14.05.2012 | 14:58 Jeremić: Zastrašivanje Srba na Kosovu


Izvor: Beta |

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da se nastavlja kampanja zastrašivanja Srba na Kosovu i upozorio da je sve manje interesovanja za nastavak dijaloga Prištine i Beograda.

Vuk Jeremić (Foto balkanpress)

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Jeremić je rekao da Srbija deli strahovanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o  mogućnosti daljeg sužavanja prostora za dijalog Beograda i Prištine narednih meseci ako se ne održi mir.

„Mi delimo strahovanje generalnog sekertara, posebno pošto izgleda da javno mnjenje etničkih Albanaca postaje sve više neprijateljsko prema nastavku bilo kakvih pregovora“, rekao je Jeremić u govoru na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara za period od 16. januara do 15. aprila.

14.05.2012 | 17:35 > 17:37

Utvrditi ko stoji iza pretnji Srbima na KiM

Izvor: KIM |

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudilo pojavu letaka u kojima se Srbi iz povratničkih sela u opštini Klina pozivaju da se isele sa KiM jer „su kriminalci, direktno ili indirektno“.

Klina (Foto arhiva KIM)

U saopštenju Ministarstva za KiM koje je dostavljeno KIM radiju navodi se da se u letku koji je tokom jutra osvanuo u povratničkim selima u opštini Klina preti i Albancima koji omogućavaju povratak Srba.

Letak je, navodi se u saopštenju, potpisala četa Narodne armije Albanaca.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju traži od EULEKS-a da ustanovi ko stoji iza ove najnovije pretnje Srbima iz povratničkih sela u opštini Klina, ali i da KFOR pojača svoje prisustvo u povratničkim selima u opštini Klina.

“Praksa je pokazala da kosovska policija u ovakvim i sličnim situacijama nikada nije bila efikasna, a vinovnici incidenata nikada nisu otkriveni”, navodi se u saopštenje.

U saopštenju se zaključuje da “takozvane kosovske institucije ništa ne čine na suzbijanju albanskog ekstremizma, već ga svojim postupcima i zapaljivom retorikom samo podstiču”.

Postavi komentar