14.05.2014 |08:00 – 23:55 A kiša lije i lije! Da li nas nebo ispira ???


Rudnica: Provera o egzekuciji Albanaca

Vladimir Vukčević kaže da Tužilaštvo za ratne zločine raspolaže informacijama da je tokom sukoba na Kosovu u jednom od sela u blizini Rudnice izvršena egzekucija 82 osobe albanske nacionalnosti.

Vladimir Vukčević (Foto Novosti)
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za B92 kaže da se sada provereva da li se njihovi ostaci nalaze u kamenolomu, gde su u toku iskopavanja na lokaciji starog kamenoloma zbog sumnje da je tu masovna grobnica sa telima Albanaca.

„Naš posao je da po fazama proverima sve to… a imamo neke informacije da su najmanje 82 leša u selima u blizini Rudnice, odnosno da je u jednom selu izvršena egzekucija 82 osobe albanske nacionalnosti“, rekao je Vukčević. Prva faza je, kako kaže, identifikacija leševa, a druga istraga ko je počinio ubistva.

On je naveo i da je srpsko tužilaštvo od juna 2007. četiri puta vršilo iskopavanja u kamenolomu u Rudnici i da smatra da je u prethodnom periodu bilo opstrukcije.

„Odlučujuće je bila saradnja s kolegama iz Sarajeva preko njih smo došli do stručnjaka koji je na osnovu satelitskih snimaka koji su oni imali iz 1999. naveo da je u Rudnici došlo do mešanja zemlje“, rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, taj stručnjak iz Danske je ukazao da se na snimcima vidi da je u Rudnici došlo do mešanja zemlje, odnosno da je zemlja doneta i nabacana u kamenolom, posle čega je bilo logično da se krene sa iskopavanjima.

 

Osuda zaplene lekova

Kancelarija za KiM osuđuje zaplenu kamiona sa lekovima i traži od vlasti u Prištini da ga puste u Zdravstveni centar u severnoj Mitrovici.

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica (Foto ZC)
Kako je saopšteno, Kancelarije za KiM traži da međunarodna zajednica hitno reaguje kako bi lekovi stigli do pacijenata.

„Više je nego jasno da je u pitanju samovolja prištinskih vlasti koja ima za cilj da spreči lečenje pacijenata srpske nacionalnosti i preti da izazove humanitarnu katastrofu, s obzirom da se radi o lekovima neophodnim za transfuziju i analizu krvi“.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr. Milan Ivanović izjavio je juče da je hirurški, operativni i program transfuzija krvi u toj ustanovi ugrožen, jer je kosovska carinska služba pre nekoliko dana oduzela lekove neophodne za lečenje pacijenata.

Ivanović je precizirao da je u pitanju 150 boca albumina, kao i reagensi za transfuziju bez kojih se ne mogu raditi određene analize krvi.

Lončar: Neće biti nestašice lekova

Beograd — Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da neće biti nestašice lekova.

Zlatibor Lončar (Beta, arhiva)
 Zlatibor Lončar (Beta, arhiva)

Lončar kaže da je na sastanku sa proizvođačima lekova i predstavnicima zdravstvenog fonda dogovoreno da se snižavanje cena lekova odloži za januar naredne godine.

„Pojavile su se pojedine informacije da će biti nestašica lekova i otpuštanja radnika iz farmaceutske industrije. Već dve nedelje pregovaramo sa predstavnicima farmaceutske industrije i RFZO i dogovoreno je da sigurno nestašice lekova neće biti“, rekao je Lončar novinarima nakon današnjeg sastanka u Palati „Srbija“.

On je rekao da će se na tržištu lekova uvesti pravila koja važe u EU i da će cena lekova u Srbiji biti niže ili iste kao i u zemljama Evropske unije i da neće biti viša.

Da ne bi došlo do nestašice lekova, kako kaže, farmaceutskoj industriji je bio potreban period od par meseci da se prilagode novim uslovima, novom tržištu.

„Odredba pravilnika kojom se snižavaju cene lekova ne kreće odmah, već od 1. januara, jer proizvođači lekova imaju ugovore koji njima važe od 31. decembra“, naglasio je Lončar.

Ministar zdravlja kaže da su se proizvođači lekova obavezali da će u međuvremenu donirati veće količine lekova.

Direktor RFZO Momčilo Babić kaže da čim je od ministarstva zdravlja dobio obrazloženje da se član 29 Pravilnika o listama lekova stavi van snage da je to i učinjeno jer zdravstvenu politiku kreta Ministarstvo zdravlja a ne zdravstveni fond.

„Lista će stupiti na snagu od 1. januara naredne godine, a Pravilnik i dalje ostaje. Time se postiže da nemamo nestašice lekova“, rekao je Babić.

Pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu stupio je na snagu početkom aprila, a član 29 predviđeno je snižavanje cena lekova i do 50 odsto.

 

 

Rakić: Priština odbija da verifikuje statute

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, oštro protestuje što vlasti u Prištini već četiri meseca odbiju da verifikuju statute opština na severu Kosova.

Goran Rakić (Foto Tanjug)
Prema njegovom mišljenju to izaziva nestabilnost „i dovodi u pitanje sve što je do sada dogovoreno i postignuto na planu normalizacije života u Pokrajini“.

„Imamo puno razloga da zaključimo da Priština opstruiše dijalog sa Beogradom, a da će za tu opstrukciju kasnije nastojati da okrivi Beograd, što je već, na neki način postala praksa. Isto tako, čini nam se veoma očiglednim da se sve ovo događa kako bi novi lokalni izbori na severu Kosova i Metohije postali neizbežni“, kaže se u saopštenju gradonačelnika Rakića.

Rakić poruče da Srbi na severu KiM nemaju nikakav problem sa eventualnim novim lokalnim izborima, jer je, kako navodi siguran da će na njima ostvariti još bolje rezulate, nego na onima nedavno održanim.

„Pravo na takvu samouverenost daje nam sve ono što smo do sada, uz pomoć Vlade Republike Srbije, učinili na dobrobit svih žitelja Kosova i Metohije, bez obzira na veru i naciju“,  saopštava Rakić.

Gradonačelnik Severne Mirovice je izrazio zahvalnost američkoj ambasadi u Prištini koja, kako navodi, pokazuje razumevanje i ulaže velike napore kako bi se pronašao kompromis sa Prištinom i prevazišao problem oko verifikacije statuta srpskih opština na severu.

Rakić ističe da Vlada Republike Srbije kao garant Briselskog sporazuma, čini sve da se odredbe tog sporazuma poštuju i primene na terenu, za razliku od Prištine, koja sve čini kako bi sporazum ostao „mrtvo slovo na papiru“.

 

T. Džejkobson: Očekujem slobodne i fer izbore

„Ono šta očekujemo od izbora 8. juna su slobodni, trasparentni i fer izbori koji će unaprediti demokratiju na Kosovu“, izjavila je ambasadorka SAD-a u Prištini Trejsi En Džejkobson.

Trejsi En Džejkobson (Foto KIM)
Ambasadorka Džejkobson je nakon sastanka sa predstavnicima Centralne izborne komisije izjavila da je važno da sve relvantne institucije, uprkos kratkom roku za organizovanje izbornog procesa, odigraju svoju ulogu u sprovođenju fer izbora.

U prvom obraćanju nakon raspisivanja parlamentarnih izbora na Kosovu, Džejkobsonova je pozvala građane da glasaju u što većem broju.

„Želim sve da ohrabrim da uzmu učešće u glasanju jer samo glasanjem možete odlučiti kako će vaše institucije voditi zemlju u budućnosti. Stoga, želimo da vidimo transparentnost i visok nivo učešća na ovim izborima.“

Džejkobsonova je dodala da će razgovarati sa strankama i sa članovima izbornih komisija kako bi se obezbedilo slobodno glasanje. Ona je istakla da je ambasada SAD-a spremna da pomogne u nadgledanju izbora.

“Imaćemo 40 timova posmatrača koji će biti raspoređeni širom Kosova kao što je to bio slučaj na prethodnim lokanim izborima”, kazala je Džejkobsonova u sedištu CIK-a.

Ambasadorka SAD-a je još jednom pohvalila organizaciju poslednjih lokalnih izbora, za koje je rekla da su bili slobodni i demokratski, sprovedeni na celoj teritoriji Kosova i po kosovskim zakonima.

„Moja ambasada je veoma ponosna što je mogla da učestvuje u nadgledanju izbora i sada je vreme da svoju pažnju preusmerimo na izbore zakzane za 8. jun. U Americi često kažemo da su mogućnost da se glasa i da se glas svakog poštuje i računa temelji demokratije“.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka je informisala ambasadorku Džejkobson o toku priprema za predstojeće parlamentarne izbore.

„U ime CIK-a želim da izrazim maksimalnu posvećenost organizaciji ovih izbora kao što je propisano Ustavom i važećim zakonima i međunarodnim standardima na celoj teritoriji Republike Kosovo, uprkos kratkim rokovima. CIK je započeo saradnju sa drugim relevantnim institucijama kako bi se postigao zajednički cilj, a to su fer, slobodni i demokratski izbori“, rekla je Daka.

Kosovo: Posmatrači SAD na izborima

Priština — SAD će na parlamentarne izbore na Kosovu poslati 40 posmatračkih ekipa, izjavila je američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson.

„Očekujemo da ovi izbori budu slobodni, fer i transparentni, kao i da razvijaju demokratiju na Kosovu… Razgovarala sam sa predstavnicima suda i tužilaštva koji su mi pružili garantije da se glasovima neće manipulisati“, rekla je ona na konferenciji za štampu nakon sastanka sa presednicom Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dakom.

Džejkobsonova je dodala da će razgovarati sa strankama i sa članovima izbornih komisija kako bi se obezbedilo slobodno glasanje.

„Ambasada SAD je spremna da pomaže izbore i imamo 40 posmatračkih ekipa na dan izbora“, kazala je ona u sedištu CIK-a.

S druge strane, Valjdete Daka je rekla da će se truditi da izbori budu u skladu sa ustavom i na celoj teritoriji Kosova, prenose prištinski mediji.

 

 

Sever Kosova: Konfuzno i bez pravih informacija

„Situaciju na severu Kosova karakteriše netransparentnost, dok je budućnost neizvesna“, slažu se panelisti debate održane u Medija centru u Čaglavici.Sa debate održane u Medija centru u Čaglavici (Foto KIM)

Na debati pod nazivom „Sever Kosova posle lokalnih i uoči parlamentarnih izbora“ odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao je da su za nefunkcionisanje ove opštine krivi i Beograd i Priština ali i međunarodna zajednica.

„Najviše okrivljujem Prištinu i Beograd jer oni razgovaraju umesto nas. Krivi su i međunarodna zajednica i ministarstvo za lokalnu samoupravu. Ja sam naveo da se svi zakoni krše u severnom delu Mitrovice i tamo je sve moguće“, rekao je Ugljanin.

Predstavnici civilnog društva i analitičari smatraju da na severu Kosova vlada netransparentnost i da se i najvažnije odluke donose iza zatvorenih vrata. Direktor NVO „Centar za razvoj lokalnih sredina Kosovska Mitrovica“ Aleksandar Stojanović kaže da na severu „stvari teku konfuzno i bez informacija o tome šta se sve događa“.

„Ljudi generalno vrlo malo znaju o briselskom sporazumu. Sve se različito interpretira. Na severu uglavnom vlada mišljenje da to što će biti primenjeno biće statusno neutralno i u okviru rezolucije 1244. Većina građana očekuje da to isto bude i sa statutom i simbolima. Što se tiče sednica koje su se održavale, zaista je to bilo pod nekim čudnim okolnostima, noću i zatvoreno za javnost“, rekao je Stojanović.

Na panelu je bilo reči i o predstojećim parlamenatrnim izborima na Kosovu i učešću Srba na njima. Analitičar Marko Jakšić rekao je da mu nije jasno koji će interes srpska zajednica imati od koalicije „Srpske“ i SLS-a, koje su, kako kaže, na lokalnim izborima bile „arhetipski neprijatelji“.

„U čemu je interes praviti koaliciju sa ljudima koji su direktno učestvovali u donošenju nekih veoma loših odluka po Srbe na Kosovu i Metohiji, kao što je ukidanje nadgledane nezavisnosti i formiranje RTK2 kao deo javnog servisa Kosova iako je prema Ahtisarijevom planu predviđeno stvaranje nezavisnog medija. Ne znam šta ih je to objedinilo i koji su to interesi u pitanju“, rekao je Jakšić.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiju istakao je da očekuje da Srbi izađu na izbore u mnogo većem procentu od Albanaca zbog pritisaka Beograda koji želi da u parlamentu bude što više srpskih predstavnika.

„To je loše za demokratiju jer će sve zavisiti od Beograda. Pojedinačne inicijative i razne političke opcije neće imati šansu. Naspram liste koja se podržava od strane premijera Srbije Aleksandra Vučića i zamenika premijera Kosova Slobodana Petrovića ostale stranke nemaju mogućnost da nešto postignu na izborima“, rekao je Spahiju.

Debatu o situaciji na severu Kosova organizovala je produkcija Njupres u saradnji sa Kacelarijom za zajednice premijera Kosova.

Osiromašeni uranijum pod lupom Rusa

Moskva — Eksperti ruskog ministarstva za vanredne situacije ispitali su oblasti bivše Jugoslavije koje je NATO bombardovao projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva za vanredne situacije Vladislav Bolov saopštio je da su ispitana sva područja, uključujući i Kosovo.

Ruski tim, koji je radio u okviru međunarodnog programa Fokus, pregledao je zemljište i objekte u 14 gradova i lokacija u centralnoj Srbiji, Vojvodini i Kosovu, a rezultati njihovog istraživanja još nisu objavljeni, prenose RIA-Novosti.

Pre petnaest godina NATO avioni su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju.

NATO je pri tom aktivno koristio osiromašeni uranijum, navode RIA-Novosti. Korišćene su i kasetne i visokoeksplozivne bombe, od kojih mnoge nisu eksplodirale i još i danas su zakopane u zemljištu.

Žrtve agresije su često bili civili. Prema različitim izvorima, tokom 78 dana bombardovanja poginulo je izmedju 2.500 i 3.500 ljudi, uključujući i 89 dece. Još 12.500 civila je ranjeno. Ubijen je i 1.031 vojnik ili pripadnik policijskih snaga, a 5.000 je ranjeno.

NATO vojnici u bazi na jugu Srbije

Beograd — U vojnoj bazi “Jug“ kod Bujanovca u junu će biti održana regionalna vojna vežba na kojoj će učestvovati i vojnici zemalja NATO, saznaje list “Danas“.

(Beta, arhiva)
 (Beta, arhiva)

U skladu sa strateškom namenom da Baza “Jug“ Vojske Srbije (VS) postane međunarodni centar za obuku vojnika zemalja iz regiona za mirovne misije pod pokroviteljstvom UN u junu će biti održana zajednička vežba u kojoj će pored pripadnika VS učestvovati i predstavnici armija SAD, Albanije, Azerbejdžana, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Hrvatske.

Tim povodom razgovore sa predsednikom Opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj moderni vojni trening centar, imao je vojni ataše Ambasade SAD u Srbiji Pol Brocen zajedno sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja.

“U okviru priprema za ovu vojnu vežbu dobio sam informacije o planovima, kako bi se na vreme obavestili svi građani naše opštine i kako bi izbegli bilo kakve nesuglasice“, pojašnjava za “Danas“ predsednik bujanovačke opštine Arifi.

Prema najavi, pored pripadnika vojski iz regiona, učestvovaće i 75 marinaca i pet oficira iz Nacionalne garde Ohaja, sa ciljem da provere spremnost vojnika za operacije u mirovnim misijama u koje su uključeni već dve godine i pripadnici VS.

Vojna baza “Jug“ čija je gradnja počela neposredno nakon međunacionalnih sukoba pripadnika Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB) sa državnim snagama bezbednosti 2001. godine sada predstavlja moderni trening centar, u kome su se do sada obučavali pripadnici VS, koji u posedu imaju i više mini baza uz administrativnu liniju sa Kim u Kopnenoj zoni bezbednosti na području opština Bujanovac i Preševo.

Mišković: Gradićemo za 150 mil. EUR

Beograd — Delta holding će uložiti 150 miliona evra u izgradnju tri infrastrukturna objekta, koji će omogućiti zapošljavanje građevinskog sektora, kaže Miroslav Mišković.

Foto: Tanjug
 Foto: Tanjug

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković je na konferenciji kompanije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja kazao da je reč o izgradnji velikog prodajnog objekta u ritejl parku u Novom Sadu, nove poslovne zgrade Delta Holdinga i šoping-mola na Autokomandi u Beogradu.

Ti projekti će angažovati 6.000 građevinskih radnika koji će pokrenuti i industriju građevinskog materijala, dok će lokalne samouprave dobiti novac od naknada.

Potpredsednik Delta holdinga Dejan Jeremić je kazao da je Delta agrar počeo proizvodnju najpopularnije svetske jabuke „pink lady“ na oglednom polju od jednog hektara i naveo da su jedini u regionu koji sade legalne sadnice te jabuke i od koje mnogo očekuju. Na tu konstataciju reagovao je i Mišković pitanjem: „Da li još neko to proizvodi legalno u regionu?“, na šta je Jeremić odgovorio da to nije pitanje za njega. Delta Agrar ima ekskluzivno pravo uzgoja ove sorte klupske jabuke u Srbiji, kao i pravo ekskluzivne distribucije za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Mišković je naglasio da je posebno ponosan na projekat izgradnje nove poslovne zgrade u blizini sadašnjeg sedišta Delta holdinga, za koju će projekat uraditi jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata, čije ime nije želeo da obelodani.

Takođe je istakao da je već dve godine u realizaciji i projekat najvećeg šoping mola u regionu, na beogradskoj Autokomandi i da očekuje da uskoro počne njegova izgradnja.

Mišković je najavio i da je Delta holding u pregovorima sa dve do tri kompanije iz SAD-a o tome da postanu zastupnici njihovih brendova u Srbiji, ali nije naveo o kojim se kompanijama radi.

Mišković je posebno akcentovao sektor poljoprivrede, kao važan deo poslovanja kompanije na čijem je čelu, ali i kao šanse Srbije i njenih poljoprivrednika da na taj način više zarade.

Voće je šansa Srbije

Mišković je posebno akcentovao sektor poljoprivrede, kao važan deo poslovanja kompanije na čijem je čelu, ali i kao šanse Srbije i njenih poljoprivrednika da na taj način više zarade.

Navodeći da je o planovima za razvoj poljoprivredne proizvodnje najviše govorio i na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Mišković je naveo da je Delta holding spreman da poljoprivrednicima ponudi garantovan otkup svega što proizvedu u narednih 15 godina.

Reč je, kako je precizirao, o voćarstvu i njegovom mišljenju da je potrebno da država svojom agrarnom politikom prosto nametne koje će se kulture gajiti, navodeći da to sigurno nisu merkantilna pšenica i kukuruz, već pre svega voće.

Prema njegovim rečima, retkost je da za neku robu unapred postoji obezbeđeno tržište, kao što je slučaj sa voćem i zbog toga bi Srbija trebalo da se posveti toj proizvodnji.

Model koji je ponudio srpskom seljaku je taj da kroz ceo proces od obrade zemlje, sadnica koje su legalne i sertifikovane, do branja imaju podršku i učešće stručnjaka Delta agrara, kako bi se postigli maksimalni prinosi, a ceo rod odkupi u periodu od 15 godina.

Mišković je apelovao da se prihvati ovaj način viđenja poljoprivredne proizvodnje i da je podrže, jer je, kako je naveo, seljacima sada teško da zarade i 350 evra, a ovako bi mogli da računaju na prihod od 12.000 do 15.000 evra po hektaru godišnje.

Foto: (sxc.hu)
 Foto: (sxc.hu)

Mišković je kazao da je Delta holding dobro poslovao u veoma teškim okolnostima u Srbiji i u okruženju.

Što se tiče investicionih planova Delta holdinga, na konferenciji je rečeno da će 1. jula početi izgradnja distributivno-logističkog centra Delta DMD-a u Staroj Pazovi, u koji će biti uloženo 10 miliona evra, kao i izgradnja druge faze hladnjače u čelarevu od 6 miliona evra.

Delta holding je u prva četiri meseca ove godine ostvario promet od 193 miliona evra, od čega je operativni profit (pre odbijanja poreza, kursnih razlika i drugih finansijskih dažbina) bio 16 miliona evra.

Kako je rečeno, za poreze i doprinose je državi uplaćeno 36 miliona evra, od čega je 25,3 miliona evra uplaćeno po osnovu PDV-a, dok su ostalo porezi i doprinosi za zaposlene.

Najbolje izvozne rezultate zabeležio je Delta Agrar koji je imao rast od 72 odsto, a vrednost izvoza te kompanije od januara do aprila bila je 7,5 miliona evra.

Delta holding je, kako je navedeno, za donacije izdvojio 240.000 evra, a za početak jula predviđen je početak radova na izgradnji Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom u Kragujevcu, koji će biti druga zadužbina te kompanije i u čiju izgradnju će biti uloženo 350.000 evra.

Deca prethodnih direktora nasleđuju radna mesta u Javnim Preduzećima po Srbiji! ( E zato se čuva fotelja u onim firmama koje nisu opljačkane i uništene)…za lično svoju decu!

Niš — Od početka meseca u javnom komunalnom preduzeću Gradska toplana Niš bez konkursa je zaposleno petoro radnika.

Foto: (sxc.hu)
Foto: (sxc.hu)

Oni su, prema pisanju lista Danas, „nasledili“ radna mesta svojih roditelja koji su pre toga otišli u penziju.

U menadžmentu preduzeća kažu da su „rado prihvatili“ uslovljavanje tih roditelja da će se penzionisati pre vremena ukoliko na „njihova“ radna mesta dođu njihova deca.

„Smatram da ni u čemu nisam pogrešio i da je to dobra poslovna odluka. Prethodni radnici nisu morali da odu u penziju, do kraja radnog veka ostalo im je od četiri do šest godina, a pošto su svi bili u godinama i prethodno radili teške poslove, bili su skloni oboljevanjima i bolovanjima. Njihova deca tek počinju i imaju adekvatno obrazovanje za mesta na koja su primljena. U niškoj Toplani, kao i drugim Toplanama u zemlji, postoji praksa da deca dobrog dela radnika završavaju iste ili vrlo slične škole, a pre svega zanate, kao njihovi roditelji. U penziju su, tako, otišla dva naša ložača kotlova i po jedan zavarivač, građevinski tehničar i čistačica, a dobili smo njihovu decu koja imaju ista zanimanja“, rekao je direktor Gradske toplane Slobodan Maksimović za Danas.

Maksimović je dodao da je svestan da bi se raspisivanjem javnog konkursa dala ista šansa svima, a ne samo deci već zaposlenih radnika, ali da u tom slučaju niko ne bi bio zaposlen, jer petoro radnika ne bi želelo da ode u penziju. U skladu sa aktuelnim Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, koji ograničava zapošljavanje u javnom sektoru, deca penzionisanih radnika primljena su na određeno vreme, a ukoliko stigne saglasnost nadležnog tela Vlade Srbije, biće zaposlena za stalno, rekao je.

Niko od javnih i političkih funkcionera, kao ni nadležnih organa u Nišu do sada nije reagovao na ovakvu „politiku zapošljavanja“. Jedino je predsednik Nadzornog odbora Toplane Zoran Pavlović za internet portal Južne vesti kazao da je zbog ovakve pojave „lično ostao bez teksta“ i da će se o njoj „diskutovati“ na narednoj sednici tog tela.

Nasleđivanje radnih mesta, inače, i nije retkost u Nišu, jer su mediji i ranije izveštavali da se radna mesta nasleđuju i u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, zbog čega su neke firme i institucije proglašavane „porodičnim“. Deca u njima osim što „nasleđuju“ radna mesta, imaju prednost pri zapošljavanju i dok njihovi roditelji još uvek rade.

Moguć kompromis o zakonu o radu

Beograd — Kompromis o zakonu o radu je moguć i njega će biti, kaže ministar za rad Aleksandar Vulin.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Neće biti moguće da radniku ne isplatite platu, a da on nema nikakav mehanizam da tu platu brzo dobije, kaže Vulin.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, smatra da bi bilo najbolje kada bi se sindikati i poslodavci dogovorili o zakonu o radu.

Kako kaže, nije sporno da je zakon sporan i sindikatima i poslodavcima.

Ne mogu da kažem da sindikati nisu u pravu kada se smanjuju prava radnika, ali ni da poslodavci nisu u pravu kada žele da kontrolišu proizvodnju, rekao je Vulin, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Govoreći o štrajku u Fondu PIO, gde zaposleni protestuju zbog smanjenja plata, Vulin je izjavio da očekuje da će u toku ove sedmice biti postignut kompromis sa štrajkačima. „Vlada je ponudila povećanje, kako bi zaštitila radnike Fonda PIO od najavljenog smanjivanja nadoknade od 10 odsto„, rekao je Vulin i dodao da je takva situacija u Fondu, gde zaposleni štrajkuju skoro mesec dana, neodrživa.

Ministar ističe da bi najbolje bilo kada bi se oni dogovorili i pred državu došli sa papirom, ali to, kaže, nije moguće.

„Ja sam upoznao i (Ljubisava) Orbovića i (Branislava) Čanka, oni su odgovorni ljudi koji se bore za prava radnika„, rekao je Vulin, dodajući da se, isto tako, i poslodavci bore za ono što je njihovo pravo.

Kompromis je moguć i njega će bez sumnje biti, kaže Vulin. „U Skupštini Srbije imamo većinu koja može da usvoji bilo šta, ali to nije razlog da do zadnjeg sekunda ne pokušavamo da nađemo zajednički stav svih socijalnih partnera“, rekao je Vulin.

Moramo se maksimalno truditi da izađemo u susret i jednima i drugima„, rekao je Vulin.

Poštujem ljude sa kojima pregovaram, stalo im je do države Srbije, rekao je Vulin istakavši da se to vidi i po tome što je prvi sastanak predsednika Vlade bio sa privrednicima, a naredni će biti sa sindikatima.

Ističe da postoje sporni detalji oko izmena Zakona o radu, i da sindikati i poslodavci imaju primedbe.

„Neće više biti moguće da radniku ne isplatite platu, i da on nema efikasan mehanizam da tu platu brzo dobije, da je utuži bez troškova, bez advokata„, rekao je Vulin.

Ono što je sigurno, kaže Vulin, više neće biti moguće da u policiji imate 740 ljudi koji na osnovu sindikalnih privilegija ne dolaze na posao, a Beogradu treba 300 policajaca, Novom Sadu isto toliko i to može da se pokrije bez novog zapošljavanja.

Vulin je dodao i da neće biti drastično umanjene nadoknade za vreme bolovanja i godišnjih odmora.

KiM:Ukrali nakit vredan 20.000 evra

Kosovska Mitrovica — Nepoznati napadači danas su uz pretnju oružjem opljačkali zlataru „Ana“ u severnom delu Kosovske Mitrovice i iz nje odneli nakit vredan 20.000 evra.

Prema prvim procenama, iz zlatare je odneta velika količina izuzetno vrednog nakita.

Šef operative KP Željko Bojić rekao je da je uviđaj u toku.

„Za počiniocima koje su zabeležile kamere, a bilo je i očevidaca, intenzivno se traga“, naveo je Bojić.

Zlatara „Ana“ nalazi se na rubnom delu naselja Bošnjačka mahala odakle su lopovi mogli brzo da pobegnu i pređu u južni deo grada.

LDP: Menjati Ustav, a ne Statut

Novi Sad — LDP ocenjuje da je za utemeljenje suštinske autonomije Vojvodine nužna promena Ustava Srbije, a ne usklađivanje Statuta Vojvodine sa postojećim Ustavom.

Skupština Vojvodine usvojila je danas Predlog statuta Pokrajine, koji je izmenjen nakon što je Ustavni sud Srbije krajem prošle godine doneo odluku da ospori dve trećine članova Statuta.

Skupština Vojvodine usvojila Statut

Novi Sad — Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Predlog statuta Vojvodine koji će biti upućen na glasanje u parlament Repubiike Srbije.

Tanjug

Predlog statuta usvojen sa 99 glasova za i šest protiv od ukupno 120 poslanika. Protiv predloga su glasali poslanici DSS i SRS, a poslanici LSV nisu učestvovali i glasanju.

Usvajanju Predloga statuta prethodila je rasprava u kojoj su predsednici poslaničkih klubova izneli stavove svojih stranaka o pitanju statuta a većina njih je istakla da je najveći doprinos činjenici da se Predlog statuta nađe pred poslanicima dao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Obrazlažući Predlog statuta Pastor je rekao da mu je drago što su stvoreni uslovi da rezultat glasanja bude iznad potrebnog minimuma od dve trećine poslanika. On je rekao da su sve političke stranke pokazale maksimum ozbiljnosti i da je stvaranjem većine za usvajanje statuta skupština Vojvodine pokazala da je ozbiljna institucija.

Tanjug

Predsednik poslaničkog kluba LSV Branislav Bogaroški rekao je da poslanici te stranke ne mogu glasati protiv Predloga statuta, jer su oni za poštovanje zakona i suda, a sud je naložio izmene pomenutog statuta. On je tokom rasprave rekao da ta stranka ne može biti ni uzdržana jer to znači da nema nikakvo mišljenje o tako velikom pitanju „a ne može se desiti da se nema mišljenje o tko velikim pitanjima“.

„Predlog statuta je rezultat brojnih kompromisa, a kompromisi su način za rešavanje problema. Međutim kada se kompromisi često ponavljaju onda oni prestaju biti način rešenja i postaju cilj i zbog toga LSV ne može ni podržati predlog statuta“, rekao je Bogaroški, precizirasjući da odbonici te stranke neće ni učestvovati u glasanju.

Šef poslaničkog kluba SPS Pavle Budakov kazao je da je obaveza da posao oko statuta, koji prema odluci Ustavnog suda Srbije treba da bude završen do 6. juna, učinila je da se ceo proces shvati ozbiljno i da se uradi dobar posao. On je naglasio da nije tačno da je vladajuća koalicija dala presudan doprinos donošenju Predloga statuta, istakavši da je vehci kompromis dala opozicija.

Obraćajući se poslanicima LSV Budakov je rekao da su izborom da ne glasaju sebi dali alibi da sve ono eve loše što donese statut, a da su značajno uticali na njegovo dpnošenje pogotvo, kako je rekao, kada se radi o tekstu preambule i tačke broj jedan.

Poslanik SNS Predrag Matejin rekao je da je SNS imala mogućnost da ne učestvovanjem u glasanju izazove rupu u pravnom sistemu i da na osnovu toga ruši vlast u Vojvodini ali da ta stranka nije želela da se ponaša na taj način, već je želela da doprinese izradi statuta u sladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Matejin se ostvanuo na stav LSV da ne glasa o statutu rekavši da to ne glasanje ne abolira LSV od toga da je protiv statuta.

Za usvajanje stautta bila je potrebna dvotrećnska većina (80 poslanika). O Predlogu statuta raspravljaće Skupština Srbije, a konačno usvajanje statuta biće ponovo u Skupštini AP Vojvodine.

„Ustavno usklađeni Statut Vojvodine, daleko je od stavova LDP-a, kao i od potreba građana Vojvodine. Ovim činom još smo više udaljeni od autonomije“, naveo je Politički savet Pokrajinskog odbora Liberalno demokratske partije u saopštenju za javnost.

Ocenio je da „prerađeni“ Statut samo potvrđuje rigidne stavove protivnika autonomije i pristalica čvrstog centralizma u državi.

Počeo Sabor SPC

Novi Pazar — Sabor SPC počeo liturgijom u manastiru Studenica i svečanim činom priziva Svetog duha u Petrovoj crkvi kod Novog Pazara koje je služio patrijarh srpski Irinej.

(Tanjug)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je, obraćajući se vernicima ispred Petrove crkve, rekao da je razlog zbog čega je Sabor počeo u tom kraju, obeležavanje 900 godina od rođenja Stefana Nemanje (Svetog Simeona).

„Njegovo rođenje obeležilo je početak istorije srpskog naroda i pod njegovim blagoslovom traje do dana današnjeg. Sama svest i saznanje da je na ovim prostorima odrastao i najveći sin našeg naroda Sveti Sava uliva ponos i radost u Gospodu što smo njegovi sledbenici u svemu što je Hristovo i svetosavsko“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozvao okupljene pravoslavne vernike iz Novog Pazara da „pokažu hrišćansku ljubav prema narodu druge vere sa kojima zajedno žive, jer su to njihova braća po krvi“.

„Nećemo ulaziti u to kako su i zašto oni postali to što jesu, sigurno ne od vrućih kolača. Samo njihovi preci znaju šta ih je uslovljavalo da promene veru. Nedavno smo čuli i jednog ovdašnjeg političara koji kaže da je potomak Svetog Save. To je istina, svi su oni njegovi potomci i to treba da znaju“, rekao je poglavar SPC.

Episkop raškoprizrenski Teodosije izjavio je da je dolazak patrijarha Irineja sa sveštenstvom u Novi Pazar „okrepljenje za eparhiju i verni narod“.

„Ovaj deo naše eparhije, Stari Ras, mnogo je stradao u našoj istoriji, stradale su naše svetinje, narod, ali su se svetinje obnavljale, a narod koji je odlazio vraćao se jer je ovo sveta srpska zemlja koju nam je ostavio rodonačelnik srpskog roda Simeon Mirotočivi“, rekao je vladika Teodosije.

Radni deo zasedanja Sabora SPC počeće sutra u Patrijaršiji u Beogradu.

Ne zaboravimo Balkan zbog Ukrajine

Bratislava — EU ne sme zbog krize u Ukrajini da zaboravi na Balkan, poručuje šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Miroslav Lajčak (Tanjug/AP)

Lajčak je otvorio međunarodnu konferenciju o bezbednosti GLOBSEK u Bratislavi pozivom da Evropska unija ponovo razmotri svoju politiku prema Rusiji i Istočno partnerstvo, ali je dodao da to ne sme da odvuče pažnju sa potreba Balkana.

„Jedno je jasno. U XXI veku ne možemo da dopustimo da bez posledica prođe kršenje međunarodnog prava, prekrajanje granica, nametanja Ustava bilo preko raznih referenduma ili putem oružja. Ukrajina treba da bude budilnik za celu Evropu“, kazao je Lajčak.

Slovački ministar otvarajući 9. GLOBSEK od 14. do 16. maja u slovačkoj prestonici upozorio je međutim da EU mora da da diplomatiji šansu i izrazio punu podršku novom planu OEBS-a za deeskalaciju krize.

Nova nestabilnost koju je Ukrajina unela u susedstvo EU i potreba da se ponovo razmotri kakve odnose će Unija imati sa Rusijom, pošto nije moguće da se nastavi biznis po starom, ne smeju po rečim šefa slovačke diplomatije da progutaju svu pažnju EU.

„Ukrajina ne sme da proguta svu našu pažnju. Tu je Balkan kome je potrebno još puno. Pažnju zaslužuje Bosna i Hercegovina“, rekao je Lajčak, a takođe je upozorio da EU zbog Rusije i Ukrajine ne sme da razočara one zemlje Istočnog partnerstva koje su napredovale ka EU.

„One zaslužuju da budu nagrađene. Ne smemo da ih razočaramo“, kazao je Lajčak i kao primer naveo Moldaviju.

Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji rekao je na otvaranju konferencije, da nema potrebe za vojnim jačanjem na istočnim granicama NATO.

U svetlu „dubokih promena u bezbednosnoj situaciji“ u žiži ove konferencije je trenutna situacija u Ukrajini, istakao je Martonji, dodajući „da će prave odluke biti donete u pravom trenutku“, prenosi agencija MTI.

Glavna tema GLOBSEK-a i rasprava oko 800 učesnika iz preko 60 zemalja ipak će tokom cela tri dana biti Ukrajina, iako su u poslednjem trenutku zbog zbivanja u domovini učešće otkazali premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk i kandidat za gradonačelnika Kijeva, jedan od vođa bivše opozicije, bokser Vitalij Kličko.

Prisustvo sve četvorice premijera Višegradske grupe i generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena prilika je i za debatu o politici NATO na njegovim istočnim granicama u sve nestabilnijem susedstvu.

Organizatori očekuju i da će skup dati jasan signal premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću da će upravo njegova zemlja uskoro proširiti redove zapadnih saveznika.

„Premijer Crne Gore koji stiže na GLOBSEK može da iskoristi konferenciju da dobije garancije da će njegova zemlja zaista ući u NATO. Verujem da će se na ovoj konferenciji čuti jasan signal da ćemo uskoro dočekati Crnu Goru u transatlanstkoj porodici“, kazao je uoči samita jedan od organizatora GLOBSEK-a Robert Vas.

Lavrov: Seme krize posejano 2008.

Moskva, Beč — Seme krize posejano je još u aprilu 2008. godine, kada je NATO sugerisao da će Ukrajina i Gruzija prići Alijansi, smatra ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Foto: Beta, AP

„Tadašnji predsednik Gruzije Mihail Sakašvili smatrao je da mu je saopštenje sa NATO samita u Bukureštu dalo dozvolu da pitanje Južne Osetije reši silom i on je tada pokrenuo invaziju“, rekao je Lavrov.

Ruski diplomata je rekao da nema sumnje da su motivi te intervencije proistekli iz obećanja koja je Gruziji dao NATO. „Ulazak Gruzije i Ukrajine bi predstavljao kritičnu pretnju celokupnom bezbednosnom sistemu Evrope i mi bismo kategorički bili protiv toga“, rekao je Lavrov.

On je naveo da se Rusija ne protivi ulasku Ukrajine u EU, pod uslovom da građani Ukrajine „razumeju i u potpunosti prihvate ekonomske posledice, koje takav čin nosi“.

„Promena vojno neutralnog stava je neprihvatljiva za Moskvu. To posebno važi u ovom slučaju, zbog poznatog kršenja obećanja NATO da neće širiti svoje vojne resusre ka ruskoj granici“, rekao je Lavrov.

Izjave šefa diplomatije Rusije stižu dan nakon što je „Vikiliks“ ukazao na depešu bivšeg američkog ambasadora u Moskvi Vilijama Bernsa u kojoj se navodi da su ruski zvaničnici 2008. izrazili strahovanje od podele u Ukrajini.

Inače, Lavrov je danas u izjavi za TV Blumberg, koju prenosi Interfaks, rekao i da Rusija ne namerava da uputi vojsku na teritoriju Ukrajine. „Nemamo nikakve namere da bilo kakve odrede šaljemo bilo kuda“, rekao je Lavrov, čime je odgovorio na pitanje da li ruska vojska može da se pojavi u Donjecku ili u Lugansku, ukoliko Moskva oceni da su predsednički izbori u Ukrajini nelegitimni.

Šef ruske diplomatije kazao je da je mogućnost pripajanja istočnih delova Ukrajine Rusiji hipotetičko pitanje. „Treba da krenemo ne od hipotetičnog pitanja ko koga može da pripoji, već kako se ljudi budu osećali u toj zemlji“, rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, treba razmisliti o garancijama da se u Ukrajini neće kršiti prava drugih naciuonalnosti, između ostalog stanovništva koje govori ruski jezik, kao i Rumuna i Poljaka.

Govoreći o predsednickim izborima u Ukrajini, Lavrov je kazao da će Moskva o njima i njihovoj legitimnosti suditi u zavisnosti od rezultata.

“Kijev da pokrene dijalog“

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da vlasti u Kijevu treba odmah da pokrenu politički dijalog sa regionima koji su proglasili nezavisnost od Ukrajine.

U intervjuu iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, Rjabkov je rekao da smatra da se stanovište ljudi koji su učestvovali u veoma dobro organizovanim demokratskim referendumima, treba poštovati, preneo je Itar Tas.

Rjabkov je rekao da bi, prema njegovom mišljenju, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju mogla da ima ulogu u tom dijalogu, dok bi Evropska unija, kako je naveo, pre trebalo da se rukovodi odgovornošću, nego politikom sankcija.

EU bi trebalo da vode politiku, koja bi bi uticala na vlasti u Kijevu da se odgovornije ponašaju prema regionima koji su proglasili nezavisnost, rekao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.

„To je naša procena i ona se u potpunosti onosi na i na politiku SAD“, istakao je Rjabkov.

Ne tražimo teritorijalnu autonomiju

Bratislava — Mađarska ne traži da se mađarskoj manjini na zapadu Ukrajine da teritorijalna autonomija, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Janoš Martonji.

Foto: Tanjug, arhiva

Izjava mađarskog ministra inostranih poslova usledila je dva dana nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban rekao da će se Mađarska boriti za svoja prava u okviru Evropske unije i zatražiti autonomiju za etničke Mađare koji žive izvan granica Mađarske u centralnoj Evropi, uključujući i Ukrajinu, preneo je Rojters.

Posle Orbanove izjave, Kijev je pozvao na konsultacije mađarskog ambasadora u Ukrajini da im pruži objašnjenje.

Martonji je, međutim, obraćajući se danas novinarima na konferenciji o globalnoj bezbednosti, koja se održava u Bratislavi, rekao da je Orban upotrebio izraz „samouprava“, a ne teritorijalna autonomija.

„Autonomija može biti različita, kao što smo već rekli, personalna, kulturna autonomija, teritorijalna autonomija… Reč teritorijalna nije upotrebljena u govoru“, rekao je Martonji.

Šef mađarske diplomatije je istakao da nije bilo reči ni o kakvoj teritorijalnoj autonomiji mađarske zajednice koja živi u Ukrajini i dodao da su odnosi između mađarske zajednice u Ukrajini i proevropskih vlasti u Kijevu „odlični“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: