24.11.2013 | 08:00 – 23:55 Tužna slika raspetog Kosova, vidi se putujući u Manastir Dečane! Proterani Srbi žive u necivilizacijskim getima, dok se političari slikaju i ponašaju kao u predizbornoj kampanji!


Tužna slika raspetog Kosova! Proterani Srbi žive u necivilizacijskim getima, dok se političari slikaju i ponašaju kao u predizbornoj kampanji!

Jednostavno rečeno, Beogradski političari koji predadoše Kosovo u Šiptarski sistem pokušavaju manipulativno pred kamerama da imititiraju realnost, kao da su tu prisutni kao mnogo se brinu o narodu pa ih odlikuju jer su za nešto baš oni zaslužni. Misle da će tako da otkupe svoj izdajnički greh kojim su žigosani za veki vekova!

Svi jasno znamo sled događaja šta je pred nama, kada krene puna primena Briselskih sporazuma koji je POTPISAN I POTPUNO PREZENTOVAN OD NAŠIH POLITIČARA KAO IDELANO REŠENJE- PREDAJA DELA TERITORIJE.

Političari ove vrste nažalost, ništa dobro ne uradiše osim što po starom običaju pokušavaju nešto baš za sebe da urade – da se samoodlikuju.

Ta sorta ljudi, osim što je manipulisala sa naivnima nikada nije a niti će braniti Državu Srbiju!

Narod je glavni nosilac odbrane i oprastanka svega što je opstalo i ostalo u ma kom delu Srbije! Pojedinci van politike, mudri i odvažni svojim nesebičnim radom i borbom doprineli su svemu što je opstalo! Oni vredni i nekompirani koji su odgovorno radili i dodavali svoje kada zatreba, čak i izlažući svoj goli život i živote svojih porodica na pvu liniju odbrane opstanka, za život gde ga ima!

Da su politačari dobri kao što pokušavaju da nam se nametnu, pa sigurno bi do sada sve bilo idelano bez korupcije, imalo bi svako selo sve normalne uslove za život (put,kanalizaciju, telefone, internet, stabilnu struju….). Jednostavno država ne bi bila tu gde je.

Nešto ih ne videsmo prethodnih godina, kao danas. Verovatno bi oni rekli “ pa mi samo radimo PROFESIONALNO“ naš posao i ne ulazimo sa mnogo emocija! E baš zato nikada nisu ni uspeli da reše probleme, već su se oslobodili problema predajući ga u ruke upravo onome ko traži Kosovo!

Ktitorska slava Visokih Dečana

24.11.2013 | 12:15 > 12:20 | KIM, Tanjug |

U manastiru Visoki Dečani obeležava se ktiktorska slava Svetom Stefanu Dečanskom. Pored velikog broja gostiju koji su pristigli iz svih krajeva Srbije, prisustvuju i ministri vlade Srbije.

Slava u Dečanima (Foto KIM)

Prazničnu liurgiju služe patrijarh srpski Irinej uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog Teodosija, šumadijskog Jovana, vranjskog Pahomija i brojnog sveštenstva SPC.

U Visoke Dečane danas je došao veliki broj vernika iz svih krajeva Kosova, ali i iz centralne Srbije, Crne Gore. Među gostima danas su i ministri u vladi Srbije Aleksandar Vulin, zadužen za Kosvo i Metohiju, ministar odbrane Nebojša Rodić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Nakon liturgije, patrijarh srpski Irinej uručiće orden Svetog Save Kanacelariji za KiM, a odlikovanje će primiti ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vlin.

Svečano u Dečanima: Osveštan Prizrenski konak, uručena i odlikovanja

24.11.2013 | 13:08 > 16:03 |  KIM |

Oko hiljada vernika koji su pristigli iz različitih krajeva Kosova i centralne Srbije proslavilo je sa bratijom manastira Visoki Dečani ktitorsku slavu Svetog kralja Stefana Dečanskog.

Nakon svečane arhijerejske liturgije koju je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, vranjskog Pahomija i raško-prizrenskog Teodosija, osveštan je novoizgrađeni Prizrenski konak u Dečanima.

Obraćajući se prisutnima, patrijarh Irinej je rekao da je posebno čudo to što se u ovim teškim vremenima u Dečanima podiže jedna velelepna zgrada koja će služiti ne samo monasima, nego svima koji u Dečane dolaze i koji žele da vide lepotu Dečana i njegov značaj ne samo za srpsku kulturu i istoriju, nego i za kulturu Evrope uopšte.

Patrijarh Irinej je nakon osveštanja novog konaka uručio najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve – Orden Svetog Save prvog reda, Kancelariji za Kosovo i Metohiju u čije ime je odlikovanje primio ministar Aleksandar Vulin.

Zahvaljujući se na visokom odlikovanju koje je primio od SPC, ministar Vulin je rekao da je današnji dan, odnosno izgradnja Prizrenskog konaka, najbolji pokazatelj da su država Srbija i Srpska pravoslavna crkva na istom putu i da tu nikada neće biti nikakve razlike.

Orden Svetog Save prvog reda uručen je i Evropskoj Komisji, odnosno Samuelu Žbogaru. Ordenom Svetog Save prvog reda odlikovana je i Vlada Kraljevine Norveške koja je uložila najveća materijalna sredstva u izgradnju Prizrenskog konaka.

Ordenom Svetog Save drugog reda patrijarh Irinej je odlikovao i Johana Kvalea, donedavnog norveškog ambasadora u Prištini.

Generalni menadžer beogradske firme „VMS“ koja je izvodila radove na novom konaku Siniša Matić kaže za KIM radio da je osećaj, nakon skoro pet godina rada na konacima, kuhinjama i ostalim sagrađenim elementima, „jedinstven“.

„Najveći izazov je bio sakupiti potrebna sredstva. Hvala Kraljevini Norveškoj, Evropskoj komisiji i Kancelariji za KiM jer smo uz njihovu pomoć to uspeli. Ovaj konak će olakšati život monasima u ovom nezgodnom okruženju, pomoći će im da tu opstanu i omogućiti prijem gostiju koji u ovaj manastir dolaze sa svih strana“, kaže Matić.

Svečanosti u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su i ministri spoljnih poslova i odbrane, Ivan Mrkić i Nebojša Rodić, pomoćnik direktora kancelarije za KiM Mirko Krlić, strane diplomate iz Beograda i Prištine, predstavnici Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić i Branimir Stojanović , kao i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

’’Na proleće bežim i ja’’

23.11.2013 | 15:22 | KIM |

Ionako težak život privremeno raseljenih lica, smeštenih u naselju „Bergen“ u Ugljaru kod Kosova Polja, dodatno komplikuju nerešeni odnosi Beograda i Prištine. Deo stanovnika ovog naselja mogao bi uskoro da ostane bez mesečne socijalne pomoći od 40 evra koju su primali preko kosovskih institucija.

Mileva Nikić

„Mnogo smo propatili ovde u proteklih 15 godina. Bivali smo poplavljeni, bilo je zima bez drva, vode više nema nego što ima, bilo nas je previše. Sama sam ovde ostala. Kćerka mi se udala i pobegla je sa mužem za Veliku Planu. Ne bih ni ja ostala, ali sam morala da bi prodala imanje u Klini. Tamo su mi zapalili kuću i sve što sam imala. Uspela sam da to završim, ostaću ovde do proleća. Na proleće bežim i ja“, priča sedamdesetpetogodišnja penzionerka Mileva Nikić.

Raseljeno lice iz Prizrena Slađana Jovanović, jedna je od onih koja će, po svemu sudeći, ostati bez socijalne pomoći.

„Bila su dva službenika Centra za socijalni rad i zaštitu iz Lapljeg Sela, obavestili su me da je stupio na snagu nov zakon i da više nemam pravo na socijalu, pošto primam penziju iz Srbije. Kažu da moram da se odlučim, jedno ili drugo. Do juče je sve bilo normalno, primala sam pomoć bez ikakvih problema. Mene interesuje zašto su baš sad došli. Oni odavno imaju svu moju dokumentaciju, svakih šest meseci je obnavljam, znali su sve vreme da primam srpsku penziju. Kako to da baš sada nemam više pravo na pomoć“, pita se Slađana.

„Ja sam imala stan od 74 kvadrata u Đakovici i kuću u Brekovcu, sve su mi spalili i nije me briga. Nije me briga ni za ovih 40 evra, neka ih uzmu“, kaže Živanka Petković.

Kandidat za gradonačelnika Gračanice ispred GI „Srpska“ Branimir Stojanović, koji je obišao nezadovoljne stanovnike „Bergena“, kaže da se radi o pretnjama i pritisku na glasače.

„Velika je sramota ono što se dešavalo ovih dana. Ovi ljudi moraju biti slobodni, bez obzira na to koliko teško žive i koliko su zavisni od primanja koja dobijaju. Niko nema prava da zloupotrebljava situaciju u kojoj su, da im preti kako će im ukidati nešto što im je neophodno za život“, zaključuje Stojanović.

Vlada Norveške je 2002. godine izgradila šest dvospratnih stambenih zgrada, tzv. naselje „Bergen“ u Ugljaru za raseljena lica koja su prethodno živela u raznim izbegličkim centrima u na Kosovu. U ovom naselju trenutno živi dvadesetak ljudi.

24.11.2013. | 19:57

Zavarene prve cevi na Južnom toku

Izvor: B92, Beta, TanjugBeograd — Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, u koju će biti uloženo 1,9 milijardi evra, počela je zavarivanjem prvog spoja gasovoda u vojvođanskom selu Šajkaš.

(Tanjug)
(Tanjug)

Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu kod Novog Sada, i ceremonijom u Palati Srbija u Beogradu danas je označen svečani početak radova na deonici Južnog toka kroz Srbiju.

Znak za početak zavarivanja prvog spoja Gasovoda u Šajkašu, diretnim video linkom, dao je iz Palate Srbija predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je ocenio da je priključenje Srbije na Južni tok simbol napretka i povezivanja radom sa Rusijom.

„Dugo ste čekali, počnite“, rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tehnicki direktor kompanije Južni tok Pavel Persidski prethodno je iz Šajkaša javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se on transportovati cevima 400 milimetara i zatražio znak predsednika Nikolića.

„Početak izgradnje gasovoda Južni tok osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte“, kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre nego što je dao signal za početak zavarivanja prvih cevi na trasi Južnog toka kroz Srbiju.

Predsednik Nikolić govori na svečanosti u Palati Srbija (Tanjug)
Predsednik Nikolić govori na svečanosti u Palati Srbija (Tanjug)

Nikolić je rekao da će iz Srbije biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a da će zahvaljujući Južnom toku dugoročno biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.

On je pri tom ocenio da izgradnja gasovoda Južni tok predstavlja jasnu poruku da je Srbija država rešenja, a ne problema, mira, a ne sukoba, država budućnosti, u koju vredi investirati i koja je sposobna da iznese kapitalne projekte.

Nikolić je na ceremoniji povodom početka radova na gradnji deonice Južnog toka kroz Srbiju naveo da je taj gasovod simbol povezivanja država i naroda, i da predstavlja spomenik povezivanja Srbije i Rusije radom.

„Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje“, poručio je predsednik Srbije.

(Tanjug)
(Tanjug)

Predsednik Srbije je naveo i da su ovaj projekat mnogi nazvali graditeljskim poduhvatom veka, da je vrednost radova kroz Srbiju dve milijarde evra i da će najveći teret izneti srpske firme, u čiji potencijal i tehnološki kapacitet ne treba sumnjati.

On se zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rečima: „Srećan nam novi početak predsedniče Putin, na mnogaja ljeta – Srećno Srbijo“.

Predsednik Putin istakao je da će taj gasovod dati veliki doprinos unapređenju međunarodne energetske bezbednosti. Putin je u izjavi, koju je u Beogradu pročitao ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, naveo da je će gasovod „osigurati stabilno snabdevanje energentom za evropske potrošače bez rizika vezanih za tranzit“.

Ruski predsednik je dodao da će izgradnja do sada najvećeg gasovoda u Srbiju i druge zemlje regiona privući velike investicije, omogućiti otvaranje novih radnih mesta i doprineti daljem društvenom i ekonomskom razvoju.

Dačić: Najveći infrastrukturni i energetski projekat

Premijer Dačić govori na svečanosti u Palati Srbija (Tanjug)
Premijer Dačić govori na svečanosti u Palati Srbija (Tanjug)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izgradnja gasovoda Južni tok najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije, koji će omogućiti ekonomski rast i povećanje zaposlenosti.

Dačić je na svečanosti povodom početka izgradnje deonice gasovoda za ruski gas „Južni tok“ kroz Srbiju, rekao da je čast što se za vreme mandata vlade kojom presedava počinje gradnja Južnog toka, prvog velikog projekta u Srbiji, posle više od četiri decenije.

„Srbija posle više od četiri decenije može da kaže da gradi nešto veliko“, rekao je Dačić.

On je kazao da sa Južnim tokom Srbija dobija drugi pravac snabdevanja ruskim gasom, i postaje gasno energetsko čvorište u regionu i Evropi.

Premijer je dodao da će iz Srbije ići dva kraka gasovoda ka Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a i da je od Vlade Makedonije dobio uverenje da će doneti odluku da se gradi i krak ka toj državi.

Dačić je kazao da je na razgovorima sa Prištinom u Briselu predložio da jedan krak ide i prema Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)
(Tanjug)

Premijer je istakao da je međunarodni projekat gasovoda Južni tok vredan oko 16 milijardi evra, i da će se više od 10 odsto ukupnih potreba za gasom transportovati preko Srbije, kroz Južni tok.

„Gradnjom Južnog toka, zaposliće se i domaća građevinska industrija i to će doprineti smanjenju nezaposlenosti u Srbiji, što je jedan od glavnih ekonomskih ciljeva Vlade“, rekao je Dačić.

On je naglasio da će taj projekat doprineti poboljšanju uslova za investiranje u Srbiji i otvoriti šanse za privredni razvoj i razvoj insfrastrukture.

Dačić je dodao da je pređen veliki put od potpisivanja energetskog sporazuma sa Rusijom do početka gradnje, kojom se zaokružuje taj sporazum.

„Srbija će biti pouzdan partner u tranzitu gasa“, poručio je Dačić.

Miler: Gasovod lokomotiva razvoja regiona

Aleksej Miler (Tanjug)
Aleksej Miler (Tanjug)

Predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler poručio je, nakon početka radova na Južnom toku kroz Srbiju, da smo „svedoci istorijski važnog događaja“.

Miler je rekao da će Južni tok „zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi“, kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.

„To potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope“, poručio je on, i dodao da Srbija postaje centar tranzita gasa.

„Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i čitavog regiona“, dodao je Miler.

Zahvalivši se partnerima u Srbiji, i naglasivši značaj srpsko-ruskog prijateljstva, Miler je rekao da se sve realizuje po planu, i da će za dve godine ruski gas, preko dna Crnog mora, stići u Srbiju i Evropu.

Mihajlovićeva: Južni tok „krvotok“ razvoja

(Tanjug)
(Tanjug)

Ceremoniji početka radova u Palati Srbija u Beogradu prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Javnog presduzeća Srbijagas Dušan Bajatović, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, kao i ministrka energetike Srbije Zorana Mihajlović

Ministarka Mihajlović izjavila je da je Južni tok „krvotok“ za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospeši otvaranje radnih mesta, jer je, istakla je, to ono čemu Srbija teži.

„Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije, i svi mi zajedno, činimo jednu porodicu koja će racionalno i ravnomerno koristiti te resurse“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je citirala Lava Tolstoja: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način“:

„Mi u Srbiji želimo da budemo ne samo deo porodice, već deo srećne i velike porodice i mislimo da je to upravo pocetaka izgradnje Južnog toka“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpisana tri ugovora o Južnom toku

Prethodno su Vlada Srbije, Srbijagas i Gasprom potpisali tri ugovora koji omogućavaju finansiranje i izgradnju deonice gasovoda Južni tok u Srbiji.

  • Ugovor o finansiraju potpisali su direktor Javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.
  • Ugovor o transpotru potpisali su Bajatović, Miler i zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma Alesandar Siromjatin.
  • Ugovor o proglašenju deonice Južni tok za projekat od nacionalnog značaja potpisali su ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović, Siromjatin i Bajatović.

Kraj radova 2016. godine

(Tanjug)
(Tanjug)

Deonica Južnog toka kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka – za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Radi se i projekat juznog kraka prema Makedoniji.

Gradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da budu završena za dve godine. Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj – – nalazi „Insajdera“ pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Brojna pitanja novinara „Insajdera“ zašto je vlasnička struktura takva i zašto je sedište u Švajcarskoj ostala su bez odgovora.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije Gasprom, vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u Zapadnoj Evropi.

(Tanjug)
(Tanjug)

Izgradnjom Južnog toka Srbija će dobiti drugi prvaca snabdevanja gasom, pošto su trenutno isporuke gasa moguće samo gasovodom iz Mađarske.

Realizacija tog projekta predviđena je energetskim sporazumom Srbije i Rusije, potpisanim 25. januara 2008, a uključivao je i prodaju Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu za 400 miliona evra i da Gasprom postane vlasnik 51 odsto podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Trasa gasovoda ulazi u Srbiju iz Bugarske kod Zaječara, a glavni krak izlazi u Mađarsku u blizinu Subotice.

Predviđeno je da Gasprom zakupi celokupan kapacitet Južnog toka kroz Srbiju na 25 godina.

Za izgradnju srpske deonice gasovoda, do prvog kvartala sledeće godine, biće na raspolaganju oko 500 miliona evra, koje će obezbediti Gasprom i Srbijagas.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s