21.11.2013 | 00:35 „Ulazak u EU ne i članstvo u NATO“


IZVOR: POLITIKA, TANJUG

Beograd — Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja Trasivulos Teri Stamatopulos izjavio da ulazak Srbije u EU ne podrazumeva članstvo u NATO.

Sedište NATO (Foto: Beta/AP, arhiva)
Sedište NATO (Foto: Beta/AP, arhiva)
 Stamatopulos, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku je u intervjuu za „Politiku“ kazao da NATO i EU imaju 22 zajedničke članice i da dele iste demokratske vrednosti, ali da ima zemalja koje su ili samo članice NATO ili samo EU.

„Na primer, Austrija, Kipar, Finska, Irska, Malta i Švedska su u Uniji, ali nisu deo NATO – dakle, očigledno nema zahteva za pridruživanje obema organizacijama“, kazao je on.

Stamatopulos je istakao da je na Srbiji da odluči da li želi da konkuriše za članstvo u NATO, ocenjujući da je skori početak pregovora o pristupanju Srbije EU značajan korak koji Severnoatlantska alijansa podržava.

On je, s druge strane, naglasio da političke, socijalne i ekonomske reforme koje se podrazumevaju u procesu pridruživanja jednoj organizaciji imaju pozitivan uticaj na pristupanje drugoj, a kao primere je naveo vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO je istakao i da je region zapadnog Balkana važan za NATO, a da je partnerstvo sa Srbijom sve jače.

Povodom potpisivanja sporazuma o vojnoj saradnji Kosova i Albanije, a imajući u vidu da je Albanija članica NATO, Stamatopulos navodi da alijansa ostaje potpuno posvećena održavanju bezbednosti na Kosovu u okviru misije u snagama KFOR-a na osnovu rezolucije 1244 SB UN.

„Svi saveznici NATO-a dele viziju slobodne i celovite Evrope bez rata. Nastavićemo da radimo tako da ova vizija postane realnost, zajedno sa Srbijom i našim partnerima u regionu. I svi saveznici NATO-a ohrabruju praktičnu saradnju i dijalog na zapadnom Balkanu kako bi se izgradio odnos poverenja, razumevanja i samim tim bezbednosti“, zaključio je Stamatopulos.

20.11.2013 | 23:47

„EU nije fer prema Srbiji“

IZVOR: BETA, VEČERNJE NOVOSTIBeograd — Bivši šef španske diplomatije Migel Angel Moratinos izjavio je da pristup EU u dijalogu Beograda i Prištine „očigledno nije fer i objektivan“.

Migel Angel Moratinos (Screenshot/Youtube)
Migel Angel Moratinos (Screenshot/Youtube)

Moratinos je rekao za Novosti da je EU više na strani Prištine, jer je većina članica priznala Kosovo.

„Beograd je apsolutno u pravu kada tvrdi da EU, međunarodna zajednica, ima dvostruke standarde. To je jedna od glavnih mana međunarodnog poretka danas. Ljudi, nacije, zemlje, protiv toga moraju da se bore“, rekao je Moratinos.

Moratinos je naveo da je kao šef diplomatije Španije trpeo ogromne pritiske da njegova zemlja prizna nezavisnost Kosova.

„Ne možete ni da zamislite kolike. Ali, jedna od stvari na koje sam ponosan jeste to što sam odoleo pritisku da Španija prizna Kosovo. Sada mogu mirno da spavam“, rekao je Moratinos i dodao da misli da Španija neće promeniti stav, jer u toj zemlji i vlast i opozicija imaju isti stav – da se moraju poštovati međunarodno pravo i poredak.

Na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo da bi postala članica EU, Moratinos je odgovorio da bi o konačnom rešenju trebalo da se dogovore Beograd i Priština.

„Brisel ne treba da koristi to kao monetu – da konačnim dogovorom Beograda sa Prištinom uslovljava punu integraciju Srbije u EU“, rekao je Moratinos.

Istakao je da „Brisel ne sme više da zateže“, nego da bi u decembru trebalo da počne sa Srbijom pregovore o članstvu u EU.

„Koji novi uslov bi mogao da se ispostavi Beogradu? Šta još Srbija treba da uradi? Ja to ne vidim“, rekao je Moratinos.

Moratinos je ocenio da je 2020. godina „ambiciozan ali ne i nerealan rok“ za ulazak Srbije u EU.

Moratinos je saradnik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj, čiji je osnivač bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

20.11.2013 | 18:45

Učiniti najbolje na sudu protiv SRB

IZVOR: TANJUGZagreb — Treba učiniti najbolje što se može da Hrvatska ostvari najbolji mogući rezultat na sudu kada je reč o tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, kaže Josipović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović (Foto: Beta, arhiva)
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović (Foto: Beta, arhiva)

„Svi smo očigledno zaključili da vlade (dve države) ovoga trenutka nisu našle modalitet kojim bi se spor rešio na neki drugi način. Prema tome, idemo na sud i videćemo šta će se dogoditi“, rekao je Josipović u intervjuu za Medija servis upitan šta očekuje od glavne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u martu 2014.

Josipović je dodao da ne misli da će cela situacija pogoršati odnose dve zemlje ili da će biti prepreka u napretku tih odnosa.

Na pitanje o sinoćnjem istupu hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića, koji je skandirao ustaški poklič „Za dom spremni“, Josipović je rekao da ne može govoriti o tome da li je on ušao u kažnjivu zonu, ali da je svakako reč o „potpuno neprimerenom potezu o kojem moraju da razmisle u Hrvatskom fudbalskom savezu ako žele da imaju verodostojnost“.

Zagrebačka policija saopštila je danas da u Šimunićevom istupu nije utvrdila elemente krivičnog dela, ali da je o svim preduzetim radnjama i utvđenim činjenicama dostavila izveštaj opštinskom tužilaštvu u Zagrebu radi donošenja odluke.

20.11.2013 | 22:47

„Zadovoljni što Srbija neće u NATO“

IZVOR: BETA, NINBeograd — Ruse „zadovoljava“ stav Srbije da ne uđe u NATO i da to ni ne namerava, a koji je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu preneo srpski državni vrh, kaže Čepurin

Aleksandar Čepurin (Foto: Tanjug, arhiva)
Aleksandar Čepurin (Foto: Tanjug, arhiva)

„Ako me pitate da li to zadovoljava Ruse – odgovor je da. Jugoslavija je gotovo pola veka bila neutralna država. Smatramo da za Srbiju nema nikakvog smisla da bude članica NATO“, rekao je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin za NIN.

Čepurin je naveo da se deo nedavne posete Beogradu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua ticao odnosa Srbije i NATO i da je srpski državni vrh ruskim zvaničnicima rekao da Srbija ne ulazi u NATO, niti ima takve namere.

Čepurin je naveo da će srpski deo gasovoda Južni tok biti finansiran iz ruskog kredita, a refundiran od tranzita gasa i profita kompanije Južni tok Srbija.

Povodom lokalnih izbora na Kosovu, Čepurin je naveo da je važno da Srbi koji žive u centralnoj Srbiji budu solidarni sa Srbima sa Kosova i da je potrebno je pronaći prihvatljivo rešenje i za jedne i za druge.

„Rusija je spremna da strpljivo i dosledno podržava Srbiju. Ali pogrešno je razmišljati da će Rusija na neki magičan način sama da reši ovo pitanje“, rekoa je Čepurin.

20.11.2013 | 23:55

Tadić dobio „virtuelni posao“

IZVOR: BETA, BLICBeograd — Bivši predsednik Srbije Boris Tadić zaposlio se u norveškoj telekomunikacionoj kompaniji Telenor kao savetnik za region i Evropu, piše Blic.

Boris Tadić (Foto: Tanjug, arhiva)
Boris Tadić (Foto: Tanjug, arhiva)

Tadićev angažman u Telenoru nema veze sa srpskim delom Telenora i Tadić neće imati kancelariju u Beogradu, a on tvrdi da mu nije ni potrebna, jer je, kako je objasnio, reč o „virtuelnom poslu“.

„Telekomunikacije su virtuelna stvar, pa je i kancelarija virtuelna stvar“, rekao je Tadić.

Tadić je naveo da njegovo zaposlenje u Telenoru nema nikakve veze s odustajanjem od politike i da i inače učestvuje u mnogim savetodavnim institucijama u svetu.

„Za mene je ovde izazov sektor telekomunikacija i energetike, kao i da razumem funkcionisanje jedne od najvećih kompanija u svetu. To je nepresušni izvor znanja koji mogu da primenim u politici jer se bavim istraživanjem veza telekomunikacija i novih tehnologija i politike“, rekao je Tadić.

Dodao je da je „samo jedna dobra okolnost“ to što zaposlenjem u Telenoru postaje finansijski nezavisan.

Tadić, koji je i počasni predsednik DS, odbio je da odgovori da li će se aktivnije uključiti u politiku i u DS, rekavši da je njegov agnažman u Telenoru dobar za Srbiju i da bi bilo dobro i kada bi i drugi političari imali tako snažne kontakte s velikim multinacionalnim kompanijama.

Blic je naveo da je dogovoru Telenora s Tadićem „kumovao“ bivši norveški premijer i jedan od lidera Socijalističke internacionale Jens Stoltenberg, ali su to negirali Tadić i direktor evropskih operacija Telenora Chel Morten Jonsen.

Jonsen je Blicu rekao da će Telenor osnovati savetnički paner za Evropu i da je za početak pozvao tri osobe s različitim biografijama i međunarodnim iskustvom.

„Savetnički panel neće donositi nikakve odluke. Oni će raditi sa generalnim direktorom Telenor grupe i sa mnom da bismo uočili različite trendove, razmenili mišljenja i videli šta bismo mogli da radimo. Panel nema nikakve veze sa kompanijom u Srbiji“, rekao je Jonsen.

Jonsen je naveo da nije odlučeno koliko će trajati aranžman sa Tadićem i da sve zavisi od savetodavnog panela i uspeha tog projekta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s