21.01. 2014, 07:30 -> 19:33 Istorijski dan za Srbiju (bez svog suverenog dela Kosova i Metohije)! Radujući se EU danas se jasno pokazalo da je Kosovo nešto drugo čim se posmatra izdvojeno od Srbije, sa posebnim uslovima kao za posebnu državu!


Počeli pregovori Srbije i EU

Istorijski dan za Srbiju, to je zajednička ocena svih učesnika prve međuvladine konferencije koja je formalno označila početak pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji. Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata, ocenio premijer Ivica Dačić. Spremni smo za teške izazove koji su pred nama, poručuje vicepremijer Aleksandar Vučić.

10.42 – Vučić: Pred nama su veliki i teški izazovi, ali na njih smo spremni. Uveren sam da možemo da završimo svoje obaveze do 2018, a onda EU neka donese presudu da li zaslužujemo da budemo punopravna članica.

10.35 – Dačić: Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ostaćemo posvećeni evropskim vrednostima, unutrašnjim reformama i dijalogu sa Prištinom.

10.30 – File: Istorijski dan za Srbiju. Beograd mora da ostane posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom. Naročito su važna pregovaračka poglavlja 23 i 24.

10.25 – Venizelos: Imamo puno povernje da će Srbija pregovore završiti brzo i uspešno i da će se priključiti EU kao punopravna članica. Ovo je veliki dan ne samo za Srbiju već za ceo Zapadni Balkan.

9.10 – Počela prva međuvladina konferencija između Srbije i EU. Time su i formalno počeli pregovori o pridruživanju Srbije Uniji.

Prva međuvladina konferencija između Srbije i Evropske unije, koja je formalno označila početak pregovora o pridruživanju Uniji, održana je danas u Briselu. Zajednička ocena svih učesnika konferencije je da je ovo istorijski dan za Srbiju, ali i za Evropsku uniju.

Pripremio Dušan Gajić
Status Kosova nije tema

Premijer Ivica Dačić ističe da proces pridruživanja Srbije EU nije pitanje koje se tiče statusa Kosova.

Odgovarajući na pitanje novinara da li formulacija o pravno obavezujućem sporazumu znači da će Srbija na kraju morati da prizna nezavisno Kosovo, Dačić je istakao da nije njegov posao da tumači dokumenta EU, ali i da „ni nama, kao ni njima, nije sasvim jasno šta to znači, jer se stav članica EU u pogledu Kosova razlikuje“.

„Proces pridruživanja EU nije pitanje koje se tiče statusa Kosova. Naša pozicija u vezi sa statusom Kosova se ne menja i nikada nije bila predmet razgovora“, podvukao je Dačić.

Dačić je rekao i da u ovom trenutku nema elemenata za sklapanje novog sporazuma Beograda i Prištine, već se treba usredsrediti na sprovođenje onoga što je već dogovoreno u aprilu prošle godine.

Podsetio je da su otvorena pitanja u vezi sa pravosuđem, formiranjem Zajednice srpskih opština, kao i sa pojedinim temama o kojima je postignuta samo načelna saglasnost poput telekomunikacija i energetike.

Naveo je da postoje i problemi o kojima tek treba razgovarati, kao što je imovina, status Srpske pravoslavne crkve i srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

U ime EU, konferenciju je otvorio ministar spoljnih poslova i potpredsednik grčke vlade Evangelos Venizelos, koji je u prisustvu nekoliko šefova diplomatija zemalja članica predstavio Pregovarački okvir EU, a kraći govor održao je i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Delegaciju Srbije predvodi premijer Ivica Dačić, a uz njega su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore se EU Tanja Miščević.

Na konferenciji je učestvovao je i neuobičajeno veliki broj ministara zemalja članica – šefovi diplomatija Austrije, Hrvatske i Rumunije Sebastijan Kurc, Vesna Pusić i Titus Korlatean. Prisutni su bili i mađarska ministarka za evropska pitanja Eniko Đeri, državni ministar Nemačke Mihael Rod i francuski ministar za evropska pitanja Tjeri Repanten.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je zvaničan početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji najvažniji događaj za Srbiju od Drugog svetskog rata.

„Ovo je istorijski dan koji se ne može prenebregnuti. Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. U strateškom smislu, ovaj dan određuje dalji put Srbije i vrednosti kojima teži i za koje se zalaže“, rekao je Dačić posle međuvladine konferencije u Briselu.

Premijer je podsetio da je Vlada Srbije formirana pre 18 meseci i da je uspela da obavi ono što se od nje nije očekivalo.

„Niste od nas ovo očekivali, mi smo vas iznenadili. Bilo nam je lako, jer od nas ništa niste očekivali. Sada se od nas očekuje mnogo, zadatak nam je teži“, istakao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo da je današnji dan zapravo kraj jednog teškog početka i da je pred Srbijom mnogo posla.

„Mi od sutra radimo na skriningu poglavlja i na daljim pregovorima… Mi ovaj dan nismo dobili nego smo ga zaslužili, jer smo posvećeno radili“, naglasio je Dačić.

Premijer Srbije je istakao da će Srbija ostati posvećena evropskim vrednostima, unutrašnjim reformama i dijalogu sa Prištinom.

U centru pažnje ekonomija i otvaranje poglavlja
Pocetak-konferencije

Prvi naredni koraci Srbije na polju EU integracija biće pripreme za otvaranje Poglavlja 23 i 24 i skrining, ali sva naša pažnja biće usmerena na ekonomski napredak zemlje, poručio je vicepremijer Aleksandar Vučić.

„Ono što ljude u Srbiji zanima jeste ekonomija i mi ćemo se baviti ekonomijom i napretkom Srbije, zapošljavanjem i radnim mestima i svu energiju ćemo usmeriti na to“, rekao je Vučić u izjavi za Tanjug.

Govoreći o tome šta za njega lično znači današnji dan i međuvladina konferencija Srbija-EU, Vučić je rekao da je to „jedno dobro prolazno vreme“ na putu kojim je Srbija krenula i koje potvrđuje da ne napredujemo loše.

„Ali nadam se da možemo brže i bolje. Srbiju posmatraju kao pouzdanog i dobrog partnera a mi iz toga treba da izvučemo korist za naš narod – da ljudi žive bolje, da imaju bolje škole, bolnice, više kompjutera, da menjamo sebe, budemo marljiviji“, zaključio je Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da povodom početka pregovora o pristupanju Srbije EU, da Srbija zna da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.

Vučić je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da je sve što je radila srpska vlada rađeno pre svega da bi građani Srbije živeli bolje, ali je dodao da je ostalo još mnogo stvari koje moraju biti urađene.

Kako je istakao, zastava Srbije ispred zgrade EU pored zastava ostalih zemalja članica jeste velika stvar i simbol za našu zemlju, ali i znak da možemo da uradimo ono što su svi evropski narodi učinili.

„Mnogo toga naš narod neće u potpunosti odobravati, ali mi smo spremni da sve svoje obaveze ispunimo“, rekao je Vučić.

Naglasio je i da svi u Srbiji treba da rade napornije i više, i da budu ozbiljniji i posvećeniji poslu.

Vučić je uveren da Srbija može da završi pregovore o pristupanju EU do 2018. godine, dodavši da će onda biti na EU da „presudi“ da li Srbija zaslužuje da postane njena članica.

Vicepremijer veruje da ćemo srpsku trobojku nositi s ponosom, na reveru, ali i da će ona biti na centralnom trgu u Briselu.

Komesar EU za proširenje Štefan File obratio se novinarima u sedištu EU na srpskom jeziku rečima: „Ovo je istorijski dan i za Srbiju i za Evropsku uniju – čestitam.“

File je rekao da je početak pregovora zasluženo priznanje naporima i hrabrim potezima rukovodstva Srbije.

„Ključno za to je bila rešenost srpskih vlasti da prihvate reforme tokom godina i hrabar trud prethodnih meseci radi normalizacije odnosa sa Prištinom“, istakao je File.

Konferencija.jpg
File o eventualnim izborima u Srbiji

Komesar za proširenje EU Štefan File očekuje da, i ako budu raspisani prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, vlasti u Beogradu ostanu fokusirane na proces evrointegracija i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

File ne sumnja da će Srbija odluku o eventualnom raspisivanju parlamentarnih izbora doneti u demokratskom okviru i u skladu sa demokratskim principima.

Evropski komesar je objasnio da je danas napravljen prvi važan korak na najvišem političkom nivou i da su započeti razgovori o poglavljima koja će slediti.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom leže mnogi izazovi, a to podrazumeva da će morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda.

Srbija će, kako je dalje naveo, morati da završi reforme i uskladi propise sa evropskim pravilima, a u tom smislu su naročito važna poglavlja 23 i 24, koja se tiču sloboda, vladavine prava, pravosuđa.

File je uveren da Srbija može da odgovori na ove izazove i da će reforme u Srbiji čvrsto postaviti vladavinu zakona.

„Verujem u rešenost srpskog društva da se ovo sprovede kako treba. Promena je važna za srpsko društvo i ekonomiju“, rekao je File.

Upitan kada će početi otvaranje prvih poglavlja i da li će to biti poglavlja 23 i 24, File je rekao da u EU postoji jedinstven stav da ta poglavlja budu prva otvorena i poslednja zatvorena.

File je objasnio da će glavni fokus Evropske komisije biti na procesu skrininga tokom 2014. godine, do proleća 2015. godine, ali je ostavio mogućnost da za vreme predsedavanja Grčke, do jula, Srbija otvori prva pregovaračka poglavlja.

Ministar spoljnih poslova Grčke, koja presedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014, Evangelos Venizelos ocenio je da je početak pregovora o pristupanju EU istorijski dan ne samo za Srbiju nego za ceo Zapadni Balkan.

Venizelos je naveo da je početak pregovora o pristupanju prekretnica u odnosima Srbije i EU.

„Čestitam narodu Srbije; najbolje želje za našu zajedničku evropsku sudbinu“, poručio je Venizelos na konferenciji za novinare u Briselu.

Šef grčke diplomatije je rekao da ima puno povernje da će Srbija pregovore završiti brzo i uspešno i da će se priključiti EU kao punopravna članica.

Dacic-Barozo.jpg
Vodič EU za službenike

Na sajtu vladine Kancelarije za evropske integracije postavljen elektronski kurs „Vodič kroz pregovore Srbije i Evropske unije“. On predstavlja deo programa obuke koji kreira i sprovodi Kancelarija i cilj mu je jačanje administrativnih kapaciteta za proces pregovora Srbije i EU, navodi se u saopštenju.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je današnja međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Uniji, „novo poglavlje u odnosima i veliki uspeh“.

„Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina“, navodi se u saopštenju Baroza, koji se uoči međuvladine konferencije u Briselu sastao sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Barozo je naveo da „građani Srbije imaju snažne evropske težnje“ i da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Pozitivno je ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, „pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine“.

U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije naveo je izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej večeras je u Briselu primio visoku delegaciju Vlade Srbije kojoj je čestitao uspešan početak pregovora o pridruživanju EU.

„Današnjim danom se otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i EU“, rekao je Van Rompej. Predsedenik Evropskog saveta je napomenuo da je od suštinske važnosti nastaviti dijalog sa Prištinom i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijer Dačić je ukazao, posle sastanka, da je Srbija izgubila mnogo vremena i da su je pretekle nekadašnje članice istočnog bloka, koje su u međuvremenu postale punopravne članice Unije.

„Danas one imaju tri do četiri puta veći dohodak nego ranije, dok smo mi na nivou od 65 odsto bruto društvenog dohotka iz 1989“, rekao je Dačić. „Trebaju nam koraci od sedam milja da bismo to nadoknadili“, istakao je premijer i ponovio da je Srbija spremna da se punim kapacitetom uključi u pregovore o pridruživanju.

21.01.2014 | 18:38

Van Rompej primio delegaciju Srbije

IZVOR: TANJUGBrisel — Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, posle susreta sa visokom delegacijom Vlade Srbije, čestitao uspešan početak pregovora o pridruživanju EU.

Herman van Rompej (Foto: Beta/AP)
 Herman van Rompej (Foto: Beta/AP)

Premijer Ivica Dačić rekao je da treba gaziti koracima od sedam milja kako bi se nadoknadilo propušteno vreme.

„Današnjim danom se otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i EU„, rekao je Van Rompej novinarima posle sastanka sa Dačićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatijem Ivanom Mrkićem, i savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem, koji su jutros učestvovali na međuvladinoj konferenciji Srbija-EU, kojom je zvanično otvoren proces pregovora Srbije o pridruživanju.

Predsednik Evropskog saveta je, uz čestitke, napomenuo da je od suštinske važnosti da se nastavi dijalog s Prištinom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijer Dačić je ukazao na to da je Srbija izgubila mnogo vremena i da su je pretekle nekadašnje članice istočnog bloka, koje su u međuvremenu postale punopravne članice Unije.

„Danas one imaju tri do četiri puta veći dohodak nego ranije, dok smo mi na nivou od 65 odsto bruto društvenog dohotka iz 1989“, rekao je Dačić.

„Trebaju nam koraci od sedam milja da bismo to nadoknadili“, istakao je premijer i ponovio da je Srbija spremna da se punim kapacitetom uključi u pregovore o pridruživanju.

21.01. 2014, 11:03 -> 19:25

Reagovanja: Dan za pamćenje!

Srbija zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope, poručio predsednik Tomislav Nikolić. Čestitke uputili predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, šef delegacije EU Majkl Davenport i brojni drugi zvaničnici.

Brojni zvaničnici čestitali su Srbiji na formalnom otvaranju pregovora sa EU.

Pripremile Sanja Ljubisavljević i Aleksandra Milivojević
Sledeći koraci u pregovorima

Realno je da otvorimo dva poglavlja do kraja grčkog predsedavanja, kaže šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević i ističe da bi pored poglavlja 35 bilo dobro da se otvori poglavlje koje se tiče finansijske kontrole.

Od 21. januara Srbiji se odbrojava vreme za nastavak reformi i za stupanje u članstvo, poručuje Miščevićeva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, rekao da je Srbija zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope.

„Srbija je svojom istorijom, svojom žrtvom, zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope. Danas se i to desilo. Ovaj dan će biti upamćen ako ga iskoristimo kako treba“, naveo je Nikolić na svom nalogu na Tviteru.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović pozdravio je početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, istakavši da će parlament i u budućnosti dati svoj pun doprinos bržem kretanju Srbije u evropskim integracijama.

„Ovo je veliki dan za Srbiju koji označava prvi korak ka pristupanju Uniji. Parlament će i u budućnosti dati svoj pun doprinos bržem kretanju Srbije u evropskim integracijama, pogotovo radom Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za evropske integracije“, rekao je Stefanović.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić rekao je da je dan kada su otpočeli pristupni pregovori veliki, možda i sudbinski dan za Srbiju i uspeh spoljne politike države.

„Moguće je da ćemo svi biti u potpunosti svesni ovog događaja u punoj meri tek u dolazećim mesecima, možda i godinama“, smatra Mrkić.

Nikolic-tvit1.jpg

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. „Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan“, naveo je Šulc na Tviteru.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton čestitala je Srbiji na otpočinjanju pristupnih pregovora sa EU, navedeno je na Tviter nalogu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) na čijem je čelu Eštonova.

Sulc-tvit.jpg

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport poručio je na Tviteru, da će EU i dalje podržavati Srbiju.

„Prva međuvladina konferencija EU i Srbije sada je u toku. Pozdravljen napredak u reformama i u dijalogu. EU će vas i dalje da podržavati“, napisao je Davenport na svom Tviter nalogu.

Davenport je u uvodniku brošure „Pregovaračka poglavlja – 35 koraka ka Evropskoj uniji“ ocenio da se u „istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje“.

„Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji cilj je koji treba da nas sve ujedini“, napisao je Davenport.

Majkl-Davenport-tvit.jpg

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je održavanje prve međuvladine konferencije i ukazao na to da ona ima istorijski značaj za ceo region.

„Uveren sam da će pregovarački tim predvođen Tanjom Miščević uraditi odličan posao, ali glavni posao leži u Srbiji i reformama koje tamo treba sprovesti. Nadam se nesmetanom procesu pregovora i doslednom primenom reformi uz aktivno učešće Narodne skupštine i organizacija civilnog društva. Kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, Srbija postaje i lider evropskih integracija u regionu“, rekao je Kacin.

Slovački poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan čestitao je Srbiji i ocenio da je ovo istorijski dan za Srbiju i za proces proširenja.

„Danas, posle mnogo napora, otvaramo novo poglavlje u odnosima sa Srbijom. To donosi nove izazove, ali sam ubeđen da je Srbija spremna da se sa njima suoči“, saopštio je Kukan.

Postanska-marka-pocetak-pregovora

Poštanska marka povodom početka pregovora

U promet je puštena posebna poštanska marka kojom se obeležava početak pregovora.

U saradnji s Kancelarijom za evropske integracije i pregovaračkim timom za pristupanje Srbije EU, „Pošta Srbije“ je pripremila posebnu seriju poštanskih maraka.

Poštanska marka u Srbiji je emitovana i povodom početka pregovora Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju 2005. godine.

„Pre samo nekoliko godina, i sami smi prošli kroz taj proces i znam da je u ovoj fazi ohrabrenje dobrodošlo kako se vredan zamajac ne bi izgubio“, rekao je Kukan.

„Srećno Srbijo, i radujemo se daljem napretku na vašem putu ka EU u 2014. godini!“, saopštio je Kukan.

Čestitke stižu i iz Crne Gore. Predsednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić čestitao je građanima Srbije i predsedniku i poslanicima srpskog parlamenta početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

„Čestitam vam započinjanje ključne faze evropskog puta vaše zemlje, kroz pregovarački proces sa ciljem usvajanja i implementacije evropskih standarda“, naveo je Krivokapić u saopštenju.

Krivokapić je dodao da „pregovarački put zahteva dodatnu snagu i odlučnost u daljim reformama“, naglasivši da je evropski put najveća sigurnost za region i potvrda rešenosti u unapređenju kvaliteta života građana.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin pozdravio je početak pregovora o pristupanju, istakavši da je to već 23 godine cilj Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, na čijem je čelu.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je da je veoma zadovoljna današnjim otvaranjem pregovora o pristupanju Srbije EU, istakavši da dve zemlje imaju mnogo tema iz prošlosti koje treba rešavati, ali da je ovo siguran znak da ima i tema za budućnost.

Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco uputio je čestitku povodom zvaničnog otpočinjanja pristupnih pregovora Srbije sa EU navodeći da ulazak u Uniju postaje za Srbiju konkretniji i bliži cilj.

„Otvaranje pristupnih pregovora predstavlja uspeh za sve građane Srbije i odavanje priznanja postignutom napretku“, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Rumunski šef diplomatije Titus Korlatean ocenio je da prva međuvladina konferencija Srbije i EU predstavlja novu značaju fazu u procesu proširenja Unije.

Korlatean je uputio podršku evropskoj perspektivi Srbije i pohvalio napore srpskih vlasti i društva u približavanju EU, dodavši da je uveren u pozitivne rezultate pregovora.

Reagovanja političkih partija

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Zoran Babić ocenio je ranije danas za RTS da početak pregovora o članstvu Srbije u EU predstavlja istorijski dan i početak novog posla.

Potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković ocenila je da je današnji i formalni početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom potvrda ispravnosti politike Demokratske stranke i veliki korak za Srbiju i njene građane.

„Danas su ispunjene dugogodišnje nade i očekivanja građana Srbije da Srbija kroči na sigurni put ka članstvu u EU… Početak pregovora je i potvrda decenijskih stremljenja i politike DS-a“, ocenila je u saopštenju Vučkovićeva i podsetila da je DS bila prva stranka u Srbiji koja je u program još 1990. godine kao cilj ugradila članstvo u evropsku zajednicu.

Lider DSS-a Vojislav Koštunica istakao je da Srbija nema nikakve koristi već samo štete od evropskih integracija dodajući da se „prosto nameće pitanje šta uopše Srbija dobija od evropskih integracija“.

Vojislav-Kostunica.jpg
Arhivska fotografija

„Ogromne su ekonomske štete koje se mere na milijarde evra od SSP-a i nove strahovite gubitke u poljoprivredi jer je nastupila obaveza skidanja carina na poljoprivredne proizvode iz EU. Slede nove beskonačne ucene na Kosovu. EU zatire kulturne, tradicionalne i samobitne nacionalne vrednosti“, ocenio je Koštunica.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je početak pregovora dobra vest.

„U EU nam niko ništa neće dati, neće rešavati naše probleme umesto nas i zato se za sve moramo izboriti. Previše godina nam je bilo potrebno da dođemo do ovog trenutka, ali on jeste satisfakcija za sve građane Srbije, organizacije civilnog društva, stranke, grupe i pojedince koji su se borili za evropeizaciju Srbije“, rekao je Jovanović.

Ujedinjeni regioni Srbije pozdravili su zvanični početak pregovora i istakli da održavanje prve međuvladine konferencije označava krunu dugogodišnjeg rada hiljada ljudi iz državne administracije, nekoliko vlada i nekoliko saziva Skupštine, ali pre svega, strpljive podrške građana Srbije evropskom putu Srbije.

„Srbija geografski, kulturno, ekonomski pripada Evropi, a od danas ta pripadnost postaje politička i institucionalna“, zaključio je URS.

I potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović pozdravio je početak pregovora, istakavši da je potrebno podržati unutrašnje reforme, borbu protiv kriminala i korupcije i „detajkunizaciju“ zemlje.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma čestitao je građanima Srbije početak pregovora o članstvu u EU, kao i Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću na „upornosti u vođenju države ka evrointegracijama“.

Marković ističe da će najveću korist od procesa pristupanja EU imati građani Srbije, jer se na taj način „potvrđuje ekonomska i politička sigurnost naše zemlje“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine kaže da je početak pregovora sa EU jasna potvrda da Srbija ide dobrim putem i da je njena budućnost jasno usmerena ka evropskim integracijama.

LSV u svom saopštenju ističe da se nada da će Srbija u pregovaračkim timovima imati predstavnike Vojvodine, kao što je bilo najavljivano.

21.01.2014 | 19:36

Nema vizne liberalizacije za Kosovo

IZVOR: BETAPriština — Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček izjavila je u Prištini da ove godine neće biti liberalizacije režima viza za građane Kosova.

„Liberalizacija se neće desiti ove godine, već nakon jedne, dve ili tri godine, ne znam koliko će potrajati taj proces“, kazala je Lunaček na konferenciji za novinare.

„Dijalog i sporazum od 19. aprila, zajedno sa njegovim sprovođenjem što je proces koji je u toku, pomogli su ublažavanju stavova i nekih zemalja EU koje nisu priznale Kosovo“, kazala je Lunaček.

Pema njenim rečima, to ne znači da će pet zemalja koje nisu priznale Kosovo to učiniti, ali su fleksibilnije u slučajevima kada se zahteva da Kosovo bude deo neke međunarodne organizacije ili konferencije.

21.01.2014 | 19:31

Kritike Nikolića i Dačiću i Vučiću

IZVOR: BETABeograd — Predsednik kritikom akcija hapšenja osumnjičenih za trgovinu drogom poručuje da u medijima ne bi trebalo unapred objavljivati pobedu, kaže Dejan Vuk Stanković.

Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

On je time pokazao da nije engleska kraljica sa protokolarnim ovlašćenjima.

„Nikolićeva kritika je formacijski upućena ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, jer akciju sprovodi policija, a medijski potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, jer je Vučić medijski i politički direktno stao iza te akcije. Upućena je i jednom i drugom“, rekao je Stanković agenciji Beta.

Stanković je ocenio da Nikolić namerno nije pomenuo Dačića i Vučića, jer nije hteo da izazove značajniji politički i medijski zaplet i sukob, ali da je njegova poruka, iako na prvi pogled neprecizna, dovoljno razumljiva i Dačiću i Vučiću.

„Nikolić je istupio kao politička ličnost i poslao poruku da nije engleska kraljica i ne shvata svoju funkciju protokolarno, nego da kao neko koga je narod direktno izabrao na izborima ima svoje specifično mesto i ulog na političkoj sceni“, rekao je Stanković.

Dodao je da je Nikolić kritičkim stavom poručio i da bi stvari trebalo podići na viši nivo i da bi državni organi trebalo da poboljšaju svoj rad na otkrivanju teških oblika kriminala, poput krijumčarenja i distribucije droge.

„Politički bi to moglo da se shvati da predsenik Srbije svoj najviši politički autoritet koristi da traži ispravljanje propusta policije. On se pojavljuje kao politički akter u javnosti, jer nema institucionalna ovlašćenja da upravlja policijom i službama bezbednosti, i zauzima ulogu političke figure čija bi reč trebalo da ima određenu težinu“, rekao je Stanković.

Nikolić je ranije danas u pisanoj izjavi naveo da hapšenja narko dilera nisu dala očekivane rezultate i da je očigledno da informacije cure, pa je veliki broj osumnjičenih bio obavešten.

Nikolić je pozvao MUP da borbu protiv narko mafije sprovede bolje i efikasnije.

Zlatko Nikolić: Moguće da su dileri unapred obavešteni

Kriminolog Zlatko Nikolić izjavio je da je moguće da su krupni narko dileri unapred obavešteni o policijskim akcijama i da je to navelo predsednika Srbije Tomislava Nikolića da kritikuje akcije hapšenja osumnjičenih za trgovinu narkoticima.

„U tri navrata nisu se pojavili krupni igrači u narko dileraju, pa je to navelo predsednika da posumnja u rezultate, naročito zato što mu se čini ili su mu rekli da ima provala informacija. Na prvi pogled tako i deluje, ali ne mora da znači da je reč o nekom od poznatih i viđenijih generala policije ili inspektora“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

Nikolić je istakao da je reč o veoma ozbiljnim igračima na ilegalnom narko tržištu sa vrlo ozbiljnim parama, koji ne spadaju u naivne.

„Oni su ili, kako se to zna, potkupili policajce ili su potkupili neka tehnička odeljenja i odrede da prate šta se događa u državnom i činovničkom životu“, rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da se akcije, ako je neko odao informacije, pripremaju tako da bude poznato ko je mogao da oda, pa se to u sledećem koraku spreči.

„Sa kriminološkog aspekta je dobro što su akcije sprovedene tri puta na način na koji su sprovedene, pa čak i pod uslovom da nisu postignuti željeni efekti i da je neko ‘propevao’, jer ćemo onda znati šta da radimo i kako da to sprečimo“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je cilj policije prilikom pretresa Dragoslava Kosmajca, koga su mediji pominjali kao značajanog igrača na međunarodnom tržištu narkotika, bio „ako naletimo, naleteli smo, ali znamo šta radiš i držimo te na oku, pa ti vidi šta ćeš“.

„Ako ništa, oprez će ga koštati i droga će poskupeti ili će se bar jedno vreme povući iz igre. U svakom slučaju, nije na odmet i nije štetno. Ni policajci nisu naivni, naročito oni koji se bave borbom protiv droge, pa misle da će tako krupan igrač imati 200 grama, kilogram, dva ili pet kokaina. Takvi igrači nemaju direktan kontakt sa drogom, ali pošto znamo čime se bave, čudi me da nije provaljeno gde je droga, kao u slučaju Darka Šarića“, rekao je Nikolić.

21.01.2014 | 19:03

Miščevićeva: Plan Srbije je realan

IZVOR: B92Brisel — Plan Srbije da do 2020. postane članica EU je realan, probaćemo da otvorimo ali i da zatvorimo neka poglavlja tokom ove godine, kaže za B92 Tanja Miščević.

Tanja Miščević (Foto: B92)
Tanja Miščević (Foto: B92)

Plan je realan s obzirom na iskustva drugih zemalja i na to gde se Srbija trenutno nalazi, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Šefica pregovaračkog tima Srbije navodi da će ova godina biti posvećena skrininzima, analitičkim pregledima.

„Sa nekim poglavljima ćemo se tek upoznati, videćemo šta je pravo EU i gde smo trenutno u svakom poglavlju. Ono što piše u pregovaračkom okviru je da se pregovori zasnivaju na Poglavljima 23 i 24 i da se oni moraju otvoriti u ranim fazama samih pregovora. Imamo dobru argumentaciju za otvaranje, na primer, Poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, kako trošite budžetski novac, kako ste napravili sistem koji kontroliše sve to – kako bi se posle pomoglo poglavlju 23 (o smanjenju korupcije i borbe protiv kriminala)“, rekla je Mišćevićeva u Briselu, posle današnje prve međuvladine konferencije.

Ona je dodala da će se Srbija potruditi da ove godine otvori lakša poglavlja u pregovorima.

Govoreći o Poglavlju 35, Miščevićeva je rekla da je to novo, jedinstveno poglavlje i do sada se nije pojavilo u praksi EU.

„Predmet nisu pregovori o daljoj normalizaciji, za to je i dalje zadužen dijalog, već praćenje svega što je dogovoreno i što će biti dogovoreno tokom dijaloga“, rekla je Tanja Miščević i dodala: „Drugim rečima to je još jedan forum, intrument za razgovor gde će Srbija moći EU i institucijama da predstavi kako vidi sprovođenje svega dogovorenog u normalizaciji, gde su osnovni problemi, šta se može uraditi, koliko je potrebno pomoći“.

21.01.2014 | 18:59

Dodik: Jačanje BiH je nerealno. Srbi u BiH spremite se da trpite pritiske od Srbije a na njenu podršku mnogo ne računajte jer njome vlada duh Evropske Unije.

IZVOR: TANJUGBanjaluka — Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovio da je Bosna i Hercegovina neodrživa država i da je njeno jačanje nerealno.

Milorad Dodik (Foto: Beta, arhiva)
Milorad Dodik (Foto: Beta, arhiva)

„Ona bi, možda, i mogla da preživi lokalne strukture, animozitete koji postoje između Bošnjaka, Srba, Hrvata, ali ne može da preživi strane intervencije i mešetarenja, što je ključni neuspeh BiH“, rekao je Dodik za Radio RS, komentarišući izveštaj o napretku BiH za 2013, koji je podnela nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak.

Dodik je ocenio da evropski parlamentarci „iz daljine ne vide stvarnu sliku u BiH“, i dodao da je „čist promašaj tražiti izmene Izbornog zakona da bi se sprovela odluka ‘Sejdić-Finci'“.

Prema njegovim rečima, u BiH od rata upravljaju stranci, dok u ovoj zemlji nikada nije postignut bazični konsenzus tri naroda.

„Sada nije ni čudo što se pokušava nekim deklaracijama i rezolucijama uvaženih parlamentarnih struktura, kakav je Evropski parlament, kreirati održivost BiH, a za nju kriviti lokalne strukture i pri tome ne videti da je kompletna krivica na strancima. Oni su je nametnuli kao jednu neodrživu državu koja ne može ni u čemu da funkcioniše“, poručio je predsednik RS.

Dodik je naveo da RS želi da vrati neka od ovlašćenja koja su sa entitetskog nivoa preneta na državni nivo, upozorivši da će, ako to ne bude moguće, RS preduzimati korake na daljem jačanju svoje autonomije.

Komentarišući izjavu Doris Pak da Beograd treba da kaže Banjaluci da se postojanje RS ne dovodi u pitanje, ali da taj entitet postoji samo kao deo države BiH, Dodik je rekao da će RS nastaviti da vodi „svoju autentičnu politiku“ i da sarađuje s Beogradom, što niko ne treba da uzima za zlo.

Govoreći o očekivanju Evropske unije da se u BiH povede hitna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, predsednik RS je kazao da ne spori činjenicu da je potrebna efikasnija borba protiv kriminala i korupcije, ali da RS „već beleži značajne rezultate u vezi s tim pitanjem, što je za pohvalu“.

Komentarišući održavanje prve međuvladine konferencije Srbije i Evropske unije danas u Briselu, čime su počeli pretpristupni pregovori, Dodik je istakao da je to „istorijski datum i da je jaka Srbija potrebna i RS“.

„Nama je važno da Srbija bude ekonomski i politički jaka, uključena u proces evropskih integracija i da ima dobru saradnju s Rusijom. Takva jaka Srbija, kao regionalni lider, najviše može pomoći Republici Srpskoj“, naglasio je on.

21.01.2014 | 20:23

„Dobili smo drugačiju budućnost“

IZVOR: TANJUGBrisel — Vučić kaže da su građani Srbije današnjim otvaranjem pregovora sa Evropskom unijom dobili budućnost drugačiju od one koju su imali pre nekoliko meseci.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je poručio da je naša zemlja konačno postala pouzdan partner ne samo EU, već i svih njenih članica.

On je istakao da je međuvladinoj konferenciji u Briselu prisustvovao mnogo veći broj ministara nego što je to ranije bio slučaj sa drugim zemljama koje su otvorile pregovore.

„Danas ste videli poštovanje prema Srbiji i ponosni smo na činjenicu da su došli i nemacki ministar, austrijski, francuski, mađarski, hrvatski i rumunski, što inače nije slučaj, i svi su govorili veoma pohvalno o Srbiji“, istakao je Vučić u Briselu za RTS.

„Moraćemo sebe da menjamo i mnogo više da radimo, ali možemo da uspemo“, kazao je prvi potpredsednik vlade, naglašavajući da je Srbija otpočinjanjem pregovora poslala signal i da je sigurna zemlja za investitore.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas stožer stabilnosti i pokazala je političku stabilnost i hrabrost u poslednjih godinu i po dana.

Na pitanje hoće li eventualni vanredni parlamentarni izbori usporiti ili prekinuti evropski put, Vučić je kazao da neće i da je Srbija poručila u Briselu da je posvećena pregovorima.

Bilo da izbora bude ili ne, Srbija će ići napred, podvukao je Vučić i naglasio da ne postoji opasnost da će naša zemlja ići unazad, ko god bi na njima pobedio.

Vicepremijer je rekao da će Srbija pregovore početi najtežim poglavljima 23 i 24 kojima su mnoge zemlje pre nas zatvarale pregovore.

On je ocenio da bi Srbija sve reforme i što traži EU mogla da završi do 2018. godine i da do 2020. uđe u evropsku porodicu.

„Onda je na EU da donese odluku da li želi da Srbija uđe u Uniju“, rekao je Vučić i naglasio da će do tada Srbija imati državu sa vladavinom zakona, sistem i institucije koje će raditi bez obzira na to koje se politicke stranke nalaze na vlasti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s