18.12.2013 | 10:53 |Ešton, Dačić i Tači za Nobela – logično sledi nagrada za sve učineno u korist jednoj strani – Šiptarskoj?


  Tanjug

Vođa albanskog Kokusa u američkom Kongresu Eliot Engel lobira da dobije podršku ostalih kongresmena za nominaciju visoke predstavnice Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija za Nobelovu nagradu za mir.

 

 

Hašim Tači, Ketrin Ešton i Ivica Dačić (Foto euobserver com)

Demokratski kongresmen iz Njujorka aktivno pokušava da dobije podršku svojih kolegu za ovu incijativu, nakon čega će odlučiti da li će pisati Nobelovom komitetu, rečeno je Tanjugu u srpskom Kokusu.

Kongresmen Engel je tim povodom kontaktirao i srpski Kokus, tražeći njihovu podršku, ali Kokus još uvek nije dao svoju konačnu reč, pošto čeka mišljenje Vlade Srbije po tom pitanju.

„Nismo još odlučili, čekamo stav srpske vlade, a Engel kaže da je cilj njegove inicijative normalizacija odnosa Srbije i Kosova“, kažu u srpskom Kokusu.

Albanski Kokus, koji predvodi Engel, pre dva meseca pokrenuo je inicijativu da američki Kongres usvoji rezoluciju o braći Bitići, ali ona još nije došla na dnevni red, pošto prvo treba da o njoj glasaju kongresni Podkomitet za Evropu i Komitet za spoljne poslove Kongresa.

Engel važi za jednog od najvećih pobornika kosovske nezavisnosti još od sredine devedesetih godina a glavna ulica u Peći je 2005. godine dobila ime po njemu.

Bivši pripadnici MUP-a prelaze u Policiju Kosova -> Nasilna integracija Srba u Kosovski sistem!

18.12.2013 | 13:51 | B92

Srpski zvaničnici predali su kosovskim institucijama listu od 337 bivših pripadnika MUP-a, od kojih će 250 do 270 preći u Policiju Kosova, prenosi Kohavizion.

Policija Kosova (Foto srb.time)

Dokument o ovome parlamentarnoj komisiji za unutrašnje poslove i bezbednost predao je ministar policije Bajram Redžepi, koji je rekao da je srpska strana 11. decembra predala listu bivših pripadnika MUP-a Srbije koji su izrazili spremnost da se integrišu u Policiju Kosova, prenosi dnevnik „Koha ditore“.

Prema rečima Redžepija, svi bivši pripadnici MUP-a Srbije, a sada Policije Kosova, prijaviće se u policijske stanice na severu Kosova i obaviće sve zakonske procedure predviđene Zakonom o radu u policiji.

Kako navodi „Koha ditore“, i pripadnici „civilne zaštite“ biće integrisani u kosovske institucije, a paralelno sa tim integrisanjem, taj mehanizam neće više postojati.

U Opštini Gračanica još nije zakazana inaugurativna sednica

18.12.2013 | 10:09 | KIM

Inaugurativne sednice još uvek nije sazvalo devet opština, među kojima su Gračanica, Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Parteš, poručuju iz Ministarstva lokalne samouprave i administracije Vlade Kosova.

Gračanica (Foto KIM)

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, izabrani gradonačenici su obavezni da u roku od 15 dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, sazovu inaugurativne sednice. Ministarstvo lokalne samouprave i administracije je do sada primilo  29 poziva gradonačelnika za održavanje ovih sednica.

Sednice još nisu sazvane u devet opština: Gračanica, Junik, Obilić, Srbica (Skenderaj), Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan, i Parteš.

Novoizabrani gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović rekao je za KIM radio da će zvanično preuzeti dužnost predsednika Opštine krajem sledeće nedelje.

Kako KIM radio nezvanično saznaje, to bi moglo da se dogodi 24. decembra.

Posle sertifikacije izbornih rezultata na lokalnom nivou od strane Centralne izborne komisije, Ministarstvo lokalne samouprave i administracije (MALS) Vlade Kosova je angažovano na obezbeđivanju preduslova za održavanje inaugurativnih sednica u skupštinama opština.

MALS je, prema mandatu, pružio potrebna zakonska objašnjenja o nedoumicama koje su imale lokalne vlasti, kao i o obavezama opština posle zakonskog potvrđivanja izbornih rezultata.

„To je urađeno u cilju izbegavanja nejasnoća i obezbeđivanja funkcionalnosti opštinskih organa“, kaže se u saopštenju MALS-a dostavljenom redakciji KIM radija.

I. Deda: Izveštaj Eštonove „friziran“

18.12.2013 | 15:47 > 15:55 | Beta

Politički analitičar iz Prištine Iljir Deda kaže da u izveštaju Ketrin Ešton šefovima diplomatija EU „ima mnogo materijalnih grešaka“ i da je „on bio friziran“.

Iljir Deda (Foto arhiva KIM)

Deda je za agenciju Beta kazao da je vrlo pažljivo pročitao izveštaj Eštonove o pregovorima Beograda i Prištine i ocenio da u njemu ima mnogo netačnosti, koje se mogu smatrati i materijalnim greškama.

„Recimo oko izlaska (Srba) na (lokalne) izbore. U izveštaju piše da je izaslo 30 odsto u Leposaviću, dok je prema rezultatima CIK-a izašlo 23 odsto. Ili, recimo, u izveštaju piše da je 3. novembra u severnoj Mitrovici bilo malih problema, dok je istina da svi mehanizmi na severu nisu uspeli da obezbede slobodan izlazak i slobodno glasanje“, kazao je analitičar povodom sukoba na glasačkim mestima.

Prema njegovim rečima, ne stoji ni konstatacija da su rasformirane stare struktura bezbednosti i pravosuđa na severu (gde su Srbi većina) i izvršena njihova integracija u strukture Kosova, pošto je samo 16 pripadnika MUP-a Srbije do sada integrisano u Policiju Kosova.

Deda je dodao da ne stoji konstatacija u izveštaju Ešton da su Kosovo i Srbija usaglasile zakonska akta prema sporazumu iz Brisela od 19. aprila.

„Takođe, ne može biti uspeh verifikacija samo 279 diploma za dve godine“, naveo je Deda govoreći o sporazumu o međusobnom priznanju diploma visokoškolskih ustanova.

Prema njegovim rečima, ni učlanjenje Kosova u regionalne forume ne ide kako treba i nije onakvo kako ga je predstavila Ketrin Ešton.

„Realnost je drugačija od izveštaja. Tokom 2012. godine Kosovo je trebalo da bude članica 41 regionalne organizacije i to se nije dogodilo. Mnoge od tih organizacija ne uzimaju uopšte u obzir sporazum o fusnoti, odnosno o regionalnom predstavljanju Kosova“, rekao je prištinski analitičar.

Dodao je da posebno ne odgovara istini deo izveštaja o sporazumu o sudovima.

„U stvari, ne postoji sporazum o sudovima između Kosova i Srbije, iako u izveštaju piše da je Srbija prihvatila jedan Osnovni sud i tužilaštvo za region Mitrovice“, kazao je Deda.

Današnji prištinski mediji su javili da je sadržaj izveštaja Eštonove „šokirao zvaničnu Prištinu“. On je ocenjen kao „pozitivan i romantičan“, uz ocenu da je motiv za takav izveštaj bilo opredeljenje da Srbija po svaku cenu dobije datum početka pregovora s EU.

„Medijima nedostajala ozbiljnija analiza izbora“

18.12.2013 | 15:51 | KIM

„Mediji na srpskom jeziku na Kosovu su u značajnoj meri ispunili funkciju pravovremenog i potpunog informisanja javnosti. Nedostajala je dublja analiza kandidata, njihovih političkih programa i incidenata“, zaključci su izveštaja BIRODI-a.

Foto KIM

Izveštaj „Monitoring medija na srpskom jeziku“ Biroa za društvena istraživanja, predstavljen je u Medija centru u Čaglavici.

Direktor BIRODI-a Pavle Dimitrijević kaže da su mediji izveštavali informativno, bez dubljeg istraživanja.

„Najdominantnije pozitivne stvari tokom izborne kampanje jesu to što su mediji dosledno informisali građane o samom izbornom procesu. Ipak mediji su propustili priliku da dublje analiziraju i da podstaknu političke aktere da odgovaraju na nezgodna pitanja. Ono što je zaista u negativnom smislu obeležilo izveštavanje, pre svega na severu jeste to što su mediji ignorisali očigledne događaje koji su se dešavali tokom izbornog dana ali i u kampanji“, kaže Dimitrijević.

Glavni analitičar Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović smatra da mediji nisu ispunili svoju osnovnu dužnost jer nisu bili reprezenti i zagovornici boljeg života.

„Ono što su mediji tokom izbornog procesa uvek dužni prema građanima, jeste da budu njihovi zagovornici. Njihova uloga je da umesto građana pitaju političare, analiziraju pograme, propituju koji su kandidati koji su na izbornim listama. Međutim ono što smo mi iz našeg monitoringa utvrdili jeste da to mediji nisu uradili. Naprotiv oni su se bavili samo prenošenjem informacija“, rekao je Gavrilović.

Istraživanje je rađeno u periodu od 7. oktobra do 7. decembra 2013 i obuhvatilo je 18 medija sa Kosova i Srbije.

SAD pomažu Kosovu sa 37 miliona dolara.

Verovatno preko USAID-a kao i do sada bez efekata po Srpsku zajednicu jer se te pare operu preko pripremljenih perača Američkih para!

Podrška stiže u pravi čas Šiptarima za integraciju predatih Srpskih institucija u svoj sistem.

18.12.2013 | 16:43 > 18:52 |  KIM

Sporazum o ostvarivanju razvojnih ciljeva kojim se omogućava pomoć Kosovu u iznosu od oko 37 miliona dolara potpisan je danas u Prištini.

pristina
Priština (Foto novosti.rs)
 Sporazum su potpisale američka ambasaorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao i  šefica USAID-a na Kosovu Morin Šoket.

Iz američke ambasade je saopšteno da je u potpisanom dokumentu istaknuta posvećenost vlade SAD da obezbedi 37.432.028 dolara sredstava za podršku širokom spektru aktivnosti američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) na Kosovu.

„Sredstva će se koristiti za aktivnosti na polju vladavine prava i upravljanja, aktivnosti na povećanju investicija i stope zaposlenosti u privatnom sektoru, kao i programe za povećanje ljudskog kapitala na Kosovu“, navodi se u saopštenju ambasade SAD-a u Prištini.

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson kazala je da „Vlada SAD ostaje posvećena pružanju podrške naporima Kosova da ojača svoju demokratiju kroz investicije koje promovišu vladavinu prava i jačanje aktivnosti na privlačenju investicija“.

„Ponosni smo što je USAID ostvario partnerski odnos sa vladom Kosova, privatnim sektorom i civilnim društvom u cilju omogućavanja obuke i sredstava koja mogu da pomognu u oslobađanju punog potencijala Kosova“, istakla je Džejkobson.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s