24.02.2015 |08:00-23:55 EUlex prljava i korumpirana misija, finansirana od Šiptarskih lobista, imala prelaznu funkciju sa 1244 (gušenjem UNMIK-a) na Šiptarsko nezavisno Kosovo!


 EUlex sa svojom pristrasnošću prema Šiptarima misija koja je došla da zaradi pare od Šiptarskih lobista i da prenese nadležnosti sa UNMIK-a na Šiptarske institucije! Ciljano uništenje rezolucije 1244 i budu podrška Šiptarskoj okupaciji Srpske teritorije na KiM! EUlex uništio sve Srpske dokaze o Šiptarskom teroru i genocidu nad Srbima, trgovini organima i počistio mesto zločina za Šiptarima koji su proterali Srbe u težnji da OTMU I ZAUZMU KOSOVO I METOHIJU!

Doprinos EULEXSOVIM DELIMA dali IM i EVROPSKI POLTRONI VLADE SRBIJE od BORISA TADIĆA, IVICE DAČIĆA I ALEKSANDRA VUČIĆA prihvatanjem te misije koja je prelazna misija koja je imala za cilj stavljanje van funkcije rezolucije 1244 isključenju posmatračke musije UNMIK-a. 

Sada se Šiptari raduju ODLASKU EULEKSA i preuzimanju njihove funkcije i nastavku daljeg TERORISANJU SRBA KAO U VREME OD 1970-TIH GODINA.

EP: Vladavina zakona i sud za ratne zločine na Kosovu

Evropski parlament (EP) ocenio je u Briselu da nova Vlada Kosova mora snažno da se posveti jačanju vladavine prava i pravosuđa, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, i strukturnim ekonomskim reformama i zapošljavanja.

Evropski parlament 

 U nacrtu rezolucije koju je podržao Spoljnopolitički odbor (SPO) EP dodaje se da kosovska vlada „mora dati i prednost uspostavljanju i saradnji s posebnim sudom za ratne zločine, čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću“.

Odbor u nacrtu rezolucije o kojoj EP treba da se u plenumu izjasni u martu, takođe „podstiče preostalih pet država članica EU da priznaju Kosovo, jer bi se time dodatno omogućila normalizacija odnosa Beograda i Prištine“.

U ovom dokumentu o kojem će sutra glasati SPO EP, navodi se da je došlo do napretka u slobodi kretanja, a Srbija i Kosovo se pozivaju da nastave s potpunim sprovođenjem već postignutih sporazuma, uključujući dodelu Kosovu posebnog međunarodnog telefonskog pozivnog broja.

Nacrt rezolucije je podržan, a jedine oštre primedbe je stavio jedan francuski poslanik koji je rekao da je protiv ovog dokumenta zato što se nigde ne spominje da su Albanci počinili zločine nad Srbima i da je u „toj pokrajini izvršeno etničko čišćenje Srba“, budući da preko dvesta hiljada srpskih izbeglice ne mogu da se vrate u svoje
domove.

Austrijska poslanica Zelenih Ulrike Lunaček, koja je pripremila nacrt rezolucije, to je obrazložila time da treba razumeti šta se dogodilo na Kosovu, budući da je režim bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića takođe počinio zločine nad Albancima.

Na opasku da je Kosovo „leglo kriminala“, ona je odgovorila da kriminal postoji i u drugim zemljama i navela suđenje za korupciju jedne banke u Austriji.

Prema nacrtu rezolucije, postignuti su određeni pomaci u pravosuđu, mada postoji „snažna zabrinutost u pogledu nezavisnosti, odgovornosti, nepristranosti i delotvornosti sudija, tužilaca i rada Sudskog veća Kosova“.

SPO EP smatra da „treba nastaviti rad na pripremama za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti“.

Izražava se, međutim, „zabrinutost zbog izostanka početnog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je velika prepreka za demokratski, društveni i privredni razvoj Kosova“.

„Jedan od prioriteta nove vlade jeste stvaranje oružanih snaga Kosova“, dodaju parlamentarci EU i navode da se „načelo teritorijalne odbrane shvata kao deo nacionalnog suvereniteta“.

Oni ukazuju na to da su „ostvareni pomaci u vezi sa severom Kosova, posebno u pogledu izbora gradonačelnika održanih na celom području Kosova i većeg broja projekata na severu koji se finansiraju sredstvima EU“.

Spoljnopolitički odbor EP podvlači da „treba nastaviti napore za stvaranje saveza srpskih opština, čime bi se paralelne strukture još više učinile suvišnim, a potrebni su dodatni stalni napori za približavanje albanske i srpske zajednice“.

Takođe se pozdravlja rad Specijalnog istražnog tima Euleksa i izveštaj objavljen u avgustu 2014, „u kojem su izneseni uverljivi dokazi protiv određenih bivših viših starešina Oslobodilačke Vojske Kosova, ali ne i OVK u celini“.

U cilju istrage dokaza o tim zločinima se, kako se dodaje, „pozdravlja zahtev za stvaranje posebnog suda koji će delovati u sklopu kosovskog pravosuđa, ali sa sudskim većem u Holandiji“.

Evropski parlament, kaže se u nacrtu rezolicije, „zabrinut je zbog nedavnih optužbi za korupciju unutar Euleksa, ali veruje da je isija EU imala i da bi još trebalo i mogla da odigra važnu ulogu na Kosovu“.

Parlament stoga pozdravlja brzu odluku Visoke predstavnice EU Federike Mogerini da se imenuje i nezavisan stručnjak sa zadatkom da ispita te optužbe.

EP poziva Kosovo da usvoji delotvorno zakonodavstvo za medije „kojim će se zajamčiti sloboda izražavanja, a i dalje je zabrinut zbog pretnji i napada na novinare:.

U rezoluciji se „izražava snažna zabrinutost zbog nedavnog porasta broja građana koji napuštaju Kosovo i odlaze u države EU, uključujući Rome, Aškalije i Albance“.

Zato se „prištinske vlasti pozivaju da se delotvorno bore protiv zločinačkih mreža koje se bave trgovinom ljudima i da jasno obrazlože javnosti da je mala verovatnoća da će zahtevi za azil biti odobreni“.

Meuči: Niko na Kosovu ne želi Euleks

Šef Euleksa Gabrijel Meuči kaže da niko na Kosovu ne želi tu evropsku misiju, a najmanje je žele kosovski političari.Gabriele Meuči 

Meuči je, za Radio Dukađini, naglasio da Euleks nije kompanija koja lovi velike i manje ribe, i dodao da će izveštaj o mogućoj korupciji unutar Euleksa biti objavljen narednog meseca.

Prema njegovom mišljenju, na Kosovu niko ne zeli Euleks, a posebno političari.

Političari, smatra on, vide Euleks kao instituciju koja im pokvari planove i upliće se u suverenitet Kosova.

“Političarima se ne sviđa posao koji mi obavljamo, jer stvaramo neku vrstu nestabilnosti u njihovim planovima. Mi shvatamo da je pitanje suvereniteta osetljiva stvar, jer se na zakonit način uplićemo u funkciju vlade jedne države”.

Upitan za mogućnost hapšenja „velikih riba“, Meuči je rekao da Euleks nije „kompanija ribolova“ i dodao da su mu problemi sa korupcijom u misiji kojom rukovodi doneli glavobolju.
„Ti problemi su već mog prvog radnog dana bile veliki udarac za mene, ali i za šeficu spoljne politike i bezbednosti EU Federiku Mogerini.

Ranije je neko u ovoj misiji pominjao „neke stvari, kao npr. velike ribe, ali nije ova misija televizijski spektakl“.

„Mi ne činimo televizijske spektakle, jer ne pripadamo onima koji žele da oraspolože druge. Ne očekujemo da nam ljudi aplaudiraju kao što se to radi na kraju televizijskog spektakla“, rekao je Meuči.

Govoreći o Specijalnom Sudu, on je naglasio da će taj sud biti kosovski, jer će odluku za formiranje doneti Skupština Kosova.

Sporazum Britanije i Kosova o borbi protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni i Stiv Benet, načelnik britanske Nacionalne agencije protiv kriminala, potpisali su danas sporazum o saradnji.

Skender Hiseni

 Hiseni je tom prilikom ocenio da je Policija Kosova snažno opredeljena za borbu protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog trans-nacionalnog kriminala, korupcije na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i pranja novca.

Hiseni je dodao da Kosovo time želi da pošalje jasne poruke da je odlučno da stvori vrlo sigurnu sredinu za spoljne investicije i jačanje privatnog sektora, što je i dugoročno rešenje za socijalne i ekonomske probleme.

Benet je rekao da su Kosovo i Velika Britanija na meti organizovanog kriminala, ali da će se potpisivanjem sporazuma obezbediti bolja saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Velika Britanija i Kosovo su uspešno sarađivali na pitanjima organizovanog kriminala, ali ovaj memorandum doprinosi jačanju odnosa. Zajedno treba da radimo da bismo zaustavili kriminalce. Ovo je snažna poruka za kriminalce u regionu da su Velika Britanija i Kosovo ujedinjeni na onemogućavanju njihove delatnosti gde god je to moguće“, rekao je Benet.

Tači: Kosovo izvoznik mira i stabilnosti

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Tirani da je Kosovo „lider u regionu u borbi protiv radikalizma, verskog ekstremizma i terorizma“.Hašim Tači 

 „Bezbednost je jedna od glavnih tema ovog sastanka. Kosovo je danas poznato kao lider u regionu u borbi protiv radikalizma, verskog ekstremizma i terorizma“, kazao je Tači na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Tači je rekao da punopravno učešće Kosova na tom skupu pokazuje da je Kosovo postalo „izvoznik mira i stabilnosti“.

„Priznanje Kosova kao zemlje učesnice na ovom forumu treba da posluži kao primer i za druge forume u koje Kosovo želi da se učlani. Mi pozivamo i zemlje članice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi da podrže Kosovo u učlanjenju u druge regionalne i međunarodne organizacije ka kojima stremimo“, rekao je Tači i dodao je da će ta uloga Kosova biti potvrđena i na sledećoj konferenciji ministara spoljnih poslova i infrastrukture zemalja Zapadnog Balkana, u Prištini 25. marta, kao nastavak Bečkog samita.

Tači je pozvao sve članice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi da priznaju napredak postignut na Kosovu i da podrže njegovo uključivanje Kosova u sve procese i incijative.

Stojanović: Muratijeva izjava skandalozna

Izjava ministra Muratija u kojoj okrivljuje manjine za odlazak Albanca sa Kosova je skandalozna i oslikava mržnju prema svima onima koji ne čine većinu na Kosovu, izjavio Branimir Stojanović.Branimir Stojanović 

Reagujući na izjavu ministra za dijasporu Valjona Muratija, da uzroci masovnog iseljavanja Albanaca sa Kosova leže u “privilegovanom položaju manjina”, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da ovakva izjava nema nikakve veze sa istinom i zatražio od premijera Ise Mustafe da reaguje.

„Premijer Mustafa treba da odgovori da li je ovo zvanična politika Vlade ili je izjava Muratija na njegovu ruku. Ovo može da ugrozi naše buduće odluke i za nas predstavlja jedan neprihvatljiv odnos da se oni koji su trpeli i koji i danas trepe i žive u jako teškim uslovima okrivljuju za nešto zašta zapravo nisu krivi“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima takve optužbe na račun Srba su licemerne.

„Traže izgovor zbog toga što su mnogo obećavali, a ništa od toga nisu ispunili. Traženjem izgovora i optuživanjem Srba predstavlja izraz licemerja i mi na takvo licemerje nećemo pristati. Očekujemo odgovor i ukoliko odgovor ne bude onakav kakav mora da bude, zbog zadovoljenja elementarnih prava ljudi koji ovde žive, to će i te kako uticati na naše ponašanje u narednom periodu“, dodao je Stojanović.

Stojanović ističe da Srbi i oni koji ne čine većinu danas na Kosovu, poslednjih 15 godina, nisu imali uticaja u donošenju strateških odlika. Podseća da su mnoga prava srpske zajednice ugrožena.

„I sada neko kaže da su zapravo ti ljudi koji nisu odlučivali, ljudi čija su mnoga prava oduzeta, ljudi koji nisu zastupljeni u institucijama u adekvatnom broju, ljudi koji nisu zastupljeni u javnim preduzećima, koji se bore za svoju egzistenciju, nemaju pravo na jezik, čija je imovina uzurpirana da li su to ljudi koji su doprineli i stvorili krizu ili su to zapravo ljudi koji su trpeli posledice pogrešno vođene politike“, rekao je Stojanović.

Izrael uskoro priznaje Kosovo?

 24.02.2015, 12:40 Izvor: KoSSev

Kosovska diplomatija nastavlja da lobira kada su u pitanju nova priznanja nezavisnosti Kosova – predsednik kosovskog komiteta za spoljne poslove, Enver Hodžaj, u trodnevnoj poseti Izraelu, složio se sa predstavnicima izraelskog parlamenta da se „intenzivniji sastanci“ kosovske i izraelske strane „trebaju završiti priznavanjem Kosova“ od strane Izraela. Ova vest, međutim, prethodila je vesti i da je austrijska poslanica Evropskog parlamenta, Ulrike Lunaček, u svom nacrtu rezolucije o Kosovu, a na sednici Evropskog parlamenta, zatražila da zemlje Evropske unije, koje nisu priznale Kosovo, to i učine. Zahtev da pet zemalja EU koje još uvek nisu priznale Kosovo to učine, uputila je i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, tri dana pred predstavljanje rezolucije, a na sastanku sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvidom Mekalisterom.

„Danas sam imao zadovoljstvo da se sretnem sa članovima Kneseta koji su delili mnogo zajedničkih mišljenja koji bi trebalo posebno da se fokusiraju na jačanje parlamentarne saradnje. Dogovorili smo se da se intenzivniji sastanci trebaju završiti sa priznavanjem Kosova. Imamo mnogo potreba u ovoj fazi u kojoj Kosovo treba da poboljša prijateljstva širom sveta, proširi geografske kontakte i znanja,“ rekao je Hodžaj juče, posle sastanka sa članovima izraelskog parlamenta, prenosi Koha.

Premijer Srbije krajem prošle godine u istorijskoj poseti Izraelu

Najavljenoj novoj fazi diplomatskih odnosa između Kosova i Izraela kalendarski je prethodila poseta Premijera Srbije, Aleksandra Vučića, Tel Avivu i Jerusalimu, u decembru prošle godine, kada je, kako navodi Telgraf i zasadio drvo masline u Vrtu nacija, a na 17. rođendan svog sina Danila.

Tada su svi srpski mediji preneli i izjave srpskog i izraelskog premijera, Aleksandra Vučića i Benjamina Netanijahua, koji je Vučićevu posetu ocenio kao istorijsku, ali i to šta je srpski premijer radio tokom posete Izraelu, to jest, da je pored sastanaka na visokom političkom nivou, zasadio i drvo masline.

Telegraf: Vučić u Izraelu zasadio maslinu na rođendan svoga sina!

Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju, rekao je prilikom posete Izraelu Premijer Srbije.

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, u okviru posete Izraelu, zasadio je juče maslinovo drvo u Vrtu nacija, baš na 17. rođendan svoga sina Danila, a svečanost ovog čina upotpunio je njegov izraelski kolega, Benjamin Netanjahu, koji je istog dana poslao svog sina u vojsku.

Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela. Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša, rekao je Netanjahu.

Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju, rekao je Premijer Vučić.


A u jučerašnjem nacrtu rezolucije o Srbiji i Kosovu, čiji je autoror izvestilac za Kosovo EP, Ulrike Lunaček, a koji je podržao Spoljnopolitički odbor (SPO) EP o kojoj EP treba da se u plenumu izjasni u martu se posebno „podstiče preostalih pet država članica EU da priznaju Kosovo, jer bi se time dodatno omogućila normalizacija odnosa Beograda i Prištine“, piše B92.

Koha je iz Prištine prenela da je Lunaček na debati izjavila da izveštaj uključuje i pozive da Kosovo mora bolje da bude prezentovano na međunarodnoj sceni, uključujući sport i kulturne događaje.

Lunačekova je kroz svoj nacrt rezolucije zatražila juče, a samo tri dana nakon što je Mekalister posetio Kosovo i Srbiju, kada je i Tahiri vrlo precizno iznosila zaheve pred Mekalistera – nova priznanja Kosova, nastavak podrške Nemačke za poglavlje 35 koje „uslovljava put Srbije ka Evropskoj uniji“, a što treba da prihvate sve zemlje Evropske unije, te zahtev da Srbija prizna Kosovo, dok je sa druge strane, u srpskoj javnosti bilo predstavljeno to da su srpski zvaničnici – predsednik Srbije – Tomislav Nikolić, Premijer Srbije – Aleksandar Vučić,  jedino bili, međutim, zainteresovani za otvaranje prvih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s