački organi tek odlučiti o odnosu prema predloženoj rezoluciji.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić izjavio je danas da ta stranka neće podržati predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji o kome bi parlament trebalo da se izjašni u subotu, ističući da je njime pokazano da vladajuća koalicija nema jedinstven stav o rešavanju tog problema.

10.01.2013 | 10:43

Ljuljzim Peci predstavnik Kosova u Beogradu?

Izvor: Tanjug |

Prištinska televizija „Klan Kosova“ objavila je da bi ambasador Kosova u Švedskoj Ljuljzim Peci mogao biti imenovan za predstavnika Kosova u Beogradu.

Ljuljzim Peci (Foto Kurir)

Ta odluka je doneta nakon susreta koji je Peci imao s kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hodžajem.

Očekuje se da premijer Kosova Hašim Tači narednih dana predloži predsednici Kosova da imenjuje Pecija na ti dužnost.

Na poslednjim razgovorima u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači dogovilili su uspostavljanje oficira za vezu u Beogradu i Prištini.

Pored Pecija, za mesto prvog predstavnika Kosova u Beogradu pominjani su ambasadori u Makedoniji Iljber Hisaj, u Briselu Iljir Dugoli i u Mađarskoj Škendija Šerifi Geci.

U Prištini je najavljeno da će predstavnik Kosova u Beogradu imati diplomatski imunitet i sva prava koja imaju ambasadori.

10.01.2013 | 08:34

U Briselu nastavak tehničkog dijaloga

Izvor: Tanjug | 

U Briselu se nastavlja Tehnički dijalog Beograda i Prištine, tokom kojeg bi trebalo da se definiše šta će se naplaćivati na integrisanim prelazima i kome idu carine i PDV.

Jarinje (Foto KIM)

Dok Beograd ne očekuje promene režima na prelazima, iz Prištine stižu oprečne poruke o tome hoće li krenuti naplata dažbina na prelazima na severu Kosova.

Posle postizanja dogovora o uspostavljanju integrisanih prelaza, srpski privrednici sa severa protestovali su tražeći da ne plaćaju dažbine kosovskim institucijama, već Srbiji i da se ukine ograničenje uvoza akcizne robe na 3,5 tone težine.

U Briselu je dogovoreno da se carine ne naplaćuju do 10. januara, kada bi trebalo da se to pitanje reši na ekspertskom nivou.

I premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će se u Briselu razgovarati o raspodeli dažbina na prelazima između centralne Srbije i Kosova i ostalim tehničkim detaljima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, takođe od razgovora u Briselu ne očekuje ništa epohalno.

„Očekujem da radne grupe pripreme odgovarajuće predloge o kojima će se kasnije razgovarati na političkom nivou, a o kojima će odluku doneti premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači uz posredovanje Ketrin Ešton“, rekao je Vulin neposredno pred put u sedište EU.

Međutim, generalni direktor kosovske carine Naim Huruglica najavljuje da će se od danas za svu robu koja ulazi na Kosovo plaćati kosovskim zakonima propisane dažbine.

„Od 10. januara mi ćemo i na prelazima na severu zemlje raditi apsolutno isto kao i na drugim prelazima. Treba imati u vidu da se za robu poreklom iz Srbije ne plaća carina, shodno sporazumu CEFTA. Međutim, PDV i akcize će se plaćati i na ovim prelazima kao i na drugim prelazima iz Srbije za Kosovo“, rekao je Huruglica za prištinske medije.

Primena integrisanog upravljanja prelazima počela je 10. decembra na prva dva prelaza – Jarinje na severu Kosova i Merdare na jugu, dok je na druga dva prelaza – Brnjak na severu i Končulj na jugu primena IBM-a počela 31. decembra.

Postavi komentar