10.09.2014 |08:00 – 23:55 Legitimitet Srpskih predstavnika vlasti jasno prozvan, iz mnogo razloga! Oni koji su bili na Vulinovoj listi „Srpska“ očigleno da svojeglavim i lično interesnim ponašanjem nanose ŠTETU a ne DOBRO Srpskom narodu na KIM! Trebaju odmah da se povuku u svoje jazbine što dalje od očiju naroda!


Poziv gradonačelnicima da daju ostavke

Poslanici  Skupštine AP KiM jednoglasno su zaključili da je Briselski sporazum obavezujući samo za srpski narod, kao i da njegova implementacija znači iseljavanje Srba sa Kosova.

Sa sednice u Kosovskoj Mitrovici 

Na petoj sednici Skupštine AP KiM održanoj danas u Kosovskoj Mitrovici saopšteno je da pozivanje i izdavanje naloga za hapšenje Slaviše Ristića i Stevana Vulovića od strane Euleksa nedvosmisleno potvrđuje da je krajnji cilj „da se preostali srpski narod zastraši i primora na iseljavanje sa ovih prostora“.

Sa današnje sednice upućen je poziv svim  gradonačelnicima, odbornicima i poslanicima koji su izabrani na „lažnim i montiranim kosovskim izborima“ da podnesu neopozive ostavke i na taj način daju svoj doprinos očuvanju države Srbije, kao i da prekinu svaki vid saradnje sa misijom Euleksa, nevladinim i drugim organizacijama, koje se zalažu za potpunu nezavisnost Kosova.

Bivši poslanik u Skupštini Srbije dr Marko Jakšić kazao je da je Briselski sporazum temelj za nastavak gradnje albanske države na Kosovu, da izlazak na izbore Srbima nije doneo ništa dobro, kao i da se ovde sprovodi „hrvatski recept“.

„ Danas je jedan deo naših sunarodnika u albanskim kazamatima, a za drugima je raspisana poternica. Želimo da kažemo da se na delu sprovodi tzv. hrvatski recept. Šta znači hrvatski recept? Proterati Srbe u što većem broju, a one koji su ostali ili čak one koji žele da se vrate, protiv njih treba otvoriti sudske procese i poslati signal svim drugima da za Srbe ovde nema mesta“, smatra Jakšić i dodaje da  je reakcija države Srbije i lokalnih predstavnika koji su birani po zakonima „samoproglašene države Kosovo, krajnje jalova i nemušta“.

Poslanici Skupštine AP KiM su podržali podnošenje Inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti četiri odluke Vlade Republike Srbije od 10.09.2013. o raspuštanju SO Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i pozvali  Ustavni Sud Republike Srbije da što hitnije sprovede i okonča postupak ocene ustavnosti.

Od državnog vrha i institucija Republike Srbije zahteva se „raspisivanje lokalnih izbora na KiM u opštinama  gde su odlukama Vlade Republike Srbije nelegalno raspuštene skupštine opština i obrazovani privremeni organi čime bi se omogućilo ponovno uspostavljanje loklanih samouprava po zakonima i važećem Ustavu Republike Srbije i prekinulo bezvlašćei samovolja pojedinaca, koji su na privremene funkcije došli preko stranačkih organa i koji svoje pozicije podređuju ličnim i partijskim interesima“.

Važnost uloge Kfora

Novoimenovani komandant Kfora Frančesko Filjiolo i ambasadorka SAD-a Trejsi Džejkobson istakli su važnost uloge međunarodnih vojnih snaga u očuvanju sigurnog i mirnog okruženja, kao i slobode kretanja širom Kosova.
Američki vojnici Kfora 

Ovo je prvi zvanični susret koji je general Filjiolo imao od preuzimanja komande u Kforu 3. septembra.

Kako se navodi u saopštenju vojnih snaga, ovaj susret je deo redovnih sastanaka koje komandant Kfora održava sa predstavnicima međunarodne zajednice, političkih, vojnih i civilnih vlasti na Kosovu.

Gneral Filjiolo je podvukao važnost podrške koje pruža kontigent SAD-a sa svojih 700 vojnika, dok je ambasadorka Džejkobson naglasila da će SAD nastaviti da podržavaju misiju Kfora.

Dogovor pao, Samoopredeljenje vodi dijalog

Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo potpisali su danas s Pokretom Samoporedeljenje sporazum o zajedničkom delovanju i formiranju vladajuće većine.Predstavnici opozicije 

Lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa rekao je da sporazum predviđa da, ukoliko taj blok formira buduću Vladu Kosova, neko iz Samoopredeljenja vodi tehničke pregovore između Prištine i Beograda u Briselu.

Na pitanje dopisnika agencije Beta da li je Sporazumom predviđeno da lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti vodi tehničke razgovore sa timom Beograda u Briselu, Mustafa je odgovorio da do sada nije bilo reči ni o pojedinačnim imenima, ni o pojedinačnom angažovanju, ali sporazum predviđa da neko iz Samoopredeljenja bude uključen u te procese.

Reciprocitet i međusobno priznavanje

Sporazum postizbornog Bloka s Samoopredeljenjem predviđa da se dijalog sa Srbijom vodi „na principima reciprociteta i međusobnog priznanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve zemlje“.Kurti, Haradinaj i Mustafa 

Ovaj dogovor predviđa i da tehnički deo pregovora sa srpskom stranom vodi predstavnik Samoopredeljenja.

„Treba da se agažujemo za kvalitetan, principijelan, dobro pripremljen dijalog orijentisan i fokusiran na pitanja od interesa za Republiku Kosovo, zasnovan na principima reciprociteta i međusobnog priznanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve zemlje“, navodi se u sporazumu Bloka stranaka i Samoopredeljenja.

U sporazumu je navedeno da je neophodno „izgraditi i koristiti parlamentarne i vladine mehanizme (u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Skupštine) za ocenu rezultata dijaloga“ sa Srbijom.

„Za dijalog je odgovorna Vlada (Kosova) koja će imenovati rukovodioca dijaloga iz Samoopredeljenja i stvoriti uslove za uključivanje u dijalog i predstavnika opozicije“, piše u sporazumu koji prenosi Beta.

Navedeno je da će pitanja o kojima će se voditi dijalog odrediti uz saglasnost svake strane-potpisnice „Sporazuma o principima“ i potvrditi u Skupštini Kosova.

Po dosadašnjem tumačenju predstavnika Pokreta Samoopredeljenje, ovim sporazumom se nastavak pregovora sa Srbijom uslovljava obostranim priznanjem – što je utvrđeno rečenicom „zasnovan na principima reciprociteta i međusobnog priznanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve zemlje“.

Ta rečenica u suštini izražava stavove Samoopredelenja koje odbija nastavak dijaloga ako ne bude priznanja Kosova što Srbija neće prihvatiti i što i analitičari u Prištini smatraju teško prihvatljivim uslovom.

Taj stav može blokirati nastavak pregovora Beograd-Priština što je jedan od zahteva EU i uslov za evropski put i Kosova, i Srbije.

Ferati: Pojačan legitimitet koalicije

Poslanik DSK Sadri Ferati smatra da je današnjim dogovorom sa predstavnicima Samoopredeljenja pojačan legitimitet postizborne koalicije.Sadri Ferati (Foto arhiva Kim)

 „Za nas je taj dogovor važan zato što smo dobili podršku još 18 poslanika. Prema svim izgledima naša koalicija će imati preko 80 poslanika, čime se povećava legitimitet naše koalicije i pruža mogućnost stabilnijh institucija“, rekao je Ferati za Kim.

Iako je prethodno podršku koaliciji DSK, ABK i IK najavila „Srpska lista“, zvaničnog dogovora o tome još nema, kaže Ferati.

„Još ništa nije potpisano, ali postoji saglasnost da će poslanici „Srpske liste“ podržati koaliciju i imenovanje Ise Mustafe za predsednika Skupštine, a Ramuša Haradinaja za premijera“.

Komentarišući pisanje medija o tome da će, ukoliko ova koalicja formira Vladu, briselske pregovore sa zvaničnicima Srbije voditi predstavnik Samooredeljenja, Ferati kaže da zvanični dijalog ne vode poslanici, već predsednici dveju Vlada.

Međutim, Ferati ne isključuje mogućnost učešća poslanika Samoopredeljenja u tehničkim pregovorima sa Srbijom.

EU: Pred novom vladom izazovi

EU očekuje da će Vlada u Prištini uskoro biti formirana kako bi krenula da rešava mnoge izazove sa kojima se kosovsko društvo suočava, navodi se u zajedničkoj izjavi evropskih predstavnika na Kosovu.

Vlada Kosova 

Ti izazovi su, prema mišljenju specijalnog predstavnika EU Samuela Žbogara i predstavnika zemalja članica EU, ekonomsko upravljanje, poboljšanje životnog standarda i vladavine prava, nastavak evropske agende i normalizacije odnosa sa Srbijom.

„U ovom kontekstu ističemo veliki značaj konstruktivnog i prema rezultatima orijentisanog nastavka dijaloga uz pomoć EU na političkom i tehničkom nivou koji vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ta posvećenost, kao što je jasno navedeno u nedavno parafiranom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, je od direktnog značaja za evropski put Kosova i samim tim itekako u interesu Kosova“, navodi se u saopštenju EU.

Predstavnici Evropske Unije na Kosovu očekuju da će buduća kosovska vlada nastaviti da implementira sporazume, ali i angažovati se na normalizaciji odnosa.

Kako se navodi, predstavnici EU prate proces konstituisanja Skupštine, ali se, kako je saopšteno, ne upliću u procese koji su unutrašnja stvar Kosova.

Vulin: Ristić je slobodan građanin

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin potvrdio je da se sreo sa bivšim predsednikom Opštine Zubin Potok, Slavišom Ristićem, koga Euleks tereti za ubistvo kosovskog policajca.Vulin i Ristić u Zubinom Potoku 

Vulin jepotvrdio da se sa Ristićem sastao prijateljski i da mu je kazao da smatra da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. „Rekao sam mu i da mislim da iznošenje same ideje o optužnici uznemirava Srbe i može da dovede do političke nestabilnosti na Kosovu i Metohiji. Što se mene tiče on je slobodan gradjanin i može da se kreće gde god hoće“, kazao je Vulin.

Euleks tereti Ristića za ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 26. jula 2011. godione. Zumberi je ubijen u sukobu s grupom Srba koji su sprečavali kosovske specijalce da zauzmu prelaze sa Srbijom na severu Kosova.

Za ubistvo je optuženo šestoro Srba, od kojih je troje u pritvoru.

Marko Đurić u Zubinom Potoku

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić obićiće danas zemljoradničku zadrugu „Zubin Potok“ u ovom mestu.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Đurić će tom prilikom razgovarati sa rukovodstvom zadruge u cilju pružanja potrebne podrške, kako bi i do sada uspešno poslovanje u teškim ekonomskim uslovima i okruženju u kome se zadruga nalazi, postalo još efikasnije i uspešnije.

Zemljoradnička zadruga „Zubin Potok“ postoji još od pre Drugog svetskog rata i od tada radi gotovo neprekidno.

Bavi se proizvodnjom ribe, otkupom i preradom voća i povrća. Pri tome, zapošljava 51 radnika, radi sa domaćim partnerima, a deo robe izvozi na inostrano tržište.

10. 09.2014, 19:30 -> 20:23

Proširenje EU u drugom planu?

Uprkos signalima da na spisku resora u novoj Evropskoj komisiji neće biti politike proširenja, novi komesar za susedstvo i politiku proširenja imaće praktično isti opis posla kao i njegov prethodnik – komesar za proširenje Štefan File. Ipak, prioritet ovog sastava Komisije biće ekonomski rast i zapošljavanje.

Novoimenovani predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker saopštio je ciljeve i sastav nove komisije, u kojoj su za Srbiju najinteresantniji visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini i novi komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

Pripremio Dušan Gajić

Han je iskusni austrijski političar, dosadašnji komesar za regionalni razvoj, za koga važi da dobro poznaje situaciju u Srbiji i regionu.

U njegovoj nadležnosti biće pregovori sa Srbijom i drugim zemljama kandidatima, ali i odnosi sa evropskim zemljama van Unije. Kao komesar zadužen za Fond solidarnosti, posle majskih poplava posetio je Šabac i termoelektranu Obrenovac.

„Sada je ključni trenutak da se uspostave novi odnosi sa susedstvom. Osim toga važno je da se nastave pregovori o proširenju, kao što stoji u imenu mog resora. Pregovori će biti nastavljeni, ali je u tom procesu kvalitet važniji od brzine“, rekao je Han.

Uprkos signalima poslednjih dana da na spisku resora u novoj Evropskoj komisiji neće biti politike proširenja, novi komesar za susedstvo i politiku proširenja imaće praktično isti opis posla kao i njegov prethodnik na tom mestu, komesar za proširenje Štefan File.

Ipak, utisak je da je ne samo u nazivu portfelja već i u listi dužnosti koje će obavljati Han došlo do zamene redosleda i da je proširenje otišlo u drugi plan. I sam predsednik Junker više puta je ponovio da u vreme njegovog mandata neće biti novog proširenja, ali da se moraju nastaviti započeti pregovori sa zemljama Zapadnog Balkana.

Prioriteti nove komisije biće ekonomski rast i zapošljavanje.

„Imamo priliku i obavezu da u uslovima teške geopolitičke situacije radimo na jačanju ekonomskog rasta i gradnji ujedinjene Evrope koja donosi i ekonomski razvoj svojim građanima“, rekao je Žan Klod Junker, novi predsednik Evropske komisije.

U novoj komisiji ključne ekonomske resore dobili su predstavnici Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Posle saslušanja u Evropskom parlamentu, komisija na dužnost treba da stupi 1. novembra.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s