22.02.2014 |08:00 – 15:00 Danas su zadušnice, Srbi pravoslavci izlaze i obilaze grobove svojih. Tužno je to što su Srpska groblja zapuštena i uništena posle proterivanja i etničkog čišćenja od Šiptarske strane sa Kosova i Metohije!strane


Srbi na Zadušnice posetili groblje u Prištini

22.02.2014 | 15:09 > 15:25 |KIM |

Nekoliko desetina Srba posetilo je danas, na Zadušnice, pravoslavno groblje u Prištini, gde su i ove godine naišli na porušene spomenike.

Foto KIM

Rade Grbić, koji je ranije živeo u Prištini a danas se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, došao je da poseti grob svog oca i babe.

“Ja dolazim stalno, ne samo na Zadušnice, a o bezbednosti ne vodim računa. Da li je bezbedno ili ne nije važno, ja sam dolazio i dolaziću”, rekao je Grbić za KIM radio.

Ilija Trajković kaže da svake godine dolazi da poseti grobove svojih bližnjih.

“Bilo je slučajeva kada smo dolazili u pratnji vojske i policje. O bezbednosti više i ne razmišljam. Više smo na sve navikli ali Bogu hvala do sada nije bilo problema i nadam se da ih neće biti ni danas”, rekao je Trajković

Prištinski paroh Darko Marinković ističe da, iako je danas grobove svojih bližnjih posetilo tek nekoliko desetina Srba, za njega je taj broj veoma značajan jer je veći u odnosu na prethodne godine.

“Sreća je da u okolini ima velikih srpskih sela, i da narod koji je nakada živeo u ovom gradu i izbegao tamo, sada na Zadušnice posećuje ovaj grad i ovo groblje”, istakao je paroh Darko.

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović kaže da je nekoliko stotina nadgrobnih spomenika obnovljeno, ali da ima još dosta toga što bi trebalo da se uradi.

“Ohrabrenje je kada se krene u realizaciju jednog takvog projekta. To je nešto što će imati pozitivnu poruku za one koji žive na Kosovu i van Kosova, i razlog je više da svi oni koji mogu uzmu učešće u tome da se ta ružna slika promeni”, rekao je Petrović.

Raseljeni iz Đakovice i drugih mesta na Kosovu odlučili da odustanu od dolaska i obilaska grobalja zbog toga što im Policija Kosova nije garantovala bezbednost i obezbedila pratnju.

Raseljeni Srbi odustali od odlaska u Đakoviću

22.02.2014 | 13:06 > 14:58 |Beta |

Oko 120 raseljenih Srba odlučilo je da odustane od obilaska pravoslavnog groblja u Đakovici i manastira Uspenje presvete Bogorodice, jer Kosovska policija, KFOR i EULEKS nisu mogli da im garantuju bezbednost.

Đakovica (Foto arhiva KIM)

Srbi su tu odluku doneli, nakon što su u tradicionalno, u manastiru Visoki Dečani prisustvovali liturgiji povodom verskog praznika Zadušnice.

„Mi smo u manastiru ponovo razgovarali sa kosovskom policijom i zatražili da nam se omogući da obiđemo grobove svojih najmilijih, ali oni su nam rekli, da ako hoćemo da idemo, da idemo na svoju ruku. Zato smo odlučili da odustanemo od odlaska u Đakovicu“, rekao je za agenciju Beta predsednik Udruženja Đakovičana Đokica Stojanović.

On je ocenio da su raseljenim Srbima oduzeta sva prava i naglasio da ništa ne može da se dogovori u Briselu, dok se takva situacija ne promeni.

Trenutno u obnovljenom srpskom manastiru Uspenje presvete Bogorodice u Đakovici žive samo četiri starice – monahinje i iskusenice, a pre rata, kao kažu raseljeni, u ovom gradu živelo je oko 12.000 Srba.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je odluku kosovske policije i institucija u Prištini da se raseljenim Srbima zabrani odlazak u Đajkovicu i pozvala međunarodnu zajednicu da reaguje i stvori uslove za slobodno i bezbedno kretanje Srba na Kosovu.

22.02.2014 | 10:33

Zadušnice na KiM:Srbi bez garancija

IZVOR: B92, BETA, TANJUG

Kosovska Mitrovica, Beograd — Srbi koji su na Zadušnice hteli da posete pravoslavna groblja u mestima u kojima ne živi srpsko stanovništvo na KiM nisu dobili pratnju i garancije bezbednosti.

zadusnice-groblje-kosovska-mitrovica-foto-tanjug-1393064205-449863

Tako je oko 120 raseljenih Srba odlučilo da odustane od obilaska pravoslavnog groblja u Đakovici i manastira Uspenje presvete Bogorodice jer KPS, KFOR i Euleks nisu mogli da im garantuju bezbednost. Oko 700 Srba iz severne Kosovske Mitrovice je ipak otišlo na groblje u južnom delu bez pratnje.

Raseljeni Srbi iz Đakovice su odluku da ne odu na groblje doneli posle tradicionalne liturgije u manastiru Visoki Dečani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je odluku Kosovske policije i prištinskih institucija da praktično zabrane odlazak Đakovčana na groblje.

Kako se navodi u saopštenju, Srbima se po ko zna koji put na Kosmetu ograničava kretanje, zabranjuje im se da obilaze grobove i ognjišta.

Ni ovoga puta, Srbi neće moći da se pomole u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Djakovici i da obiđu četiri monahinje, koje su jedini srpski stanovnici ovog grada, od 12.000 koliko ih je bilo pre sukoba u Pokrajini, kao što to nisu mogli na Badnje veče i na Božić, ove godine, kažu u Kancelariji.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i da stvori uslove za slobodno i bezbedno kretanje Srba i svih građana Kosova i Metohije.

„Danas su Srbi jedini narod u Evropi koji ne može da obiđe grobove svojih mrtvih i svoje crkve. Dok se to ne zaustavi, na Kosovu neće biti uslova za bezbedan zajednički život i pomirenje, za šta se Republika Srbija i njena Vlada zalažu“, navodi se u saopštenju.

„Došli smo, a bolje da nismo“

Oko 700 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima.

Kosovska policija ovog puta nije htela da obezbedi pratnju za organizovan obilazak pravoslavnog groblja u južnom delu grada.

Miroljub Filipović je rodom iz Kosovske Mitrovice, živi u Beogradu i danas je došao da obiđe grobove svojih roditelja i rođaka čiji su nadgrobni spomenici, kao i većina na ovom groblju porušeni.

Filipović kaže da rušenje spomenika predstavlja svojevrstan genocid nad pokojnicima.

„Priča se o genocidu, a ovo je totalni genocid nad pokojnicima, to treba obelodaniti, ne samo za mitrovačko nego za sva groblja po Kosovu. Pravi genocid nad pokojnicima, to što niko ne radi, da se zatru svi tragovi da smo ikada bili ovde. A bili smo, pre njih koji ovo rade“, rekao je Filipović.

Radoslav Kočanović je sa suprugom obišao grob svog sina Baneta, čiji je spomenik takođe uništen. Redovno dolaze na groblje za Zadušnice, pošto je jedino tada organizovan dolazak Srba iz severne Kosovske Mitrovice.

„Došli smo, ali bolje da nismo….gde da dođeš?“, pita se Kočanović.

„Spomenik je bio napravljen, a oni su sve izlomili, sve je puno korova, trave, nema gde da se priđe ni da se pošteno ožali pokojnik“, kazao je on.

Zdenka Zzivković je jutros obišla grob svog sina Igora čiji je spomenik svaki put sve vise porušen. Igor je imao samo 12 godina kad je umro i ovde je sahranjen 1994. godine.

„Spomenik uništen, sve izlomljeno, svaki put kad dođemo sve je gore i gore…ploču su podigli, sve su polomili…ovo je strašno”, kazala je Živković.

Kaže da spomenici smetaju ljudima koji ništa ne poštuju.

„Smetaju ljudima koji ne znaju ništa i ne poštuju ni mrtve…ovo je strašno, samo to mogu da kažem. Mislim da ovo nema nigde u svetu , ovo što se radi u Kosovskoj Mitrovici i po celom Kosovu, sve uništavaju“, rekla je ona.

Nebojša Milanović je obišao grobove svojih roditelja. Kaže da se rušenje spomenika nastavlja, ali da to „govori o njima, a ne o nama“ i da međunarodna zajednica treba da pogleda muslimansko groblje u severnom delu Mitrovice, i pravoslavno u južnom delu grada i da ne treba više nikakav komentar.

„To je nova vlast njihova, kažu da je to novi poredak, demokratija…verovatno je to oličenje te njihove demokratije, ja drugačije ne znam kako ovo da objasnim. Kad god dođemo ruinirano, rušeno…moji roditelji su umrli pre rata, šta su kome skrivili, ili ovaj dečko što je sahranjen do mojih roditelja, šta je on uradio“, pita se Milanović.

„To su stubovi novog svetskog poretka, koji štiti njih u tome što rade. Na žalost mi tu ne možemo ništa, to je tako“, razočaran je Milanović.

Protojerej stavrofor Milija Arsović iz hrama Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice ističe da nema boljitka.
„Nema boljitka iz jednog razloga, pričali su da će obnoviti groblje, ali ne možemo da kažemo da su nešto dobro uradili. Nadamo se u

Gospoda Boga da će jednog dana to biti kako treba, da ljudi koji ovde počivaju zaslužno imaju ono što im pripada, a to je da svaki od njih ima svoj grob koji ožnačava grob vernog usnulog sluge koji ovde počiva“ kazao je Arsović.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 90 odsto spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog ošećenog spomenika.

22.02. 2014, 21:05 -> 21:50

Kijev, ugroženi srpski monasi

Potencijalno ugrožena dva srpska monaha u manastirskom kompleksu u Kijevu, gde su upali demonstranti. Sveštenstvo je za sada dobro, ali u lavri vlada prilična panika, jer antiruski demonstranti žele manastir da predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Antiruski nastrojeni demonstranti upali su u manastirski kompleks u Kijevu, gde se nalaze i dva srpska bogoslova, javio je specijalni izveštač RTS-a iz Kijeva Bojan Brkić.

Kijev-lavra.jpg
Kijevsko-pečerska lavra

Demonstranti u Kijevu su upali u Kijevsko-pečersku lavru, dok se na Trgu nezavisnosti demonstrantima obraćala Julija Timošenko.

Oni su ušli u prvi deo lavre, odnosno manastirskog kompleksa i još nisu došli do drugog dela u kojem živi monaštvo, među kojima i dvojica bogoslova iz Srbije.

Ambasada Srbije u Kijevu je u kontaktu sa njima i oni kažu da su dobro.

Ipak, u lavri vlada prilična panika zbog toga što su demonstranti izuzetno antiruski nastrojeni i žele lavru da predaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da se srpski državljani nalaze u potencijalnoj opasnosti.

Kijevsko-pečerska lavra, jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince, sagrađena je za vreme Kijevske Rusije.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je Lavra na listi Uneska i jedna od sedam čuda Ukrajine.

22.02.2014.

Naučnici slučajno otkrili kako da zaustave bol svetlom

Istraživači su otkrili da svetlo može biti korišćeno kako bi se stvorio ili prekinuo bol. Ovo su ujedno jako uzbudljive ali i zastrašujuće vesti.

 Studija objavljena u žurnalu „Nature Biotechnology“ objašnjava kako su naučnici sa Stanforda slučajno otkrili kako da uklone bol dok su istraživali uticaj svetla na pokrete mišića kod miševa.

Tim je ubacio proteine nazvane opsini u nerve miševa i onda čekao nekoliko nedelja dok njihovi nervi nisu bili osetljivi na svetlo kako bi otpočeli testove.

Tokom istraživanja, naučnici su shvatili da su različite vrste svetla takođe uticale na neurone za prenos bola – pojedine „nijanse“ svetla su zaustavljale bol u potpunosti, dok su ga druge povećavale.

„Ovo otkriće ima velike implikacije na velikom broju polja – od neuronauke do psihologije i moglo bi da pomogne milionima ljudi koji pate od hroničnog bola“, izjavio je Adam Kalrk Estes za Gizmodo.

Teško je zamisliti kakav će efekat ovo otkriće imati na modernu medicinu ili moderan rat kao i na studiranje optogenetike – polju koje je započeo Karl Diserot.

U prošlosti je Karl Diserot zajedno sa kolegama pisao o potencijalu optogenetike kada je u pitanju zaustavljanje gladi i lečenje bolesti mozga.

Optogenetika ne nudi samo olakšavanje bola. Pre svega nekoliko meseci naučnici su otkrili kako da kontrolišu glad uz pomoć terapije svetlom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s