08.11.2015 08:00 – 23:55 – NoKosovoUNESCO – STOP Kosovo in UNESCO


Kosovska Mitrovica: U nedelju ljudskim telima poruka „NoKosovoUNESCO“

 07. 11. 2015, 16:35 | Izvor: KoSSev|

Na gradsku slavu Mitrovdan, kod hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, ljudskim telima biće formirana poruka „No Kosovo UNESCO“, a dan pred glasanje na Generalnoj konferenciji UNESCO-a – da li će Kosovo postati članica ove organizacije. Studentski aktivisti koji pokušavaju da spreče prijem Kosova u UNESCO uputili su javni poziv studentima u Kosovskoj Mitrovici da u što većem broju prisustvuju gradskoj litiji i učestvuju u ovakvom ispisivanju poruke koja već danima kruži Internetom kao slogan srpske digitalne diplomatije u protiv-kampanji za prijem Kosova u UNESCO. U nastavku pročitajte izvorni poziv studenata:

Kancelarija za borbu protiv prijema nepostojeće „Republike Kosovo“ u UNESKO poziva sve studente da nam se pridruže sutra u 10 časova, kod hrama svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Potrebno je što više ljudi kako bismo telima napisali „No Kosovo UNESCO“. Nakon toga, pozivamo vas da se svi zajedno priključimo litiji koja će krenuti u 10.30.

Više o kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, čitajte na našoj tematskoj stranici „Srpska kontra-kampanja: Ne Kosovo u UNESCO“.

Više o tome šta je kosovska diplomatija do sada radila da bi Kosovo dospelo na dnevni red za učlanjenje u UNESCO, ali i na međunarodnom priznavanju kosovske nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj stranici „Lobiranje kosovske diplomatije“.

Kosovska Mitrovica, telima ispisana poruka „Ne Kosovo u Unesko“

Uoči sutrašnjeg glasanja u Unesku, kod hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici danas je ljudskim telima formirana poruka „Ne Kosovo u Unesko“.

Dan uoči Generalne konferencije Uneska na kojoj bi trebalo da se glasa o zahtevu Albanije da Kosovo postane član te organizacije student iz Kosovske Mitrovice nadaju se da Kosovo neće postati član Uneska.

Jedan od studenata koji je organizovao akciju Nemanja Biševac izjavio je da očekuje da sutrašnje glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesko bude povoljno za Srbiju.

„Naša glavna poruka je kao i naziv kampanje Ne Kosovo u Unesko. Danas smo telima to nacrtali i ispisali, nadamo se da će sutra, kada počne ta sednica, glasanje biti povoljno za nas“, rekao je Biševac.

Studentska Kancelarija iz Kosovske Mitrovice koja vodi kampanju „Ne članstvu Kosova u Unesko“ u Kosovskoj Mitrovici počela je sa radom 29. oktobra.

U okviru kampanje prikupljeno je više stotina hiljada potpisa online peticije kojom se traži zaustavljanje prijema Kosova u ovu organizaciju UN-a.

Generalna konferencija Uneska sutra odlučuje o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je da, iako je prijem Kosova definitivno uvršten u dnevni red Generalne konferencije te organizacije za sutra, i dalje postoje šanse da se rasprava o toj tački odloži za dve godine.

Bajden: Haradinaj koji može volu rep da iščupa sačuvao manastir Visoki Dečani

08. 11. 2015, 12:14|Izvor: KoSSev|

Američki potpredsednik Džo Bajden je od nekadašnjeg premijera Kosova i lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja, u poverljivom pismu zatražio da tokom martovskog nasilja 2004. godine „čuva manastir Visoki Dečani,“ preneo je portal „Gazeta Express“. Ovo je, kako navode ovi mediji, Bajden lično rekao, govoreći ispred američkog senata još 2005. godine kao Šef komiteta spoljnih poslova Senata, nakon što je protiv Haradinaja podignuta optužnica za ratne zločine. Kosovski mediji prenose ovu vest pod naslovom „Bajden: Ramuš Haradinaj je održao reč kada sam zatražio da sačuva manastir Dečani koji je pod zaštitom UNESCO-a“, nastavljajući tako, dan pred odluku Generalne konferencije UNESCO-a o članstvu Kosova, kampanju lobiranja za kosovsko članstvo u ovoj svetskoj organizaciji.  

„Znajući da je teritorija oko Dečana politička baza gospodina Haradinaja, poslao sam mu poverljivo pismo nakon što sam se vratio u Vašington. U pismu sam napisao da od njega lično tražim da garantuje i štiti srpski pravoslavni manastir koji sam upravo posetio,“ rekao je Bajden, navode ovi mediji.

Oni podsećaju da je Bajden tada, takođe, pohvalio Haradinaja za njegovo rukovodstvo dok je bio na mestu Premijera Kosova i dodaju:

„Bajden je opisao Haradinaja kao snažnog čoveka koji može ‘volu rep da iščupa’, rekavši da je zahvaljujući njemu manastir Visoki Dečani ostao netaknut.“

Iako se manastir Visoki Dečani nalazi pod zaštitom UNESCO-a, od 1999. godine, na ovaj manastir su izvršena i četiri oružana napada, od kojih je poslednji bio napad zoljom 2007. godine. Uprkos velikoj zaštiti međunarodnih snaga, a poslednjih godina i zaštite kosovskih vlasti, manastir se nalazi pod stalnim pritiskom i pretnjom.

Samo manastirsko imanje je delimično ograđeno zaštitnim zidom, zato što su veterani UČK pretili manastiru nasiljem ukoliko se nastavi sa izgradnjom zida oko manastirskog imanja.

Kao i monasi, i vernici su često doživljavali pretnje od strane radikalnih Albanaca, te su tako autobusi i vozila, koji su prevozili vernike do manastira, često kamenovani.

Najskorije pretnje su se dogodile prošle godine kada je u aprilu nepoznata osoba uputila pretnju da će manastir Visoki Dečani biti napadnut i uništen, da bi sutradan grafit UČK osvanuo na kapiji manastira 10-ak metara od punkta KFOR-a. Grafiti su se pojavili i nekoliko meseci kasnije – 12. oktobra, na manastirskom imanju su ispisani natpisi „UČK“, „AKSH“, „ISIS“, „The Caliphate is Comming“ (Kalifat dolazi), kao i dva natpisa koji podsećaju na arapska slova, da bi samo dan kasnije bili ispisani novi grafiti „ISIS“ i „AKSH“, „ISIS“ i „UČK“.

Manastir Visoki Dečani je jedan od retkih srpskih manastira koji predstavlja neizbežan deo posete svih međunarodnih predstavnika koji dolaze na Kosovo.

U FINIŠU: Tači i Pacoli otvorili „ilegalnu kancelariju“ u hodniku UNESCO-a; „pozitivna“ vs „negativna“ kampanja

07. 11. 2015, 0:55|Izvor: KoSSev|

Srpski ministar u UNESCO-u, Darko Tanasković, upozorio je da su „takozvani“ kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači i „kontrovarzni“ albanski biznismen Bedžet Pacoli stvorili „ilegalnu kancelariju u hodniku UNESCO-a“, preneli su kosovski mediji jednu od udarnih vesti u srpskim medijma od petka uveče. U jeku zasedanja Generalne skupštine UNESCO-a u Parizu, digitalne diplomatije „za“ i „protiv“ se zahuktavaju. Sa jedne strane, kampanju za prijem koja prenosi „pozitivnu poruku“, vodi kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a sa druge, protiv-kampanja Srbije je i dalje zasnovana na pionirskim pokušajima internet zajednice u Srbiji i srpske dijaspore da spreči prijem Kosova u ovu organizaciju.

„Oni zaustavljaju ljude tamo i pritiskaju ih da glasaju za Kosovo,“ rekao je Tanasković, govoreći o Tačijevom i Pacolijevom boravku u Parizu, prenosi KTV.

Srpski mediji su prethodno preneli izjavu srpskog ambasadora da će Srbija tražiti da Generalna konferencija na dve godine odloži glasanje o zahtevu Albanije da Kosovo postane član UNESCO-a. Tanasković je takođe uložio protest direktorki ove organizacije, Irini Bokovoj, zbog, kako je rekao, metoda koje u lobiranju koristi Priština.

„Dok Beograd diplomatskim putem pokušava da ubedi članice UNESCO-a da su pravo i moral na strani Srbije, Priština koristi druge metode,“ rekao je u petak za Radio-televiziju Srbije srpski ambasador.

„Ovde je danas zapaženo prisustvo tzv. ministra spoljnih poslova Kosova Hašima Tačija i čuvenog kontroverznog albanskog biznismena Bedžeta Pacolija, koji su, maltene, u foajeu UNESCO-a, organizovali malu kancelariju nekakvih biroa za lobiranje i nastoje da po sali, na vrlo vulgaran način, ’nahvataju‘ predstavnike određenih zemalja, dovode ih na razgovor i vrše pritisak,“ naglasio je Tanasković.

Tači je, sa druge strane, na društvenim mrežama javio da „pokušaj Srbije“ da odloži glasanje za petak 13. umesto 9. (kada bi neke ostrvske zemlje tada otišle) – „nije imao sreće“.

„Glasamo u ponedeljak,“ napisao je Tači na Tviteru.

Zasedanje Generalne konferencije UNESCO-a počelo je 3. novembra i trajaće do 18. novembra, a pitanje članstva Kosova očekuje se da bude razmatrano 9. novembra. Izvršni savet ove organizacije je prethodno, tokom svog zasedanja 12. oktobra, preporučio Generalnoj konferenciji da „prizna Republiku Kosovo kao član UNESCO-a.“ Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN-a, Vuk Jeremić, smatra, međutim, da dve trećine glasova za Kosovo u UNESCO „ne postoji“.

„Pozitivna kampanja“ digitalne diplomatije Kosova

S obzirom na to da kosovska diplomatija poklanja izuzetnu pažnju i digitalnoj diplomatiji, posebno kada je u pitanju lobiranje za priznanje međunarodnog suvereniteta Kosova, uključujući ovih dana posebno i nastojanje da se Kosovo primi u UNESCO, nalozi na društvenim mrežama kosovskih institucija i zvaničnika, osim jednoobraznih profilnih i naslovnih fotografija „Kosovo u UNESCO“, prepuni su objava koje idu u prilog ovakvoj odluci. Objavljuju se vesti, kratke poruke i fotografije samih kosovskih zvaničnika i njihovih akivnosti, ali i prenose poruke podrške ostalih međunarodnih zvaničnika.

Poseban deo digitalne diplomatije čine i sami kosovski građani na društvenim mrežama koji objavljuju „pozitivne“ fotografije i poruke „o lepom Kosovu“ i „verskoj i istorijskoj toleranciji“. U tom duhu je i na stotine objavljenih fotografija pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih verskih objekata na Kosovu koje pokazuju „multikulturalnost Kosova“. Ovo su osnovne poruke koje Kosovo digitalnom diplomatijom šalje ne bi li zabeležilo još jedno međunarodno priznanje.

„Negativna kampanja“ Srba

Sa druge strane, pandan ovoj kampanji je srpska kontra-kampanja „No Kosovo in UNESCO“, koja je pre svega vođena istoimenom kampanjom na Tviteru, i elektronskom peticijom – „No Kosovo in UNESCO“, koja trenutno ima skoro 137.000 potpisa i skoro 48 000 komentara protiv članstva Kosova u UNESCO. Na Tviteru, ali i na više profila na Fejsbuku, postavljaju se fotografije uništenih crkava, porušenih nadgrobnih spomenika srpskih grobalja na Kosovu i Metohiji od ’99, ali se i dele linkovi vesti o tome ko je za, a ko protiv članstva Kosova u ovu UN-ovu organizaciju.

Ova kampanja je sada proširena i na Vimeo. Na stranici VI IDITE, JA NECU! / YOU LEAVE, I`LL STAY! – Movie clips for NoKosovUnesco.com #nokosovounesco“, moguće je pogledati više kratkih filmova o uništavanju srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Srpskoj pionirskoj digitalnoj diplomatiji od nedavno su se priključili i studenti, uključujući i studente iz Kosovske Mitrovice. Albanski hakeri hakovali su pre dva dana nalog na Tviteru „Studentske kancelarije“ u Kosovskoj Mitrovici na kojem se vodi kampanja protiv članstva Kosova u UNESCO, a pre samo par dana, njihov profil na Instagramu je ugašen, uz objašnjenje da su slike, postavljene na ovom profilu – „uznemirujućeg sadržaja“.

Digitalna diplomatija SPC

Više o kontra-kampanji Srbije protiv članstva Kosova u UNESCO, čitajte na našoj tematskoj stranici „Srpska kontra-kampanja: Ne Kosovo u UNESCO“.

Više o tome šta je kosovska diplomatija do sada radila da bi Kosovo dospelo na dnevni red za učlanjenje u UNESCO, ali i na međunarodnom priznavanju kosovske nezavisnosti, čitajte na našoj tematskoj stranici „Lobiranje kosovske diplomatije“.

Digitalnoj diplomatiji priključila se nedavno i srpska pravoslavna crkva, a posle svojevrsne višegodišnje pauze. Naročito je agilna Raško-prizrenska eparhija, koja ima pojačane medijske aktivnosti, uključujući i one na društvenim mrežama, na kojima se objavljuju informacije kojima se pokušava objasniti ugroženost Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Od kada je započeo tzv. proces normalizacije odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine, srpska crkva je u javnosti bila uzdržana u podsećanju na teško stradanje koje je pretrpela tokom 17. marta. Čuveni ‘cyber-monk’, otac Sava Janjić, danas iguman manastira Visoki Dečani, koji je ovaj nadimak dobio u zapadnim medijima zbog svog pionirskog rada u digitalnoj diplomatiji još devedesetih godina prošlog veka – suprotstavljajući se režimu Slobodana Miloševića, a posle ’99 – šireći informacije o ugroženosti srpskog naroda i njegovih svetinja na Kosovu i Metohiji, ponovo je aktivan u naporima da objasni potrebu zaštite srpskih crkava i manastira.

Sava Janjić se i u nedavnoj video poruci na engleskom obratio međunarodnoj javnosti iz manastira, apelujući da se odluka o članstvu odloži. On je ponovio razloge za zabrinutost SPC da ugrožene pravoslavne svetinje, među kojima pre svega manastiri i crkve, uključujući i Prvi spomenik kulture – upravo manastir Visoki Dečani – na Kosovu i Metohiji, dođu pod zaštitu onih zbog kojih su, kako je Janjić objasnio, u poteklih godina i bile ugrožene i rušene.

Ne zasedanju Generalne skupštine od 3. do 18. novembra, o preporuci da Kosovo i formalno postane član UNESCO-a odlučivaće se dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Kosovo u Sočiju postalo punopravni član Međunarodne rukometne federacije

08. 11. 2015, 0:05|Izvor: KoSSev|

Kosovo je juče postalo punopravni član još jedne sportske organizacije – Međunarodne rukometne federacije (IHF), javio je prištinski portal Koha.net.

Odluka o članstvu Kosova doneta je na 35. Kongresu Međunarodne rukometne federacije koji se od 6. do 9. novembra održava u Sočiju, u Rusiji.

Učesnici ovog Kongresa bili su i predstavnici Rukometnog saveza Kosova – Izet Đinovci, sekretar, i predsednik saveza, Eugen Saraćini.

Kosovo je pre nešto više od godinu dana, uprkos tadašnjem protivljenju Rukometnog saveza Srbije, postalo član Evropske rukometne federacije,  a, nedavno je, krajem oktobra,  postalo i punopravni član još jedne u nizu sportskih organizacija – Asocijacije nacionalnih olimpijskih komiteta.


Kosovo je prošle godine, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku, postalo punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom. U junu je učestvovalo i u evropskim igrama u Bakuu iako ni Brazil, ni Azerbejdžan do sada nisu priznali Kosovo.

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima atletike, odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, boksa, vazduhoplovstva, tenisa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga. Žalosno je to što na izvoru nije sprečeno već je Srbija uz pomoć Vlada Divca koji je svim silama trebao da spreči u Olimpijskom Savezu kada je bilo vreme napredovanje Šiptarskih separatista!

Žalosno je što svaki Srbin svoju javnu poziciju ne vidi dovoljno odgovorno u cilju odbrane i napredka Republike Srbije već za rad svojih ličnih interesa pa makar to i bio udes koji mu je  poremetio život prepusti svoju odgovornost odustajući od borbe i da šansu da  izgubimo partiju primajući trojku u zadnjoj sekundi…Makar mu to bilo sve i iscenirano, namešteno a potom zataškano da bi on imao svoj „miran život“…


(Russia Today) Lavrov: UNESCO se ne sme koristiti da bi se legitimisala samoproglašena država Kosovo

07.11. 2015, 12:20|Izvor: KoSSev|

UNESCO se ne sme koristiti kao sredstvo kako bi se „legitimisala samoproglašena država Kosovo“, upozorio je juče ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, javila je Russia Today. On je nakon sastanka sa direktorkom UNESCO-a, Irinom Bokovom, takođe rekao da se treba izbeći „politizacija UNESCO-a“, što se upravo čini pokušajima da Kosovo postane član ove organizacije.

„Sa svim poteškoćama međunarodnog života, važno je izbeći politizaciju UNESCO-a, a svedoci smo da se to radi pokušajima da se Kosovu odobri članstvo u UNESCO, što je u suprotnosti sa rezolucijom 1244 SB UN-a,“ ocenio je Lavrov nakon sastanka sa Bokovom.

Sa druge strane, ambasador Srbije u Rusiji, Slavko Terzić, istakao je da je to što se o članstvu Kosova raspravlja u Parizu dokaz „duboke krize u međunarodnom pravu“.

„Činjenica da se o članstvu Kosova raspravlja danas u Parizu dokaz je duboke krize u međunarodnom pravu, krize u svetu, u sadašnjem vremenu, “ rekao je Terzić za Russia Today.

A drugi srpski ministar u UNESCO-u, Darko Tanasković, uložio je protest direktorki ove organizacije, Irini Bokovoj, zbog,kako je rekao, metoda koje u lobiranju koristi Priština. On je upozorio je da su kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači i albanski biznismen Bedžet Pacoli stvorili „ilegalnu kancelariju u hodniku UNESCO-a“.

Tači je, sa druge strane, na društvenim mrežama javio da „pokušaj Srbije“ da odloži glasanje za petak 13. umesto 9. (kada bi neke ostrvske zemlje tada otišle) – „nije imao sreće“.

„Glasamo u ponedeljak,“ napisao je Tači na Tviteru.

Zasedanje Generalne konferencije UNESCO-a počelo je 3. novembra i trajaće do 18. novembra, a pitanje članstva Kosova očekuje se da bude razmatrano 9. novembra. Izvršni savet ove organizacije je prethodno, tokom svog zasedanja 12. oktobra, preporučio Generalnoj konferenciji da „prizna Republiku Kosovo kao član UNESCO-a.“ Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN-a, Vuk Jeremić, smatra, međutim, da dve trećine glasova za Kosovo u UNESCO „ne postoji“. Srbija će zatražiti da Generalna konferencija na dve godine odloži glasanje o zahtevu Albanije da Kosovo postane član UNESCO-a. ​.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s