03.07.2012 -23:46 -STEFANOVIĆ: KFOR I EULEKS OSTAJU


Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da odluka Međunarodne upravljačke grupe o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova ne znači mnogo.Stefanović navodi da Kfor i Euleks ostaju u pokrajini.Ta odluka ne zači mnogo u smislu našeg nacionalnog postavljanja po pitanju Kosmeta, ali „što je manje stranog uticaja i kakve-takve brane samovolji I jednostranim potezima Prištine, to bolje“, rekao je Stefanović za mitrovički Radio Kontakt plus.

Kako je istakao, ova odluka se ne odnosi na Kfor I Euleks i oni će ostati da obavljaju svoju funkciju.

Međutim, dodao je Stefanović, mislim da je to „opasna stvar jer svi znaju da tzv.nezavisno Kosovo niti je definisana, niti je demokratska niti dekriminalizovana tvorevina“.
„Prema tome, ovim se na neki način dodatno daje sloboda Prištini da jednostrano sprovodi stvari što mzoze biti vrlo opasno“, upozorio je pregovarač.
On je naveo da je u tom smislu odluka o ukidanju takozvane nadgledane nezavisnosti Kosova „veštački stvoren događaj“ kojim treba da se pokaže kako je Kosovo nova nezavisna, zrela, demokratska, evropska država, što je, kako je istakao, „potpuna neistina“.
Stefanović smatra da Srbi mogu da reše ovaj problem pre svega izbegavanjem bilo kakvog nasilja i „u saglasju sa svojom državom Srbijom“.Izvor Tanjug.

Postavi komentar