27.01. 2015 | 08:00 – 23:55 Srbi su imali prosvetitelje, duhovnike kao što je Sv. Sava dok sa druge strane prosvećenost Šiptara podređena je samo uništavanju i otimanju svega Srpskog! Nažalost…


Konačan bilans današnjeg nasilja u Prištini: 160 uhapšenih, skoro 100 osoba povređeno – 72 policajaca, od toga 12 teže

Utorak, 27. januar 2015, 15:59

Izvor: KoSSev

20:33 – Konačan bilans demonstracija u Prištini: 160 demonstranata uhapšeno, gotovo 100 osoba povređeno; 12 policajaca sa ozbiljnim povredama

Tokom današnjeg višečasovnog nasilja na ulicama Prištine, uhapšeno je 160 demonstranata, povređeno 72 policajaca i 26 građana, upravo je potvrđeno iz Kosovske policije. Nasilne demonstracije su počele u 12 i završile se u 18 i 30 časova.

Među povređenim policajcima je i 12 sa ozbiljnim povredama. Što se tiče povređenih građana, dvoje je zatražilo medicinsku pomoć u Zdravstvenom centu, dok je, prema dosadašnjim informacijama Urgentnog centra u Prištini – 26 građana zatražilo medicinsku pomoć, navodi dalje Kosovska policija.

Kosovska policija je i potvrdila da je na demonstracijama učestvovalo 2.000 ljudi.

Uprkos pozivima da se prestane sa napadima na policiju, nasilje je eskaliralo, napadi nisu prestali, a za napade su korišćeni i smrtonosni predmeti, kao što su molotovljevi kokteli, navodi dalje Kosovska policija.

Iz Kosovske policije podsećaju i da je prema njihovim informacijama, oko 12 i 45, a nakon „zapaljivog govora“ i ultimatuma koji su organizatori postavili policiji, grupa demonstranta napala policajce bacanjem pirotehničkih sredstava, zbog čega je policija morala da spreči napade, koristeći policijsko vozilo.

19:50 – Bilans današnjih demonstracija u Prištini: 120 uhapšenih, preko 80 osoba povređeno

Nakon višečasovnog protesta i sukoba Kosovske policije sa demonstrantima, situacija u Prištini se smirila rano večeras, a bilans današnjeg nasilja je mnogo veći u odnosu nademonstracije od prošle subote. Kosovska policija se još uvek nije zvanično oglasila sa konačnim bilansom štete, povređenih i uhapšenih.

A kako navodi Radio slobodna Evropa pozivajući se na informacije iz Kosovske policije oko 120 demonstranata je uhapšeno, dok je direktor urgentnog centra u Prištini, Basri Lenjani, potvrdio da je danas povređeno preko 80 osoba – 56 policajaca i 29 demonstranata.

Koha izveštava i da je jedan od povređenih izjavio da je pogođen gumenim metkom.

A Gazeta Express izveštava i da je pre nešto manje od dva časa počelo čišćenje ulica Prištine, te i da su neke  ulice danas bile potpuno blokirane za saobraćaj.

18:40 – Stojanović: Nasilje pokazatelj neodgovornosti opozicije koja zloupotrebljava pitanje Trepče i Jablanovića kao izgovor za rušenje vlade​

Branimir Stojanović u razgovoru za KoSSev: Današnje nasilje na ulicama Prištine je pokazatelj neodgovornosti kosovske opozicije koja zloupotrebljava pitanje Trepče i srpskog ministra u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, kao izgovor za rušenje vlade. Oni takođe ovim nasiljem iskazuju ličnu frustraciju što nisu predstavnici vlade.

Stav liste „Srpska“ je da Jablanović može da podnese ostavku isključivo ako Srpska to od njega traži. Nikakvih uslovljavanja u Prištini do sada nije bilo prema Srpskoj da smeni Jablanovića, jer to nije način na koji se sa Srpskom razgovara.

Ministar Jablanović ima pojačano obezbeđenje od kada je počela prozivka za njegovu smenu u javnosti.

Očekujem da KPS i ostali odrade svoj deo posla i da ponovo vrate bezbednosnu situaciju na nivo kakav bi trebalo da bude.

Očekujem normalan radni dan, a da li će tako biti, ili ne, to zavisi, svakako, od opozicionih lidera i od toga da li su oni shvatili da ovom radikalizacijom niko neće dobiti ništa. Radikalizacijom samo nanose štetu, sebi i drugima.

Ceo tekst možete pročitati OVDE

17:05 – Hitna konferencija za štampu kosovskog premijera: Današnji protesti nisu civilni, oni su imali političku agendu da na nasilan način svrgnu legitimnu Vladu

Kako na svom Tviter nalogu javlja zamenik kosovskog ministra za spoljne poslove, Petrit Seljimi, u toku je konferencija za štampu premijera Kosova, Ise Mustafe i njegovog zamenika, Hašima Tačija, u vezi sa današnjim dešavanjima u Prištini. Prisutan je velik broj novinarskih ekipa.

„Današnji protesti nisu civilni, oni su za političku agendu imali da nasilno zbace legitimno izabranu vladu,“ naglasila su ova dvojica kosovskih lidera, javlja Seljimi.

„Ultranacionalisti i islamski radikalisti koriste socijalne razloge i antisrpska osećanja kako bi stvorili zapaljiv miks. Neće uspeti. 100%,“ napisao je takođe Seljimi u jednoj od poruka na svom Tviter nalogu.

Kosovski predstavnici su ocenili da je ponašanje pripadnika Kosovske policije danas bilo „odmereno“ i čestitali svim njenim pripadnicima što su „štitili zakon“, do te mere da im nije bila potrebna asistencija EULEX-a i KFOR-a.

„U lošem danu postoji nešto dobro. Dobra stvar je da su se kosovske institucije ponašale profesionalno i da nije bila potrebna asistencija KFOR-a i EULEX-a,“ naveo je Seljimi, prenoseći delove ove konferencije.

„Jasna poruka: protesti su demokratski, nasilje nije,“ takođe je jedna od njegovih poruka, a u sledećoj je dodao da je „parlament mesto za debatu“ i da „nasilje na ulicama nikada neće biti dozvoljeno u demokratiji.“

Tvit američke ambasadorke na Kosovu, Trejsi En Džejkobson:

„Mirni protesti + demokratsko pravo. Uništavanje javne i privatne svojine = kriminalan čin.“

„Zajednička konferencija za štampu premijera i zamenika premijera pokazuje jedinstvo onih koji predstavljaju dve trećine naroda protiv onih koji koriste nasilje kao političko sredstvo,“ navodi Seljimi.

15:59 – Trenutni bilans „haosa“ u Prištini koji još uvek traje: povređeno 22 policajca, 15 građana, uhapšeno 27 demonstranata i gradonačelnik Prištine

Dvadeset dva pripadnika Kosovske policije, kao i 15 građana je do sada povređeno, a privedeno je čak 27 demonstranata u nasilju na današnjim demonstracijama u Prištini koje još uvek traju, saopšteno je iz Kosovske policije u poslednjem saopštenju do 16 časova. Kosovska vlada u svom saopštenju, izdatom dok traju demonstracije, istakla je da ne toleriše nasilje, kao i da je podsticanje organizatora na nasilje neprihvatljivo. I kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, ocenjuje da su scene nasilja i haosa na ulicama Prištine neprihvatljive. A portal „Gazeta Express“ navodi da je uhapšen i gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, dok svi kosovski mediji izveštavaju o tome da vlada haos u Prištini. A jutros je američka ambasada u Prištini izdala bezbednosno upozorenje svojim građanima da izbegavaju mesta u blizini kojih se održavaju demonstracije i da „budu oprezni“ ukoliko se nađu u blizini „bilo kakvih drugih okupljanja, protesta, ili demonstracija,“ upozorivši da čak i „one demonstracije od kojih se očekuje da budu mirne, mogu da se pretvoriti u sukobe i eskaliraju u nasilje.“

UNS i DNKiM: Nećemo u Prištinu da pratimo proteste

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zajedno sa Udruženjem novinara Srbije (UNS) izrazilo je oštar protest danas u Gračanici protiv napada na srpske novinare u subotu, istovremeno ne otišavši da izveštavaju sa protesta u Prištini.

„Ne plašimo se mi demonstranata, niti odlaska u Prištinu. Napadi na novinare postoje svuda u svetu, ali se plašimo nepostojanja sistema koji može da nas zaštiti od napada, odnosno, plašimo se što niko ne odgovara na napade na novinare,“ navedeno je u najnovijem saopštenju ovih udruženja.

Novinari dodaju da su tokom jučerašnjeg dana pokušavali da od policije saznaju da li je neko uhapšen zbog napada na novinare u subotu, ali da portparoli Kosovske policije, Baki Keljani i Daut Hodža, „juče nisu imali vremena da o tome govore“.

„Plaši nas i odsustvo reakcije međunarodne zajednice i kosovskih institucija koje nijednom rečju nisu jasno osudile napade na novinare. To je opasna poruka koja može biti protumačena i kao odobravanje napada na novinare,“ kazao je predsednik DNKiM-a, Budimir Ničić, danas u Gračanici.

A član Izvršnog odbora DNKiM, Predrag Radonjić, rekao je da bi srpski novinari današnjim odlaskom u Prištinu prećutno pristali na takve poruke i takvu situaciju:

„Ovo je naš pokušaj skretanja pažnje na jedan veoma važan i opasan problem. Imali smo nemušto saopštenje Kvinte, gde se u načelu osuđuje nasilje, imali smo reakciju Branimira Stojanovića koji je pozvao napadnute kolege na sastanak, pa se opet jedan broj kolega nije odazvao. Ovo je poruka nas kao medijske zajednice, poruka dopisnika beogradskih i međunarodnih medija, poruka nezavisnih srpskih medija – da tražimo zaštitu, tražimo reakciju međunarodnih i kosovskih institucija. A mi ćemo naš posao nastaviti da obavljamo i narednih dana,“ rekao je Radonjić.

​Nije poznato za sada da li neko od srpskih novinara prati nasilje na ulicama Prištine.

Tokom subotnjih protesta Albanaca u Prištini,napadnuti su novinari RTK 2, RTS-a i B92.

„Nasilje koje su pokazali neki nesavesni demonstranti, oko 15:30, rezultiralo je time da je povređeno 22 policajca, od kojih su dvoje zadobili teške telesne povrede i odvedeni su u Zdravstveni centar na dalje lečenje. Kosovska policija je do sada privela 27 demonstranata, koji su se nasilno ponašali i koji su sprovedeni u policijske stanice na razgovor radi daljih pravnih postupaka. Takođe, prema informacijama koje je su dobijene od Urgentnog centra u Prištini, do sada je 15 građana tražilo medicinsku pomoć,“ navodi se u saopštenju iz Kosovske policije u kojem se objašnjava da je policija morala da interveniše zbog nasilnog ponašanja demonstranata koji su ih kamenovali „raznim predmetima“ – kamenjem, molotovljevim koktelima, a zapaljene kontejnere gurali su ka policajcima.

Uhapšen gradonačelnik Prištine

Kosovska policija je tokom današnjih demonstracija uhapsila i gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija, izveštava kosovski portal „Gazeta Express“ i dodaje da su ovu vest potvrdili i lideri pokreta „Samoopredljenje“.

A Koha navodi da je on pušten trideset minuta kasnije i da je izjavio da mu nije poznato zašto je uhapšen.

Reakcija Vlade Kosova

Povodom ponovljenog nasilja na demonstracijama, oglasila se i kosovska vlada koja je u saopštenju za medije istakla da ne toleriše nasilje, kao i da je podsticanje organizatora na nasilje neprihvatljivo.

„Kosovska vlada poštuje prava i slobodu građana, uključujući i pravo na miran protest kao neotuđivo pravo izražavanja mišljenja građana. Ali isto tako, Vlada ne toleriše nasilje u zemlji – usmereno ka institucijama i imovini, kako javnoj, tako i privatnoj. Vlada osuđuje pretnje koje su upućene danas na protestu i dodaje da je podsticanje organizatora protesta na takva dela neprihvatljivo,“ navodi se u saopštenju i dodaje da je „za Vladu i narod Kosova apsolutno neprihvatljivo manipulisanje studentima na protestima kroz različita studentska udruženja i organizacije.“

Kosovska vlada je takođe pozvala građane da pokažu „političku zrelost“ i „toleranciju“ koje su, kako navodi, „oduvek karakterisale“ albanski narod, istovremeno osudivši nasilje koje je „bilo upereno protiv Kosovske policije,“ a kojoj se zahvalila na „profesionalizmu pokazanom tokom protesta.“

Na kraju saopštenja, kosovska vlada je izrazila „spremnost“ da sarađuje sa svim „političkim partijama, civilnim društvom i drugim grupama“, kako bi se rešili zahtevi građana, a „u skladu sa zakonom i ustavom, a ne na ulicama.“

Jahjaga: Scene nasilja i haosa na ulicama Prištine neprihvatljive

„Scene nasilja i haosa na ulicama Prištine u potpunosti su neprihvatljive. Pozivam na mir i uspostavljanje reda na ulicama i trgovima glavnog grada. Pozivam demonstrante koji su još uvek na ulicama grada Prištine da se mirno raziđu i da prestanu da se sukobljavaju sa policijom Kosova – institucijom koja je odgovorna za održavanje reda i mira i bezbednosti svakog građanina ove zemlje. To je naša policija,“ napisala je kosovska predsednica na svom Fejsbuk profilu.

Ona je pozvala političke lidere svih stranaka da nastave „dijalog i nađu zajednički jezik za rešavanje otvorenih pitanja, kako bi se prekinuo krug nasilja na ulicama“, zatraživši da se distanciraju od „akata nasilja“, kojima ozbiljno narušavaju svoju „novu zemlju.“

Jahjaga smatra da je šteta koju su demonstranti naneli na javnim i privatnim objektima tokom protesta neprihvatljiva, te da nasilje na ulicama Prištine danas „ozbiljno remeti vladavinu prava i podriva bezbednost građana.“

„Institucionalna rešenja i dijalog su najbolji načini da se prevaziđe nastala situacija i moramo delovati zajedno da bi se sprečilo dalje eskaliranje nasilja,“ ocenila je Jahjaga na svom Fejsbuk profilu u trenutku dok na ulicama Prištine nasilje još uvek traje.


Protest više hiljada Albanaca i danas je eskalirao kada su grupe demonstranata pokušale da probiju kordon policije ispred zgrada Vlade i Skupštine u Prištini. Policija nije dozvolila da se demonstranti približe, javljaju kosovski mediji.

„Okupljeni su tada krenuli prema zgradama, gađajući policiju raznim predmetima. Tada je policija upotrebila suzavac i počela da rasteruje demonstrante,“ javila je RTK.

A policija Kosova je nešto ranije saopštila da je “nakon što je grupa demonstranata počela da napada policiju, gađa raznim teškim predmetima, pirotehničkim sredstvima,“ policija je „morala da reaguje u skladu sa zakonom kako bi sprečila napade.”

Protest više hiljada Albanaca počeo je u 12 sati u Prištini, u organizaciji pokreta „Samoopredeljenje“ i drugih opozicionih partija, na kojem se ponovo traži ostavka ministra Aleksandra Jablanovića i usvajanje zakona o Trepči, kojim bi ovaj kombinat postao javno preduzeće i došao pod kontrolu vlasti u Prištini, uključujući i pogone na Severu.

Sa današnjeg skupa izostale su i one organizacije, udruženja i pojedinci koji su do sada učestvovali u protestima i u prošlu subotu, a prethodno su najavili svoje učešće i za danas.

Prvo je predsednica udruženja „Poziv majki“ iz Đakovice, Nusrete Kumnova, za list „Zeri“ izjavila da ovo udruženje neće podržati protest, a da ona zbog zdravstvenih razloga neće prisustvovati današnjim demonstracijama. Istog stava su danas i rudari Trepče, kao i „Udruženje ratnih veterana“.

Uprkos dosadašnjoj snažnoj podršci za proteste, „Ratni veterani“ navode da je protest sada „politizovan“ i sebe „ne vide u takvom protestu“, da su „protiv vandalizma koji su načinili huligani u znak protesta, nad objektima i imovinom naše države, kao i privatne imovine,“ te da se zato distanciraju od „takvih radnji“ organizatora protesta.

Tokom prošlih demonstracija u subotu u Prištini, povređeno je oko dvadesetak policajaca, nekoliko građana, a privedeno je više od dvadeset demonstranata, napadnute su tri ekipe srpskih novinara, kamenovane su zgrade vlade i crnogorske ambasade i pričinjena velika materijalna šteta. Tada je kosvskoj vladi dat ultimatum od 48 časova da razreši dužnosti srpskog ministra Aleksandra Jablanovića i donese tzv. Zakon o Trepči.

Stojanović: Nasilje pokazatelj neodgovornosti opozicije koja zloupotrebljava pitanje Trepče i Jablanovića kao izgovor za rušenje vlade

27.01. 2015, 18:52 Izvor: KoSSev

Današnje nasilje na ulicama Prištine je pokazatelj neodgovornosti kosovske opozicije koja zloupotrebljava pitanje Trepče i srpskog ministra u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, kao izgovor za rušenje vlade. Oni takođe ovim nasiljem iskazuju ličnu frustraciju što nisu predstavnici vlade. Stav liste „Srpska“ je da Jablanović može da podnese ostavku isključivo ako Srpska to od njega traži. Nikakvih uslovljavanja u Prištini do sada nije bilo prema Srpskoj da smeni Jablanovića, jer to nije način na koji se sa Srpskom razgovara. Ministar Jablanović ima pojačano obezbeđenje od kada je počela prozivka za njegovu smenu u javnosti – ključne su poruke zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, sa kojim smo danas kratko razgovarali o poslednjim dešavanjima u Prištini i kojeg smo zatekli u Gračanici, po povratku sa proslave Savindana u Bogosloviji u Prizrenu. Interesovalo nas je koliko su srpski predstavnici u kosovskoj vladi bezbedni.

20:00 – Ljubomir Marić: Ceo dan sam proveo u svojoj kancelariji u Prištini; bezbednost mi nije bila ugrožena ni jednog momenta

U međuvremenu KoSSev je uspeo da stupi u kontakt sa drugim srpskim predstavnikom u kosovskoj vladi, ministrom za lokalnu upravu, Ljubomirom Marićem, koji je u izjavi putem elektronske društvene mreže za KoSSev rekao da je čitav dan proveo na sastanacima u Prištini – u svojoj kancelariji i da mu bezbednost ni jednog trenutka nije bila ugrožena.

„Ja sam stigao u Kosovsku Mitrovicu oko 18 i 30, a bio sam konstantno na sastancima u svojoj kancelariji u Prištini i nije mi bila ugrožena bezbednost ni jednog momenta,“ izjavio je Marić.

Na pitanje kako ocenjuje današnje nasilje koje se dešavalo u blizini zgrade kosovske vlade, Marić kaže:

„Sve ovo nije dobro, jer opozicija ovakvim nedemokratskim načinom ispoljavanja političkog nezadovoljstva može da navede pojedince, ili grupe – na međuetničke sukobe.“

„Ja sam se upravo vratio iz Prizrena sa proslave Savindana u Bogosloviji. Nisam se video sa kolegama danas, a sutra ćemo se verovatno videti. Ja verovatno idem sutra u Prištinu,“ rekao je Stojanović.

Na pitanje da li zna gde su danas bili srpski predstavnici iz kosovske vlade i koliko su bezbedni, Stojanović kaže da se sa njima nije čuo i da osim Jablanovića koji je, od kada je počela prozivka protiv njega, dobio pojačano obezbeđenje, ostali srpski predstavnici u kosovskoj vladi nemaju obezbeđenje, osim po jednog „čuvara“, što im, po službenoj dužnosti sleduje.

„Jablanović ima lično obezbeđenje i policiju. Samo on ima. Mi ne,“ dodao je Stojanović.

Na pitanje kako ocenjuje današnje događaje, Stojanović je naglasio da oni pokazuju neodgovornost opozicionih vođa kosovskih Albanaca.

„Smatram da ovo pokazuje koliko pojedini, naročito opozicioni lideri, mogu da budu neodgovorni. Oni zloupotrebljavaju ovu situaciju i Jablanović i Trepča su im zapravo izgovor, kako bi probali da ugroze Vladu. Ispoljavaju i ličnu frustraciju time što nisu u Vladi, pa pokušavaju da to sada iskažu preko ovih nekoliko tema,“ naveo je Stojanović.

To je (gore navedeno, prim. red.) sigurno prisutno u radikalnom delu kosovskog društva, koji ima jedinu želju da stvara i produbljuje konflikte između Srba i Albanaca, dodao je.

„Očekujem da KPS i ostali odrade svoj deo posla i da ponovo vrate bezbednosnu situaciju na nivo kakav bi trebalo da bude,“ naglasio je Stojanović.

Na pitanje, da li u narednim danima može doći do ostavke Aleksandra Jablanovića, zamenik kosovskog premijera je naglasio:

„Stav Srpske liste je da Jablanović može da podnese ostavku isključivo ako Srpska lista to od njega traži. Nikakva uslovljavanja nikada nismo imali, niti na tu temu, niti na bilo koju drugu. Na takav način se sa nama ne razgovara u Prištini. I mislim da i izjave Ise Mustafe i Hašima Tačija, dodatno govore da ni oni ne razmišljaju o tome i da su to samo spekulacije ljudi koji bi voleli da se to desi.“

Govoreći o tome da li će kosovska vlada sutra imati redovne aktivnosti nakon današnjeg nasilja, Stojanović kaže da očekuje uobičajen radni dan, ali da će to zavisiti od opozicionih lidera.

„Očekujem normalan radni dan, a da li će tako biti, ili ne, to zavisi, svakako, od opozicionih lidera i od toga da li su oni shvatili da ovom radikalizacijom niko neće dobiti ništa. Radikalizacijom samo nanose štetu, sebi i drugima,“ naveo je Stojanović.

Uprkos više poziva, elektronskih poruka i poruka preko društvenih mreža drugom srpskom predstavniku u kosovskoj vladi – ministru za lokalnu upravu, Ljubomiru Mariću, nismo uspeli da od njega dobijemo odgovor na pitanje da li se nalazi na svom radnom mestu u Prištini i kakva je njegova bezbednost. Njegov broj u mreži srpskog operatera ostao je nedostupan, a na broj u mreži kosovskog operatera se nije javljao do objavljivanja ove vesti, kao ni na više ostalih poruka koje smo mu uputili.

Slična situacija je i sa brojevima telefona ministra za zajednice i povratak, Aleksandra Jablanovića, koji nije bio dostupan ni na jedan od tri broja koja koristi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s