05.07.2014 |08:00 – 23:55 Ako hoćeš da uništiš nepijatelja ti podržavaj njegove nepismene izdanke… Janičare


Rikalo: Odbijena žalba Srpske liste

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo rekao je da žalba Srpske liste na raspodelu mandata nije razmatrana jer su, kako je naveo, i Vrhovni sud i Panel za žalbe istakli da to nije u opisu njihovog posla.Nenad Rikalo

Rikalo je rekao da su sinoć na vanrednoj sednici Centralne izborne komisije potvrđeni rezultati varednih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, prema kojima je broj i raspored poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini ostao nepromenjen u odnosu na rezultate objavljene pre žalbenog postupka.

On je dodao da je Srpska lista ranije uputila žalbu na raspodelu mandata Panelu za žalbe i predstavke Kosova i Vrhovnom sudu Kosova, ali da su obe instance odbile žalbu.

„Interesantno je da ni Panel za žalbe ni Vrhovni sud nisu razmatrali predmet, to jest suštinu žalbe. Te instance su odložile žalbu Srpske iz proceduralnih razloga. I Sud i Panel su naveli da oni nemaju mandat da raspravljaju o načinu podele mandata u Skupštini Kosova, da to nije u njihovom opisu posla“, rekao je Rikalo.

Prema njegovim rečima, to je ostavilo prostor i sumnju da je lista Srpska „poprilično u pravu“ po pitanju žalbe, ali da te institucije „nisu imale hrabrost“ da odlučuju o suštini te žalbe.

On je istakao da bi za Srpsku sledeća instanca bio Ustavni sud Kosova koji može da ocenjuje ustavnost tih odluka, ali da bi tu problem mogao biti to da prvo treba uskladiti Izborni zakon s Ustavom.

Rikalo je ocenio da sve to predstavlja novo poglavlje za Srpsku koje će sigurno biti tema narednih meseci, jer naredna četiri meseca žalba može da se uputu Ustavnom sudu Kosova.

 

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 18. jula?

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga verovatno će zakazati konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova za 18. jul, izjavio je jedan od Jahjaginih savetnika koji je želeo da ostane anoniman.Skupština Kosova

Prema njegovim rečima, predsednica Kosova ima dilemu da li prvo treba odrediti mandatara za sastav vlade, ili održati konstitutivnu sednicu Skupštine.

„Predsednica i njeni saradnici su u dilemi šta prvo treba da urade. Za sada o tome nema odluke i očekuje se da se tokom narednih dana to razjasni“, rekao je savetnik predsednice.

Prema njemu, konstituisanje Skupštine treba da se završi u roku od dve nedelje i vrlo je verovatno da to bude u petak, 18. jula.

Jahjaga je tokom jučerašnjeg dana primila sertifikovane rezultate vanrednih parlamenarnih izbora održanih 8. juna, koji su istovetni sa ranije proglašenim konačnim rezultatima.

U slučaju da u prvom pokušaju madatar ne uspe da obezbedi 61 glas, koliko je potrebno za formiranje Vlade, onda mandat za drugi pokušaj može dobiti partija koja je druga po redu po broju dobijenih mandata.

Međutim Ustavni sud nije isključio mogućnost da DPK i u drugom pokušaju dobije mandat za sastav Vlade.

U slučaju da niko ne obezbedi dovoljan broj glasova za formiranje Vlade, predsednica Kosova dužna je da zakaže nove vanredne parlamentarne izbore.

 

Odalović: Nastaviće se iskopavanja u Rudnici

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da je nedostatak sredstava jedini razlog za odlaganje iskopavanja u Rudnici.

Veljko Odalović

Prema njegovim rečima, odmah se krenulo u obezbeđivanje novih sredstava, i u saradnji sa međunarodnim organizacijama za nastavak radova na trećoj lokaciji, koja se nalazi na teško pristupačnom terenu.

„To je jedini razlog zašto je došlo do zastoja i očekujem da će se sve rešiti u narednih nekoliko dana“, rekao je Odalović.

On je precizirao da je upućen zatev i Vladi Srbije da se iz budžetske rezerve odobre dodatna sredstva dodavši da očekuje da će to biti i urađeno na narednoj sednici vlade.

Predsednik Komisije za nestala lica je podsetio i da je iskopavanje finansirano i u dogovoru sa nekoliko međunarodnih organizacija, ali da su „doznake izostale“.

Odalović je naveo i da nije upoznat sa zahtevom, koji je tim povodom prištinska strana uputila za sastanak Radne grupe, koju čine predstavnici dve komisije i Međunardnog komiteta Crvenog krsta. On je dodao da je, ako bude zateva za održavanjem tog sastanka, Komisija Vlade Srbije spremna da se dogovori oko tog, ali i drugih otvorenih pitanja.

Predsednik kosovske Komisije za nastala lica Prenk Đetaj izjavio je juče da je u Rudnici iskopavanje trebalo da se nastavi na trećoj lokaciji, gde se takođe sumnja da ima posmrtnih ostataka, ali do toga nije došlo zato što je srpska strana prekinula radove uz obrazloženje da joj nedostaju sredstva.

 

Pronađen mrtav vojnik Kfora

Jedan vojnik Kfora pronađen je jutros mrtav u multinacionalnoj bazi u Prizrenu.

(Foto Kim)

“Vojnika Kfora jutros su pronašli mrtvog njegovi drugovi u multinacionalnoj bazi u Prizrenu”, navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor dodaje da je porodica preminulog vojnika obaveštena o njegovoj smrti. Komandant Kfora general-major Salvatore Farina izrazio je saučešće porodici vojnika i njegovim kolegama.

U saopštenju Kfora dostavljenom medijima dodaje se i da je istraga o uzroku smrti vojnika u toku.

 

Postavi komentar