25.03.2014 |16:06|Euleks svojim postupcima provocira ali i izjavama laže Srbe!


Euleks: Uhapšeni zbog ometanja postupka
25.03.2014 | 16:06 | Društvo | KIM |
Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je dvoje privedenih u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšeno zbog opstrukcije dokaza ili ometanja krivičnog postupka

irina_gudeljevic

Irina Gudeljević (Foto KIM)
U jutrošnjoj akciji Euleksa u severnom delu Kosovske Mitrovice privedeni su advokati Dejan A. Vasić i Faruk Korenica, koji su nakon saslušanja i uhapšeni.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je, ne navodeći imena pritvorenih, za KIM radio izjavila da odluku o daljoj proceduri u slučaju uhapšenih donosi sudija.

“Oni mogu ostati u policijskom pritvoru do 48 sati. U naredna 24 sata tužilac bi trebalo da preda zahtev za utvrđivanje sudskog pritvora i onda sudija donosi odluku o tome da li će oni biti pušteni na slobodu ili će im biti određen sudski pritvor”, kazala je Gudeljevićeva.

Ona je izjavila da se uhapšeni sumnjiče za opstrukciju dokaza.

“Trenutno se nalaze u policijskom pritvoru i to na osnovu naloga koji je izdao tužilac. Oni se sumnjiče za opstrukciju dokaza ili ometanje krivičnog postupka suprotno članu 394 krivičnog zakonika Kosova”.

Dejan A. Vasić brani Žarka Veselinovića, optuženog za pokušaj ubistva dvojice specijalaca kosovske policijske jedinice ROSU. Veselinoviću je nedavno, posle garancije Vlade Srbije, pritvor zamenjen kućnim pritvorom. Vasić je prošle godine branio optužene za incidente prilikom nelegalnog zauzimanja suda, 2008. godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Branio je i Lazu Lazića iz Štrpca koji se tereti za „udruživanje protiv ustavnih akata“ Kosova. Vasić je bio i advokat penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljuba Delibašića, kome se na teret stavljaju teška krivična dela 1999. i 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici, povezana s predmetom uhapšenog lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića „Srbija-demokratija-pravda“.

Završen protest u Rudaru
25.03.2014 | 18:23 | Društvo | Beta |
Građani sa severa Kosova, koji su danas na dva sata blokirali regionalni put Kosovska Mitrovica – Raška, tražeći od Euleksa hitno oslobađanje uhapšenih advokata Dejana Vasića i Faruka Korenice, razišli su se.

Specijalni savetnik ministra za Kosovo i Metohiju i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić zatražio je od misije Euleksa da, kako je rekao, prestane da ignoriše institucije na severu Kosova, a posebno Regionalnu komandu KPS-a.

„Ukoliko ne prestanu s jednostranim akcijama i zastrašivanjem stanovništva, bićemo prinuđeni da Euleksu uskratimo prisustvo na severu“, rekao je Rakić novinarima u Rudaru i naglasio da se „isključivanjem KPS-a dovodi u pitanje postojanje policije Mitrovica – Sever“.

Rakić je od Euleksa zatražio da se „odmah izjasni o postupcima i namerama zbog kojih su privedeni pravni zastupnici uhapšenih Srba“, kao i da se svim zatočenim Srbima omogući da se brane sa slobode.

Regionalni komandir Policije Kosova za sever Kosova Nenad Đurić rekao je da „on kao komandir i komandni tim nisu bili obavešteni o sinoćnjoj akciji hapšenja dvojice advokata“.

„Slučaj vodi Euleks i oni su ti koji imaju informacije o slučaju“, rekao je Đurić.

Advokat Dejana Vasića, Miro Delević rekao je da je njegovom klijentu određeno policijsko zadržavanje i da mu se na teret stavlja uticaj na svedoke u slučaju Žarka Veselinovića.

Nova runda dijaloga 31. marta
25.03.2014 | 11:43 > 11:46 | Politika | Beta |
Nova runda dijaloga Beograd – Priština, uz posredovanje Evropske unije, biće 31. marta u Briselu, saopštila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za zpoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica Ketrin Ešton očekuje nastavak razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, piše u saopštenju.

Na sastanku će se nastaviti rad na sporovođenju Briselskog sporazuma i razgovarati o budućim koracima o normalizaciji odnosa.

Prethodna runda dijaloga koji dve strane vode uz posredovanje Ketrin Ešton, bila je 12. februara ove godine.

Nikolić: Kosovo iz Srbije neće moći da ode
25.03.2014 | 14:59 > 16:15 | Politika | Fonet |
Vreme je da u Prištini shvate da Srbija ne mora da uradi ništa u vezi Kosova što bi oni želeli, a Kosovo iz Srbije, barem u našem veku, siguno neće moći da ode, poručio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

tomislav_nikolic

Tomislav Nikolić
Srbija će da radi ono što mora, u skladu sa interesima svojih građana i države, koji su jasno definisani, rekao je Nikolić novinarima posle otvaranja radova na rekonstrukciji pruge Pančevo – Beograd.

Nikolić je objasnio da razgovore u Briselu ne vidi kao „uklapanje“ Srbije u pravila koja su propisana u Prištini, „već uklapanje i jednih i drugih u neka pravila koja bismo i jedni i drugi poštovali“.

„Ako Priština misli da sa Srbijom sarađuje na način da nađemo najbolje rešenje, onda mora da odustane od besmislenih poteza, kao što je prikazivenje sile hapšenjem određenih ljudi po optužnicama koje su ili izmišljene, ili ne bi mogle da postoje ni u jednoj pravnoj državi“, rekao je on.

Prema mišljenju Nikolića, u predstojećim razgovorima Beograda i Prištine vreme je da se počne razgovarati i o „onom lošem što se sad dešava“.

On je najavio da će delegacija Beograda razgovore sa Prištinom nastaviti „verovatno u nekom izmenjenom sastavu“, a misli da će na njih ići premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, „kao očigledno glavni kandidat za budućeg predsednika Vlade“.

Crnogorci formirali novu stranku
25.03.2014 | 17:23 > 17:27 | Saopštenja | KIM |
U Prištini je danas formirana Unija Crnogoraca Kosova koju čine sva udruženja i partije koje okupljaju crnogorsku zajednicu na Kosovu.

crnogorci
Predstavnici Unije Crnogoraca (Foto Unija Crnogoraca Kosova)
U saopštenju novoformirane unije se navodi da se ona osniva “kao krovna organizacija crnogorske zajednice na Kosovu koja ima za cilj usklađivanje i unapređivanje zajedničkih interesa svojih članica, usaglašavanje stavova po pitanjima od interesa za crnogorsku zajednicu na Kosovu.

„Unija ima za cilj i razmatranje, predlaganje uređenja i rješavanja pitanja u vezi s ostvarivanjem i zaštitom prava i sloboda pripadnika crnogorske manjine na Kosovu, jačanje veza sa maticom i dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Republike Kosovo, kao i donošenje platforme o usklađenom, koordinisanom i eventualno zajedničkom učestvovanju svojih članica na izborima na svim nivoima vlasti na Kosovu“.

Unijom će, kako se navodi, do prvih parlamentarnih izbora na Kosovu predsedavati Predrag Despotović, koji je potpredsednik Udruženja Crnogoraca Kosova i urednik redakcije na crnogorskom jeziku na RTK2.

„Članice Unije izražavaju nadu da će se ovim oblikom organizovanja konsolidovati sve snage crnogorske zajednice na Kosovu, te da će njihova saradnja biti mnogo čvršća, što će pokazati i rezultati na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu“.

Statut Unije potpisali su predstavnici „Udruženja Crnogoraca Kosova“, Nove Snage, Narodne crnogorske partije Kosova, Udruženja Crnogoraca Kosova „Lovćen“, Crnogorske liberalne stranke i Udruženja Crnogoraca Kosova „Matica“, čime je Unija i formalno započela sa radom.

Potpisivanju statuta Unije prisustvovali su i direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović i stalni otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Prištini Radovan Miljanić.

‚‚Protiv Nacrta Zakona o opštim izborima‚‚
25.03.2014 | 17:02 > 18:23 | Saopštenja | KIM |
Predstavnici manjinskih zajednica u Skupštini Kosova glasaće protiv Nacrta Zakona o opštim izborima u četvrtak kada je na dnevnom redu rasprava o tom nacrtu.

skuptina_kosova
Skupština Kosova
Poslanici manjinskih zajednica u kosovskom parlamentu izrazili su negodovanje jer je u dnevni red sednice Skupštine Kosova, koja bi trebalo da se održi u četvrtak 27. marta, uvrštena i rasprava o Nacrtu Zakona o opštim izborima, saopštila je Samostalna liberalna Stranka nakon održanog sastanka predstavnika manjinskih zajednica.

“Na sastanku je zaključeno da su rešenja iz Nacrta Zakona o opštim izborima u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da ugrožavaju interese i prava nevećinskih zajednica. Posebna zabrinutost izražena je zbog činjenice da je Nacrt Zakona stavljen na dnevni red naredne sednice Skupštine, a da se još uvek ne zna da li će nevećinske zajednice imati rezrvisana mesta u kosovskom parlamentu”, stoji u saopštenju SLS-a.

Poslanici će u četvrtak ove sedmice, ukoliko se na sednici bude raspravljalo o Nacrtu Zakona o opštim izborima, glasati protiv.

“Predstavnici nevećinskih zajednica na sednici će zahtevaće da se tačka dnevnog reda o prvom čitanju pomenutog Zakona skine sa dnevnog reda. Ukoliko se nacrt zakona o opštim izborima ipak nađe na dnevnom redu, poslanici koji predstavljaju nevećinske zajednice, glasaće protiv ovakvog zakona”.

Poslanici manjinskih zajednica u Skupštini Kosova su o svojoj inicijativi obavestili ambasade u Prištini, Evropsku komisiju i Oebs. Od njih su zatražili da omoguće da buduća rešenja Zakona o opštim izborima ne ugrožavaju interese i prava nevećinskih zajednica na Kosovu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s