11.03. 2014, 12:48|08:00 – 23:55 Na današnji dan, pre 8 godina, umro je Slobodan Milošević ?! Čovek koji je po svakoj konfliktnoj tačci bio potpuno NA PRAVOM PUTU, vreme već ubrzano razotkriva istinu! PS: Naš naslov nikako nije kampanja za SPS i ostale NELJUDE, koji prodaju ČOVEKA – JEDINKU – PORODICU – GRAD – DRŽAVU – VERU!


DA LI SITUACIJA NA KRIMU MOŽE DA PONIŠTI JEDNOSTRANU NEZAVISNOST KOSOVA?
DA LI ĆE SE JAVITI NOVA KOSOVA PO SVETU?
DA LI SU ONI KOJI SU BRANILI ŠIPTARSKI TERORIZAM NA KOSOVU UZROČNICI SVETKSE NESTABILNOSTI  KOJA PRETE DA SVUDA PO SVETU NEPREDVIDIVO IZBIJU KONFLIKTI, DA SE ŽIVI U STRADANJU I PALJENJU RUŠENJU SVETSKOG POREDKA!
SLIČNO KAO ŠTO VIRUS UNIŠTAVA IMUNITET ORGANIZAMA?

Dačić o izjavi Šredera: Ako su principi kršeni kod KiM, zašto ne bi i kod drugih!

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da izjava nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera da je 1999. prekršeno međunarodno pravo kada je bombardovana Srbija, nema pravnog značaja za Srbiju, osim da je potvrda onoga što je Srbija uvek govorila – da je bombardovanje bilo agresija, a ne mirovna intervencija.

dacic jutj Dačić o izjavi Šredera: Ako su principi kršeni kod KiM, zašto ne bi i kod drugih

„Mi taj problem imamo, pa imamo“ (foto: Jutjub)

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara kako reaguje na Šrederovu izjavu, rekao da je širom sveta svima bilo jasno da vojna intervencija NATO na Srbiju nema nikakve veze sa pravnim poretkom i međunarodnim propisima.

„Bombardovanje Srbije bilo je izvedeno bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Kasnije je došlo do priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ceo taj proces je potpuno otišao van međunarodnog prava“, rekao je Dačić.

On je ukazao da pitanje aktuelne situacije u Ukrajini, konkretno kad je reč o Krimu, ali i u drugim delovima sveta gde dolazi do sličnih scenarija, uvek dovodi do pravljenja analogije sa Kosovom.

„Svako će postaviti pitanje Kosova jer, ako su jednom principi prekršeni, kao na primeru Kosova, zašto ne bi bili prekršeni i u nekim drugim primerima“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kad to pitanje bude došlo pred svaku zemlju, svi će se setiti argumenata Srbije, ali to, na žalost, Srbiji ne znači mnogo jer „mi taj problem imamo, pa imamo“.

„Mene samo zanima kako sada reaguju i neke političke stranke u Srbiji koje su govorile da je Milošević kriv za bombardovanje“, rekao je Dačić.

On je naveo da ne oseća nikakvo zadovoljstvo zbog Šrederove izjave, već još veću antipatiju prema takvim postupcima, „naročito prema obrazlaganju da je to bila humanitarna intervencija“.

Izvor: Tanjug

Biografija Slobodana Miloševića

JOŠ JEDNA PODELA: Miloševićev pristalica

Slobodan Milošević rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1964. Bio je član Saveza komunista Jugoslavije od 15. januara 1959. godine do pretapanja te partije u Socijalističku partiju Srbije jula 1989.

Radio je u Univerzitetskom komitetu SK-a Beograda od 1963. do 1966. godine kao sekretar za ideološko-politički rad i predsednik Ideološke komisije, zatim kao savetnik predsednika Skupštine grada Beograda za privredna pitanja, i kao rukovodilac Službe za informacioni sistem grada Beograda.

Od 1969. do 1973. bio je zamenik generalnog direktora u Tehnogasu, a zatim pet godina generalni direktor. Predsednik Udružene Beogradske banke bio je od 1978 do 1983. godine. Posle kratkog rada u Predsedništvu CK SKS-a, aprila 1984. godine izabran je za predsednika GK OSK-a Beograda. Predsednik Predsedništva CK SK Srbije postaje u maju 1986. a to je mesto koje je u to vreme podrazumevalo veliku moć.

Uobičajeno je, međutim, gledište da je Slobodan Milošević vlast zadobio 23–24. otobra 1987, na Osmoj sednici CK SK-a Srbije kada je eliminisao uticaj Ivana Stambolića, tadašnjeg predsednika Predsednštva Srbije, i Dragiše Pavlovića, predsednika GK SKS-a, zbog njegove kritike Miloševićeve olako obećane brzine rešavanja kosovskog problema. Pred početak te sednice drži legitimacijski referat o odbrani Titovog lika i dela, mada se ona smatra ideološkom prekretnicom i prelaskom na nacionalni populizam. Godine 1988. populistički talas nazvan „događanje naroda“ proglašava ga za vožda. Te godine kratkotrajnim, ali veoma razgranatim i masovnim pritiskom smenjuje tadašnja rukovodstva u Vojvodini i u Crnoj Gori posle takozvane Žute grede i po opštinama u Srbiji.

Na izborima sa više formalnih kandidata na neposrednim izborima velikom većinom izabran je za predsednika Predsedništva SR Srbije 1989. godine, ali se tog glasanja u okviru „nepartijske demokratije“ kasnije malo ko sećao.

Po njegovoj meri, a i radi osiguranja celovitosti Srbije,ranije podeljene na tri dela, 1990. donosi se novi ustav Srbije, o čijoj se promeni još raspravlja. Verovalo se da je taj ustav izvor bonapartističke vlasti, ali njegovo pomeranje na druge funkcije pokazuje da je izvor moći bio na drugoj strani.

Predsednik je Socijalističke partije Srbije (SPS) od njenog osnivanja ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije (SSRNS). Tada se legalizuje postojanje opozicionih stranaka, ali one deluju u senci njegove popularnosti, ograničenog pristupa javnim medijima i rastuće napetosti i krize SFRJ.

Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, decembra 1990. godine, kao kandidat SPS-a dobio je 3.285.799 glasova (65,34 odsto) i postao prvi predsednik Republike Srbije, ali je već 9. marta 1991. izložen pritisku opozicije. Na narednim izborima, 20. decembra 1992, nakon raspada bivše SFR Jugoslavije, formira se SR Jugoslavija za čijeg predsednika je tada u saveznoj skupštini izabran književnik Dobrica Ćosić, a za saveznog premijera Milan Panić, Srbin američkog porekla u čiju vladu ulaze i pojedini ministri iz opozicije.

Pod parolom „Srbiju neće voditi tuđa ruka“ sukobljava se s Milanom Panićem na izborima za predsednika Srbije, što je tada smatrano najvažnijim političkim mestom, i pobeđuje sa 2.515.047 glasova (53,24 odsto).

Mada to ne proizlazi iz njegovih ustavnih ovlašćenja, pregovara s međunarodnim predstavnicima o Vens-Ovenovom i Stoltenbergovom planu, a 1995, na osnovu ovlašćenja vođa bosanskih Srba koje potpisuje i patrijarh srpski Pavle, potpisuje Dejtonski ugovor.

Posle Dejtona prodaje se Telekom i počinje obuzdavanje hiperinflacije nastale zbog međunarodnih sankcija i unutrašnje kriminalizacije tržišta. Guverner NBJ-a Dragoslav Avramović tada uživa javnu podršku, ali posle izvesnog vremena u Skupštini Jugoslavije biva smenjen. Opozicija se okuplja oko njega, ali ni to ne umanjuje dominaciju Slobodana Miloševića. Njegova partija SPS u srpskoj skupštini formira naredne dve koalicione vlade, jednu sa Novom demokratijom, članicom koalicije Zajedno i jednim poslanikom DS-a, i drugu sa SRS-om i JUL-om, a kasnije ratne 1999, na saveznom nivou s Vukom Draškovićem i radikalima. Za predsednika SR Jugoslavije izabran je u saveznoj skupštini 25. jula 1997. godine i na toj funkciji ostao do 5. oktobra 2000, kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na predsedničkim izborima održanim 24. septembra te godine. Na tim izborima Slobodan Milošević je dobio 1.826.799, odnosno 37,15 odsto glasova birača. Za predsednika SRJ tada je izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica, sa 2.470.304, odnosno 50,24 odsto glasova birača. Slobodan Milošević 7. oktobra priznaje drugu odluku Ustavnog suda Jugoslavije koja poništava prvu o poništenju izbora i odlazi s vlasti.

Kada je Slobodan Milošević izgubio te izbore, raspala se nomenklatura vlasti na drugim nivoima, mada je ona proisticala iz ranijih neposrednih izbora i na vanrednim izborima u decembru grupacija koju je predvodio konačno gubi vlast.

Tržiteljka Haškog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Luiz Arbur iz Haga je 27. maja 1999, u vreme agresije NATO-a na SRJ, optužila Slobodana Miloševića i još četvoricu najviših funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu. Optužnica je proširena i za odgovornost Slobodana Miloševića za zločinačko udruživanje i za planiranje, organizovanje i pomaganje zločina počinjenih tokom ratova i u Hrvatskoj i BiH.

Uhapšen je u Beogradu 1. aprila 2001. pod optužbom za finansijske malverzacije povezane s carinom, ali taj proces nije vođen, pošto Slobodan Milošević na Vidovdan 28. jula 2001. biva izručen Haškom tribunalu. Izjavljuje da ne priznaje taj sud i sam se brani.

Autor je knjige Godine raspleta (što je zapravo zbirka njegovih govora), koja je prevedena na nekoliko stranih jezika. Rezervni je kapetan JNA. Nosilac je Ordena rada sa srebrnim vencem i Ordena rada sa crvenom zastavom. Tokom 1994. godine dobio je još tri ordena: Orden Republike Srpske sa ogrlicom, Medalju Rige od Fere i Orden srpskog ratnika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.

U toku njegove vladavine raspala se SFRJ na pet država – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i SR Jugoslavija, a AP Kosovo i Metohija dospela je pod međunarodni protektorat. Raspala se i partija u kojoj je politički stasao i preko koje je došao na vlast, Savez komunista Jugoslavije, na takozvanom kongresu raspada 1989.

Slobodan Milošević je umro u ćeliji Haškog suda 11. marta 2006. a zbog njegove smrti proces protiv njega obustavljen je 14. marta 2006. Iza sebe je ostavio suprugu Mirjanu, sina Marka (koji žive u Rusiji) i ćerku Mariju (koja živi u Crnoj Gori).

11. 03. 2014, 14:42 -> 20:32

Krim se poziva na Kosovo

Deklaracija o nezavisnosti Krima poziva se i na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Deklaracija o nezavisnosti Krima, koju su usvojili parlamentarci te autonomne republike, poziva se i na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu od 22. jula 2010. godine.

Krimskiparlament.jpg
Krimski parlament
Dvostruki aršini zapadnih partnera

Stav Rusije o pitanju Kosova ostaje isti, i kao i do sada oslanja se na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, saopštila je Ambasada Rusije u Beogradu.

„Rezolucija u potpunosti ostaje na snazi“, navodi se u komentaru ruske ambasade.

Što se tiče situacije u vezi sa Krimom, „radi se o slikovitom primeru korišćenja dvostrukih aršina od strane pojedinih zapadnih partnera“ Rusije, dodaje se u ovom komentaru Ambasade Rusije u Beogradu.

U Deklaraciji se kaže da su parlament Krima i gradski savet Sevastopolja doneli tu odluku „polazeći od odredbi Povelje UN i čitavog niza međunarodnih dokumenata koji garantuju pravo naroda na samoopredeljenje, a takođe uzimajući u obzir da je Međunarodni sud UN 22. jula 2010. u vezi sa Kosovom potvrdio činjenicu da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela države ne krši bilo koje norme međunarodnog prava“, prenela je RIA Novosti.

Referendum o statusu Krima biće održan 16. marta.

Parlamentarci Autonomne Republike Krim usvojili su Deklaraciju o nezavisnosti Krima koja je potrebna za pravnu proceduru kao deo ulaska te teritorije u sastav Rusije i od značaja je za predstojeći referendum, javila je ranije danas ukrajinska novinska agencijaInterfaks.

„Veoma važan dokument – Deklaracija o nezavisnosti – usvojen je tokom sednice. Ovaj dokument je potreban za sudske postupke, kao deo pristupa Krima Rusiji, ali i za referendum o Krimu“, rekao je portparol zakonodavnog tela Krima, preneo je Radio Glas Rusije.

U donjem domu ruskog parlamenta Dumi, tokom dana poslanici će raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je poslanik vladajuće Jedinstvene Rusije Vjačeslav Nikonov.

On je rekao da će se o tom predlogu zakona raspravljati i verovatno predlagati amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, preneo je Glas Rusije.

Predlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj Federaciji.

Stranka levog centra, Pravedna Rusija, predlaže da se novi subjekti primaju u sastav države na osnovu rezultata referenduma koji bi bio održan u tom regionu, u slučaju da na tom području nema funkcionalne suverene vlasti, kao i u slučaju da ne bude postignut dogovor na međunarodnom nivou.

U Ukrajini je 22. februara smenjena vlast kada je Vrhovna rada uklonila predsednika Viktora Janukoviča, promenila ustav i za vršioca dužnosti šefa države postavila predsednika parlamenta Oleksandra Turčinova, a takođe raspisala izbore za 25. maj.

Rada je 27. februara izabrala i prelaznu vladu sa premijerom Arsenijem Jacenjukom na čelu.
Moskva smatra da je legitimnost odluka Vrhovne rade sumnjiva, a isti stav zastupa i Krim.

11.03.2014 | 22:49

OEBS: Referendum na Krimu nezakonit

IZVOR: TANJUGBrisel — Referendum o pripajanju Rusiji, koji će u nedelju biti održan na Krimu, u suprotnosti je sa Ustavom Ukrajine, izjavio je predsedavajući OEBS Didije Burkhalter.

Didije Burkhalter (Foto: Beta/AP, arhiva)
 Didije Burkhalter (Foto: Beta/AP, arhiva)

„U sadašnjoj formi referendum na Krimu, zakazan za 16. mart 2014, u suprotnosti je sa ustavom Ukrajine i mora se smatrati nezakonitim“, rekao je Burkhalter.

On je odbacio mogućnost da posmatrači OEBS prate referendum na Krimu, prenela je agencija AFP.

Vlasti Krima su juče pozvali OEBS da pošalje posmatrače za praćenje referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, a iz OEBS je stigao odgovor da Krim ne može da poziva posmatrače, budući da nije samostalna država, a samim tim ni članica OEBS.

„Koliko mi znamo, Krim nije članica OEBS, tako da bi teško mogao da nas pozove“, rekla je portparolka OEBS.

Ona je dodala da Ukrajina, koja je jedna od 57 članica OEBS, nije uputila nikakav poziv i da ova organizacija „poštuje puni teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“.

Proruske snage su poslednje nedelje u više navrata sprečile posmatračku misiju OEBS da uđe na Krim, uz obrazloženje da nisu dobili dozvolu za ulazak, podsetila je agencija Rojters.

Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gde etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati za otcepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je pre pet dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.

Krimski parlament je 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

11.03.2014 | 22:29

„Miloševićima ne dati da se vrate“ = „NIKADA SRBIJIOM DA HARAJU IZDAJNICI ČOVEKA – ZNAJU SE ONI KO SU … SVET JE VIDEO ŠTA SVE IZDAJNICI SRPSKE DRŽAVE RADE ZA RAD VLASTI  PA IH SAMO KORISTE KAO JAVNE KURVE ZA EVENTUALNO NEKI INTERES NJIHOVIH DRŽAVA“ I svima njima traba napraviti jedan eksport na nepoznato mesto, pa im onda zabraniti povratak!

Motka uvek ima dva kraja ali treba znati da svoje probleme ne treba presipati u tuđe dvorište! Treba se raditi na skladištenju i provetravanju smrada u svom dvorištu. Posaditi mirisno cveće!

IZVOR: BETANiš — Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je u Nišu da se ne sme dozvoliti da se porodica bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića vrati u Srbiju.

Zoran Živković (Foto: Tanjug)
Zoran Živković (Foto: Tanjug)

„To ne sme da se desi“, poručio je Zivković, povodom današnje izjave lidera socijalista Ivice Dačića da „posle 14 godina treba konačno da se zna“ da li porodica Miloševića može da se vrati u Srbiju.

Na niškom skupu izborne liste „Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju“, Živković je rekao da su „glavni kriminalci u Srbiji još na slobodi“.

Dragan Đilas (Foto: Tanjug)
Dragan Đilas (Foto: Tanjug)

Lider DS Dragan Đilas je rekao da smanjenje plata zbog solidarnog poreza – lekarima, profesorima, kao i rudarima, predstavlja znak da se Srbija gasi.

„Danas se lekarima i profesorima, ali i rudarima, koji rade mnogo teške poslove, smanjuju plate uz obrazložnje da je plata veća od 60 hiljada dinara velika. Znam da mnogo ljudi u Srbiji živi sa 20.000 i mnogo manje od toga i zato pitam samo jedno – da li je u januaru, kada je uzeto lekarima i profesorima, bilo kome u Srbiji, ko ima 20.000 povećana plata“, rekao je Đilas.

Đilas je na mitingu liste Demokratske stranke za Demokratsku Srbiju u Nišu ocenio i da će Srbija „za godinu dana bankrotirati“.

„Neće biti para ni za plate, ni za penzije, jer živimo u zemlji lažnih obećanja“, rekao je Đilas.

11.03.2014 | 20:56

Tadić: Najgora vlada u Evropi

IZVOR: BETABeograd — Boris Tadić kaže da je vlast u Srbiji zadovoljna svojim rezultatima, iako su oni najlošiji u Evropi i da se on zbog toga vratio u politiku.

Boris Tadić (Tanjug)
Boris Tadić (Tanjug)

„Nema zadovoljnije Vlade i lošijih rezultata na evropskom tlu i zato sam se vratio u politiku. Ova vlada je zadovoljna čak i svojim greškama, bez kritičke svesti o njima. Kada smo mi upravljali zemljom, ja nisam bio zadovoljkan postignutim, a imali smo dve milijarde investicija, umesto sadašnjih 600 miliona evra“, kazao je u Šapcu predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić.

On je napomenuo da je standard građana ove godine pao za šest odsto.

Tadić je ukazao da je tema ovih izbora ekonomija i borba protiv siromaštva, kao i da se sadašnja vlast ponosi sa onim što je postigla vlada demokrata.

„Pre nekoliko godina vodili smo debatu koja je nadilazila izbore, kada smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, oni su nam pretili, čak i smrću. A danas se time diče. Mi smo stvorili uslove za ulazak Srbije u EU“, kazao je Tadić.

Na predizbornoj konvenciji u Šapcu o planu za ekonomski razvoj Srbije, govorio je i predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović.

„Trebaju nam putavi, infrasruktura, da bi stvorili nova radna mesta, a mi znamo kako to da uradimo i kao opozicija mi završamo poslove koje smo zapoočeli kada smo bili vlast“, kazao je Petrović.

„Gorivo za poljoprivrednilke može da bude 75 dinara za bonove, đubrivo može da bude jeftinije. Mogu da postoje beskamatni kraditi za poljoprivrdnike kao što je i bilo. Nije mi jasno šta se desilo za dve godine, kada smo to imali dok je EU bila u krizi“, kazao je Petrović.

Na skupu u Šapcu predstavljeni su i kandidati liste Nove demokratske stranke za Mačvanski okrug.

11.03.2014 | 22:16

Nikolić:Nemam nameru da dam ostavku

IZVOR: BETA, TANJUGBeograd — Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže, povodom izjave lidera SPS Ivice Dačića da su Srbiji potrebni i predsednički izbori, da nema nameru da podnese ostavku.

Tomislav Nikolić (Foto: Tanjug, arhiva)
Tomislav Nikolić (Foto: Tanjug, arhiva)

On je, u emisiji „Upitnik“ RTS-a, ocenio da je Dačić, kada je to izjavio, bio „malo neozbiljan ili iritiran“.

Nikolić je podsetio da je raspustioNarodnu skupštinu kada je Dač;ić kao premijer rekao da nije zadovoljan svojim radom, te dodao da je od njega zavisilo hoće li biti vanrednih izbora. 

U slučaju predsednika, podsetio je Nikolić, raspisivanje izbora zavisi od samog predsednika i njegovog ponašanja.

Naime, Skupština treba najpre da proceni da li je povredio Ustav, pa to mora da potvrdi Ustavni sud jer je on poslednja instanca, ukazao je on.

Ja nisam povredio Ustav i smatram da odlično vršim svoju funkciju“, naveo je Nikolić dodajući da izuzev kritika na njegov izgled niko ne može imati primedbu na to kako obavlja dužnost.

Nikolić je kazao da širom sveta predstavlja Srbiju, ideje koje Vlada zastupa, i vraća se sa saznanjem da nas izuzetno cene, što je dokaz šta je Srbija uradila u protekle dve i po godine.

On je podvukao da postoji utvrđeni sistem po kojem treba ići na izbore, a to je da se predsednici biraju svakih pet godina, a skupština četiri. 

„Po ugledu na prethodnike trebalo bi neprestano da budem u medijima, da vodim stranku, razgovaram o postavljenjima„, rekao je Nikolić dodajući da se „po predsedniku poznaje država„.

„Želim da pobedi Srbija o kojoj maštam i Vučić da bude premijer“

Nikolić je izjavio je da ne vidi ko bi drugi mogao da pobedi na izborima osim Srpska napredna stranka i dodao da prvi čovek nove vlade treba i formalno da bude Aleksandar Vučić, jer je i do sada dominantno vodio zemlju. 

Predsednik Nikolić je rekao da želi da na prevremenim parlamentarnim izborima pobede ideje i Srbija o kojoj mašta od početka bavljenjem politikom.

Nikolić je istakao da je njegova procena da su se stekli uslovi za to, da je narod željan prava, pravde i novih radnih mesta. 

On je stavio do znanja da očekuje da će najjača snaga posle izbora biti Srpska napredna stranka (SNS), rekavši da će sebi postaviti pitanje da li je dostojan predsednik ako ne može da predvidi situaciju.

Na izborima dosta toga je jasno, rekao je on i naglasio da očekuje da će „sve što govore stranke“ biti ostvareno posle izbora. 

Da sam birač, ja bih imao lak posao na ovim izborima. Poznajem ljude koji će voditi Srbiju posle izbora, sa mnogima sam politički odrastao, a neki su pored mene politički odrasli„, rekao je Nikolić.

On je istovremeno istakao da je predsednik svih građana, ocenivši da je jedini od svih dosadašnjih predsednika koji se tako ponaša.

Takođe je kazao da partija koju je predvodio zaslužuje da sprovede ideje na kojima je do sada radila.

„Ja sam se na svim izborima na kojima sam učestvovao kladio, jer su kladionice grešile koliki procenat će moja stranka ili ja osvojiti. Uvek sam dobijao jer sam bivao potcenjen. Današnja analiza jedne velike kladionice govori da će SNS osvojiti 43 odsto“, rekao je on objašnjavajući zašto misli da će SNS pobediti, a Vučić biti na čelu nove vlade

11.03.2014

Socijalisti brane Miškovića, DS šampion razaranja

DANAS, 11.04.2014. | MIRJANA R. MILENKOVIĆBiće u novoj vladi i nestranačkih ličnosti Do kraja godine nema povlačenja solidarnog poreza Visoki funkcioneri SPS su me napadali zbog Miroslava Miškovića Uređujem tabloide koliko i Danas, a s vama se odavno nisam čuo

Aleksandar Vučić (Tanjug, arhiva)
Aleksandar Vučić (Tanjug, arhiva)

Ne znam ko će osvojiti većinu dok se izbori ne završe, niti ko će formirati vladu. Istraživanja su jedno, a izborni rezultati su sasvim nešto drugo. U svakom slučaju, imam veliku odgovornost i želju da mnogo toga promenim u našoj zemlji. Znam da neće biti lako, naprotiv, ali sam uveren da Srbija može da ide dobrim putem, boljim nego što je išla do sada – izjavio je u intervjuu za Danasovu ”Izbornu groznicu“ Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke, komentarišući istraživanja koja pokazuju da naprednjaci osvajaju apsolutnu većinu u parlamentu. Vučić smatra da je ova izborna kampanja bila pozitivnija i sa zdravijom atmosferom od prethodne.

Opozicione stranke tvrde da ćete, ukoliko SNS osvoji većinu, zavesti autokratiju u Srbiji.

– Ne razumem kako je moguće da pre kraja izbornog procesa u kome tvrde da pobeđuju kukaju kako će neko da uvede autokratiju. Od prve do poslednje, opozicione stranke su tražile izbore, govoreći da je vlada nelegitimna. Dobili su priliku da pokažu da je vlada nelegitimna i to je suština demokratskog procesa.

Sumnjaju i da je kredit iz Emirata još jedna prevara.

– Ne razumem ljude koji ne znaju šta će više da kažu o kreditu iz Abu Dabija, jer je svima jasno koliko je to povoljno i dobro, pa mi poručuju da sam spominjao tri milijarde, a došla je jedna. Đilas nije doneo nijedan kredit, a da kamata nije bar tri puta bila veća.

DS vam zamera i preterana zaduživanje, jer to vodi ka bankrotstvu.

– Zemlju je pred bankrot upravo dovela ta stranka, razorivši sve i napravivši toliki fiskalni deficit koji ne može da se pokrije. Zadužili smo se da bismo vratili milijardu i 50 miliona evra duga koje nam je DS ostavila na grbači, a to su samo kamate. DS je svetski šampion u razaranju Srbije, ali njihove kritike me ne zanimaju, već njihove pretnje i pretnje pojedinih ekstremističkih organizacija ukrajinskim, bosanskim i ko zna kakvim scenarijom u Srbiji. To je nešto što im nećemo dozvoliti. Politička stabilnost je ključna stvar za napredak Srbije.

Šta ćete preduzeti ako dođe do protesta?

– Svi demokratski protesti su dozvoljeni. Međutim, neće se desiti da neko nasiljem, ubijanjem i motkama preuzima odgovornost u društvu i državi. I to je sve što mogu da vam kažem.

Kritika na račun DanasaProslava vašeg rođendana u Nišu, postavljanjem stotina plakata, naišla je na niz kritika i različitih poređenja. Vaš komentar.– Rođendan ne slavim, niti me to zanima i nisam baš shvatio da je to bilo najvažnije pitanje na kugli zemaljskoj. Interesantno mi je da za Danas nije bilo zanimljivo kako su trošene pare Beograđana za Bulevar revolucije, kako su trošeni milioni za kontejnere, ali vam je bilo interesantno to što je neko nekome čestitao rođendan.

Kada kažete „ekstremističke stranke“, na koje konkretno mislite?

– Na mnoge stranke koje se kandiduju na izborima, koje bi da ruše od RTS do Skupštine Srbije čim im se nešto ne sviđa i zato što misle da moraju da dobiju neko mesto negde, iako to ni po čemu ne zaslužuju. Te stranke tobože i formalno nemaju mnogo veze sa strankom Dragana Đilasa, ali su im sve reči iste. Ponašanje je apsolutno isto i nikakve razlike između njih nema.

Često govorite o potrebi stvaranja šire postizborne koalicije. Zbog čega vam je potrebna? Da li zbog promene Ustava?

– Nije ona potrebna zbog obavljanja nekog tehničkog posla, već zato što je neophodno da se napravi širi konsenzus u društvu da bi se teške reforme sprovele u delo. Ne mora da postoji šira koalicija, ali mora da postoji širi dogovor kako zemlja da funkcioniše, jer sasvim sigurno da neće biti nikakvih izbora u naredne tri godine. To je period koji mora da bude period stabilnosti, mira, teških reformi, ali posle toga Srbija mora da bude spremna za Evropsku uniju, da bude ekonomski jača i bogatija.

Koje su to teške reforme o kojima govorite?

– Pod tim podrazumevam donošenje 21 zakona do kraja juna, najkasnije do 15. jula. Samo te zakone da donesemo pa ćemo imati velike probleme, a da ne govorim da ćemo u državi morati dodatno da štedimo, jer ne možemo da trošimo ono što nismo zaradili. Te priče koje neki pričaju da nije dobra štednja su neverovatne, jer ne znam kako da trošimo mnogo više nego što smo stekli.

Već sada zaposleni u zdravstvu protestuju zbog solidarnog poreza.

– Imam razumevanja za njihovo nezadovoljstvo, ali lično mislim da je to neodgovorno ponašanje i pod tim pritiskom nećemo da popustimo. Do kraja godine sigurno nema povlačenja solidarnog poreza, iz prostog razloga što te pare nismo zaradili.

Na čiju podršku u sprovođenju reformi računate? Na Jovanovića, Tadića, Dačića?

– Ne mogu o tome da razmišljam dok se izbori ne završe i dok ne vidim rezultate. Sada neću da se bavim tehnikom i matematikom, već suštinom. A to je širi nacionalni konsenzus oko neophodnosti reformi i neophodnosti pristupanja Srbije EU i neophodnosti napretka srpske ekonomije. A to ko će kako u vladu otom-potom. Biće u vladi sigurno i ljudi koji ne pripadaju nijednoj političkoj stranci.

Da li vas Rusija zaista pritiska da Ivica Dačić ponovo bude deo vlade?

– Mene, moja Mirjana, nije lako pritiskati i to je sve što imam da kažem.

Kažete da i neke stranke iz vlasti navijaju za Miroslava Miškovića. Na koga mislite?

– Zar je to tajna i nešto što ljudi ne znaju? Neki od njih su to radili decenijama, nikada nisu izgovorili nijednu reč protiv njega. Uostalom, videli ste koliko puta sam bio napadnut od visokih funkcionera. To nije bio slučaj sa gospodinom Dačićem, ali su to činili visoki funkcioneri njegove stranke koji su štitili Miškovića ili njegove bliže saradnike, poput Dragana Đurića.

Kako ocenjujete kritike da će se borba protiv korupcije završiti s Miškovićem, a da će se svi ostali tajkuni provući?

– Da li to neko hoće da kaže zašto se postupak ne vodi protiv Vlahovića? Pa, nema dokaza. Da li postupke treba da vodi ulica, političke stranke ili nadležni organi? Sutra da se podigne optužnica protiv Miodraga Kostića oni bi rekli da je namešteno. Ni za jednu optužnicu nisu rekli da je opravdana. Samo što ja neću da dozvolim da političke stranke i novine vode političke postupke.

Ipak, ima li istine da uređujete bar dva tabloida?

– Uređujem te tabloide isto koliko i Danas. A iz Danasa se ni sa kim nisam čuo odavno, pa ni sa vama, iako smo se mnogo češće čuli kada sam bio u opoziciji. Ali i to ne zbog sopstvene bahatosti, već zbog zauzetosti. To izmišljaju političari zbog loših rezultata koje imaju.

Najavili ste skorije hapšenje Darka Šarića. Da li će ono biti pre ili posle izbora?

– Ne mogu da govorim o preciznom terminu, ali kao što znate, ja nikada ne govorim napamet. Neka saznanja o tome gde se gospodin Šarić nalazi imamo, ali pošto to nije na našoj teritoriji, postoji bezbroj teškoća i treba videti kako to da se obavi.

Potpredsednici brane MiškovićaMislite li da je Mišković zaista uložio 100 miliona evra, kao što tvrde tabloidi, u kampanju protiv vas?– Ne mislim da je uložio 100 miliona evra, to je besmisleno, ali da je uložio ozbiljan novac i ozbiljan trud – u to sam apsolutno siguran. Uostalom, mogli ste tokom kampanje da vidite kako raste podrška Miškoviću. Prvo se javio Šutanovac, pa Stevanović iz Kragujevca, pa se javljao Ružić. Uvek su se javljali potpredsednici, zato što su te partije morale da dokažu lojalnost Miškoviću. Tačno vidite kako se svi polako ujedinjavaju i kako bi vrlo lako postigli jedinstvo samo da im to matematika dozvoljava.

11.03.2014 | 21:38

PR: Vilijamson se sastao s Kučijem

IZVOR: BETAPriština — Glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za trgovinu organima Klint Vilijamson boravio je juče i danas u poseti Prištini.

On se tokom posete Prištini sastao sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem.

Vilijamson se u Prištini sastao i sa predstavnicima EU i međunarodne zajednice u Prištini, saopšteno je iz njegove kancelarije.

U razgovoru sa Kučijem, Vilijamson je zahvalio kosovskim vlastima za podršku punoj istrazi koju vodi Specijalni istražni tim (SITF), ukazujući da je konačno utvrđivanje istine o optužbama iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima u zajedničkom interesu.

On je rekao da je mandat SITF da istraži optužbe i vodi procese protiv pojedinaca odgovornih za zločine navedene u izveštaju Dika Martija.

Glavni tužilac kazao je i je istražni postupak u toku i da je preuranjeno govoriti o bilo kakvom ishodu istrage.

Vilijamson se u Prištini sastao i sa specijalnim predstavnikom UNMIK Faridom Zarifom, specijalnim predstavnikom EU Samuelom Žbogarom i šefom Euleksa Bernom Borhardom sa kojima je razgovarao o saradnji tih tela sa specijalnim istražnim timom.

Kosovski izbori u junu?

11.03.2014 | 15:51 |Tanjug, B92 |

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe i Demokratska Partija Kosova Hašima Tačija postigli dogovor da se kosovski parlamentarni izbori održe u junu, piše prištinska štampa.

(Foto KIM, arhiva)

Prema pisanju dnevnika „Kosova sot“, lideri DSK i DPK složili su se da se parlamentarni izbori održe najkasnije do polovine juna. Kao mogući datumi pominju se 1, 8. ili 15. jun, navodi list pozivajući se na neimenovane izvore.

Ti izvori su rekli da je ovo konačna stvar i da je finalni dokument već završen, ali i dalje se ne daje u javnost jer postoji veliki medjunarodni pritisak da se izbori odlože za septembar mesec, medjutim Mustafa i Tači su se već dogovorili.

„Ono što je bitno u postignutom sporazumu jeste da će izbori definitivno biti održani u junu a mogu biti 1, 8. ili 15. juna“, kazao je izvor „Kosova sot“.

Priština: 40 obolelih od “svinjskog gripa”

11.03.2014 | 18:18 |B92 |

Na Infektivnoj klinici u Prištini od virusa H1N1, poznatijeg kao “svinjski grip“, leči se sedam pacijenata od kojih je pet u teškom stanju, prenose prištinski mediji.

Klinički centar u Prištini (Foto info-ks.net)

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Šemsedin Drešaj izjavio je na konferenciji za novinare da je od 199 uzoraka uzetih od pacijenata 86 rezultiralo pozitivno, 46 od njih je zaraženo običnim gripom, a 40 virusom H1N1.

“Na Infektivnoj klinici leži sedam pacijenata, od kojih je pet u teškom zdravstvenom stanju, dvoje od njih na respiratorima. Do sada smo imali jedan smrtni slučaj zbog virusa H1N1,” kazao je Drešaj.

Sutra sednice SO na severu Kosova, – Da li su Grb, Statut, i papiri zajednica srpskih Opština? To je bitno za udruženje građana, svi koji su formirali nekada udruženje građana jasno znaju oni koji nisu to nikada radili FANTAZIRAJU KAO DA PRAVE SVEMIRSKI BROD!

11.03.2014 | 12:28 | Beta |

Sednice skupština opština u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, na kojima bi trebalo da budu usvojeni statuti i simboli opština, zakazane su za sutra u 17.00.

Kosovska Mitrovica (Foto KIM)

Koordinator Upravljačkog tima Zajednice srpskih opština i gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović izrazio je očekivanje da će statuti biti usvojeni i dodao da je predlog dokumenta na vreme dostavljen odbornicima.

„Očekujemo da i nadležno ministarstvu u Prištini prihvati naše statute jer smo se mi u njihovom sastavljanju  bazirali isključivo na zakonu o lokalnoj samoupravi“, rekao je Jablanović.

On je objasnio da se statuti skupština opština međusobno razlikuju, ali da su usaglašeni po pitanju pečata, na kome je tekst za sve opštine isti: u prvom redu piše „Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN“, u drugom redu je ime opštine, a u sredini grb opštine.

„Usvajanjem Statuta i simbola skupština opština stvoriće se svi tehnički uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Jablanović.

„Priština nije izmenila svoje zakonodavstvo koje reguliše tu materiju, to jest u Ustavu Kosova ne postoje zakoni koji regulišu organizaciju takve zajednice, a u Briselu je dogovoreno da Statut i Zajednica srpskih opština bude u skladu sa zakonima Kosova i evropskim standardima“, rekao je Jablanović.

On je dodao da „ne postoji zakonski okvir na osnovu koga bi se napisala preambula Statuta o formiranju ZSO“.

Prema njegovim rečima, ukoliko Priština ne ispuni svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma, uslediće konsultacije skupština opština sa severa Kosova s Beogradom.

„Ako Priština misli da na taj način blokira formiranje ZSO, mi ćemo svakako pronaći način da delujemo, pozvaćemo se na Briselski sporazum ili neke povelje EU“, rekao je Jablanović.

I TAKO, NAĐE SE PO NEKI „SRBIN“ KOJI NAS PREVEDE U DRUGE DRŽAVLJANE, KADA SE ZNA DA TAJ SRBIN ODAVNO IZVADIO NOVA ŠIPTARSKA DOKUMENTA JER SU MU DALA I ODRŽAVAJU MU FUNKCIJU I POZICIJU, A DA JOŠ NIJE IZVADIO NOVA SRPSKA DOKUMENTA JER SE NADA DA MU JOŠ STARA VAŽE A KADA MU ISTEKNU VEĆ ĆE ON RUKOVODITI U DRUGOJ DRŽAVI!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s