04.02. 2014, 21:58 -> 23:05 Euleks uhapsio penzionisanog pukovnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljuba Delibašića (57)!!! Srbi, svi smo mete …. čuvajte se! Naši neprijatelji teže destabilizaciji prilika!


Uhapšena jedna osoba na severu Kosova, kaže portparol Euleksa Irina Gudeljević za Tanjug. Identitet uhapšene osobe nije saopšten.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je večeras na severu Kosova Euleks policija uhapsila jednu osobu, čiji identitet nije mogla da saopšti.

Gudeljević je rekla Tanjugu da će više detalja o ovom hapšenju Euleks saopštiti ujutru.

Kako RTS nezvanično saznaje, priveden je penzionisani pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i bivši načelnik Policijske uprave u Kosovskoj Mitrovici Dragoljub Delibašić (57).

Ovo je još jedno u nizu hapšenja koje je u poslednjih nedelju dana na severu Kosova izvela Euleks policija.

Prethodno je slobode lišen Oliver Ivanović, kome je određen pritvor od mesec dana, pod sumnjom da je učestvovao u ratnim zločinima počinjenim 1999. i posleratnim incidentima 2000. godine, uključujući ubistvo.

Ivanović ostaje u pritvoru

04.02.2014 | 19:28 > 20:10 | KIM |

Žalba kojom se traži da se Oliver Ivanović, osumnjičen za zločine počinjene 1999. i 2000. godine, brani sa slobode je odbačena, potvrđeno KIM radiju u EULEKS-u.

Oliver Ivanović (Foto KIM)
Apelacioni sud odgovorio je na žalbu advokata Nebojše Vlajića, kojom je prošlog četvrtka zatraženo da se lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću omogući da se brani sa slobode, potvrdila je za KIM radio Irina Gudeljević, portparolka EULEKS-a.

“Mogu da potvrdim da je sudsko veće Apelacionog suda u Prištini potvrdilo odluku Osnovnog suda u Mitrovici u vezi sa pritvorom koji je određen Oliveru Ivanoviću koji se sumnjiči da je, navodno, počinio ratne zločine i teško ubistvo”, kazala je Gudeljevićeva.

Međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici je 28. januara na zahtev međunarodnog tužioca Oliveru Ivanoviću odredio jednomesečni pritvor.

Žalbu je prošle srede u 14 sati Apelacionom sudu u Prištini uputio Nebojša Vlajić, advokat Olivera Ivanovića.

Lažni Svedok -> Špend Hasanaj: KFOR pomagao proterivanje Albanaca sa severa – (Evo Albanca koji svojim svedočenjem pokušava da uništi na svoj način još jednog Srbina)!  EUlex deluje po Srbima nao snovu nekakvih izjava lažnih svedoka, maltretira i privodi Srbe!

04.02.2014 | 11:45 | Koha Ditore |

„Ja bih želeo da ga (Olivera Ivanovića) vidim samo na sudu. Mislim da ga sudski organi, lokalni i međunarodni, moraju privesti pravdi i doneti pravu odluku, moraju odgovarati svi oni koji su učestvovali u tim zločinima i imaju odgovornost u bilo kom obliku“, kaže Špend Hasanaj, svedok događaja u Kosovskoj Mitrovici od 3. i 4. februara 2000. godine.

Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici (Foto KIM)

„Sve je sprovedeno u prisustvu međunarodnih snaga. Proterivanje Albanaca sa severa bilo je podržano od strane francuskog KFOR-a. S jedne strane – Srbi nasilno proteruju, s druge strane – Francuzi pomažu evakuaciju ugroženog stanovništva“, rekao je Hasanaj, a prenosi Koha Ditore.

Prema navodima Špenda Hasanaja, Ivanović je bio koordinator grupe Srba koja je proterivala kosovske Albance iz severnog dela grada.

„Pred mojim vratima je bilo 10-12 ljudi, među kojima sam jasno uočio Olivera Ivanovića, koji je imao komunikator u ruci. Srbi i Albanci su pretili jedni drugima. Primetio sam gužvu i Olivera Ivanovića, kao i radio-prijemnik, kojim je koordinirao timski rad“, navodi Hasanaj.

Mirvete Hodža, Širin Kraljan, Jašar Jašari i Gani Džaka pominju se kao četiri žrtve nasilja 3. i 4. februara 2000. godine.

Koha Ditore podseća da su „Albanaci imenovali mnoge Srbe koji su učestvovali u događajima februara 2000. u Kosovskoj Mitrovici“, dodajući da je „do sada, u vezi sa njima uhapšen samo Oliver Ivanović, koji se tereti i za ratne zločine počinjene 1999. godine“.

„OEBS spreman da pomogne održavanje izbora“

04.02.2014 | 18:15 > 18:38 | KIM |

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin sastao se danas sa šefom misije OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberžeom. Posebna pažnja posvećena je organizaciji glasanja u srpskim sredinama na Kosovu na predstojećim parlamenatarnim izborima koje organizuje Srbija.

(Foto KIM)
 Kako je sapšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministar Vulin je tokom razgovora podsetio da za organizaciju izbora na Kosovu i Metohiji već postoji model koji se u praksi pokazao uspešnim na izborima održanim 2012. godine.

Ambasador Šlimberže potvrdio je spremnost misije OEBS na Kosovu za izvršenje zadatka, ukoliko se o tome postigne saglasnost i primetio kako je pitanje rezervisanih mandata za zajednice u kosovskoj skupštini, postalo predmet žustre stranačke rasprave.

Na kraju sastanka, sagovornici su konstatovali da uspeh u organizaciji izbora i naročito učešće srpske zajednice na svim izborima nužno podrazumeva usklađene obostrane napore OEBS-a i Vlade Republike Srbije, kaže se u saopštenju Kancelarije.

04.02. 2014, 10:32 -> 19:35

U potrazi za pravednim rešenjem za Kosovo

Srbija je u okviru rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije dijalogom Beograda i Prištine, posvećena postizanju pravednog i trajnog rešenja, koje će doprineti očuvanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i Evropi, rekao je predsednik Tomislav Nikolić primajući akreditive novih ambasadora.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, primajući akreditivna pisma nove ambasadorke Češke u Beogradu Ivane Hlavsove, da Srbija želi da još više unapredi bliske odnose dveju zemalja u svim oblastima od obostranog značaja, a posebno u oblasti ekonomije.

Izjava Tomislava Nikolića

„Visoko cenimo razumevanje i aktivnu podršku Češke Republike Republici Srbiji na putu evropskih integracija“, rekao je Nikolić i posebno zahvalio češkoj vladi na razvojnoj pomoći Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana.

Nikolić je istakao da je Srbija, u okviru rešavanja kompleksnog pitanja Kosova i Metohije dijalogom Beograda i Prištine, posvećena postizanju pravednog i trajnog rešenja, koje će doprineti očuvanju bezbednosti i stabilnosti u regionu i Evropi.

Srbija, prema Nikolićevim rečima, želi da sa Češkom unapređuje privrednu saradnju i da ekonomski odnosi dobiju novu dinamiku.

Ambasadorka Hlavsova je ocenila da odnosi Srbije i Češke imaju dugu i pozitivnu tradiciju i da dve slovenske zemlje i dva naroda povezuju tradicionalno prijateljstvo i slična istorija.

Hlavsova je obećala da će se maksimalno angažovati na daljem jačanju već bliskih bilateralnih odnosa i prenela predsedniku Nikoliću pozdrave njegovog češkog kolege Miloša Zemana, koji se, kako je rekla, raduje skorom susretu s Nikolićem u Beogradu.

Nikolic akreditivi Austarlije.jpg

Predsednik Srbije je primio akreditivna pisma nove ambasadorke Australije Džulije Patriše Fini, koja je poručila da će raditi na daljem unapređenju odnosa dveju zemalja.

Nikolić je rekao novopostavljenoj ambasadorki Fini da će u obavljanju svoje misije imati punu podršku Predsedništva i svih institucija Srbije.

Predsednik Srbije je primio i akreditivno pismo belgijskog ambasadora Lea Dasa, koji je poručio da Belgija podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Nikolić i Das su se složili da su odnosi dveju zemalja prijateljski, sveobuhvatni i dobri, i založili su se za dalje unapređenje partnerstva i saradnje u oblasti privrede, promovisanja investicija i trgovine, pravosuđa, policije, odbrane, kulture, turizma.

„Znam da ste vi, predsedniče, aktivni u promovisanju dobrosusedskih odnosa. To pokazuje značaj koji vaša zemlja pridaje regionalnom dijalogu kao ključu stabilnosti i zajedničkog prosperiteta“, rekao je Das.

Vera-Jovanovski-Tipko.jpg

Predsednik Srbije je primio i akreditivno pismo nove ambasadorke Makedonije Vere Jovanovski Tipko, koja je ocenila da dve zemlje i dva naroda povezuju tradicionalno bliski odnosi.

„Republika Srbija u Republici Makedoniji ima iskrenog i dobrog suseda i aktivnog partnera, koji u kontinuitetu podržava Srbiju, s kojom će nastaviti da deli evropske vrednosti, principe i budućnost u velikoj evropskoj porodici“, rekla je Jovanovski Tipko.

Predsednik Nikolić se založio, primajući akreditivna pisma novog ambasadora Kazahstana u Beogradu Nurbaha Rustemova, za sveobuhvatno unapređenje saradnje dveju zemalja i zahvalio Astani na podršci Srbiji o pitanju Kosova i Metohije.

Kazahstan gospodina Nurbaha Rustemov.jpg

Odnosi između naših država i naroda su tradicionalno prijateljski, i naša je želja da zajedničkim naporima doprinesemo njihovoj sveobuhvatnosti i ispunimo ih sadržajima i potencijalima za budućnost, rekao je Nikolić.

Srbija, prema njegovim rečima, smatra Kazahstan značajnim partnerom u regionu Evroazije i nezaobilaznim faktorom u razvoju saradnje s tim delom sveta.

Ambasador Rustemov je naglasio i da je uspešna bilateralna saradnja zasnovana na pravnoj regulativi, podsetivši da je Srbija jedina evropska zemlja s kojom je Kazahstan uspostavio uzajamni bezvizni režim.

04.02. 2014, 12:22 -> 12:43

Ban: Podržati dijalog uprkos tenzijama

Na Kosovu je proteklu godinu obeležio značajan napredak na političkom planu koji je rezultirao Briselskim sporazumom, kaže prvi čovek UN Ban Kimun. U ovoj godini treba konsolidovati dogovoreno na putu regionalnog pomirenja, navodi Ban u izveštaju.

Proteklu godinu obeležio je značajan napredak na političkom planu koji je rezultirao Briselskim sporazumom Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, a u 2014. godini treba konsolidovati postignuća iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka, navodi se u najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Ban Kimuna posvećenog Kosovu.

Ban-Kimun.jpg

Prvi čovek svetske organizacije je u redovnom tromesečnom izveštaju, u koji jeTanjug imao uvid, naveo da su obe strane postigle napredak i u približavanju ka Evropskoj uniji, pozdravivši odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom.

„Pozdravljam odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru, i podršku koji je dao pregovorima o Stabilizaciji i pridruživaju s Kosovom. Razgovori Beograda i Prištine su bili značajni za ovaj uspeh i nastaviće da budu veoma važni da se napredak koji je postignut održi, uprkos različitim tumačenjima i tenzijama na terenu“, ocenio je Ban.

Generalni sekretar UN je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što, prema njegovim rečima, otvara za novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju Zajednice srpskih opštine.

Ban je pozvao međunarodnu zajednicu da ohrabruje i aktivno podržava dijalog, kao i da pomaže novoizabrane lokalne skupštine i lidere na Kosovu, uključujući i one na severu.

Značajan napredak u domenu policijskih struktura na severu Kosova treba da prati napredak u pitanjima pravosuđa i drugih područja vladavine zakona, naveo je generalni sekretar UN i pozvao sve strane da pokažu „maksimalnu fleksibilnost i spremnost da se izađe u susret“ u svom pristupu.

Prvi čovek UN je naglasio da će UNMIK nastaviti da pruža podršku implementaciji dogovora između Beograda i Prištine, i dodao da je cilj da se u narednom periodu jačaju formalni i neformalni kanali komunikacije između vlasti na svim nivoima i svim zajednicama na Kosovu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Ban je naveo da je stanje i dalje generalno mirno, ali da je došlo do jačanja tenzija u predizbornom i postizbornom periodu.

Prema podacima UN, o 15. januara ove godine 1.721 osoba se još uvek vodi kao nestala u kosovskom sukobu, i to pitanje i dalje nije rešeno.

Takođe, tokom prošle godine zabeleženo 2.660 repatrijacija iz evropskih država na Kosovo.

03.02. 2014, 16:54 -> 18:28

Miščević: Interes EU da pomogne Srbiji

U Briselu u toku skrining o bezbednosti hrane. Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže da EU ima interes da pomogne Srbiji u izgradnji sistema trgovine i kontrole hrane. Što bolje uradimo naš posao u Poglavlju 12 imaćemo mogućnost da naši privrednici više svojih proizvoda plasiraju na tržište EU, poručio državni sekretar Danilo Golubović.

Evropska unija apsolutno ima interes da nam pomogne u izgradnji svega što će kontrolisati bezbednost hrane i trgovinu hrane u Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU, izjavila je u Briselu šefica pregovaračkog tima Srbije u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević.

Tanja-Miscevic.jpg

Miščevićeva je novinarima u Briselu, gde je u toku skrining o bezbednosti hrane, rekla da je to oblast u kojoj će se najpre osetiti uticaj evrointegracija na naše živote.

Razgovara se o bezbednosti hrane, i ljudske i životinjske, o radu fito i veterinarskih inspekcija, koje je neophodno uskladiti i akreditovati u EU, da bismo mogli i da izvozimo zdravu hranu, navela je Miščevićeva, na početku skrininga koji se održava narednih pet dana.

Prema njenim rečima, reč je o 500 stranica standarda u Poglavlju 12, ali Srbija nije na početku, jer je već SSP tražio usklađivanje u toj oblasti.

Već sada možemo da razgovaramo o standardima u vezi sa tranzitom mleka i mesa, preko članica EU, i tu je puno potencijala, rekla je šefica pregovaračkog tima.

Dosta ulaganja zahteva Referentna laboratorija, ona neće biti jedina, njih će biti više, ali, kako je istakla Miščevićeva, nismo sami u bezbednosti hrane, EU apsolutno ima interes da nam pomogne.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović ukazao je na to da je Poglavlje 12 najobimnije poglavlje u poljoprivredi i tiče se bezbednosti hrane i zdravlja potrošača i veoma je značajno za srpsku privredu.

„Što bolje uradimo naš posao u ovom poglavlju imaćemo mogućnost da naši privrednici više svojih proizvoda plasiraju na tržište EU“, rekao je Golubović.

Prema njegovim rečima, prvi dan skrininga o veterini protekao je zadovoljavajuće, jer je mnogo toga urađeno.

„Mnoge stvari treba popraviti, ne samo u okviru Ministarstva poljoprivrede već i u okviru zakonodavstva“, napomenuo je Golubović.

Kapa svega je država, ukazao je Golubović, treba sve bitne zakone doneti, kao što je Zakon o bezbednosti hrane, koji je finalizovan.

Evropa nas ne tera da sve zakone donesemo do ulaska u Uniju, ali veoma je opasno ako odložimo sve zakone do momenta ulaska u EU, jer nećemo imati administrativne kapacitete u tom momentu da ih uvedemo, predočio je Golubović.

„Mora naše zakonodavstvo da se prilagodi i unese izmene u tumačenju zakona, da bismo mogli da donesemo određeni zakon i kažemo – zakon je donet, ali se njegova primena odlaže do momenta ulaska Srbije u EU“, rekao je on.

Golubović je istakao da su tu veterina i Uprava za zaštitu bilja od najbitnijih segmenata i poručio da će se u toj oblasti „domaći zadatak sigurno uraditi kako treba“.

03. 02. 2014, 21:28 -> 08:18

Srbiji mesto u EU

Tokom dve decenije članstva u EU Austrija je shvatila da je Unija zajednica budućnosti u kojoj je i Srbiji mesto, poručio predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl. Premijer Srbije Ivica Dačić zahvalio na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl rekao je da je Austrija dve decenije članica EU i da je tokom tog vremena shvatila da je Unija zajednica budućnosti u kojoj je i Srbiji mesto. Premijer Srbije Ivica Dačić zahvalio je na principijelnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na evropskom putu.

Pripremila Bojana Mlađenović

Dačić je, na skupu austrijskih privrednika „Austrijsko poslovni krug“ u Poslovnom centru Ušće, zahvalio na rekao da je Austrija jedna od zemalja sa kojima Srbija ima najuspešniju ekonomsku saradnju i oko 800 miliona evra robne razmene u prošloj godini, kao i da je zadovoljan zbog značajno unapređenih bilateralnih odnosa.

Mnoge austrijske kompanije posluju u Srbiji, među kojima su „Telekom Austrija“, „OMV“, „Henkel“, kao i mnoge banke.

Dačić je podsetio da je na mestu na kojem se održava skup nekada bila granica Turske i Evrope, kao i da je na ovim prostorima pre 100 godina počeo Prvi svetski rat, nažalost između Austrougarske i Srbije. Zbog toga je istakao da treba učiniti sve kako bi dva naroda zaboravila ružne stvari iz prošlosti i krenuli u budućnost.

„Puno je posla pred nama na putu ka EU, prošla godina nije bila laka, ali imamo puno razloga da budemo zadovoljni, jer smo 21. januara otvorili veliko istorijsko poglavlje u istoriji. Srbija je dosledna u ispunjavanju obaveza i pred nama je puno posla“, rekao je Dačić.

Predsednik PKA rekao je da se njegova zemlja zalaže da Srbija bude članica EU i zahvalio na poverenju koje je Srbija ukazala njegovoj zemlji.

„Mi smo u Evropi na prekretnici, ako ostanemo jedinstveni i složni, imamo šansu da budemo još jači“, rekao je Lajtl i poručio da bi želeo da uskoro čestita Srbiji na postizanju cilja koji je zacrtala – na punopravnom članstvu u EU.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s