09.06.2012 | 13:37 Stefanović: Ne postoje tajni dogovori iz Brisela


Samo što javnosti nije precizirano prezentovano šta je dogovarano i šta dogovoreno a sve što je svojeglavo dogovarano na terenu dovodi do zloupotreba i problema ?

Izvor: Tanjug
Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da ne postoje tajni dogovori iz Brisela, da se pregovori Beograda i Prištine moraju nastaviti.

Borko Stefanović (Foto arhiva KIM)

On je kritikovao, kako je rekao, pokušaj zloupotrebe i manipulacije postojanjem nekakvih tajnih dokumenata iz Brisela i dodao, aludirajući na razgovor Srba sa severa sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, da se „kosovsko pitanje ne može rešavati ispucavanjem parola, mitingaškom retorikom i davanjem prinicipijelne podrške“.

U intervjuu Tanjugu Stefanović je ocenio da priča o tajnim dokumentima iz Brisela „služi samo prikupljanju političkih poena“, a ne stvaranju jasne političke koordinacije i saradnje između predsednika Republike i Vlade o kosovskom pitanju koja je, kako je rekao, u ovom trenutku neophodna.

Prema njegovim rečima, pregovori Beograda i Prištine bi mogli, po predlogu predsednika, da budu podigunuti na viši politički nivo, ali svakako moraju biti nastavljeni, jer je jedini način rešavanja problema za pregovaračkim stolom. O tome ko će ih voditi, kako naglašava, odlučiće nova Vlada Srbije ili predsednik republike, ako želi da preuzme odgovornost.

„To neće biti jednostavno i nije sve jedno ko će voditi pregovore. Ako je to osoba koja misli da će ući u pregovore tako da ulitmativno zahteva sve ono što je nama neophodno i da odbija bilo kakav kompromis onda bolje da ne ulazi u taj proces jer to je unapred osuđeno na propast“, poručio je Stefanović.

Pitanja koja su preostala u dijalogu su, kako naglašava, veoma konkretna i mora se učiniti sve da ona budu rešena na način da interesi Srbije ostanu nedirnuti.

„Mi ulazimo u situaciju u kojoj treba rešiti pitanje severa KiM, posebnih garancija za Srbe južno od Ibra, pitanje manastira i crkava i pitanje naše imovine“, naveo je Stefanović i dodao da bi to možda zahtevalo podizanje dijaloga na viši nivo.

To, po njegovom mišljenju, nije loša ideja, jer bi na tom višem, političkom nivou, moglo da se razgovara o stvarima koje se tiču upravo tih tačaka, a rešavajući ta pitanja Srbija će, kako kaže, biti na dobrom da u presprektivi u punom smislu reguliše odnos sa Prištinom.

Stefanović, međutim, upozorava da je Nikolićeva teza da vodi pregovore kao predsednik – opasna, jer, upozorava „on bi time de fakto priznao nezavisnost Kosova“.

Postavi komentar