10.03. 2015 08:00-23:55 Tihi pritisak na Srbe za „prihvatanje-silovanje Srba“ konkretnim slučajevima priznanje „samoproglašenog Kosova kao nezavisne države“… Vlada Srbije radiće na nekim „slučajevima na vodi“ ili već bilo šta, samo da skrene pažnju javnosti od bitnih detalja koji će se dešavati u prihvatanju nezavisnog Šiptarskog Kosova…


Srpski košarkaški klubovi sledeće sezone igraju protiv kosovskih?

10.03. 2015, 11:51 Izvor: KoSSev

Foto: Fejsbuk stranica košarkšakog kluba „Peja“

Kako je bord FIBA-e odlučio da od naredne sezone ne priznaje ABA ligu, srpski klubovi bi već naredne sezone mogli da igraju protiv kosovskih košarkaških klubova. Kurir, međutim, navodi da bi takvi mečevi bili pogubni za košarku na ovim prostorima, jer je gotovo nemoguće garantovati bezbednost učesnicima.

„Ukoliko FIBA izgura ono što je naumila i naši klubovi, umesto u ABA ligi, zaigraju u Balkanskoj ligi, najverovatnije će već od jeseni morati da odmere snage sa timovima sa Kosova. U Balkanskoj ligi već nastupaju prištinski ‘Sigal’ i KB ‘Peja’ iz Peći,“ navodi Kurir i dodaje:

„FIBA i ULEB ‘treniraju’ svoje košarkaške sukobe na terenu bivše SFRJ. Tako FIBA više ne želi da prizna ABA, već Balkansku ligu, a to može da znači da će srpski klubovi morati da igraju sa ekipama sa Kosova!“

Kurir podseća i na to da je pre mesec dana utakmica između Sutjeske iz Nikšića i Sigala prekinuta posle pet minuta, jer je petardom pogođen gostujući igrač, kao da je i prethodno u Peći takođe bilo incidenata, kada se s tribina orilo „Ubij Srbina“,  o čemu je KoSSev i izvestio.

Kurir ističe i da iako Košarkaški savez Srbije „stoji na strani FIBA, nikako nije za opciju u kojoj bi u novoj regionalnoj ligi srpski klubovi morali da igraju sa kosovskim“.

Rukometašice Srbije ucenjuju da igraju sa Kosovom

10.03.t 2015, 18:27 Izvor: Blic sport

Ako državni organi daju dozvolu, juniorke Srbije igraće sa selekcijom Kosova u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope. Žreb iz Dablina doneo je na vrata Rukometnog saveza neželjeni scenario, a još se ne zna da li će od 17. do 19. aprila na kvalifikacionom turniru u Rumuniji utakmica biti odigrana.

„Mi smo reagovali i izdejstvovali da se turnir ne igra na Kosovu, nego u Rumuniji, sa kojom kao državom i njihovim savezom imamo prijateljske odnose,“ kaže za “Blic” generalni sekretar RSS, Božidar Đurković.

Moguća rešenja imaju dobre i loše strane.

Šta Srbija gubi ako ne igra:

– Ne ide na Prvenstvo Evrope
– Dobija novčanu kaznu
– Dobija vremensku kaznu

„Nedolazak na kvalifikacije znači neučešće na prvenstvu kontinenta, a bili bismo kažnjeni i novčano i na određeni vremenski period. Izborili smo se za još nešto – ako dođe do utakmice, igraće se bez državnih obeležja – himni i zastava. Na jarbolu bi bile zastave saveza,“ objašnjava Đurković.

RSS ne želi neizvesnost

„Uputili smo pisma našoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu omladine i sporta Srbije. Kako oni odluče, tako će biti, jer je reč o događaju čije konotacije nadilaze sport,“ dodaje on.

Kvalifikacioni turnir u Rumuniji juniorskih ženskih rukometnih reprezentacija za plasman na Evropsko prvenstvo trajaće tri dana.

Rukometni savez samoproklamovane države Kosovo primljen je u evropsku rukometnu asocijaciju (EHF) prošlog septembra, pa je pre, ili kasnije moralo doći do ovakve situacije. Igranje, međutim, ne zavisi samo od odluke srpskih organa.

„Ni Rumunija, ni Slovačka nisu priznale Kosovo, pa je nejasno kako bi njihove igračice uopšte ušle u Rumuniju i sa čijim pasošima. Sva ta pitanja biće uskoro razrešena,“ kaže Đurković, ukazujući da ranije odigrane utakmice klubova nisu isto što i reprezentativne.

„Nikako ne bismo želeli da utakmica, ako bude igrana, dobije obeležja međudržavne, iako je posle prijema Kosova u Međunarodni olimpijski komitet i pritisaka jasno u kom pravcu stvari mogu da idu,“ zaključuje prvi operativac RSS.

Knjaz Miloš i Kastrioti igrali u Skoplju

Eventualni susret selekcija Srbije i Kosova ne bio bio prvi u kojem učestvuju sportisti naše zemlje i njene južne pokrajine. U novembru 2010. rukometašice Knjaza Miloša iz Aranđelovca igrale su u Kupu kupova protiv Kastriotija iz Uroševca i izbacile ga sa dve pobede – 47:24 i 34:29. Utakmice su igrane na neutralnom terenu u Skoplju, a prisustvovale su im samo pedesetočlane delegacije dva kluba.


Košarkaški savez Kosova bi mogao da na sledećem zasedanju Izvršnog odbora FIBA-e, koji se održava u Ženevi 12. i 13. marta, bude primljen u svetsku košarkašku federaciju, nakon što je ovaj savez, posle više ranijih pokušaja, uspeo 5. februara, da u sedištu FIBA-e u Švajcarskoj – podnese prijavu za prijem. Čelni ljudi KS Kosova kao glavni adut za ovakav potez ističu činjenicu da je Kosovo primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, te da je aplikacija Kosova od strane FIBA-e ocenjena kao „visoko kvalitetna“. Košarkaški savez  Srbije je tada povodom ovog slučaja izdao saopštenje u kojem se navodi da „nisu zvanično obavešteni“ o tome da se Kosovo prijavilo za učlanjenje, te da će učiniti sve da zaštite interese srpske košarke i klubove na Kosovu i Metohiji, a počasni Generalni sekretar KSS-a i svetske federacije, Borislav Stanković je dan ranije u intervjuu za Novosti istakao da Košarkaški savez Srbije „ne može da blokira“ prijem Kosova u članstvo FIBA, te da očekuje da Košarkaški savez Kosova bude primljen u članstvo FIBA, a da je ta bitka za Srbiju „izgubljena“.

Motiv sinoćnjeg ubistva lekarke na radnom mestu najverovatnije ljubomora

10.03. 2015, 13:05 Izvor: KoSSev

Foto: Internet (ilustracija)

„Motiv sinoćnjeg ubistva je najverovatnije ljubomora“, izjavio je danas za KoSSev šef operative Kosovske policije za Sever Željko Bojić koji je potvrdio i da je telo prebačeno na obdukciju u Prištinu i da je operativni rad u toku. Istovremeno je demantovao informaciju koja je procurela u delu javnosti da je žrtva pre ubistva tražila policijsku zaštitu.

Lekarka A.D. ubijena je sinoć hicima iz pištolja u stomak na svom radnom mestu u Domu zdravlja u Zubinom Potoku, a osumnjičeni za ubistvo V.N. (’87) iz Kosovske Mitrovice je uhapšen odmah nakon ubistva.

Žrtva i osumnjičena su donedavno bili u emotivnoj vezi. U delu javnosti su procurele informacije da je žrtva navodno pre ubistva tražila policijsku zaštitu, međutim, Bojić je tu informaciju demantovao.

„To nije istina što se policije tiče. U policiji nije tražena policijska zaštita i nije bilo prijave,“ rekao je.

Desetak časova pre samog ubistva, na Fejsbuk profilu uhapšenog, postavljen je status: „Laž i nepravda ubija čoveka.“ Na profilnoj slici uhapšenog se nalazi zajednička fotografija sa žrtvom i njihova imena.

Tahiri: Srbije pre ulaska u EU mora da prizna Kosovo

09.03. 2015, 10:25 Izvor: RTK2

Izvor: RTK2/Tanjug (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Srbija je svesna da će pre ulaska u EU morati da prizna Kosovo, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri.

Tahiri je rekla da se dijalog u Briselu može smatrati uspešnim kada se ostvari njegov cilj – da i Kosovo i Srbija budu u EU.

„Srbija interno i za potrebe kućnog političkog marketinga može da razmišlja i tumači Briselski sporazum kako hoće, iako je svesna da je to međunarodna obaveza i standard EU. EU je zakonski obavezala Srbiju na normalizaciju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom i taj uslov je oličen u Poglavlju 35 u procesu pridruživanja za Srbiju. Srbija je takođe svesna i da će pre ulaska u EU morati da prizna državu Kosovo“, rekla je Tahiri.

Ona je za list „Danas“ rekla da, „u skladu sa kosovskim zakonom i Briselskim sporazumom, asocijacija većinski srpskih opština (ZSO) na Kosovu, neće imati izvršna, niti nadzorna ovlašćenja, nego koordinatorsku i savetodavnu ulogu“.

„Smatramo da će puno i proverljivo sprovođenje dogovora o pravosuđu, zatvaranje „civilne zaštite“ i svih srpskih paralelnih struktura obezbediti potrebne uslove za otvaranje pitanja asocijacije (srpskih opština)“, rekla je Tahiri.

Prema njenim tvrdnjama, Srbija u sprovođenju briselskih dogovora ne samo da je neefikasna, nego ih i krši.

„Između ostalog, ona još podržava paralelene strukture na severu Kosova, što je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom. Negativnim potezima, koji sprečavaju normalizaciju stanja u severnom delu Kosova, Srbija šteti sama sebi, jer kao što je poznato, EU joj još od januara 2014. ne dopušta da otvori pristupne pregovore“, navela je Tahiri.

Na pitanje da li je Priština spremna da sa Srpskom listom napravi neku vrstu nagodbe – „ZSO za zakon o vojsci Kosova“, Tahiri je odgovorila da su to dva odvojena pitanja i ni pod kojim uslovima se ne mogu dovoditi u vezu.

Ona smatra da „Srbi uživaju veća prava od drugih manjina na Kosovu i u regiona“ i da su, „u poređenju sa pravima manjina u Srbiji, posebno Albanaca u Preševskoj dolini, prava kosovskih Srba daleko veća“.

Tahiti je, navodeći da je glavni pregovarač Kosova u briselskom dijalogu od njegovogo početka, naglasila da „imovina nikad nije bila, niti će biti tema pregovora o Briselu“.

„Pokušaji Srbije da se to pitanje otvori naišli su na nepokolebljivo odbijanje Kosova. Suverenitet nad imovinom i sredstvima pripada kosovskoj državi, jer je, naglašavam, Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio legalnost deklaracije o nezavisnoti“, rekla je Tahiri.

KoSSev nije uspeo da uruči odgovor direktoru Vukadinoviću: Kancelarija arhive zaključana u 14:40

09.03. 2015, 16:06 Izvor: KoSSev

Novinar KoSSeva danas u 14:40 nije uspeo da preko arhive Elektrodistribucije Kosovska Mitrovica dostavi odgovor direktoru ove institucije, Slobodanu Vukadinoviću, koji jeprethodno zatražio od našeg portala da mu dostavimo rešenje o registraciji medija u Registru javnih glasila koji vodi Agencija za privredne registre Republike Srbije. Kancelarija arhive Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici je u pomenuto vreme bila zaključana. Naš novinar je, takođe, na licu mesta i od samih radnika Elektrodistribucije koji su u tom trenutku bili u zgradi, dobio nezvaničnu informaciju da su radnici iz arhive otišli.

Kako nismo uspeli da fizički dostavimo pisan odgovor preko arhive, KoSSev stoga javno upućuje odgovor direktoru Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici Slobodanu Vukadinoviću i poziva ga još jednom da činjenično obrazloži svoju optužbu da KoSSev „ruši sistem naplate“ struje na Severu, kao i zahtev da Elektrodistribucija u Kosovskoj Mitrovici počne da našem portalu dostavlja javna saopštenja o rasporedu isključivanja struje po trafo zonama.

UNS i DNKiM: Neprihvatljivo da Elektrodistribucija Kosovska Mitrovica selektivno obaveštava medije

Direktor Elektrodistribucije u Kosovskoj Mitrovici, Slobodan Vukadinović, ni danas portalu „KoSSev“ nije poslao „javno saopštenje“ o planskim isključenjima struje po trafozonama, kako ga ova institucija sama kvalifikuje. KoSSev je u petak, 6. marta, preko arhive Elektrodistribucijedostavio zvaničan zahtev za dostavljanje ovih saopštenja, kao i zahtev za obrazloženje optužbe koju je dan ranije – 5. marta, direktor Vukadinović, izneo u telefonskom razgovoru sa urednicom KoSSeva – da KoSSev ruši sistem naplate.

U nastavku pročitajte naš odgovor direktoru Vukadinoviću, a pogledajte i skenirane kopije naše prepiske:


Poštovani gospodine Vukadinović,

Primili smo Vaš odgovor. 

Portal „KoSSev“ je deo organizacije civilnog društva „Centar za razvoj zajednica“ registrovane 30. avgusta 2006. godine, što je na našem sajtu jasno istaknuto, u skladu sa Uredbom UNMIK-a 1999/22, član 10 o registraciji i radu NVO-a na Kosovu, pod registarskim brojem 5111071 – 4, na adresi Kralja Petra Prvog bb (tzv. zgrada Prokredit banke).

Što se tiče Vašeg zahteva da Vam dostavimo dokaz o upisu u Registar javnih glasila, odnosno u Registar medija koji vodi Agencija za privredne registre Republike Srbije, želim da Vas informišem da, mi kao pravni subjekt koji postoji i deluje na teritoriji AP Kosovo i Metohija, posle 1999. godine, nismo mogli drugačije da budemo validno pravno registrovani, a da se u suprotnom nismo registrovali po važećoj Uredbi UNMIK-a 1999/22, član 10 o registraciji i radu NVO-a na Kosovu, što je u skladu sa važećom Rezolucijom SB UN 1244. 

Pored toga, naglašavam da, kao što je slučaj i sa većinom ostalih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji, a koji su istovremeno registrovani i kao nevladine organizacije na Kosovu i Metohiji, delatnost tih pravnih subjekata jeste, između ostalog, i da javnost informišu o pojmovima i događajima prvenstveno na Kosovu i Metohiji, a potom i u ostatku Srbije, regiona i sveta.

Istovremeno Vam upućujemo sledeća pitanja, na osnovu kriterijuma koje ste sami zauzeli u ovom dopisu, a tiču se pravno važećeg statusa koji ste odredili kao preduslov da službeno komunicirate sa javnošću:

1.    Po kojem pravnom osnovu Elektrodistribucija Kosovska Mitrovica uručuje račune za utrošenu električnu energiju i upozorenje o obustavi isporučenja električne energije za lica koja su sklopila kupoprodajne ugovore za stanove u sudu UNMIK-a, a od 2008. i u tzv. kosovskom sudu? Podsećamo Vas da vlasnici ovih stanova, kao i neke od novoizgrađenih zgrada, nisu vidljivi za sistem Republike Srbije.

2.    Po kojem pravnom osnovu šaljete račune za struju institucijama koje na Severu Kosova deluju isključivo u kosovskom sistemu, kao što su – sud, policija i zatvor?

3.    Kako komentarišete dosadašnji proces pravne i izvršne transformacije Elektrokosmeta, u okviru tzv. Briselskog sporazuma, a tiče se osnivanja tekućeg procesa registrovanja firmi pri kosovskom sistemu za naplatu i distribuciju električne energije, a u okviru kojeg su, 20. novembra, prošle godine, u Prištini podneti zahtevi za registraciju poslovanja firmi „Elektrodistribucije Sever“ i „EPS trgovina Severna Mitrovica“, kao firme koje će vršiti delatnost sadašnjeg Elektrokosmeta?

Takođe, podsećamo Vas da, kada ste 5. marta, u 14:54, izneli optužbu da KoSSev „ruši sistem naplate“, tada prethodno niste činjenično proveravali da li smo registrovani kod APR, a sada, kad tražimo da obrazložite činjenice na osnovu kojih ste zaključili i izneli optužbu da KoSSev „ruši sistem naplate“, tražite određene tehničke preduslove.

Stoga Vas pozivamo i na profesionalnu etiku da, kao što ste bili spremni da iznesete direktnu optužbu na rad KoSSeva, takođe budete spremni da istu i potkrepite činjenicama, a bez postavljanja tehničko-administrativnih preduslova za njih. KoSSev je u tom smislu u potpunosti otvoren javan prostor za Vaše reakcije.

Još jednom tražimo da nam dostavite zvanično obrazloženje Vaše optužbe na koji način KoSSev „ruši sistem naplate“ i još jednom tražimo da nam dostavljate javna saopštenja.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s