03.12.2013 | 22:40 |Vlasi: Ovo su kosovski, a ne srpski izbori


KIM-> Logično jer ih je raspisala Jahtjaga a na njih nas pozvao Dačić i Vućić sa svojom opozicijom!!

Nijedan gradonačelnik i nijedna lokalna vlast u opštinama sa srpskom većinom ne treba da zaborave da su ovi izbori sprovedeni po ustavu i pravnom sistemu Kosova, navodi poznati prištinski advokat Azem Vlasi.

Foto KIM

Bivši visoki jugoslovenski funkcioner ističe i da predizborna kampanja za lokalne izbore u opštinama sa srpskom većinom nije bila fer jer se forsirala jedna lista.

„Nove lokalne vlasti u opštinama sa srpskom većinom ne treba da se zavaravaju i da se bave visokom politikom, jer su te opštine u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova“, kaže Vlasi.

Vlasi dodaje da bi izabrani gradonačelnici trebalo da se skoncentrišu na probleme lokalne zajednice a ne da „podgrejavaju lažne nade kako će te opštine sada biti produžena ruka Srbije“.

Što se tiče opština sa albanskom večinom i pobede Pokreta „Samoopredeljenje“ u Prištini, Vlasi kaže da su građani Kosova glasali za promene.

„U Prištini je pobedio jedan ozbiljan kandidat koji je imao ozbiljan program i viziju i ostavio je dobar utisak na građane. Građani znaju da on pripada ’Samoopredeljenju’, ali za njega su glasali zbog njegove ličnosti a ne zbog političke formacije kojoj pripada.

Saši Đokiću određen pritvor od 48 sati

03.12.2013 | 02:54 | Beta

Poslanik Skupštine Kosova i predsednik Socijaldemokratske partije Saša Đokić priveden je u Gračanici jer je navodno u restoranu „Madera“ uvredio kosovskog policajca koji ga je priveo pre mesec dana.

Saša Đokić (Foto KIM)

Kosovski tužilac je Đokiću odredio zadržavanje od 48 sati zbog vređanja i napada na službeno lice, rekao je Beti izvor iz policije.

Đokić je navodno vređao i udario u rame policajca, koji ga je po pozivu priveo pre mesec dana u policijsku stanicu na saslušanje.

U policiji su naveli da je Đokić odbio da se podvrgne alko testu i da je i u policijskoj stanici ponovo vređao i udario policajca.

Konačni rezultati: Najviše odbornika iz “Srpske”

03.12.2013 | 17:48 | KIM

Centralna izborna komisija objavila konačne rezultate lokalnih izbora po kojima je lista Građanska inicijativa Srpska osvojila najviše mesta u devet opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Sa glasanja (Foto KIM)

U Gračanici će “Srpska” imati devet odbornika, Savez kosovskih Srba šest, SLS tri, a „Vidovdan“ će imati jednog odbornika.

U opštini Novo Brdo, Demokratski savez Kosova dobio je četiri odbornika, „Srpska“ tri, lista „Opstanak“ dva, Demokratska Inicijativa dva odbornika, a Srpska Inicijativa, SLS, „Zajednička budućnost“ i DPK po jednog odbornika.

Skupštinu opštine Ranilug će činiti šest odbornika „Srpske“, pet SNPK, tri SLS i jednog odbornika liste „Za Kosovsko Pomoravlje“.

U Partešu najviše odbornika imaće SLS – šest, pa „Srpska“ sa pet, a Demokratska inicijativa dva, Narodna inicijativa takođe dva odbornika, „Srpsko Pasjane“ jednog i “ Srpska Donja Budriga“ jednog.

Skupština opštine Klokot će imati pet odbornika SLS, četiri „Srpske“, dva DPK i po jednog DSK, Narodnog jedinstva, Zajedničke budućnosti i liste ABK.

U opštini Štrpce koju će voditi gradonačelnik iz SLS-a, najviše odbornika će  imati „Srpska“ koja je osvojila šest odborničkih mesta, SLS će imati pet, DPK dva i „Samoopredeljenje“ i DSK po jednog odbornika.

Opštine na severu Kosova imaće najviše odbornika sa liste Srpska.

Po rezultatima koje je CIK objavio, u opštini Leposavić lista „Srpska“ osvojila je osam odbornika, Demokratska inicijativa četiri, SLS dva, Građanska inicijativa SDP dva odbornika, lista „Zajedno“ jednog odbornika i Inicijativa za bolji život jednog odbornika.

U opštini Zubin Potok „Srpska“ je bila ubedljiva sa 11 odbornika, DSK ima dva odbornika, a DPK i Socijaldemokratija po jednog odbornika.

Prema rezultatima CIK-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici „Srpska“ je osvojila šest odbornika, koliko i „SDP – Oliver Ivanović“, a onda slede DPK sa tri i DSK, ABK, BSDAK i SLS sa jednim odbornikom.

CIK još nije objavio rezultate za opštinu Zvečan gde je glasanje ponovoljeno.

Na osnovu konačnih rezultata za odbornike koje je objavio CIK, „Srpska“ će imati svoje odbornike i u devet opština sa većinskim albanskim stanovništvom. Po jednog odbornika će imati u Prištini, Klini, Istoku, Kosovo Polju, Lipljanu, Obiliću, Peći i Vučitrnu, kao i dva u Kamenici.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s