23.07.2012 | 16:12 > 16:57 Ban Ki Mun sutra na Kosovu


Izvor: ERP |

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun boraviće sutra na Kosovu i Metohiji.

Ban Ki Mun (Foto AP)

U sklopu svoje posete predviđeno je da generalni sekretar UN-a poseti u popodnevnim časovima Prizren, gde će ga u toku obilaska istorijskog centra grada pred sabornom crkvom Svetog  Đorđa dočekati Episkop Raško-prizrenski Teodosije i vikarni Episkop lipljanski Jovan sa sveštenstvom.

Pre posete Prizrenu Ban će sa svojim saradnicima posetiti i manastir Visoki Dečani, gde će ga dočekati iguman manastira arhimandrit Sava sa bratijom.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun započeo je danas prvu zvaničnu posetu Srbiji susretom sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

On će se u Beogradu sastati i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem.

23.07.2012 | 16:48

B.Redžepi: Ništa ne očekujem od posete Ban Ki Muna

Izvor: KIM |

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da ne očekuje ništa posebno od posete generalnog sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna Kosovu.

Bajram Redžepi (Foto KIM)

Redžepi je istakao da je dobro što Ban Ki Mun u okviru svoje turneje po Balkanu posećuje i Kosovo, ali da ona nije od posebnog značaja.

„Ne očekujem bilo šta od posete jer je misija UNMIK- a nema operativnu, već virtuelnu, posredničku funkciju na Kosovu“.

Redžepi je istakao da će kosovski lideri zatražiti od generalnog sekretara UN-a da se smanji prisustvo ove organizacije na Kosovu.

„Neću da prejudiciram, ali naši lideri će verovatno tražiti da Ujedinjene nacije rade na smanjenu prisustva UNMIK-ovog stafa, s obzirom da ova misija nema nikakvu operativnu ulogu. Dok Rezolucija 1244 ne prestane da važi, oni će biti prisutni, ali što se manje budžet troši, to će biti bolje“.

Ipak, Redžepi je kazao da su Ujedinjene nacije dokazale da se zalažu za stabilnost i saradnju u regionu i da pojedine države u njemu imaju ključnu ulogu u izgradnji pomirenja.

23.07.2012 | 17:08 > 17:12

Porodice žrtava: Ban Ki Munu predočiti stradanja Srba

Izvor: Tanjug |

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih s Kosova i Metohije zatražile su danas da predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Vuk Jeremić upoznaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna sa stradanjem Srba i drugih nealbanaca u južnoj pokrajini.

Foto arhiva KIM

Porodice žrtava uputile su zvaničnicima Srbije otvoreno pismo u kome zahtevaju da u razgovorima sa Banom iznesu malo pominjane podatke i predoče punu istinitu o srpskim žrtvama i stradanjima srpske zajednice.

Pritom mole da generalnog sekretara svetske organizacije, koji posle posete Beogradu odlazi u Prištinu, upoznaju sa činjenicom da je polovinom juna 1999. godine s Kosova i Metohije proterano više od 200.000 Srba i drugih nealbanaca.

Traže, takođe, da se Banu predoči da se dosad na ognjišta vratilo tek dva odsto prognanika „da njih, malobrojne zlostavljaju i ubijaju“, da je tokom 1998. i od dolaska međunarodne misije na Kosmet juna 1999. oteto i nestalo više od 1.000 Srba i drugih nealbanaca, uglavnom civila, kao i da je sudbina 530 otetih još nepoznata.

„Na pragovima svojih kuća, na radnim mestima, u logorima specijalno napravljenim za Srbe, u istom periodu je ubijeno oko 3.000 staraca, žena, dece…“, podsećaju porodice, uz napomenu da „niko od albanskih zločinaca za počinjena nedela nije pravedno osuđen“.

„I pored svedoka i dokaza, procesuiran je tek poneki od zločinaca“, navedeno je u pismu.

„Svi gradovi, i stotine sela je danas etnički čisto, uništavane su pravoslavne svetinje i groblja i uzurpirana imovina Srba koji su na Kosmetu živeli“, a uništava se i dalje, kako se kaže,“ sve što podseća da su Srbi na tim prostorima vekovima živeli“.

Uz sve to, „istraga o trgovini organima otetih i nestalih, koja je poverena Euleksu, nije pokrenuta s mrtve tačke, a i neće biti, ako ne bude u mandatu Ujedinjenih nacija“, upozorile su porodice žrtava.

„Molimo Vas posebno, da Vaša briga ne bude samo sever Kosova, već i najveći broj Srba koji žive širom Kosova i Metohije“, poručile su porodice srpskim zvaničnicima uoči susreta s generalnim sekretarom UN.

23.07.2012 | 18:02

Nikolić: UN da preuzme aktivniju ulogu na KiM

Izvor: Beta |

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas UN i sve medjunarodne faktore na Kosovu da obavljaju svoje dužnosti u skladu sa mandatom i da osiguraju mir i bezbednost za sve građane.

Tomislav Nikolić i Ban Ki Mun (Foto Tanjug)

U razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom, Nikolić je istakao da bi UN trebalo da imaju aktivniju ulogu u borbi za očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država – članica UN i sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je Ban Ki Munu preneo da će Srbija zatražiti da „razgovori sa privremenim vlastima u Prištini od sada budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN“.

On je takođe ocenio da su „nedavni učestali incidenti u južnoj srpskoj pokrajini, za koje su odgovorne vlasti u Prištini, pokušaj da se isprovocira srpska strana pred nastavak dijaloga“, dodaje se u saopštenju.

Ban Ki Mun je, kako se navodi, izrazio uverenje da će Srbija dati svoj puni doprinos radu UN „pogotovo u narednih godinu dana, tokom predsedavanja Vuka Jeremića Generlanoj skupštini UN“.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas boravi u prvoj poseti Srbiji, a posle susreta sa Nikolićem sastao se sa odlazećim šefom diplomatije koji od septembra preuzima predsedavnje Generalnoj skupštini UN Vukom Jeremićem.

Ban će se potom sastati i sa mandatarom za sastav nove vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Postavi komentar