26.02.2014 |08:00 – 23:55 Što jedan nepismeni može da uradi to deset pismenih ne može da ispravi!


Rakić: Potpisaću dokument o preuzimanju dužnosti

26.02.2014 | 16:11 > 16:14 |  Beta |

Novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić najavio je da će potpisati dokumenta o preuzimanju dužnosti.

Goran Rakić (Foto Tanjug)

Taj dokument je ranije zbog obeležja države Kosovo odbio da potpiše Krstimir Pantić.
„Sprovodimo Briselski sporazum, način potpisivanja je unapred dogovoren, dokumenti su statusno neutralni“, rekao je Rakić za Novi magazin.

Prema njegovim rečima, na zgradi opštine u severnoj Kosovskoj Mitrovici biće zastava Srbije ili nijedna druga, dok će na tabli na zgradi opštine pisati „Opština Severna Kosovska Mitrovica“.

Rakić je dodao da se za gradonačelnika u ime Srpske, koju podržava Vlada Srbije, kandidovao „zbog silnih nepravdi koje srpski narod trpi na Kosovu i Metohiji“.

„Već sam rekao da sa pozicije gradonačelnika mogu doprineti rešavanju problema. Ubistva za koja niko ne odgovara, otimanje imovine, proterivanja, sve su to egzistencijalni problemi Srba za koje niko nikada nije odgovarao. Sada se stvari menjaju, predugo su duhovi lutali šumama i vreme je da svaki zločin nad Srbima dobije svoje ime i prezime“, rekao je Rakić.

Dodao je da je Zajednica srpskih opština „ono što Srbima garantuje ostanak i opstanak“ na Kosovu.

„U narednim danima biće gotov Statut ZSO, zatim sledi i formiranje. Raduje činjenica da se Srbi okupljaju oko ZSO i da su posle dugog niza godina konačno zajedno sa državom Srbijom nastupili jedinstveno u rešavanju nagomilanih problema. Žao mi je što se to nije desilo nekoliko godina ranije“, rekao je Rakić.

Goran Rakić izabran je u nedelju, u prvom krugu ponovljenih izbora za gradonačelnika. Prethodno je izabrani gradonačelnik, Krstimir Pantić, takođe sa liste Srpska, odbio da potpiše dokumenta na kojima su simboli Kosova bili zalepljeni belim stikerom.

Predlog za produženje pritvora Lazi Laziću

26.02.2014 | 13:41 | KIM |

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odelenje za teška krivična dela je podnelo predlog za produženje pritvora Lazi Laziću iz Štrpca kome se na teret stavlja niz krivičnih dela od kojih je najteže udruživanje radi vršenja protivustavnih akata.

„Tim odbrane, gospodina Laze Lazića je sudu podneo odgovor na predlog tužilaštva, u kome je istakao garanciju za odbranu sa slobode koju je za u ovom predmetu dala Vlada Republike Srbije. Osnov po kome se pritvor traži je opasnost od bekstva, koja je garancijom Vlade otklonjena, pa očekujem pozitivnu odluku suda“, saopštio je advokat Dejan A. Vasić.

Kostić: Sa ZSO ne treba žuriti

25.02.2014 | 09:39 |

Nakon izbora gradonačelnika Severne Mitrovice, sledi formiranje ZSO, kaže predsednik GI Srpska Vladeta Kostić.

Vladeta Kostić (Foto KIM)

Za Kostića pobeda Gorana Rakića na izborima u Kosovskoj Mitrovici je očekivana. On je isključio mogućnost da Rakić, odbije da potpiše svečanu izjavu o preuzimanju dužnosti, kao što je to učinio predhodno izabrani Krstimir Pantić.

Prema Kostićevim rečima, posle preuzimanja dužnosti stvoriće se uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština. Pre toga čeka se usvajanje Statuta ZSO u Briselu.

„Najvažnije je da se stvore zakonski uslovi, kako u srpskom, tako i u kosovskom parlamentu. Lično mislim da sa tim ne treba žuriti, jer ako hoćemo da od Zajednice srpskih opština napravimo instituciju koja će biti dugotrajna i koja će služiti Srbima na Kosovu, onda ne bi smo smeli da je formiramo preko noći“, kazao je Kostić KIM radiju.

Kostić ističe da ZSO znači opstanak Srba na Kosovu.

„Briselskim sporazumom predviđeno je da ZSO pokirva obrazovanje, zdravstvo, ekonomski i ruralni razvoj. Onda znamo da nemamo paralelna radna mesta i ona nisu dovedena u pitanje. Što se tiče radnih mesta u lokalnim samoupravama koje funkcioniušu u sistemu Republike Srbije, Zajednica koja treba da se formira treba da ima svoju administaricu i prema našim predlozima zaposleni bi trebalo da budu njeni radnici“, kazao je Kostić.

Kostić je kazao da se pobedom GI Srpska u devet od deset opština sa srpskom većinom na Kosovu desio „tektonski poremećaj na političkoj sceni Kosova“, te da je ta inicijativa, pored SLS , najači politički faktor Srba.

U tom smislu Kostić je rekao da će GI „Srpska“ učestvovati i na kosovskim parlamentarim izborima. Pre toga, dodao je, kao funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) učestvovaće i na parlamentarim izborima RS, koji bi u organizaciji OEBS-a, na Kosovu trebalo da se sprovedu kao i 2012. godine.

 

Vučić na Kosovu, dolazi da prenese „PORUKE“ SRBIMA, i vidi šta je na terenu uradio! Integrisao Srpsku policiju u Šiptarski sistem, pa će sutra oni da mu izađu na videlo!

26.02.2014 | 12:03 | KIM |

Lider SNS Aleksandar Vučić boraviće sutra na Kosovu u okviru predizborne kampanje pred parlamentarne izbore zakazane za 16. mart.

Aleksandar Vučić (Foto arhiv KIM)

U okviru kampanje pred vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić posetiće sutra Leposavić na severu Kosova.

Tom prilikom u 12 časova biće održan predizborni miting SNS-a kome će prisustvovati Vučić, koji je i prvi potprpedsednik Vlade Srbije.

26.02.2014

Kurc za B92: Važna je budućnost, prošlost je za istoričare

B92, 26.02.2014. | LJUBICA GOJGIĆU intervjuu za B92, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc govorio je o susretu sa Vučićem, uslovima koje Srbija mora da ispuni da bi postala članica EU i polemici o krivcima za izbijanje Prvog svetskog rata.

Sebastijan Kurc (Tanjug)
Sebastijan Kurc (Tanjug)

– Srbija je za nas veoma važna. Imamo snažne ekonomske veze, kulturne veze, a isto tako su jake i veze među ljudima. Oko 300 hiljada ljudi koji žive u Austriji poreklom su iz Srbije ili su Srbi, a Austrija je jedan od investitiora na prvom mestu. Kada sam pre tri godine postao državni sekretar za integracije prva zemlja koju sam posetio bila je Srbija, a i sada mi je bilo važno da kao ministrar inostranih poslova, dođem u Srbiju.

B92: U Srbiju dolazite u jeku predizborne kampanje. Šta ste poručili Vašim sagovornicima u Beogradu?

– Obavio sam veoma dobar razgovor sa potpredsednikom Vlade Vučićem. Ja smatram da je on impozantna ličnost, a upoznao sam i gospodina Dačića još dok sam bio državni sekretar za integracije. Veoma nam je važno da se nastave reforme u domenu jačanja pravne države i borbe protiv korupcije jer će to biti značajni uslovi za brže napredovanje ka Evropskoj uniji. Naš je interes da Srbija što brže postane punopravni član EU.

B92: Austrija je među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova, Vi insistirate na nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Šta su još uslovi za brzi nastavak evropskih integracija Srbije, o čemu često govorite?

– Biće važno da se nastave reforme, naročito one u pravosuđu i one važne za jačanje pravne sigurnosti. To je osnova za brz pristup EU. Takođe će biti potrebo ostvariti i ekonomski napredak ali to ide paralelno sa reformom pravosuđa… Naravno i dijalog sa Kosovom će biti od velikog značaja, biće presudan. Tačno je, Austrija je priznala Kosovo ali mi je drago da sam od svih političara u Srbiji stekao utisak da su odnosi između Sribje i Kosova nešto što se razvija u dobrom pravcu i da, korak po korak, dolazi do normalizacije u dobrom pravcu. 

B92: Videla sam u austrijskim medijima da će sa 120 manifestacija, u Austriji, biti obeležena stogodišnjica početka Prvog svetskog rata. Nedavno ste držali predavanje diplomatama i studentima i rekli ste da je važno obeležiti tu godišnjicu, kao i da je važno suočiti se s prošlošću. Pošto se o tome govori i u Srbiji, koristim priliku da Vas pitam – gledano iz Beča – ko je kriv za taj rat?

– Tačno je da želimo da obeležimo ovu 2014. godinu u kojoj se navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata. Mi se svesno ne opredeljujemo i ne osvrćemo se nazad jer nije reč samo o suočavanju s prošlošću. Nije najvažnije organizovati nekakve parade, niti razgovarati o tome ko je kriv. To nas nikud ne bi odvelo ili nas ne bi odvelo napred. Mi želimo da ovu godinu obeležimo tako što ćemo se zapitati šta možemo da naučimo iz prethodnog veka, iz Prvog i Drugog svetskog rata? I na koji način ubuduće hoćemo da se odnosimo jedni prema drugima. Kroz ovih 120 manifestacija bavićemo se pitanjem budućnosti, a ne krivice. Pitanje je kako dalje i ja nemam dilemu – mi želimo Evropu u kojoj će biti sve zemlje koje žele mogu da postanu članice, a ja u te zemlje ubrajam i Srbiju. Želimo da svima damo mogućnost da budu deo Evropske unije. Mislimo da iz prošlosti, iz dva svetska rata treba da naučimo da je mirovni projekat Evropske unije nešto izuzetno dragoceno i značajno. Mislim da ćemo narednih godina biti dužni da osiguramo da se ova bela fleka koju imamo na Zapadnom Balkanu, izjednače sa ostatkom, da nestane kao nešto što štrči. I da, sto godina posle Prvog svetskog rata, imamo ujedinjenu Evropsku uniju u kojoj ćemo svi biti zajedno. 

B92: Nećete, dakle, da se uključite u polemiku koja se vodi već neko vreme, a na temu da li za Veliki rat odgovornost snosi Nemačka, Austro-Ugarska monarhija ili možda Srbija?

– To je uzbudljiv spor za istoričare. Svaka zemlja, naravno, na svoj način gleda na ovo pitanje. Međutim, a to je možda zato što sam ja mlad čovek, za mene je mnogo važnije kako ćemo se mi odnositi jedni prema drugima u budućnosti i koje su nam zajedničke mogućnosti, kao zemljama koje sve snažnije sarađuju i to ne samo ekonomski. I, ako dozvolite, još jednu napomenu: bio je lep simbol kada je, sto godina posle izbijanja Prvog svetskog rata, u januaru, u Briselu održana prva Međuvladina konferencija sa Srbijom na kojoj su otvoreni pregovori o ulasku Srbije u EU. MIslim da bi trebalo da se bavimo tim stvarima, a ne pitanjem krivice za Prvi svetski rat.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s