26.10.2014 |08:00 – 23:55 Obespravljeni Srbi na KiM, bez poštovanja osnovnih ljudskih prava sa strane onih koji HARAJU KOSOVOM, ipak se nadaju da će se dopreti do njihove svesti i savesti!


Otac Sava: Otvoreni lov na Srbe

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da na Kosovu već 15 godina ne prestaje otvoreni lov na Srbe.Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani 

On je ukazao na to da je većina napada na albanske pekare u Srbiji rasvetljena, što nije slučaj sa napadima na Srbe na Kosovu.

„U Srbiji je većina napadača na pekare ili uhapšena, ili je istraga vrlo aktivna. Na Kosovu retko kad imamo počinioce koji su uhapšeni, a posle imamo dodatni problem da li će biti osuđeni“, rekao je Janjić.

On kaže da na KiM stalno ima incidenata, Srbi su izloženi proganjanju, uništavanju kuća, od kojih su neke i nedavno zapaljene, što sve, prema njegovim rečima, pokazuje kontinuitet koji proizilazi iz opšte atmosfere posle rata „da su Srbi glavni krivci i da oni treba da ispaštaju“.

„To je neki otvoreni lov na Srbe“, rekao je Janjić i dodao da ne može da kaže da iza toga stoji ceo albanski narod, ali da postoje ljudi koji dopuštaju da su Srbi krivi za sve, što se dešava na Kosovu i koji čineći te napade, smatraju da na taj način čine dobro svojoj naciji.

„Problem je kada u jednom društvu nestanu mehanizmi osude tih pojava i kada se oni stalno pravdaju i omladina se ’truje’ na taj način i iz toga proizilaze razni incidenti“, rekao je Janjić.

Janjić nije isključio mogućnost još nekog masovnog nasilja na Kosovu, jer mnoga politička pitanja nisu rešena, a i evropska perpektiva zapadnog Balkana je pod znakom pitanja.

Kako kaže, nastavljanje takvog odnosa prema Srbima zapravo u najvećoj meri će kompromitovati međunarodnu zajednicu na ovim prostorima, te da će to direktno biti izvor nestabilnosti za celu Evropu.

PO DSS: Sporazum temelj stvaranja velike Albanije

„Briselski sporazum postavio temelj ne samo odlasku Kosova i Metohije iz sastava države Srbije, već je jedan od glavnih temelja stvaranja velike Albanije“, smatra DSS.

U saopštenju pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije navodi se da je dolazak dvojice kosovskih ministara u Beograd još jedan dokaz priznanja nezavisnosti Kosova.

„Više se ne govori ni o kakvim zvezdicama prilikom susreta sa zvaničnicima iz Prištine. Prijem Kosova u Međunarodni olimpijski komitet, a takođe i prethodno prijem Kosova u Svetsku rukometnu federaciju je posledica briselskog sporazuma u kojem se Srbija obavezuje da neće ometati Kosovo u prijem međunarodnih institucija i organizacija“, kaže se u saopštenju.

Iz ove stranke kažu da je i najavljeno dobijanje posebnog pozivnog broja za Kosovo, uz dozvolu zvaničnog Beograda, takođe dokaz lošeg briselskog sporazuma.

DSS upozorava i na to da postoji pritisak vlasti na Ustavni sud koji treba da oceni ustavnost sporazuma.

Đakovčani traže pomoć ambasade SAD-a

Raseljeni Srbi iz Đakovice u pismu upućenom ambasadorki SAD u Prištini traže da im se pomogne u ostvarivanju osnovnih prava.Đakovica (Foto arhiva Kim)

Srbi, raseljeni iz Đakovice, uputili su pismo ambasadorki SAD u Prištini Trejsi En Džejkobson, od koje su zatražili da im pomogne u ostvarivanju osnovnog prava, na slobodu, slobodu misli, kretanja, veroispovesti i zaštite imovine.

Srbi iz Đakovice smatraju i ubeđeni su da je SAD lider demokratije u svetu jer je u Ustavu SAD-a osnovno načelo sloboda.

Raseljeni Srbi u pismu navode da su ta načela prihvatljiva za sve građane SAD-a, zemlje koju poštuju, i da stoga pitaju da li ta ista načela važe i za Srbe interno raseljene iz Đakovice.

„Upoznati ste sa tim da nam 16 godina nije dozvoljeno da obiđemo kuće, svoja imanja i groblja svojih predaka. O ostalim slobodama da i ne pričamo“, navode Đakovčani.

Oni u pismu amabasadorku podsećaju na obećanje koje im je dala kada je posetila Đakovicu posle incideta na Badnji dan, kada im nije dozvoljeno da u svojoj crvki obeleže veliki hrišćanski praznik.

„U ime interno raseljenih Srba, molimo Vas da primite delegaciju koja želi da Vas upozna i čuje vaše mišljenje o našim pravima u rodnoj Đakovici“, navodi se na kraju pisma.

Đakovčani će slično pismo upititi i predstavnicima ostalih amabasada u Prištini kao i najvažnijih ambasada u Beogradu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s