23.10.2014 |08:00 – 23:55 Jesmo za dijalog ali u slobodno vreme uništavamo Srpsku imovinu! Konkretna dela šiptara!


Kamenovana srpska kuća u Klini

Tokom noći nepoznati napadači razbili staklo na ulaznim vratima kuće Vlade Radosavljevića u Klini.Klina (Foto arhiva Kim)

„Jutos kada sam ustao video sam da je razbijeno debelo staklo na ulaznim vratima moje kuće. Ne mogu ni da pretpostavim ko je napao moju kuću, jer ja nikome ništa loše nisam učinio“, kazao je Radosavljević.

Prema njegovim rečima, jutros su radi istrage došli policija i šef Kancelarije za zajednice u opštini Klina Milorad Šarković.

Radosavljević je rekao da posle smrti supruge Bosiljke živi sam u kući od oko 500 kvadratnih metara na placu od oko 17 ari u strogom centru Kline.

On je kazao da je u njegov lokal u kući, po dogovoru, ušao jedan Albanac koji drži kafanu, ali da mu već godinu dana nije platio kiriju, dok je drugi Albanac, koji se doselio u susedstvo, prema tvrdnji Radosavljevića, prilikom gradnje pomerio među u dvorištu i tako uzurpirao deo dvorišta.

„U vezi sa ovim problemima stalno idem u opštinu, koja je preko puta moje kuće, i žalim se, ali na moje žalbe i traženje pravde niko od nadležnih do sada nije odgovorio. Pre oko dve godine posetila me je i jedna gospođa iz Ambasade SAD u Pristini i obećala da će pomoći, ali do sada sve je ostalo na obećanju“, rekao je Radosavlejvić.

On je kazao da sa starim komšijama Albancima nikada nije imao problema.

U regionu Kline i Istoka u poslednjih nekoliko dana zapaljene su dve kuće Srba povratnika (u selima Drsnik i Ljug), kuća jednog povratnika u Klini je kamenovana, a u jednu srpsku kuću u selu Drsnik upali su maskirani napadači.

Tači: Priština opredeljena za dijalog s Beogradom

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je posle oproštajnog susreta s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, da su vlasti u Prištini opredeljene za dijalog s Beogradom i u budućnosti i da žele mir.Hašim Tači

Predsednik Vlade u Prištini je dodao da je visoka predstavnica Ešton omogućila pokretanje dijaloga „i postizanje istorijskog sporazuma Kosova i Srbije iz aprila 2013, koji nije bio lak, ali je bio nužan“.

„Želim da uverim baronicu Ešton, članice EU, sve prijatelje Kosova, da je Kosovo za mir i opredeljeno za dijalog i u budućnosti“, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, nije bilo lako da premijer Srbije Ivica Dačić i on pokrenu dijalog.

„Pre dve godine smo se“, istakao je kosovski premijer, „ovde sastali s premijerom Dačićem uz velike teškoće, ali danas je skoro normalno i lako da se ministar inostranih poslova Dačić i (kosovski) ministar Hodžaj sastaju u Beogradu“.

Tači je naglasio da je to postignuto uz podršku SAD, kao i zemalja EU i zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton za vodeću ulogu u tom procesu, jer je sporazum Beograd-Priština „sam po sebi bio istorijski“.

Mirovni sporazum pa EU

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je danas da „Beograd i Priština treba da potpišu mirovni sporazum pre nego što Srbija pristupi Evropskoj uniji“.Enver Hodžaj 

Hodžaj je to rekao za Radio Slobodna Evropa (RFE) u Beogradu gde učestvuje na sastanku ministara regiona. Inače, Hodžaj je prvi šef kosovske diplomatije u poseti Srbiji od proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Spremni smo da u narednih tri do pet godina razressimo sva nerazrešena pitanja između Kosova i Srbije. Veoma smo zainteresovani da nastavimo dijalog Beograda i Prištine, i verujem da će se to dogoditi nakon formiranja kosovske vlade“, rekao je on i istakao da je Priština zainteresovana i da primeni sve postignute sporazume.

Punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije „možemo imati kada obe države potpišu sporazum koji će dozvoliti Kosovu da bude članica UN i koji će rezultovati uspostavljanjem diplomatskih odnosa“, rekao je Hodžaj i ocenio da je potreban i „proces pomirenja“ dva društva.

Hodžaj kaže da je njegova poseta Srbiji „istorijski događaj“.

„Prvi put sam u Srbiji posle 25 godina. To je bilo više nego dugo putovanje. Današnja poseta Srbiji je istorijski događaj, jer to je prva poseta ministra spoljnih poslova Kosova Srbiji gde učestvuje u regionalnoj konferenciji na ministarskom nivou. To pokazuje da su se odnosi u regionu promenili“, dodaje on.

Hodžaj je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine „dobar primer za dobru transformaciju u odnosima Srbije i Kosova“. „U tom smislu, moja poseta je najbolji primer koliko su se odnosi dve zemlje promenili“,
kaže kosovski ministar.

Povodom najave prijema Kosova u Međunarodni olimpijski komitet, Hodžaj je rekao da je to „samo korak u pravcu suvereniteta“ Kosova i da je to važno za građane Kosova, ali i, kako je dodao, „za bolje razumevanje među svim građanima na Zapadnom Balkanu“.

Upitan kada očekuje prvi susret reprezentacija ili timova Kosova i Srbije, Hodžaj kaže da je to „samo pitanje vremena“. „Sport i srpskom i kosovskom društvu može pomoći da se bolje razumeju“, dodao je on.

Komentarišući incidente i tenzije nakon nedavno prekinute fudbalske utakmice Srbija-Albanija u Beogradu, Hodžaj je rekao da taj meč pokazuje „koliko je krhak region“, ali i „koliko se region promenio“, jer se pre 20 godina nije razmišljalo o fudbalskim dešavanjima.

„Smatram da vođstva Srbije, Kosova, Albanije i svih država u regionu treba da vode računa šta i kako pričaju. Kakav jezik koriste i kako opisuju te događaje. U Tirani, Prištini i Beogradu vidim posvećenost evropskoj budućnosti, i primećujem da je to što se dešavalo tokom i posle meča Srbija-Albanija uglavnom prevaziđeno“, rekao je on.

Hodžaj je u tom smislu naveo da premijer Albanije Edi Rama dolazi u posetu Srbiji. „Posao političara je da iznađu način da relaksiraju odnose među državama i da kreiraju bolji ambijent“, istakao je on.

“Prijem Kosova u MOK bi bio presedan”

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) bi prijemom Kosova u svoje članstvo napravio veliki i opasan presedan i to bi moglo da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou, kaže Vanja Udovičić.

„Takvom odlukom i prijemom u članstvo Olimpijskog komiteta jedne takozvane države koja nije članica Ujedinjenih nacija, a što predstavlja jedan od esencijalnih uslova za prijem u članstvo u MOK, napravio bi se veliki i opasan presedan koji do sada nije učinjen na međunarodnoj sportskoj sceni“, naveo je Udovičić u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Izvršni komitet MOK sinoć je saopštio da je uslovno primio Kosovo u svoje članstvo. Udovičić je rekao da uvažava nezavisnost MOK, ali da želi da veruje da će ta odluka biti „još jednom detaljno ispitana“.

„Kao ministar sporta i učesnik Olimpijskih igara osuđujem svaku odluku kojom se u sportu, gde je jedna od osnovnih odlika pridržavanje jasnih i jednakih pravila za sve, a što sport čini nedostupnim za uticaj politike i bilo kojih drugih vidova uticaja, uvode bilo kakvi oblici presedana i smatram apsolutno neprihvatljivim da se uslovi za učestvovanje razlikuju i prilagođavaju po potrebi ili po osnovu različitih kriterijuma“, rekao je bivši vaterpolo reprezentativac.

„Takođe, uveren sam, bez obzira na stav Izvršnog odbora MOK koji je uslovan, da ta najprestižnija svetska organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimpizma – ravnopravnost svih učesnika u sportu u pogledu uslova za učestvovanje i sticanje statusa u sportu, jer bi to u budućnosti moglo ozbiljno da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou“, naveo je Udovičić.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s