14.06.2012 | 11:46 Nedeljković traži da se kazne napadači na monaha


Izvor: Beta |

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković zatražio je danas od nadležnih organa, pre svih EULEKS-a i KFOR-a, da „obave sveobuhvatnu istragu, pronađu i kazne napadače“ na monaha Mitrofana koji je pretučen u albanskom delu grada.

Radenko Nedeljković (Foto KIM)

Nedeljković je u saopštenju osudio jučerašnji napad i ocenio da to „nije samo napad na monaha već i na multietničnost, srpsku zajednicu i njenu kulturnu baštinu, pravoslavnu veru i kulturu“.

Načelnik Okruga je naveo da su na Kosovu „skrnavljeni i paljeni manastiri, crkve i srpska groblja“, a da su sada i sveštenici meta napada.

„Smatram da ovaj događaj jasno potvrđuje kakvo je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji, koliko su Srbi bezbedni i kakva je zapravo sloboda kretanja“, naveo je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, iz tog događaja međunarodne snage bezbednosti moraju izvući pouku i prestati sa nasilnom integracijom severa u kosovske institucije.

Nedeljković je zatražio od tih misija da se „vrate statusnoj neutralnosti i obezbede mir i sigurnost za sve građane na Kosovu i Metohiji bez obzira na nacionalnu, versku i rasnu pripadnost“.

Monah Mitrofan iz Manastira Crna Reka juče je napadnut u albanskom delu Mitrovice. Njega su nepoznati napadači oborili udarcima na zemlju i šutirali u glavu i telo. On je, nakon napada, zbrinut u kosovskomitrovačkom Zdravstvenom centru.

Postavi komentar