24.05.2014 |08:00 – 23:55 Srbi na KiM prepuštaju se sami sebi! Na žalost, Srbija je zaokupljena zlom koje je zadesilo! Svakodnevnicu čine ružni događaji!


Nađeno telo muškarca pored Ibra

Beživotno telo muškarca u fazi raspadanja pronađeno je danas pored reke Ibar u selu Grabovac, u opštini Zvečan na severu Kosova.

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić rekao je Tanjugu da je telo pronađeno jutros i da su slučaj policiji prijavili građani.

Na licu mesta se nalaze propadnici kosovske policije i vatrogasci, a očekuju se i pripadnici sudske medicine koji će obaviti uviđaj.

Identitet muškarca nije poznat. Da bi bio utvrđen biće potrebno izvršiti obdukciju.

K. Mitrovica: Izgorela tri lokala

Tri lokala izgorela su u požaru koji je jutros izbio u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prvi rezultati istrage ne ukazuju na podmetanje.

 Kosovska Mitrovica 
Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je Tanjugu da ljudskih žrtava u ovom požaru nije bilo, ali da je pričinjena veća materijalna šteta u tri izgorela objekta.

„Izgoreo je lokal brze hrane, galerija slika i jedna kafana. Požar je izbio oko dva sata iza ponoći a vatrogasci su uspeli da ga lokalizuju nešto posle tri sata. Ljudskih žrtava nije bilo, pričinjena je materijalna šteta“, rekao je Bojić.

Bojić je dodao da prvi rezultati policijske istrage ukazuju da požar nije rezultat kriminalnog akta i da najverovatnije nije namerno izazvan.

Čišćenje groblja u Kosovu Polju i Prištini

U Kosovu Polju danas, na inicijativu “Srpske liste” organizovana akcija čišćenja zapuštenog i u korov zaraslog pravoslavnog groblja. Uređivanje groblja u Prištini sutra.

Akcija čišćenja groblja
Članovi, aktivisti i simpatizeri “Srpske liste” započeli su danas čišćenje pravoslavnog groblja u Kosovu Polju, kako bi se omogućio dolazak Srba na predstojeće zadušnice u junu mesecu.

U akciji raščišćavanja učestvuju pedesetak Srba iz Kosova i Polja i okoline i petnaestak radnika opštinskog komunalnog preduzeća.

“Odziv je više nego dobar. Pojedini ljudi, koji su ovde danas, su i na listi kandidata za poslanike na predstojećim izborima, što pokazuje kakav je karakter tih ljudi, kao i onih koji su ih predložili. Ovo je akcija koja će trajati sve dok se ne završi posao na čitavom groblju”, rekao je Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) zahvalivši se i rukovodstvu Opštine Kosovo Polje koja je angažovala svoje radnike u današnjoj akciji.

Petrović je za sutra najavio čišćenje groblja i u Prištini, rekavši da će tamo biti uključen veći broj ljudi zbog obima posla koji treba da se završi.

Lokalni paroh otac Nikola Dragičević je kazao da je za uređenje pravoslavnog groblja u Kosovu Polju, na kojem su sahranjivani i Jevreji, potrebno dosta vremena i redovno angažovanje velikog broja ljudi.

“Vidite kako je groblje zaraslo. Mi sami ne možemo ovo da održavamo jer je u pitanju velika površina”, kaže otac Nikola koji ističe da Opština Kosovo Polje nema dovoljan broj radnika koji bi bili angažovani na redovnom čišćenju pravoslavnog, ali i drugih grobalja u ovoj opštini.

Otac Nikola kaže da veći problem na groblju od neredovnog održavanja predstavljaju skrnavljenje groblja i rušenje spomenika.

Od 1999. godine do danas ukupno je, samo na jednom od dva pravoslavna groblja u Kosovu Polju, porušeno blizu dve stotine nadgrobnih spomenika.

“Do sada su se dešavale krađe olovnih slova. Dosta je spomenika porušeno. Oni koji su srušeni u prvom naletu nakon ’99. godine nisu obnovljeni, a oni koji su porušeni prošle godine jesu. Uklonjen je i deo kapije na ulazu u groblje”, kaže otac Nikola.

Srbi iz Kosova Polja se već nekoliko godina ne sahranjuju na ovom groblju, a zbog sve češćih skrnavljenja, rodbina se u poslenje vreme odlučuje da posmrtne ostatke svojiih najmilijih prebaci u centralnu Srbiju.

Obeležena slava Prizrenske Bogoslovije

Uz prisustvo oko 150 vernika iz svih krajeva zemlje i inostranstva obeležena slava obnovljene Bogoslovije svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Sa današnje liturgije 
Svetu liturgiju služio je episkop zapadno-američki Maksim sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske.

Vladika Maksim je čestitao đacima i profesorima slavu i naglasio da su sveti Kirilo i Metodije poput apostola osnivali crkve i rađali crkve.

“Svako rađanje, to znaju majke, povlači žrtvu kako bi novi život zasijao i projavio se i proslavio u slavu božiju”, kazao je vladika Maksim.

Zamenik rektora Bogoslovije otac Andrej naglasio je značaj Prizrena u ukupnom životu Srba, Srpske pravoslavne crkve i obnove Bogoslovije kao „žive veze sa svetootačkim predanjem“.

“Za nas je vrlo važan kontinuitet. Od svih istoriskih gradova u kojima Srbi žive Prizren ima najveću vezu sa prošlošću. Ta tradicija je gotovo prekinuta 2004. godine sa razaranjem. Mi se trudimo da je ponovo uspostavimo.”

Otac Andrej kaže da su kroz ovu Bogosloviju prošli mnogi važni arhijereji, jereji i patrijarsi srpske crkve i da je Prizren, po svemu onome što znači, „Jerusalim za pravoslavne Srbe“.

Branimir Stojanović prisustvovao proslavi

Liturgiji u Prizrenu od političkih predstavnika jedini je prisustvovao gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović. On je naglasio da je značaj Prizrenske Bogoslovije za srpki narod ogroman, prvenstveno zbog poruke koja se šalje odavde.

“Koliko god da se zlo nadvilo nad nas, koliko god da se trude da nam izvuku temelje, mi obnavljamo i od naše istrajnosti zavisi kako ćemo preživeti ovo vreme”, istakao je Stojanović.

Prizrensku Bogosloviju, koja danas obeležava i 141. godišnjicu postojanja, pohađaju tri generacije bogoslova.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s