06.09.2014 |08:00 – 23:55 Srbi na KiM su dekorativni faktor života, pošto su dobro obrađeni! Sve je u rukama drugih … Za naš život ništa se i ne pitamo. Postavili su nam predstavnike koje su ONI ŽELELI, NIŠTA NAS I NE PITAJU! Mirna nam glava…


Tači ne odustaje od premijerskog mesta

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da se politička kriza može prevazići samo ako kandidat njegove DPK dobije mesto predsednika skupštine.

Tači je u intervjuu za „Epoka e Re“ rekao da neće odustati od premijerskog mesta, jer ga na to obavezuju glasovi građana. On je kazao da buduća vlada treba da okupi što više stranaka, dodavši da Kosovo u ovom momentu ima potrebe za ujedinjenjem, a ne podelama i podstrekavanje ega političkih lidera.

On je najavio i da će kosovska predsednica posle 12. septembra predložiti kandidata za premijera i da će zatim uslediti formiranje vlade, dodajući da Kosovo čekaju hitni prioriteti kao što su privreda, dialog sa susedima, okončanje formiranja oružanih snaga, formiranje Specijalnog suda i još mnogo toga što zahteva širok društveni i politički konsenzus.

Upitan da li bi prihvatio da koalicioni blok da kandidata za premijera, ako ne bude imao glasove, Tači je izrazio uverenje da će imati dovoljno glasova već u prvom pokušaju.

S druge strane, lideri koalicije DSK-ABK-IK su odlučni da do kraja realizuju svoj zajednički projekat.

Lider DSK Isa Mustafa je rekao da njihova koalicija zajedno sa ostalim partnerima ima većinu u skupštini i da imaju pravo da biraju predsednika skupštine.

„Imamo većinu poslanika u skupštini Kosova. Oni će odlučiti. Ustavni sud ne može da tera poslanike da glasaju po ukusu ustavnog suda ili DPK. Mi smo u jednom projektu gde smo zajedno i imamo podršku i ostalih političkih subjekata u skupštini“, prenosi Epoka e re.

Kandidat za premijera koalicije DSK-ABK-IK Ramuš Haradinaj je izjavio da ta koalcija ima podršku srpske i ostalih nesrpskih i nealbanskih zajednica. On je ubeđen da će Isa Mustafa 12. septembra biti izabran za predsednika parlamenta.

Presednica Kosova Atifete Jahjaga je juče izjavila da do 12. septembra poslanici Kosova treba da nađu rešenje za političku blokadu.

Haradinaj ima rešenje za krizu

Priština — Kandidat za premijera vlade Kosova koalicije DSK-ABK-IK Ramuš Haradinaj rekao da nema potrebe za održavanjem vanrednih izbora.

Ramuš Haradinaj (Beta, arhiva)
On navodi da ta koalicija ima dosta glasova za formiranje institucija i samo čeka da Tačijeva DPK “potroši svoje mogućnosti“.

Haradinaj je za Glas Amerike rekao da Hašim Tači posle dva mandata treba da se jasno pozicionira i da otvori put političkim snagama koje imaju mogućnost da formiraju institucije.

„DPK, kao partija koja je na izborima dobila najviše glasiva, ima pravo da predloži premijera, ali nema glasove. Znači situacija je veoma jednostavna. DPK će sigurno da koristi to pravo ali će se potvrditi da nema glasove“, istakao je Haradinaj.

„‘Tako, prema odluci Ustavnog suda i tački 126, Skupština neće uspeti da bira predsednika skupštine, a nakon toga otvara se put za tacku 127 odluke koja obavezuje poslanike da pronadju način da biraju predsednika skupštine. Tada koalicija DSK-ABK-IK dolazi do izražaja sa kandidaturom Isa Mustafe s obzirom na to da ima dovoljno glasova. To je rešenje“, rekao je Haradinaj.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je u krizi jer DPK pozivajući se na izborni rezultat drži u blokadi pravo formiranja institucija trazeći pomoć od Ustavnog suda, ali nemajući glasove u skupstini.

Pravo koje je Ustavni sud dao DPK-u, vredi samo ako imaš glasove, dodao je Haradinaj.

Na pitanje da Kosovo očekuje dijalog sa Srbijom i funkcionalizaciju Specijalnog suda za ratne zločine Haradinaj je rekao da su to “veoma osetljivi i ozbiljni procesi u kojima je Kosovo jedna od strana“.

On je dodao da će predstavnici Kosova “kvalitetno“ prisustvovati svim procesima u regionu, pa i u formiranju Specijalnog suda , kao i da će preuzeti obaveze u svim oblastima.

Redžepi: Na listi osumnjičenih oko 100 lica

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi kaže da se na listi osumnjičenih za radikalni islamizam nalazi oko 100 lica.Bajram Redžepi je u emisiji „Argument plus“ na RTV 21, govoreći o najnovijim hapšenjima osumnjičenih za radikalni islam, rekao da „na listi osumnjičenih ima više od 40 lica – ima oko 100 osumnjičenih“.

Ministar je dodao da je MUP Kosova podigao kapacitete i da se, kako smatra, uspešno bori protiv te pojave.

On je naglasio da nijedna država u svetu nije imuna na teroriste, pa ni Kosovo.

Govoreći o Islamskoj zajednici Kosova, Redžepi je naveo da, ako bude bilo sumnje i IZK će biti istražena, pa i sami poglavari IZK i pozvao mlade ljude da se ne pridružuju radikalnim grupacijama.

Blic: Zločinci OVK uskoro na sudu

Prve optužnice za zločine nad Srbima, nealbancima i Albancima koji u vreme sukoba nisu podržavali OVK, spremne su i na njima će se naći 23 Albanca, piše „Blic“.

 Optužnice će biti podeljene u dve grupe, u jednoj će biti optuženi za zločine protiv Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu podržavali OVK, a na drugoj za trgovinu organima.

 Na optužnicama je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih dvanaest Albanci koji se terete za klasična ubistva. Neki od čelnika OVK biće optuženi po „komandnoj odgovornosti“ za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistava Srba i nealbanaca, navodi „Blic“.

Nekolicina Albanaca iz samog vrha OVK biće optužena i za trgovinu organima.

Na optužnici će biti i jedan lekar iz Albanije, koji je pomagao u transplantaciji organa, preuzimao ih na aerodromu u albanskom gradu Fuše Kruje, i nosio ih van Albanije, naveo je sagovornik „Blica“.

U izveštaju Dika Martija, albanski grad Fuše Kruje pominje se kao mesto u čijoj je blizini klinika na kojoj su zarobljenicima sa Kosova vađeni organi i potom preprodavani na Zapadu.

Dvanaestorica Albanaca teretiće se za klasična ubistva Srba, ali i ubistva svojih sunarodnika koji su bili članovi Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Sagovornik „Blica“ iz Prištine kaže i da su neki od optuženih za ubistva Srba, i Albanaca već pristali da budu svedoci saradnici i očekuje se da pruže jako korisne informacije, ali da „ima dosta i onih koji se šetaju po Kosovu i Albaniji“.

Imena optuženih za sada su tajna, međutim, na Kosovu već postoji spisak bivših članova OVK koji će se naći na optužnici, ali niko od dobrih poznavalaca prilika nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.

List navodi da je o imenima za sada teško govoriti, jer će i ove optužnice zavisiti od toga ko će formirati vladu, sadašnji premijer Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj.

Kako stvari sada stoje, Tači više nije tako daleko od formiranja većine kao što je bio pre nekoliko nedelja, a ukoliko se to i dogodi, „gotovo je sigurno da se njegovo ime neće naći na optužnici; u suprotnom sve je moguće“, naveo je sagovrnik „Blica“.

Kada je tužilac Euleksa Klint Vilijamson pokrenuo istragu za zločine nad Srbima, osumnjičeno je više od 100 pripadnika OVK.

Lista je potom smanjena na 70 pripadnika OVK, a sada će na optužnici biti dvadeset tri.

Ambasadorka SAD: Nije naše da utičemo na krizu

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson kaže da nije dužnost ambasada zapadnoevropskih zemalja da utiču na deblokiranje političke krize na Kosovu.Trejsi En Džejkobson (Foto novosti.rs)

 U izjavi za Glas Amerike ambasadorka je rekla da nije zadatak ambasada zapadnoevropskih zemalja akreditovanih u Prištini da utiču, niti da olakšavaju unutrašnje političke procese na Kosovu, za koje su odgovorni političari koji su izabrani na demokratski način.

„Ne pripada nama da kažemo kako treba da idu procesi ili kako da se podele funkcije“, rekla je Džjekobson i dodala da je zadatak stranih ambasada da olakšavaju unutrašnji politički dijalog i procese na osnovu zakona i Ustava.

Džejkobsonova je rekla da očekuje od političara da vrlo brzo pronađu rešenje i da u donošenju značajnih odluka krenu napred.

06. 09. 2014, 11:42 -> 13:15

Zapad se sprema za trogodišnji rat

Vašington je zatražio od Dejvida Kamerona da se priključi vazdušnim udarima na „Islamsku državu Irak i Levant“. Džon Keri upozorava da bi vojna akcija protiv ekstremista u Iraku i Siriji mogla da traje tri godine.

Britanija bi mogla da se uključi u trogodišnji sukob sa islamističkim teroristima, a taj rok predložio je američki državni sekretar Džon Keri poslednjeg dana samita NATO-a u Velsu, piše britanski Telegraf.

Kameron-i-Obama.jpg
Britanski premijer i američki predsednik tokom samita NATO-a u Velsu

London obećava da će ostati uz Sjedinjene Američke Države u borbi za „slabljenje i konačno uništenje“ „Islamske države Irak i Levant“ (ISIL).

Britanski premijer Dejvid Kameron insistira da Britanija „još uvek“ nije za pokretanje vazdušnih udara, ali dodaje da je „jasno da je vojno angažovanje potrebno“, priključujući se međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorista koju predvode SAD.

Kameron je obećao da ostaje uz Baraka Obamu, koji je rekao da će uterati džihadiste na „isti put na koji smo uterali Al Kaidu“.

Kameronova odluka dolazi na kraju nedelje u kojoj je ISIL, koji je ubio dva američka novinara, zapretio pogubljenjem britanskog državljanina Dejvida Hajnesa.

Na kraju samita NATO-a, Kameron je ponovio da bi Britanija mogla da uzme ulogu u vojnoj intervenciji radi zaštite „nacionalnih interesa“.

„Borba u koju smo uključeni, bitka sa islamističkim ekstremistima u zemlji i inostranstvu, jeste generacijska“, naveo je Kameron.

„Jasno je da je potrebno vojno angažovanje i već sam rekao da ništa nije isključeno. Radićemo u našem nacionalnom interesu. Šta god da radimo mora biti deo sveobuhvatnog plana. Moramo da sarađujemo sa saveznicima. Moramo odmah da pomognemo onima koji su na terenu uključeni u borbu“, istakao je Kameron.

Komentari britanskog premijera usledili su pošto je američki državni sekretar Džon Keri otkrio da su neke članice NATO-a formirale međunarodnu koaliciju koja će zbrisati „genocidni i otmičaki“ ISIL.

Plan za borbu sa ISIL-om mora biti utvrđen uoči sednice Generalne skupštine UN, kasnije ovog meseca, dodao je Keri.

Kameron i Obama saglasili su se da bi vazdušne udare trebalo pokrenuti samo ako bi Iračani mogli odmah da formiraju „stabilnu, inkluzivnu vladu“.

„Premijer (Kameron) je dosta vremena proveo sa Obamom (na samitu). Mnogo su razgovarali“, rekao je za Telegraf neimenovani visoki zvaničnik britanske vlade.

Američki predsednik je izjavio da su članice NATO-a „jednodušne“ u uverenju da treba uništiti ISIL.

„To se neće dogoditi preko noći, ali se krećemo u pravom smeru. Ostvarićemo naš cilj. Oslabićemo, i konačno, pobediti Islamsku državu“, siguran je Obama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel večeru na samitu NATO-a ipak je provela ubeđujući lidere da fokus treba staviti na Avganistan pre nego na krizu u Iraku i Siriji.

Predlog američkog predsednika Baraka Obame o osnivanju međunarodne koalicije protiv džihadista ISIL je „snažna poruka podrške“ Iraku, ocenio je irački ministar spoljnih poslova Hošar Zebari.

Zebari je rekao da je Irak više puta pozivao svoje međunarodne partnere da mu pomognu da se suoči sa ovom pretnjom za narod Iraka i region, Evropu SAD i zemlje NATO.

„To je naša borba, ali nam je potrebna podrška jer naše mogućnosti (u borbi protiv džihadista) su ograničene“, rekao je šef iračke diplomatije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: