12.02.2014 |08:00 – 23:55 Dačić i Vučić predali i pravosuđe na KiM! Beograd osudio sva Srpska preduzeća sa KiM na propast ili integracija u Kosovski sitem pa opet propast!


“Napredak ka sporazumu o pravosuđu”

12.02.2014 | 17:44 > 18:28 | Beta, Tanjug, B92 |

 U Briselu je danas završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su glavne teme bile otvorena pitanja u vezi s primenom Briselskog sporazuma, među kojima i pravosuđe.

Foto inserbia.info

12.02. 2014, 17:34 -> 20:19 – rts.

Dačić: Približeni stavovi o pravosuđu

Približili smo stavove o pravosuđu, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovora u Briselu. Radne grupe će nastaviti finalizaciju dogovora, a on će biti potvrđen na nivou premijera, kaže Dačić.

Premijer Ivica Dačić rekao je, posle sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da su približeni stavovi o pravosuđu i da će eksperti u narednim danima finalizovati dogovor, koji će biti potvrđen na narednom sastanku sa Tačijem, javlja izveštač RTS-a iz Brisela.

Izjave Ivice Dačića i Hašima Tačija
Ešton: Dva premijera će finalizovati dogovor

Ketrin Ešton je najavila da će premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači na sledećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu.

Eštonova je dodala da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima u vezi sa pravosuđem, na temelju Briselskog sporazuma.

„Svi relevantni elementi sada se razrađuju i biće deo paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem sastanku“, rekla je Eštonova.

„Mislim da smo uspeli da dosta približimo naše stavove“, izjavio je Dačić po okončanju 22. runde dijaloga u Briselu, kojoj je prisustvovao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

„Očekuje se da će radne grupe, odnosno eksperti, u narednim danima finalizovati taj tekst i da ćemo se ponovo naći za jedan kratak period da donesemo i tu političku odluku o postizanju dogovora vezanog za pravosuđe“, rekao je premijer Srbije.

Dačić je dodao da još nije dogovoren tačan datum narednog sastanka u Briselu, ali da bi to moglo da bude u narednih „sedam do 10 dana, najdalje za dve nedelje“.

Kako je ocenio, današnji razgovori bili su naporni i teški, istakavši da su dve strane imale različite stavove pri čemu kosovski Albanci nisu želeli da sud bude podeljen po etničkim kriterijumima.

Delegacija Beograda je, prema njegovim rečima, izrazila stav da, ukoliko u Kosovskoj Mitrovici bude formiran jedan sud i jedno tužilaštvo, to ne znači da će Srbi na severu „izgubiti svoju specifičnost i samosvojnost“, imajući u vidu da postoji sedam opština, a ne samo četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

„Našli smo neka rešenja koja bi dozvoljavala tu raspodelu predmeta po određenim kategorijama i dela i zgrada gde će biti smešteni sudije i tužioci, a s druge strane tu će biti i Apelacioni sud“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da bi dogovor trebalo da podrazumeva da, ako bude jedan sud, u onim delovima tog suda koji zasedaju na severu Kosova većinu sudija i tužilaca čine Srbi.

Struktura suda neće, kako je istakao, biti samo po etničkim kriterijumima jer to nije praksa u pravosuđu niti želja Beograda.

Dačić je ocenio da su na današnjem sastanku pronađena određena rešenja „koja bi zaštitila naše interese i naše stavove“ i da su dve strane na dobrom putu da postignu dogovor.

On je istakao da je postizanje dogovora o pravosuđu veoma važno jer u protivnom preti zastoj u pregovorima.

„Ne smemo dozvoliti zastoj zato što je nama to direktno ključni kriterijum za napredak u pregovorima o članstvu Srbije u EU“, rekao je Dačić.

O Oliveru Ivanoviću

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je srpska strana tokom razgovora zatražila da EU založi svoj autoritet da bi se saznalo zašto su uhapšeni Srbi na Kosovu, među kojima je i Oliver Ivanović.

„Zatražili smo da EU založi svoj autoritet kako bismo saznali o čemu je reč, zašto je došlo do tih hapšenja, a to znači da ne želimo da utičemo na rad pravosudnih organa, ali da nam se razjasni zbog čega je to urađeno, imajući u vidu da to može da destabilizuje političku situaciju na severu Kosova“, rekao je Dačić.

Među temama razgovora bilo je i organizovanje, u saradnji sa OEBS, parlamentarnih izbora u Srbiji, odnosno glasanje Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

„To će sve biti urađeno u koordinaciji sa OEBS-om“, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas je pomenuta i situacija u BiH, ali je dodao da je Ketrin Ešton o tome već ranije pričala i sa šefovima diplomatija EU i sa ministrima inostranih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU.

Hašim Tači je, takođe posle razgovora, rekao da je u dijalogu s premijerom Dačićem postignut „suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu“ i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

U Briselu je danas završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su glavne teme bile otvorena pitanja u vezi s primenom Briselskog sporazuma, među kojima je i pravosuđe.

Premijer Srbje Ivica Dačić rekao je posle sastanka u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton da su približeni stavovi o pravosuđu i da će radne grupe nastaviti finalizaciju dogovora, a da će on biti potvrđen na nivou premijera.

„Načelno je dogovoreno da u Mitrovici bude jedan sud čija će se mesna nadležnost prostirati na sedam opština, ali će sastav odeljenja (suda) morati da bude u skladu sa etničkom strukturom društva“, rekao je Dačić.

I Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je u dijalogu sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem postignut „suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu koje će raditi po Ustavu i zakonima Kosova“ i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači na sledećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu.

Ona je dodala da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma.

„Svi relevantni elementi se sada razrađuju i biće deo paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem sastanku“, rekla je Ešton.

Današnja runda dijaloga Beograd-Priština počela je zajedničkim susretom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a glavna tema je bila pravosuđe.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je da promena uobičajene šeme dijaloga – da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom održe trilateralni sastanak, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

U delegaciji Beograda je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pravosuđu.

BUDUĆNOST NAM SE ZAVRŠAVA U ŠIPTARSKOM NEZAVISNOM KOSOVU, TAKO NAM JE SUDBINU ZAPEČATILA VLADA SRBIJE (DAČIĆ-TADIĆ-VUČIĆ)!

Jarinje: Protest radnika Lole iz Leška

12.02.2014 | 12:13 | Tanjug |

Zbog blokade računa oko 200 radnika fabrike otkovaka “Lola” iz Leška okupilo se u blizini prelaza Jarinje, gde protestuju i traže deblokadu računa preduzeća.

Prelaz Jarinje (Foto arhiva KIM)
 Saobraćaj na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška odvija se neometano, a radnici su se okupili na mestu gde se nekada nalazio stari administrativni prelaz Jarinje u blizini baza vojnika KFOR-a.

Predsednik Sindikata radnika fabrike “Lola” Milomir Perović kazao da je račun njihovog preduzeća sredinom januara blokirala poreska uprava u Čukarici, zbog kamatnog duga koji je dostigao 40 miliona dinara za neizmirene obeveze na ime penzijskog i invalidskog osiguranja.

Perović je naveo da taj novac nemaju, podsetivši da su na severu Kosova otežani uslovi poslovanja, da proizvodnja u fabrici već staje, da će radnici ostati bez posla, zbog čega su bili primorni na protest.

Radnici su upozorili da bi sutra mogli da blokiraju put pored kojeg danas protestuju i koji sever Kosova povezuje sa centralnom Srbijom, ako nadležni ne reše problem koji imaju.

Upozoravaju takođe da je zbog blokade žiro računa preduzeća ugrožena egzistencija oko 1.000 građana iz opštine Leposavić, odnosno radnika i članova njihovih porodica.

Moskopulos: Oni koji žive zajedno dele probleme

12.02.2014 | 17:28 > 17:58 |KIM |

„Grci su veoma dobri prijatelji sa Srbima i želimo da tako i ostane“, izjavio je ambasador Dimitris Moskopulos nakon razgovora sa gradonačelnikom Gračanice.

Branimir Stojanović i Dimitros Muskopulos (Foto KIM)

Šef Kancelarije Grčke na Kosovu, ambasador Moskopulos je nakon sastanka sa gradonačelnikom Gračanice Branimirom Stojanovićem, koji je bio zatvoren za javnost, posebno istakao bliske i prijateljske odnose srpskog i grčkog naroda.

„Grci su veoma dobri prijatelji sa Srbima i želimo da tako i ostane. Izrazio sam želju da svi susedi na Balkanu žive zajedno u miru i prevaziđu sve poteškoće i probleme sa kojima smo suočeni. Prirodno je da oni koji žive zajedno dele iste probleme. Trebalo bi da stavimo akcenat na stvari koje nas spajaju, a ne na one koje nas razdvajaju. Na duže staze, treba da radimo na prijateljstvu i saradnji, miru i stabilnosti u regionu“.

Ambasador Moskopulos je istakao da u opštini Gračanica postoji veliki potencijal za razvoj.
„Imali smo veoma kvalitetan razgovor o situaciji u opštini. Gradonačelnik mi je predstavio svoje planove za koje smatram da su veoma zanimljivi, dugoročni, ali i realistični jer u opštini postoji veliki potencijal za razvoj. U ime Vlade Grčke, podržao sam napore koje opština čini, kako na ekonomskom, tako i na polju kulture i sporta“.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović je svom gostu predstavio planove ekonomskog razvoja kao i mogućnosti za razvoj poljoprivrede i turizma.

„Dobili smo punu podršku za aktivnosti na kojima bi mogli zajedno da radimo. Naročito na razvoju turizma, jer je to nešto na čemu mi možemo mnogo da radimo i gde možemo da zaposlimo mnogo ljudi, a Grčka jeste zemlja koja može da nam pomogne u tome“, rekao je Stojanović.

12.02.2014. | 19:07

Vokri za B92: FSS se više ne pita

IZVOR. B92Predsednik FS Kosova Fadilj Vokri potvrdio je za B92 da će selekcija Kosova igrati prvi prijateljski meč protiv Haitija 4. marta.

Vokri je dodao da se oko ovog meča nije konsultovao sa čelnicima Fudbalskog saveza Srbije jer ima dozvolu FIFA.

Vokrijeve reči potvrdio je i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

„Da, dogovoren je meč 4. marta na Kosovu. Videćemo, mislim da je to dobro za Kosovo i za razvoj fudbala ovde“, rekao je Vokri za B92.

Na pitanje da li je prijateljski meč sa Haitijem dogovoren uz saglasnost čelnika Fudbalskog saveza Srbije, vokri je rekao da ne vidi zbog čega bi to radio.

„Ne znam zašto bismo ih kontaktirali. Nas ne interesuje Fudbalski savez Srbije, nas interesuje Fudbalski savez Kosova. Mi smo od FIFA dobili odobrenje da možemo da igramo prijateljske utakmice na sastanku 13. januara, postoji pisani dokument“, dodaje Vokri.

Vokri međutim tvrdi da tamošnji savez još uvek neće pokušavati da privoli igrače koji već igraju za neku od etabliranih reprezentacija.

„To je pre svega pitanje za selektora. Zvezde koje igraju u Švajcarskoj i Albaniji u ovom trenutku kvalifikacije, sportska etika nam ne dozvoljava da ih pozovemo. Mislim da mi imamo dosta drugih igrača koji su mladi i talentovani i koji mogu da igraju za reprezentaciju Kosova. Kada mi budemo ravnopravni član UEFA i FIFA i kada budemo učestvovali u kvalifikacijama, tada će oni sami odlučiti gde će igrati“, rekao je Vokri i dodao da očekuje da će Kosovo u najskorijoj budućnosti postati član FIFA i UEFA.

Karadžić: Ne možemo mi tu više ništa

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da Srbija više ništa ne može da uradi povodom danas najavljene prijateljske utakmice Kosova s Haitijem.

„To je odluka FIFA i u skladu je sa preporukama naše vlade, to je završena priča“, rekao je Karadžić agenciji Beta.

Reprezentacija Kosova će 5. marta, najverovatnije na stadionu u južnom delu Kosovske Mitrovice, igrati prvu medjunarodnu utakmicu protiv selekcije Haitija.

Karadžić je na novinarsko pitanje odgovorio da sigurno neće ići, kao i da ne očekuje da će dobiti poziv za tu utakmicu.

„To mi ne pada na pamet. Niti će oni mene zvati, niti ću ja ići. I da me pozovu, mislim da to ne bi imalo smisla. Zna se koju mi relaciju imamo sa tim takozvanim Fudbalskim savezom Kosova“, rekao je Karadžić.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) početkom godine je dozvolila Kosovu da organizuje i igra prijateljske utakmice, ali bez nacionalnih simbola i himne.

12.02. 2014, 16:34 -> 16:40

LDP: Vreme je za Vojvodinu

Upravo sada vreme je za Vojvodinu, za promene Ustava Srbije, za zaštitu ekonomskih, kulturnih i svih drugih potreba Vojvodine i za uspostavljanje jasnih političkih odnosa, poručuje LDP.

Pokrajinski odbor Liberalno-demokratske partije (LDP) izrazio je zadovoljstvo time što, kako kaže, nije hteo da pregovara o saradnji sa koalicijom koju predvodi bivši predsednik Demokratske stranke i Srbije Boris Tadić, pošto tu koaliciju ne zanima rešavanje pitanja Vojvodine.

„Tu politiku Vojvodina nije zanimala ni 2006. godine kada su na silu donosili Ustav koji Vojvođani nisu podržali, ni šest godina posle toga, kada je Vojvodina bila kusur u budžetu, ni kada su 2008. godine izrabljivačkim energetskim sporazumom poklonili nacionalne naftne i gasne resurse od kojih je većina u Vojvodini“, naveo je LDP u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da ni regionalna partija poput Lige socijaldemokrata Vojvodine neće moći da se izbori za Vojvodinu „u društvu Tadića“.

LDP je poručio da je „upravo sada vreme za Vojvodinu“, za promene Ustava Srbije, za zaštitu ekonomskih, kulturnih i svih drugih potreba Vojvodine i za uspostavljanje jasnih političkih odnosa.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s