28.03.2014 |08:00 -23:55 Možda Amenika-NATO nisu bombardovali Srbiju! Izjave Američkog predsednika deluju kao da se probudio iz kome bez informacija. Ako nema dovoljno informacija … evo mu ih!


28. 03. 2014, 16:44 -> 17:41

Ambasada SAD: Priština legalno proglasila nezavisnost

Kosovski parlament je legalno proglasio nezavisnost u okviru legitimnog demokratskog procesa pod administracijom UN, pošto su bile iscrpljene sve druge opcije, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu povodom izjave Baraka Obame o navodnom referendumu na Kosovu.

Na Tanjugovo pitanje da razjasni nedavnu izjavu američkog predsednika Baraka Obame da se Kosovo odvojilo od Srbije tek posle referenduma organizovanog u skladu s međunarodnim pravom i u saradnji sa UN i susedima, Ambasada je odgovorila da je predsednik govorio o jedinstvenoj situaciji u vezi s Kosovom.

„U toj situaciji nezavisnost je stečena posle višegodišnjih iscrpljujućih pregovora i angažovanja, koje je predvodila međunarodna zajednica“, navodi se u saopštenju.

„Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN uspostavila je specijalni zakonski režim za Kosovo pod administracijom UN i omogućila politički proces za određivanje budućeg statusa Kosova, koji je obuhvatao i mogućnost nezavisnosti“, navedeno je u saopštenju.

„Za razliku od Krima, na Kosovu je postojao legitimni demokratski proces, pod administracijom UN, koji je uključivao i slobodno i pravično glasanje o konstituisanju reprezentativnog kosovskog parlamenta, koji je legalno proglasio nezavisnost pošto su sve druge opcije bile iscrpljene“, piše u objašnjenju.

Obama je u sredu, u 40-minutnom govoru pred oko 2.000 zvanica u Centru lepe umetnosti u Briselu, optužujući Rusiju da u krimskoj krizi izvrće činjenice kada navodi Kosovo kao presedan, izjavio da je NATO intervenisao tek pošto je narod Kosova godinama bio sistematski zlostavljan i ubijan.

„A Kosovo je napustilo Srbiju pošto je organizovan referendum koji nije bio van okvira međunarodnog prava, već uz pažljivu saradnju sa Ujedinjenim nacijama i kosovskim susedima“, rekao je Obama.

„Ništa slično tome nije se desilo na Krimu“, rekao je američki predsednik, navodeći da ruski lideri brane svoje akcije tvrdnjama da je Kosovo predstavljalo presedan i primer mešanja Zapada u unutrašnja pitanja manje zemlje.

Međutim, jedini referendum za nezavisnost Kosova održan je od 26. do 30. septembra 1991. godine, u organizaciji Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove.

Tom glasanju su prethodile promene Ustava Srbije, kojima su smanjena prava i ovlašćenja pokrajina Vojvodina i Kosovo i Metohija, a koje su okončane donošenjem novog Ustava 1990. godine.

Srpske vlasti su referendum proglasile ilegalnim, ali nisu ometale njegovo održavanje, a ishod glasanja i proglašenje nezavisnosti koje je tada usledilo nije priznao niko u svetu osim Albanije.

Prema podacima koje su organizatori referenduma objavili, 99,98 odsto od nešto više od milion registrovanih birača izjasnilo se za otcepljenje.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, pošto je parlament u Prištini usvojio Deklaraciju o nezavisnosti.

28. 03.2014, 16:00 -> 17:52

Obama zapanjio Moskvu

Moskva zapanjena zbog tvrdnji američkog predsednika Baraka Obame da je odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova doneta na referendumu, uz saglasnost Ujedinjenih nacija i susednih zemalja.

Barak Obama je 26. marta u Briselu optužio Rusiju da u krimskoj krizi izvrće činjenice kada navodi Kosovo kao presedan. Rekao je da se Kosovo odvojilo od Srbije tek posle referenduma organizovanog u skladu s međunarodnim pravom i u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i susedima.

Min spoljnih poslova.jpg

„Tvrdnje američkog predsednika ne mogu da izazovu ništa osim zapanjenosti, s obzirom na to da na Kosovu nije bilo referenduma, naročito ne onog dogovorenog s međunarodnom zajednicom“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

Agencija Itartas podseća da je odluku o otcepljenju Kosova od Srbije doneo parlament u Prištini 2008. godine.

„U svakom slučaju, možemo samo da izjavimo da sudbinske odluke treba donositi na referendumima, kao što je učinjeno na Krimu, a ne na svoju ruku“, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

28. 03.2014, 09:53 -> 17:08

Protest Srba na severu KiM

Rukovodstva i službenici opština u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji obustavili su rad na 15 minuta. Ovo je protest u ime svih onih koji bi zbog novog kosovskog zakona izgubili pravo glasa, rekao predsednik Građanske inicijative „Srpska“ Vladeta Kostić.

Radnici na severu Kosmeta protestuju zbog predloga izbornog zakona po kojem se Srbima na KiM i u raseljeništvu oduzima pravo glasa ukoliko nemaju kosovska dokumenta.

Iveštaj Andrije Igića

Predlog izbornog zakona je danas na dnevnom redu sednice kosovske skupštine.

Predlogom zakona se pored broja birača, ograničava i broj poslaničkih mesta srpske i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

Predsednik Građanske inicijative „Srpska“ Vladeta Kostić rekao je da je to protest u ime svih onih koji bi zbog ovog zakona izgubili pravo glasa.

„Mi u tome nećemo da učestvujemo, to je po nama vid jednog administrativnog čišćenja. Ovim nacrtom zakona Priština i kosovska skupština, kao i kosovska vlada pokazuju da ne žele Srbe na ovim prostorima, ne žele Srbe u institucijama i ne žele integraciju Srba iako se deklarativno za sve to zalažu“, naveo je Kostić.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović rekao je da je rešenje izmena onih tačaka za koje se zalažu Srbi, a to su rezervisana mesta i sve ostalo oko podataka glasača.

Kako je dodao, zvanična Priština ovim želi da spreči Srbe da izlaze na izbore. Protesti su danas održani u svih 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kosovska skupština, u nedostatku kvoruma, prekinula je sednicu i raspravu o predlogu izbornog zakona Kosova. Sednica je prekinuta pošto su poslanici Demokratske partije Kosova napustili salu.

U sali su ostala 32 poslanika, sa kojima rasprava o predlogu zakona nije mogla da bude održana.

Potpredsednik Skupštine Džavit Haljiti izjavio je da će predsedništvo u ponedeljak raspravljati o nastavku sednice i o predlogu izbornog zakona.

Šef parlamentarne grupe DPK Adem Grabovci je napuštanje sednice poslanika te stranke opravdao njihovim odlaskom na obeležavanje godišnjice ubistava albanskih civila u Izbici kod Srbice.

Delibašića premeštaju u Mitrovicu

Bivši komandir policije u severnom delu Mitrovice Dragoljub Delibašić biće premešten iz Prištine u pritvor u Mitrovicu, potvrdio je njegov advokat Miodrag Brkljač.

Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Brkljač je u izjavi Tanjugu rekao da je tužilac na odluku međunarodnog sudije Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici da Delibašić bude premešten uložio žalbu, ali da je vanraspravno veće odbilo tu žalbu, tako da je ta odluka postala punovažna i obavezujuća.

Dragoljub Delibašić je penzionisani pukovnik MUP-a Srbije i bivši načelnik Policijske uprave u Kosovskoj Mitrovici.

On je osumnjičen za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva, kao i za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju.

Delibašić je jedan od četvorice Srba za koje je Vlada Srbije dala garancije da će biti dostupan pravosuđu na Kosovu u bilo kom trenutku ako mu se dozvoli odbrana sa slobode.

Petrović protiv usvajanja Zakona

 

Slobodan Petrović je izrazio nezadovoljstvo zbog uvođenja Nacrta Zakona o izborima u skupštinsku proceduru ističući da na to pitanje treba gledati mimo stranačkih interesa.

Slobodan Petrović (Foto KIM)

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke je kazao da poslanici manjinskih zajednica u Skupštini Kosova koji se protive usvajanju novog Zakona o opštim izborima imaju njegovu punu podršku.

„Naš stav je od samog početka jasan. Nezadovoljni smo činjenicom da je taj zakon ušao u skupštinsku proceduru i upravo zbog toga poslanici, ne samo iz SLS-a, nego i poslanici svih manjinskih zajednica, nisu danas u Prlamentu i sednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma“, istakao je Petrović nakon današnjeg susreta sa gradonačelnikom Gračanice Branimirom Stojanovićem.

Petrović je obavestio novinare da je o Zakonu o opštim izborima, osim sa poslanicima manjinskih zajednica, razgovarao i sa ambasadorima zemalja članica Kvinte.

On je podsetio da su i opštine danas prekinule rad na petnaest minuta i istakao da su na taj način dali podršku poslanicima koji se bore protiv usvajanja novog izbornog zakona.

„Želimo da srpska zajednica bude što brojnija u institucijama. Ovo je prilika da pozovem sve političke partije, bez obzira iz koje zajednice dolaze, da podrže zahtev srpske zajednice kako bi njeni predstavnici, ali i drugih zajednica u što večem procentu bili u institucijama Kosova“, istakao je Petrović.

Manjine najavile bojkot Parlamenta

Poslanici manjinskih zajednica odlučili su da ne učestvuju u radu Skupštine Kosova sve dok se Nacrt zakona o izborima ne povuče sa dnevnog reda.

Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Samostalna liberalna stranka saopštila je da se sa ovakvom odlukom slažu poslanici koji predstavljaju manjine na Kosovu.

“Danas smo u Skupštini Kosova imali sastanak sa svim poslanicima nevećinskih zajednica u vezi spornog zakona o opštim izborima i našem učešću na sednici Skupštine. Doneli smo odluku da ne učestvujemo u radu skupštine, sve dok se sporni zakon ne povuče sa dnevnog reda”, naveo je u saopštenju šef poslaničke grupe SLS-a Saša Milosavljević.

Neophodno je, ističe se u saopštenju, da se pre rasprave o izbornom zakonu razjasni da li će manjine u kosovskom parlamentu osim zagarantovanih imati i rezervisana mesta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s