17.10.2015 08:00 -23:55 Današnje uklanjanje barikade na mostu u Kosovskoj Mitrovici je upravo svesno, uvođenje Srba u kosovski sistem od strane starih likova (INTEGRATORA) koji su ranije razorili osnovni otpor Šiptarskoj državi na celom Kosovu i Metohiji…


Zatvoren glavni most na Ibru

17.10.2015, 15:19|Izvor: KoSSev

18:50 – Povukla se interventna jedinica KP

Kompletna interventna jedinica Kosovske policije sa Severa, koja je danas bila raspoređena tokom postavljanja limene ograde na glavnom mitrovičkom mostu, upravo se povukla. U gradu i oko mosta je mirno. Pešaci i dalje mogu da prolaze desnom stranom mosta iz pravca Tri solitera, koja je ostala slobodna.

17:05 – Most upravo zatvoren sa severne strane

U ovim trenucima, montažnom limenom ogradom zatvara se glavni most na Ibru sa severne strane – prolaz za pešake sa leve strane, iz pravca Bošnjačke mahale, a ostao je slobodan prolaz sa desne strane mosta, iz pravca Tri solitera. Mirno je, nema okupljenih građana, a pešaci sve vreme i dalje prolaze ovom slobodnom trakom, iz pravca severa ka jugu i obrnuto.

16:30 Bahtiri: Biće to most lepog izgleda. Pozdravljam srdačno Rakića i želim mu da što pre potpišemo memorandum. Memorandum će biti potpisan u narednim danima, ako ne i u minutima

Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji se u ovim trenucima nalazi sa južne strane mosta, obilazeći radnike koji postavljaju montažnu ogradu kojom zatvaraju most, upravo je dao izjavu  našem izveštaču i novinarki Telegrafa:

„U sporazumu koji smo potpisali postoji još jedan projekat koji je urađen, koji je uradila u stvari Evropska unija – gde će biti dva kružna toka na severu i na jugu. Na mostu će biti dve biciklističke trake, a glavni deo je za drumski saobraćaj. Deo na severnom biće blokiran i biće pešačka zona. Ali, to će da ustanovi skupština opština Severna Mitrovica i mi nemamo ništa protiv toga. U blizini smo mesta gde će biti igralište za decu, sportski tereni za košarku i odbojku. Sa leve i desne strane mosta biće ulice, takođe za saobraćaj. Biće to most lepog izgleda.“

Galeriju fotografija početka radova na glavnom mitrovičkom mostu možete pogledatiOVDE.

Na pitanje kada očekuje da će biti potpisan memorandum o opštinskim granicama on je rekao:

„To je druga stvar, taj memorandum nismo stvorili ni ja, ni Rakić, taj memorandum je stvoren 2004. godine Ahtisarijevim planom i to ne može da se menja. Čeka se da se potpiše u narednim danima, a možda i u minutima. Pozdravljam srdačno Rakića i želim mu da što pre potpišemo memorandum, jer imamo i drugih problema koje treba da rešavamo zajednički. Zahvaljujem se Rakiću na dosadašnjoj saradnji, ostalim predsednicima opština sa severa. Zahvaljujem Prištini, Beogradu, Evropskoj zajednici, Americi i svim ostalima koji su nam pomogli u ovome.“

Bahtiri je prethodno razgovarao i sa brojnim novinarskim ekipama.

15:19 – U iščekivanju zatvaranja glavnog mosta na Ibru

Šesnaest meseci nakon radova građevinara i hortikulturaca sa Severa na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici koji su postavili i zasadili tzv. park mira, a pod svojevrsnom zaštitom gradonačelnika Gorana Rakića, na mostu se sa južne strane upravo raspoređuju radnici koji će most danas zatvoriti – pod pokroviteljstvom Evropske unije. Na mostu se nalazi oko dvadeset radnika, oni nose žute šlemove i fluorescentne prsluke na čijoj se poleđeni nalazi print zastave Evropske unije. Upravo je postavljena i tabla sa južne strane na kojoj se takođe nalazi logo Evropske unije, a za njom postavlja se ista i sa severne. Prisutan je i veliki broj novinarskih ekipa sa južne strane. Karabinjeri su postrojeni. 

Sa južne strane se okupio određeni broj građana, policija ih je udaljila stotinak metara od mosta. Sa severne strane, u blizini mosta, trenutno je mirno, osim što je vidno pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije. Za građane sa Severa, ovo je obično subotnje popodne. Sunčan je dan, i mladi su mahom u baštama kafića.

Juče je iz Kancelarije Evropske unije u Prištini saopšteno da će „revitalizacija“ glavnog mosta u Severnoj Mitrovici početi u subotu, međutim, nije saopšteno da li će i Park mira danas biti uklonjen.

Takođe, za sada nije razjašnjeno šta će se dogoditi sa tujama, travom i ostalim rastinjem koje je raslo u poslednjih 16 meseci, da li će se to samo iskopati, kada se bude uklonio ovaj park, ili presaditi na neko drugo mesto.

Izvođač radova kojeg je Evropska unija izabrala zatvoriće obe strane mosta fiksnim barijerama za most i ogradom gradilišta. Građevinski radovi na mostu će se izvoditi tako što će se gradilištu pristupati sa južnog prilaznog puta. Jedna strana mosta,tokom izvođenja radova na revitalizaciji, ostaće otvorena za pešake. Planirano je da se most otvori na leto 2016.

Za sada nije poznato ni da li su dve strane u međuvremenu potpisale sporazum o razumevanju, što su srpski predstavnici sa Severa odbili ranije da učine, tvrdeći da je tekst promenjen od onog oko kojeg su se dogovorili sa abanskom stranom a ticao se međuopštinskog teritorijalnog razgraničenja. Gradonačelnik Severne Mitrovice Rakić je nedavno izjavio da most može da se zatvori, a Park mira može da se ukloni samo onda kada obe strane – opštine Severna i Južna Mitrovica, budu saglasne i potpišu Memorandum o zajedničkom razumevanju, čiji je rok za potpisivanje istekao 10. oktobra. Ovaj sporazum tada nije potpisan zato što, kako je Rakić tvrdio, nacrt teksta oko kojeg je postojala ranija načelna saglasnost je u međuvremenu navodno promenjen sa kosovske strane, a sa čim se Srbi nisu složili. Gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, sa druge strane, tvrdio je da Srbi zahtevaju kršenje Ahtisarijevog plana i menjanje granica opština.

Na severnoj strani mosta za sada nema nijednog srpskog zvaničnika sa Severa, za razliku od 18. juna 2014., kada je kompletno srpsko političko rukovodstvo bilo na mostu dok se nakon uklanjanja trogodišnje barikade noć ranije, tada postavljao park mira.

U iščekivanju početka radova, pogledajte možda poslednje slike čuvenog Parka mira. KoSSev je u proteklim mesecima redovno izveštavao o događajima na glavnom mostu i parku mira, o čemu možete detaljnije čitati u okviru naše tematske stranice Park mira.

Bahtiri: Memorandum o opštinskim granicama u narednim danima ili minutima

17.10. 2015, 18:34 Izvor: KoSSev

Srdačno pozdravljam gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, i želim mu da što pre potpišemo Memorandum o opštinskim granicama, za koji očekujem da će biti potpisan u narednim danima, ako ne i minutima – rekao je danas gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, ubrzo nakon što su započeli radovi na „revitalizaciji“ glavnog mitrovičkog mosta, u izjavi novinarki KoSSeva i novinarki Telegrafa. Bahtiri je neposredno pre toga, dao izjavu i mnogobrojnim ekipama albanskih, ali i srpskih novinara. Ovog puta, nijedan od srpskih zvaničnika sa Severa nije dao izjavu povodom početka radova na mostu na Ibru, niti je bio danas prisutan na glavnom mostu  za razliku od 18. juna 2014., kada je kompletno srpsko političko rukovodstvo sa Severa bilo na mostu dok se, nakon uklanjanja trogodišnje barikade noć ranije, tada postavljao park mira..

Kada će biti uklonjen Park mira?

„Ja ne znam kada će da se ukloni Park mira, to treba da pitate one koji su ga postavili. Postoji kompanija koja je uzeta da izvodi radove i ja ne znam kada će ona to učiniti,“ rekao je Bahtiri.

„U sporazumu koji smo potpisali postoji još jedan projekat koji je urađen, koji je uradila u stvari Evropska unija – gde će biti dva kružna toka na severu i na jugu. Na mostu će biti dve biciklističke trake, a glavni deo je za drumski saobraćaj. Deo ulice na severnom delu biće blokiran i biće pešačka zona. Ali, to će da ustanovi Skupština opština Severna Mitrovica i mi nemamo ništa protiv toga. U blizini mosta  biće igralište za decu, sportski tereni za košarku i odbojku. Sa leve i desne strane mosta biće ulice, takođe, za saobraćaj. Biće to most lepog izgleda,“ rekao je Bahtiri objašnjavajući kako će izgledati mitrovički most do kraja 2016. godine.

Na pitanje kada očekuje da će biti potpisan memorandum o opštinskim granicama on je rekao da će to biti u narednim danima, ako ne i minutima.

„To je druga stvar, taj memorandum nismo stvorili ni ja, ni Rakić, taj memorandum je stvoren 2004. godine Ahtisarijevim planom i to ne može da se menja. Čeka se da se potpiše u narednim danima, a možda i u minutima. Pozdravljam srdačno Rakića i želim mu da što pre potpišemo memorandum, jer imamo i drugih problema koje treba da rešavamo zajednički,“ rekao je Bahtiri.

On je dodao i da se zahvaljuje Rakiću na dosadašnjoj saradnji, ostalim predsednicima opština sa severa, ali i Prištini, Beogradu, Evropskoj zajednici, Americi i „svim ostalima koji su nam pomogli u ovome.“

Danas, posle šesnaest meseci nakon radova građevinara i hortikulturaca sa Severa na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici koji su postavili i zasadili tzv. Park mira, a pod svojevrsnom zaštitom gradonačelnika Gorana Rakića, delimičnim zatvaranjem mosta, postavljanjem limene montažne ograde, započeli su radovi na takozvanoj revitalizaciji mitrovičkog mosta – pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Rašković-Ivić: Za prijem Kosova u UNESCO kriv je Briselski sporazum, narod na referendum – dobro jutro da se i vi pojaviste nešto da kažete, NA KRAJU…

17. 10.2015, 9:46

Predsednica DSS Sanda Rašković-Ivić posetiće u nedelju Pećku Patrijaršiju, Štrpce i Kosovsku Mitrovicu. Pred dolazak na Kosovo razgovarali smo sa njom telefonom. Za prijem Kosova u UNESCO kriv je Briselski sporazum. Ustav se u Srbiji odavno ne poštuje. Da bi okretanjem usmerenja naše zemlje od Evropske unije mogli da osujetimo prijem Kosova u UNESCO, pa onda dalje prema Ujedinjenim Nacijama, mi to moramo uraditi sada i to mora da bude referendum. Samo izbori nisu dovoljni jer će to biti interpretirano tako da je narod dao Vučiću mandat da on radi šta hoće i da evropska politika dominira i dalje. Referendum je jedini način da se narod o tome izjasni jer u Narodnoj skupštini sedi 250 poslanika koji se svi zalažu za evropski put Srbije. Svako od građana Srbije mora da bude suočen sa tim da on sada treba da rešava sudbinu svoje zemlje, i sudbinu budućnosti svoje dece, da bude svestan da ukoliko pogrešno odluči, gubi svoj identitet i gubi državu za svoje potomke, smatra Rašković-Ivić.

Kosovska vlada je dugogodišnjom i sveobuhvatnijom diplomatijom uspela da na dnevni red zasedanja UNESKO-a stavi prijem Kosova u ovu organizaciju. U kojoj meri je srpska politička, kulturna, obrazovna i naučna elita odgovorna za to što se Kosovo našlo na dnevnom redu za prijem u UNESCO?

‘Najkrivlji’ dokument za prijem Kosova u UNESCO jeste Briselski sporazum. U tom sporazumu stoji da Srbija i Kosovo neće ometati jedna drugu na svom putu ka Evropskoj uniji. Pazite, članica Evropske unije može da bude samo nezavisna, suverena zemlja, i naravno da će ta zemlja onda, ako se uputi tim putem, postati sutra i članica FIFA-e, UEFA-e, UNICEF-a, UNESCO-a i tako dalje. To je jedna stvar. Druga stvar jeste da smo se mi takođe obavezali da nećemo ometati ulazak – priključivanje Kosova određenim svetskim forumima, institucijama i tako dalje. DSS je svakako bila protiv toga od prvog dana i nije razmišljala da će doći na red i UNESCO i da će lobisti koju budu lobirali za prijem Kosova u UNESCO pokazati dokumenta koja postoje, a u kojima stoji i da mi nećemo ometati ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Tako da je za to najviše kriva vlast koja je Briselski sporazum potpisala i koja je, u stvari, stvorila uslove da se ovo desi. A što se tiče naše javnosti, pre svega intelektualne javnosti, ona snosi posebnu krivicu zato što je pre gledala da se nekako odvoji od svega, da ne učestvuje direktno, da se ne meša i buni. To se kritikuje tek sada, ali naknadna pamet ništa ne znači, i zato se DSS iz sve snage zaista zalaže za referendum o Evropskoj uniji i za sve ostalo. Da ne bi došli do naknadne pameti, i da bi na neki način, okretanjem usmerenja naše zemlje od Evropske unije mogli da osujetimo sve ono što Kosovo hoće, a to je u prvom redu prijem u UNESCO, pa onda dalje prema Ujedinjenim Nacijama, mi to moramo uraditi sada i to mora da bude referendum. Ukoliko budu samo izbori, oni nisu dovoljni jer će to biti interpretirano na taj način da je narod dao Vučiću mandat da on radi šta hoće, odnosno da ta evropska politika dominira i dalje, i da mi u stvari Kosovo prepuštamo jednoj terorističkoj kvazi NATO državi.

Zašto referendum, a ne ocena ustavnosti ustupaka i zahteva koje Srbija treba da ispuni na svom evropskom putu? Da li to znači da se u ovom trenutku Ustav ne poštuje?

Da Vam kažem, Ustav se u ovoj državi odavno ne poštuje. DSS je tražila ocenu ustavnosti Briselskih sporazuma od Ustavnog suda, i svi mi koji smo potpisnici taj zahtev dobili smo odgovor da je Briselski sporazum politički, a ne pravni papir. Već davno se u ovoj zemlji krši Ustav, jer se po Rezoluciji 1244 nije smelo dozvoliti da se potpiše Briselski sporazum i da se u stvari Kosovu daju tolike ingerencije. Mi, odnosno Srbija, sa Kosovom opšti kao sa državom. Mi govorimo o nekoj zajednici Srpskih opština za koju je potrebno da Albanci promene Ustav, što njima ne pada na pamet. Mi smo prepustili četiri opštine na Severu Kosova Prištini, mi smo prepustili sudstvo koje je bilo pod našom ingerencijom i time je Ustav prekršen. Zato mislim da treba napraviti jedan referendum, da se narod izjasni, ali da svako od građana Srbije bude suočen sa tim da on sada treba da rešava sudbinu svoje zemlje, i sudbinu budućnosti svoje dece. Nema više – to će rešiti Ustavni sud ili to će rešiti neko drugi. Znači to treba da reši Petar Petrović, Marija Marijanović, to treba da reši svako od građana Srbije, da se pogleda u ogledalo i da bude svestan, da ukoliko pogrešno odluči, gubi svoj identitet i gubi državu za svoje potomke.

Da li je aktuelna vlast spremna na tako nešto?

Što se tiče referenduma vidim da je na to, ovih dana, barem bio spreman predsednik Nikolić, uostalom on je obećavao referendum o Evropskoj uniji DSS-u i pre nego što je od nas – DSS-a, dobio podršku za izbor na mesto predsednika države. Evo, sada posle tri i po godine, on posle ovog skandala političkog koji se desio i ovog konačnog dolaska računa na naplatu. Ovde su neke stvari došle na naplatu. Sada praktično mislim da je referendum jedini način da se narod o tome izjasni jer ne može se o tome izjašnjavati Narodna skupština budući da tamo sedi 250 poslanika koji se bezmalo svi zalažu za evropski put Srbije, pa šta košta da košta. Možda sad više neće biti spremni da kupuju malo vremena koristeći nacionalnu retoriku. Suština je u putu kojim mi idemo – to je u evropsku uniju i taj put će nas koštati Kosova, ali ne samo Kosova. Danas Kosovo, sutra će to biti Raška oblast odnosno Sandžak, pa onda će biti plate i penzije, pa će onda biti i sve te male životne teme, pa prodaja zemlje, prodaja resursa, prodaja vode, prodaja elektro privrede. Sve će to doći na red. Zato je potrebno da se referendum održi i ukoliko vlast neće da raspiše referendum jer se boji kakav će biti ishod referenduma. Kao što rekoh, 250 poslanika se zalaže za evropski put Srbije, ali sigurno pedeset procenata stanovništva Srbije je protiv ulaska u Evropsku uniju. Mislim da je došlo vreme da se pita narod, ne da se pita jedna klika ili jedan čovek što je još gore, to je onda prava satrapija ili prava diktatura.

Pomenuli ste nacionalnu retoriku. Da li mislite da je to plod nekog zaokreta u politici zvaničnog Beograda prema Prištini i međunarodnoj zajednici ili ima veze sa predizbornom kampanjom?

To je deo predizbornog folklora jer ne možete vi imati ovakvu zapaljivu nacionalnu retoriku i govoriti na način na koji govori Demokratska stranka Srbije već nekoliko godina, a da i dalje kažete da Evropa nema alternativu i da nećete da ljutite svoje nemačke partnere. To su stvari koje ne idu jedna sa drugom. Znate, ne može nešto biti slatko i slano u isto vreme.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s