31.03.2015 |08:00 -23:55 Maske su pale. Napadao sneg pa je svaka zverka ostavila svoj trag….


Koha: Srbija „overila“ dobrosusedske odnose sa Kosovom

31.03. 2015, 10:08 Izvor: KoSSev

Kosovska javnost je prošlonedeljni sastanak ministara spoljnih poslova i transporta iz regiona u Prištini – tzv. Zapadnobalkanske šestorke, a na kojem su učestvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, doživela kao prvu posetu zvaničnika Srbije „nezavisnom Kosovu“. Dok su profili albanskih korisnika društvenih mreža bili preplavljeni fotografijama Dačića i Mihajlovićeve, neki od kosovskih medija su gotovo iz minuta u minut izveštavali o konferenciji, uz fotografije dolaska srpskih ministara, navodeći da je sam sastanak zapravo vid zvanične posete srpskih zvaničnika Prištini, a prvi od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Kosovski list „Koha“, šest dana nakon ove konferencije, danas u tekstu pod nazivom „Srbija priznaje Kosovo kao komšije“, uz fotografiju kosovskog ministra spoljnih poslova, Hašima Tačija i njegovog srpskog kolege, Ivice Dačića, navodi da je Srbija potpisivanjem deklaracije na konferenciji u Prištini „overila dobrosusedske odnose sa Kosovom“. Sam sastanak je 25. februara održan prema gimnih formuli – bez državnih obeležja, a srpska vlada je i više puta navodila da se radi o neformalnom sastanku, koji predstavlja nastavak „berlinskog procesa“ i koji treba da dovede do boljeg regionalnog povezivanja i razvoja infrastrukture.

„Srbija je proglasila dobrosusedske odnose sa Kosovom. Ova činjenica je „overena“ u dokumentu ministara spoljnih poslova i transporta iz regiona, koji je izdat posle ministarskog sastanka „Zapadni Balkan 6″, organizovanom prošle nedelje u Prištini,“ navodi danas list Koha.

Ovaj list, međutim, dodaje i da su srpski zvaničnici, zajedno sa onima iz regiona, potvrdili posvećenost dobrosusedskim odnosima jedni prema drugima i to potpisivanjem  zajedničke deklaracije na ovom sastanku.

„U preambuli Zajedničke deklaracije koju su usvojili ministri Kosova i Srbije, zajedno sa onima iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potvrđena je posvećenost „dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama,“ dodaje Koha, podsećaju da reč „komšija“ prema albanskom jeziku, takođe, znači „država koja ima zajedničku granicu sa drugom, ili čak svaki narod, ili zemlja koji imaju zajedničke granice.“

Dačić: Protiv smo formiranja Vojske Kosova

31.03. 2015, 11:42 Izvor: Tanjug

Srbija je zainteresovana za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali je protiv formiranja Vojske Kosova i o toj temi bi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), čija je tema „Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica“, istakao da je Srbija protiv formiranja Vojske Kosova, jer to nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

„To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno KFOR,“ rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kosovski premijer, Hašim Tači, visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton i on lično boravili u sedištu NATO-a gde su im predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na Sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a.

„To je komplikovana materija i mislimo da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN. To (formiranje Vojske Kosova) se ne želi, jer se smatra da to više nema veze sa materijom i da je to samostalna stvar koju uređuje vlast u Prištini. To je tema oko koje postoje nesaglasnosti,“ rekao je Dačić i ponovio da je Srbija zainteresovana za mir i stabilnost na KiM-u i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Najteže poglavlje 35, jer je nedefinisano

Dačić je izjavio da je na putu ka Evropskoj uniji Srbiji najteže poglavlje 35 koje, između ostalog, obuhvata razgovore o napretku u primeni Briselskog sporazuma, jer je „dosta nedefinisano“.

On je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), koja poglavlja će biti najteža na putu evrointegracija, odgovorio da će to biti poglavlje 35, koje je, kako je objasnio, „dosta nedefinisano“.

„Problem je u tome što je poglavlje 35 dosta nedefinisano i ni sami učesnici u tom procesi i skriningu ne znaju kada je neko zadovoljan i kada će doneti pozitivnu, ili negativnu odluku,“ rekao je Dačić.

On je podsetio da bez rešavanja tog poglavlja, kao i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, bezbednosti i fundamentalna ljudska prava, Srbija neće moći da otvori druga pogljava, iako su pojedina već spremna.

„Za razliku od ostalih zemalja Srbija ima specifičan pregovarački put gde imamo paradoks da možemo da uradimo šta god hoćete, budemo šampioni evropskih vrednosti, ali ako nema napretka u pregovorima sa Prištinom, onda nema napretka ni u evropskim pregovorima i to je realnost s kojom se suočavamo,“ ukazao je srpski šef diplomatije.

Dačić je objasnio da je spremno poglavlje 32, koji se tiče finansijske kontrole, ali ne može da bude otvoreno „jer je stav određenih zemalja, poput Nemačke, da nema otvaranja drugih poglavlja pre poglavlja 23, 24 i 35“.

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema KiM-u proglašena neustavnom

31.03. 2015, 18:14 Izvor: KoSSev

Foto: Internet stranica Ustavnog suda

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Kosovu i Metohiji je neustavna, odlučeno je na sednici Ustavnog suda Srbije, 26. marta, saopšteno je iz ovog suda. Na osnovu ove uredbe Vlade, koja je usvojena 23. decembra 2011. godine, propisano je više regulativa, među kojima i ona o načinu ulaska građana sa Kosova u centralnu Srbiju, a koji poseduju kosovske lične karte, to jest, izdatu potvrdu o ulasku i izlasku sa teritorije Srbije, kao i ulazak vozila sa kosovskim registarskim tablicama na teritoriju centralne Srbije. Ustavni sud je, međutim, na istoj sednici odbacio inicijavitu, a na istoj sednici Ustavni sud je i odbacio inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom.

Ustavno sud je na istoj sednici suda odbacio inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa „Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije“, uključujući proces implementacije postignutih dogovora kojim je Vlada prihvatila Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.


Pročitajte još: 

Ustavni sud odbio da odlučuje o Briselskom sporazumu

DSS KiM: Srbijom gospodare strane zapadne ambasade, ne čudi što odluke Ustavnog suda nisu u skladu sa zvaničnim državnim interesima

Srpska vlada usvojila novu uredbu o priznavanju diploma kosovskih univerziteta

Neustavno priznavanje diploma iz Prištine

Ustavni sud je „utvrdio da Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija (‘Službeni glasnik RS’, broj 98/11), nije u saglasnosti sa Ustavom.“

Na zvaničnoj Internet stranici Ustavnog suda se dodaje i da je ovaj sud odbacio zahtev za „obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene Uredbe“.

Inicijativu za ocenu ustavnosti ove Uredbe pokrenula je Demokratska stranka Srbije, koja je u svom obrazloženju i navela da je ovom Uredbom prekršeno više članova Ustava, da se ograničavaju i narušavaju Ustavom zajamčena prava i slobode građana, ali i da se „grubo i protivustavno narušava jedinstvo i nedeljivost teritorije Republike Srbije“.


Ovom, sada već neustavnom Uredbom, propisano je niz regulativa, među kojima i ona o mestu prelaska administrativne linije između Srbije i Kosova i Metohije, te je tako prelazak licima dozvoljen samo na sledećim mestima:

Depce – opština Preševo; Končulj – opština Bujanovac; Dobrosin – opština Bujanovac; Breznica – opština Bujanovac; Muhovac – opština Bujanovac; Medevce – opština Medveđa; Sponce – opština Medveđa; Merdare – opština Kuršumlija; Rudnica – opština Raška; Tabalije – grad Novi Pazar i Vučja Lokva – Odojević, grad Novi Pazar.

A prelaz izvan tih mesta dozvoljen je samo uz odobrenje nadležnog organa u slučaju više sile, dok vlada može i da zabrani, ili ograniči i kretanje, zadržavanje i nastanjivanje na određenim delovima teritorije Srbije uz administrativnu liniju.

Ovom uredbom propisani su, takođe, posebni uslovi za prelazak administrativne linije za ona lica koja poseduju kosovske lične karte, kao i prelaz administrativne linije vozila sa kosovskim registarskim tablicama.

„Licima sa područja Kosova i Metohije, koja poseduju identifikaciona dokumenta izdata od strane privremenih institucija u Prištini, prilikom prelaska administrativne linije i prelaska državne granice i ulaska u Republiku Srbiju, izdaje se Dokument o ulasku i izlasku, koji važi najduže 15 dana.“

„Licu koje upravlja motornim vozilom sa registarskim tablicama izdatim od strane privremenih institucija u Prištini (tzv. RKS tablice), izdaju se tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju.“

Sutra rekonstrukcija ubistva Zumberija: ROSU, EULEX i drugi u Zupču

31.03. 2015, 17:25 Izvor: KoSSev

Foto: Tanjug

Jedinice ROSU policije, zajedno sa EULEX-om i drugim predstavnicima kosovskog zakona biće sutra u Zupču, kako bi rekonstruisali ubistvo pripadnika ROSU policije, Envera Zumberija,prenosi kosovski portal „Gazeta Fjalja“.

„Elitne jedinice policije Kosova, ROSU, zajedno sa EULEX-om i drugim predstavnicima zakona biće u sredu u Zupču, u Zubinom Potoku, na mestu gde je 2011. godine ubijen policajac Enver Zumberi. Gazeta Fjalja saznaje da će oni u tom mestu da izvrše rekonstrukciju događaja ubistva policajca,“ navodi ovaj portal i dodaje da je informaciju o sutrašnjem događaju potvrdilo i tužilaštvo Kosova novinaru ovog portala, Astritu  Koljaju, ali bez daljih detalja.

U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici u toku je suđenje u slučaju ubistva Zumberija. Počelo je 9. decembra, a sudi se dvojici Srba iz Zubinog Potoka – Radovanu Radiću i Milovanu Vlaškoviću. Zbog istog slučaja je i više Srba iz Zubinog Potoka privođeno, a nedavno su i šef operative regionalne direkcije Kosovske policije u Severnoj Mitrovici, Miodrag Lekić i njegov brat, takođe policajac iste stanice, Milan Lekić, inače iz Zubinog Potoka, suspendovani sa svojih dužnosti do završetka istrage koja se vodi u vezi za slučajem Zumberija.

I veća grupa građana Zubinog Potoka, takođe, nedavno je dobila sudske pozive u slučaju istrage ubistva drugog oficira – EULEX-ovog carinika, Audriusa Šenavičijusa, neki od njih u svojstvu osumnjičenih, a neki u svojstvu svedoka, među kojima se nalaze i oni koji se terete, ili su se teretili za ubistvo Zumberija.

Kosovski policajac Enver Zumberi ubijen je 26. jula 2011, tokom akcije specijalne policijske jedinice ROSU da zauzmu dva tadašnja administrativna prelaza na Severu Kosova – Jarinje i Brnjak, nakon koje je na Severu započela tzv. julska kriza, odnosno otpor i blokada  puteva u pokušaju da se spreči uspostavljanje kontrole kosovskih institucija na teritoriju Severnog Kosova, u čemu su građani sa Severa sve do jeseni te godine imali podršku iz Beograda, da bi se potom, pregovari između Prištine i Beograda, uz posredstvo EU, intenzivirali u Briselu i postigao Briselski sporazum sa kojim je Srbija odustala od pružanja dalje podrške otporu integraciji Severa u kosovske institucije.

Delegacija kosovske skupštine u Beogradu na 88. Rouz-Rot seminaru

31.03.2015, 14:59 Izvor: KoSSev

Foto: Skupština Kosova

Delegacija Skupštine Kosova učestvuje na 88. Rouz-Rotu seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, u Beogradu, koji je počeo danas i trajaće do 2. aprila, saopšteno je iz kosovske skupštine.

„Delegacija Skupštine Kosova koju čine poslanici Zenun Pajaziti i Nenad Rašić, učestvuju u 88. Rouz-Rot seminaru, u Beogradu, u organizaciji Parlamentarne skupštine NATO-a. Skupština Kosova je u aktivnosti skupštine NATO-a pozvana kao posmatrač, a taj status stekla juna 2014. godine,“ navodi se u saopštenju iz Skupštine Kosova.

Tema seminara je, kako je ranije saopšteno iz Vlade Srbije, „Srbija, Zapadni Balkan i evroatlantske zajednice“, a u četvrtak, 2. aprila, šesta sesija seminara održaće se na temu „Dijalog između Beograda i Prištine: put za budućnost“, na kojoj će govoriti Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, politički analitičar i poznavalac situacije na Kosovu i Metohiji, Dušan Janjić, kao i osnivački direktor kosovskog Instituta za politiku razvoja, Krenar Gaši.

Parlamentarna skupština NATO-a je 6. aprila prošle godine donela odluku da Skupština Kosova postane posmatrač u tom telu, a kako se navodi na sajtu NATO-a, delegacija Kosova je i ranije pozivana na sastanke i druge aktivnosti ovog tela.

Veselji će prvi podržati osnivanje Specijalnog suda

Glasanje za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje poslanike Skupštine Kosova očekuje krajem aprila, ili početkom maja ne treba nikoga da brine, izjavio je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Kadri Veselji

Veselji je rekao da će on biti prvi koji će glasati za taj sud.

Predsednik Skupštine Kosova je rekao da još nije dobio nijednu odluku Ustavnog suda Kosova o amandmanima na ustavne izmene koje se tiču osnovanja Specijalnog suda, prenosi prištinski list „Zeri“.

„Do sada nismo dobili nijedno objašnjenje od Ustavnog suda. Ali ono što je značajno, sve odluke biće donete u Skupštini Kosova, na osnovu volje naroda, kako se ne bi stvorili pogrešni utisci“, rekao je Veselji nakon sastanka Predsednistva kosovskog parlamenta.

Ustavne izmene su trenutno u Ustavnom sudu, a zatim će biti prosleđene skupštini gde se odlučuje o formiranju Specijalnog suda.

U Skupštini će se glasati za ustavne promene, a za to je potrebna dvotrećinska većina i među poslanicima iz manjinskih zajednica.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s