25.10.2013 |08:00-23:55 Zahuktala se izborna kampanja! Već postaje nepodnošljivo slušanje i gledanje predizbornih obećanja! Ta nervoza odslikava se i na obične građane koji trpe pritisak onih „neobičnih“! Pregovorima Srbija predavši Kosavo u nadležnost Šiptarima, Albancima, Turcima nije ni čudo što čujemo najavu onog što sledi upravo sa Turske strane!


25.10.2013 | 16:52

Nikolić: Priština da se pridržava sporazuma

Izvor: B92 |

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa šefom UNMIK-a Faridom Zarifom poručio da je želja Srbije da lokalni izbori na Kosovu prođu u demokratskom duhu.

Foto RTS

Predsednik Srbije je istakao da je neprihvatljiva tvrdnja Albanaca da Srba sa pravom glasa van Kosova i Metohije ima svega 11.900 i da je ubeđen da u to neće poverovati niko u svetu.

„Takođe, ne možemo biti ubeđeni u regularnost izbora, ukoliko se Srbima ne omogući da imaju svoje predstavnike u svim izbornim organima“, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da je Srbija odlučna da se uspostavi trajna normalizacija odnosa u regionu i omogući bolji život i napredak za sve građane Kosova i Metohije.

“Da bi se to postiglo, privremene institucije u Prištini moraće mnogo iskrenije da pristupe pregovaračkom procesu, kao i da sprovedu doslovce sve ono na šta su se do sada obavezale” rekao je Nikolić.

Šef UNMIK-a Farid Zarif je istakao da je bitno da i Beograd i Priština budu apsolutno privrženi normalizaciji odnosa i dodao da smatra kako je važno da se poštuju osnovni principi demokratije i održe pošteni izbori.

25.10.2013 | 20:08

EU da spreči izigravanje sporazuma

Izvor: TanjugBeograd — Vlada Srbije zatražila od Evropske unije da hitno reaguje i spreči nastojanja privremenih vlasti na Kosovu i Metohiji da izigraju Briselski sporazum.

Zgrade Vlada Srbije u Nemanjinoj 11
Zgrade Vlada Srbije u Nemanjinoj 11

Vlada Srbije upozorava da prištinske vlasti masovno manipulišu biračkim spiskovima i uskraćuju desetinama hiljada interno raseljenih lica pravo na učešće na lokalnim izborima, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Alarmantne manipulacije biračkim spiskovima od strane privremenih kosovskih vlasti ogledaju se i u činjenici da na spiskovima ima više birača nego stanovnika u Pokrajini.

Nepoštovanje Briselskog sporazuma ogleda se i u višemesečnom opstruiranju izbora člana Centralne izborne komisije, kao i odbijanje da se izabere zamenik generalnog sekretara izborne komisije iz redova srpske nacionalnosti.

Upornim kršenjem principa statusne neutralnosti izbornog materijala i zabranama zvaničnicima i članovima Vlade Srbije da posećuju Kosovo i Metohiju, privremene vlasti na Kosovu i Metohiji direktno opstruiraju dogovore iz Brisela i dovode u pitanje regularnost i održavanje lokalnih izbora.

Pretnjama hapšenjima i krivičnim gonjenjem članova Vlade Srbije, prištinske privremene vlasti su u funkciji protivnika Briselskog sporazuma i lokalnih izbora.

Istovremeno, Priština organizuje direktno učešće premijera Turske i Albanije u izbornoj kampanji kosovskih albanskih stranaka.

Vlada Srbije upozorava Evropsku uniju da ovakvim ponašanjem Priština stvara visoke bezbednosne rizike, zastrašuje kosovske Srbe i direktno radi protiv stabilizacije stanja.

Vlada Srbije zahteva od Brisela hitnu i neodložnu akciju na sprečavanju ovih nepravilnosti koje dovode u opasnost sprovođenje Briselskog sporazuma i održavanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, naglašeno je u saopštenju.

25.10.2013 | 21:49

„Izbori na KiM – izlazak iz Srbije“

Izvor: TanjugBeograd — Vojislav Koštunica je ocenio da su predstojeći lokalni izbori na Kosovu lažni, antiustavni i antidržavni u kojima se, kako je rekao, vlast odriče dela države.

Vojislav Koštunica (Foto: Tanjug, arhiva)
Vojislav Koštunica (Foto: Tanjug, arhiva)

Predsednik Koštunica je rekao da se svoga naroda na toj teritoriji.

Koštunica je pozvao Srbe sa Kosova da neizlaskom na izbore, daju dostojan odgovor na svo nasilje koje se vrši nad srpskim narodom.

“Mi danas pozivamo naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji da odlučno i jedinstveno pokažu da su građani Srbije i da za njih ne postoje separatistički izbori“, naglasio je Koštunica.

Prema njegovoj oceni, “sadašnja vlast pokušava da obmane srpski narod na Kosovu kako će dobiti Zajednicu srpskih opština, ali jedino zaboravlja da kaže gde se nalazi ta Zajednica i da li se uspostavlja na osnovu srpskih ili na osnovu separatističkih zakona“.

Prema Koštuničinim rečima, postavlja se i pitanje ko je i kada svoje građane dobrovoljno izručio da postanu građani druge “lažne države“’, a predsednik D S S smatra da je reč o primeru trgovine narodom.

Koštunica je na skupu u Kruševcu optužio sadašnju vlast da je iznela “na pazar deo sopstvenog naroda i otvoreno trguje njime, a cena je u toj trgovini poznata, i to neizvesno članstvo u organizaciji veoma neizvesne budućnosti, Evropskoj uniji”.

Predsednik D S S smatra da su lokalni izbori na Kosovu način kojim, kako je rekao, separatisti hoće da zaokruže svoju nezavisnost i da je u temeljima tih izbora bombardovanje Srbije, nasilje, nepravo i sila.

Osvrćuci se na izjavu turskog premijera Redžepa Erdogana da je Kosovo njegova druga zemlja, Koštunica je rekao da se u Srbiji nije reagovalo onako kako bi priličilo jednoj državi koja drži do svog dostojanstva.

“Nismo čuli od naše vlasti da je Kosovo Srbija, ali smo čuli od predsednika turske Vlade kako kliče usred Prizrena da je Kosovo Turska, nismo čuli od naše vlasti da će da raspiše lokalne izbore na Kosovu, ali pošto predsednik turske Vlade tvrdi da je Kosovo turska zemlja, onda ni lokalni izbori na Kosovu nisu kosovski već turski”, rekao je lider D S S-a.

Koštunica je srpski narod na Kosovu podsetio da je patrijarh Pavle koji je u episkopskom činu služio 34 godine često govorio da je najvažnije izdržati do kraja.

Lider Demokratske stranke Srbije u izjavi novinarima posle skupa u Kruševcu najavio je da će uskoro biti publikovana knjiga o ćutanju Ustavnog suda Srbije povodom Kosova i Metohije.

U knjizi će, kako je objasnio, biti štampana prikupljena dokumentacija, svi predlozi za ocenu ustavnosti koji su od jeseni prošle godine podnošeni, a na koje je Ustavni sud Srbije ćutao.

Javnost će o svemu biti obaveštena, rekao je Koštunica i dodao da su pravo i javnost upravo najmoćnije oružje u toj borbi i da će se njime, kako je istakao, i u buduće služiti.

Upitan kakvu izlaznost očekuje 3.novembra, predsednik Demokratske stranke Srbije je prokomentarisao da očekuje da će izlazak na izbore biti zanemarljiv i da će se time pokazati još jednom da je većina Srba za ostanak u Srbiji.

25.10.2013 | 16:23

Udovičić u Gračanici: Omladina je naša budućnost

Izvor: KIM |

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je Gračanicu gde je razgovarao sa omladinom i pozvao ih da u što većem broju izađu na lokalne izbore.

Foto KIM

Ministar Udovičić prisustvovao je tribini posvećenoj mladima u Domu kulture u Gračanici. U prepunoj sali, proslavljenog sportistu prisutni su dočekali aplauzom.

Udovičić je rekao da mu je drago što je imao prilike da čuje mišljenja omladine centralnog Kosova i pozvao sve da izađu na predstojeće lokalne izbore.

“Ja moram ovim putem da pozovem što veći broj građana, naročito mlade, da izađu u što većem broju i podrže listu “Srpska”. Vlada Srbije će imati mnogo projekata i planova kako bi na Kosovu i Metohiji došlo do poboljšanja života u svim sferama”, kazao je Udovičić.

Udovičić je dodao i da je omadina budućnost Srbije, ali da postoje veliki problemi koje treba prevazići.

“Omladina je naša sadašnjost, naša pokretačka snaga i budućnost Srbije. Moramo da omogućimo da omladina ima neometani razvoj u svakom pogledu, kako kroz sport tako i kroz obrazovanje”, rekao je Udovičić.

Na tribini su govorili i kandidati za odbornike liste “Srpska” za opštinu Gračanica Mirjana Živić i Duško Ivić.

Kandidat za odbornika Mirjana Živić rekla je da se mladi na Kosovu sportom bave u improvizovanim uslovima.

“Sreća je što imamo veliki broj talentovane dece i stručne profesore fizičkog vaspitanja, koji uslove za rad stavljaju u drugi plan”, rekla je Živićeva.

Ministar je na tribini odgovarao i na pitanja ovdašnjih sportista i omladine. Oni su izneli svoje probleme vezane za uslove u kojima sportski klubovi rade. Udovičić je objasnio da “svi moramo da budemo svesni situacije u kojoj se nalazimo” i dodao da će se on kao član Vlade i kao sportista “zalagati za podjednake uslove za sve”.

Ministar Udovičić je zajedno sa okupljenom omladinom nakon tribine prošetao do centra Gračanice.

25.10.2013 | 17:33

Zvečan: Protest protiv izbora

Izvor: Kontakt plus radio |

U Zvečanu je održan protest protiv lokalnih izbora 3.novembra. Okupljeni su poručili da neće izaći na izbore, da ne priznaju državu Kosovo i da žele da ostanu deo Srbije.

Zvečan ( Foto arhiva KIM)

Bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da se Srbi izlaskom na izbore odriču institucija države Srbije na ovim prostorima.

“Licemerno zvuči kada predstavnici vlasti u Beogradu kažu da neće nikad priznati nezavisnost Kosova, a sa druge strane, prete i smenjuju, po njima, neposlušne direktore, načelnike okruga, samo zato što ne žele da izađu na izbore”, rekao je Milović.

Bivši načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković optužio je državni vrh Srbije da želi da prebaci odgovornost za predaju Kosova i Metohije na Srbe u pokrajini.

“Državni vrh Srbije želi da sakrije istinu, a istina je da oni odgovornost za svoju izdaju, za predaju Kosova i Metohije, za stvaranje još jedne albanske države na teritoriji Srbije, žele da prebace na nas”, rekao je Nedeljković.

Protest je organizovao štab za bojkot izbora Privremene skupštine AP Kosova i Metohije. Organizatori su najavili da će u utorak u 12 sati u Rudaru biti obeležena dvogodišnjica postavljanja barikada na severu Kosova, a u sredu će se, na glavnom gradskom trgu “Šumadija” u Kosovskoj Mitrovici, održati narodni miting pod sloganom “Bojkotom do pobede”.

25.10.2013 | 09:34

Ponovo voz od Kosovske Mitrovice do Kraljeva

Izvor: KIM |

Železnice Srbije svečano će otvoriti novu stanicu Kosovska Mitrovica – Sever, čime će posle pet godina biti uspostavljen redovan saobraćaj na relaciji Kraljevo – Kosovska Mitrovica.

(Foto novosti.rs)

Iz železničke stanice Zvečan u 10,15 sati krenuće na promotivnu vožnju do stanice Kosovska Mitrovica-Sever novi putnički dizel-motorni voz serije 711, koji će redovno saobraćati na toj relaciji, najavile su Železnice Srbije.

Po dolasku voza sa promotivnog putovanja, u 10.30 sati, planirano je svečano otvaranje železničke stanice, a nakon toga I obraćanje midijima predstavnka Vlade Srbije, Železnica Srbije i lokalne samouprave.

Novi putnički voz između Kraljeva i Kosovske Mitrovice saobraćaće svakog dana i to dva puta dnevno. Voz će iz Kraljeva za Kosovsku Mitrovicu – Sever polaziti u 6.55 sati (stiže u 10.28 sati) i u 14.45 sati (stiže u 18.18 sati), a iz stanice Kosovska Mitrovica – Sever za Kraljevo u 10.39 sati (stiže u 14.15 sati) i u 18.29 sati (stiže u 22.05 sati).

Po prvi put putnici iz severnog dela Kosovske Mitrovice  moći će u novoj stanici da kupe vozne karte za sve železničke pravce u Srbiji, a poslednji put je putnički voz između Kraljeva i Kosovske Mitrovice saobraćao u martu 2008. godine.

U osposobljavanje pruge Zvečan – Kosovska Mitrovica Sever za saobraćaj uloženo je nešto više od četiri miliona dinara.

25.10.2013 | 14:02

Srbi sa Kosova protestuju ispred Vlade Srbije

Izvor: Tanjug |

Ispred zgrade Vlade Srbije oko 13,30 časova stigli su Srbi sa Kosova u 10 autobusa i sa brojnim srpskim zastavama, a obratio im se ministar za KiM Aleksandar Vulin.

(Foto rts.rs)

Oni u skandirali imena prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i ministra za KiM Aleksandra Vulina. Ministar Vulin izašao je ispred Vlade i obratio im se.

Vulin rekao je okupljenim Srbima sa Kosova da zna koliko je teško i uvredljivo slušati da je „Kosovo Turska“.

U isto vreme, rekao je Vulin, kada srpskim zvaničnicima ne dozvoljavaju da dođu na Kosovo dolazi turski premijer da učestvuje na izborima na Kosovu.

Odgovarajući na skandiranje prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, Vulin je okupljene zamolio za malo strpljenja jer je u toku sednica vlade na kojoj se razgovara o izjavi turskog premijera da je „Kosovo Turska“.

„Siguran sam da će uskoro izaći da vas vidi“, poručio je Vulin koji je rekao da će se videti sa okupljenima i u „našoj Gračanici“.

Načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je Tanjugu da oni protestuju zbog odluka Prištine da brani srpskim državnicima da dolaze u pokrajinu, kao i zbog izjave turskog premijera da je „Kosovo Turska“.

Kostić je, obraćajući se prisutnima, rekao da su se okupili ispred Vlade zato što je na Kosovu trebalo pre dva dana da dođu Vučić i Vulin, ali da nisu došli.

„Došlo je nas 2.000 i iza svakog čoveka stoji još ljudi – 20.000 nas sa Kosova i pozivamo Vučića i našeg ministra (Vulina) da nam se obrate i nećemo odustati od toga,“ rekao je Kostić, dodajući da od njih traži podršku za listu građanska inicijativa Srpska, koja objedinjuje “ sav naš narod koji je ostao dole“.

Na pitanje da li će ih neko primiti u vladi, Kostić je rekao da ne želi da ih bilo ko primi, već da im se obrati ispred Vlade.

25.10.2013 | 16:08

Vučić: Na Kosovo dolazim sa Vulinom

Izvor: Beta |

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obećao je Srbima sa Kosova, koji su se okupili ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, da će posetiti pokrajinu pre lokalnih izbora, zakazanih za 3. novembar.

Aleksandar Vulin (Foto novosti)

Pred više od 1.000 pristalica građanske inicijative „Srpska“, Vučić je rekao da će Kosovo posetiti zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom uprkos tome što je Priština Vulinu zabranila ulazak u pokrajinu.

„Ja vam kažem, a oni neka hapse koga god hoće. Zajedno sa Vulinom doći ću i posetiti sva vaša mesta na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Vučić je kritikovao izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska. „Srbija koja poštuje snagu i veličinu Turske nikada neće dozvoliti da je ponižavaju i ruše“, rekao je on.

25.10.2013 | 16:50

RS za izlazak Srba na izbore na KiM

Izvor: BetaBeograd — Milorad Dodik izjavio da Republika Srpska podržava stav državnog vrha Srbije da je potrebno izaći na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.Foto: Beta

Foto: Beta

„Jedina odgovornost leži na rukovodstvu Srbije i ako su oni procenili da treba izaći na izbore, naravno da i mi to treba da podržimo“, rekao je Dodik novinarima na beogradskom Sajmu knjiga.

On je dodao da se Republika Srpska protivi priznavanju Kosova od BiH, kao i da je njeno rukovodstvo iskazalo stav koji „korespondira sa zvaničnim politikom Srbije, i ostaće na tome“.

„RS i ja lično podržavamo politiku Srbije vezano za kosovsko pitanje, jer je to u Srbiji državno pitanje broj jedan“, rekao je Dodik.

25.10.2013 | 16:35

Štrahe: Kosovo nije Turska

Izvor: TanjugBeč — Turska nije Kosovo i Kosovo nije Turska, poručio je lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe povodom izjave turskog premijera Erdogana.Hajnc Kristijan Štrahe

Hajnc Kristijan Štrahe

„Da on sada u Evropi ima teritorijalne pretenzije je korak dalje od ponovnog uspostavljanja Osmanskog carstva koje želi Erdogan. To je sada konačno suvišan korak“, naglasio je on u saopštenju.

Turska, podsetio je Štrahe, nije deo Evrope i samo jedan najminimalniji deo na jugoistoku pripada Turskoj.

„Za to smo se pre više vekova borili i tako će uvek ostati“, naglasio je on.

„Najpre je Erdogan evropska društva minirao masom svojih državljana, koje on naziva svojim vojnicima, a sada otvoreno iznosi teritorijalne pretenzije u jednoj suverenoj evropskoj državi, Srbiji. To je apsolutno neprihvatljivo”, istako je Štrahe.

Prema njegovim rečima, cela Evropa treba da ustane protiv imperijalističkih ambicija Erdogana.

„Dovoljno smo snažni. Nismo mi ti kojima treba Turska, već Turska nas treba. Nakon konačnog prekida pristupnih pregovora potrebno je uputiti i jasan signal ukidanjem pomoći u visini od više stotina miliona Erdoganovom režimu“, smatra Štrahe i dodaje da posle toga Erdogan treba da vidi gde se nalazi.

25.10.2013 | 14:26

Vulin osuđen za krivično delo?

Izvor: TanjugPriština — Aleksandar Vulin mogao bi da bude prvi srpski zvaničnik koji će biti osuđen za krivično delo na Kosovu, piše dnevnik Koha ditore.(Tanjug)

(Tanjug)

„Ako kosovsko Tužilaštvo bude obezbedilo dovoljno dokaza o njegovom ilegalnom ulasku na Kosovo, Vulin može da bude osudjen sa 2.500 evra ili godinu dana zatvora, ako se protiv njega podigne optužnica, uhapsi i proglasi krivim“, naveo je prištinski list, precizirajući da je sud tužilaštvu dao rok od tri dana da priloži dokaze.

Glavni javni tužilac Okružnog tužilaštva u Mitrovici Šućeri Sulja rekao je za Koha ditore da ima nalog za početak istrage protiv Vulina, kao i protiv bilo kog drugog građanina koji je došao u sukob sa zakonom.

Kosovsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Vulina zbog, kako tvrde, neovlašćenog ulaska na Kosovo i od Osnovnog suda u Mitrovici zatražilo da izda nalog za hapšenje srpskog ministra.

Opšte odeljenje Okružnog tužilaštva u Mitrovici donelo je juče odluku o sprovođenju istrage protiv Vulina, zbog sumnje da je 17. oktobra, u neodređeno vreme, na neovlašćen način prešao na Kosovo, ne koristeći se zvaničnim prelazom, saopštilo je Tužilaštvo.

U saopštenju istaknutom na sajtu Tužilaštva navodi se da je Vulin ovim počinio krivicno delo neovlašćenog prelaza granične linije

Vulin je danas u Beogradu izjavio da nije dobio zvanične informacije od predstavnika međunarodne zajednice da postoji nalog za njegovo hapšenje, ocenivši da iza toga stoji Priština kojoj ne odgovara da Srbi izađu na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji.

25.10.2013 | 18:34 -> 00:24

Kosovski nalog za hapšenje Vulina

Izvor: Beta, RTS, Tanjug, Večernje novostiBeograd — Tužilaštvo u južnom delu Kosovske Mitrovice otvorilo je istragu protiv srpskog ministra Aleksandra Vulina i zatražilo izdavanje poternice za njim.

Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Istraga je pokrenuta „kako bi se utvrdilo da li je Vulin nelegalno ulazio na sever Kosova„.

Istragu je pokrenulo tužilaštvo u južnom delu Kosovske Mitrovice, koje je od tamošnjeg suda zatražilo i da izda nalog za hapšenje Aleksandra Vulina.

„Odluka je doneta jer postoji osnovana sumnja da je Aleksandar Vulin 17. oktobra 2013. u neutvrđeno vreme, bez odobrenja prešao granicu Kosova sa Srbijom, van ovlašćenog graničnog prelaza i ušao na teritoriju Kosova. Ovim je počinio krivično delo, ‘nedozvoljen prelaz granice’ po članu 146 stav 2 iz stava 1. Krivičnog zakonika Kosova“, navodi se u saopštenju Kancelarije vrhovnog tužioca Kosova.

Prema ovoj odluci, istraga počinje danas i na osnovu prikupljenih dokaza biće doneta odluka da li će protiv Vulina biti podneta prijava.

Vulin: Planski podižu tenziju

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da su takvi potezi usmereni na izazivanje revolta među Srbima kako bi odustali od lokalnih izbora 3. novembra.

Vulin u četvrtak po podne nije imao informaciju da Priština traži njegovo privođenje, ali je rekao da ga ne bi iznenadilo da Priština posegne za nasiljem, kao i više puta do sada, prenose „Novosti“.

„Takvi potezi planski podižu tenzije i usmereni su na izazivanje revolta među Srbima, kako bi odustali od izbora i propustili priliku da preuzmu vlast u svojim sredinama. Mene je Priština već dva puta hapsila i to za mene ne bi bilo novo iskustvo. Ali pokazalo bi da radim za dobro našeg naroda i da uspešno okupljam Srbe na KiM“, rekao je Vulin.

25.10.2013 | 12:32

Pantić: Izbori statusno neutralni

Izvor: TanjugKosovska Mitrovica — Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić kaže da će kompletan birački materijal na dan izbora mora biti statusno neutralan “inače izbora neće biti”.Foto: B92

Foto: B92

Pantić je istakao da kompletan birački materijal na dan izbora mora da bude statusno neutralan inače izbora neće biti i da međunarodna zajednica ima obavezu da poštuje Briselski sporazum.

„Kompletan izborni materijal i sve ono što bude pratilo izbore 3. novembra mora biti u duhu Briselskog sporazuma inače građani na Kosovu i Metohiji neće izaći na te izbore“, rekao je Pantić.

On je zamerio predstavnicima međunarodne zajednice što, iako zagovarju slobodu kretanja, ne vrše pritisak na institucije u Prištini kako bi se omogućilo srpskim zvaničnicima da borave na Kosovu.

„Međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost danas i sva odgovornost ukoliko ne bude uspešan izborni proces 3. novembra snosiće upravo ona i Priština a ne Srbi na Kosovu i Metohiji“, kazao je Pantić.

On je kazao da će Zajednica srpskih opština biti entitet bez obzira što Albanci pokušavaju da predstave Zajednicu kao nevladinu organizaciju i da izlazak na lokalne izbore 3. novembra ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

„To dobro znaju Albanci i činjenica da je ministru Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i raspisana poternica za njim, govori da Albanci znaju da će Zajednica srpskih opština biti nepremostiva brana tzv. nezavisnom Kosovu,“ rekao je Pantić.

Pantić koji je i kandidat za gradonačelnika severne Mitrovice na listi „Srpska“ istakao je da će 4. novembra nestati san Albanaca o nezavisnosti Kosova i to onog trenutka kada se stvori Zajednica, kada Srbi budu imali vlast u desetak opština u pokrajini i jasno poruče da ne priznaju kosovsku nezavisnost.

To će, po rečima Pantića, morati da uvaže i međunarodna zajednica i Albanci i zbog toga oni sve čine da Srbi ne izađu na predstojeće izbore, podsetivši da je svega desetak hiljada od 40.000 raseljenih koliko je iskazalo interesovanje za izbore dobilo pravo da glasa.

Pantić je poručio da će omalovažavanja, uvrede i poniženja trpeti do trećeg novembra, kada će Srbi izaći na izbore.

25.10.2013 | 10:31

„Izbori na Kosovu istorijski“

Izvor: TanjugKosovska Mitrovica — Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson kaže da su lokalni izbori 3. novembra od istorijske važnosti, jer će prvi put biti na čitavoj teritoriji Kosova.Foto: B92

Foto: B92

Džejkobson kaže da će to biti prilika da narod sam izabere ljude za koje smatra da će moći da ih povedu napred.

Džejkobson je rekla da će oni koji budu izašli da glasaju 3. novembra biti u prilici da biraju ljude koji će kasnije donositi odluke u njihovo ime, a koje se tiču načina na koji će njihov život biti uređen u jednoj opštini.

„Pravo pitanje je da li vi želite da izaberete osobu koja će vas voditi ili ćete to dozvoliti vašim susedima da to rade umesto vas. Ovo je prava prilika da svako iskaže svoje mišljenje, da digne svoj glas. Ljudi mogu da odluče da ne glasaju, ali svojim neglasanjem samo pružaju priliku drugima da iskoriste njihov glas“, istakla je američka ambasadorka.

Džejkobson je, u intervju Radiju „Kontakt plus“ u Kosovskoj Mitrovici, kazala da su izbori prilika da narod sam izabere ljude za koje smatra da će moći da ih povede napred i da unaprede život u opštini.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, američka ambasadorka u Prištini je kazala da će Zajednica biti u prilici da sarađuje, zajedno radi na svim pitanjima koja su od zajedničkog interesa svih njenih članica.

„Opštine često imaju zajedničke probleme, tako da ima smisla imati jedno telo koje treba da se bavi time. Osim zdravstva i školstva takođe su tu prostorno planiranje, ekonomski razvoj, gde će Zajednica imati puno toga da odradi“, rekla je Džejkobson.

Želim da naglasim da smo voljni i spremni da pomognemo, kazala je Džejkobson i naglasila da, koliko zna, Srbija će moći da nastavi da finansira i zdravstvo i školstvo, bez obzira na to da li će biti formirana Zajednica srpskih opština nakon izbora, jer je tako nešto dogovoreno Briselskim sporazumom.

„Takođe, postoje multietničke opštine i mislim da je Srbija posvećena da nastavi sa finansiranjem zdravstva i školstva i u tim opštinama“, rekla je ona, izrazivši nadu da na dan izbora neće biti incidenta.

Ambasadorka se osvrnula i na posete srpskih zvaničnika Kosovu, i istakla da je do sada bio popriličan broj poseta, uključujući i posetu srpskog premijera Ivice Dačiha prošle subote.

„Naravno da smatram da su međusobne posete dva suseda uvek dobrodošle i veoma važne, uključujući i posete srpskih zvaničnika u cilju promovisanja glasanja ovde na Kosovu. Istovremeno, kada su u poseti zvaničnici moraju ostati u okviru protokola“, ocenila je ambasadorka.

Ona ipak smatra da nije odgovarajuće da neko sa strane dođe i kaže ljudima na Kosovu za koga treba da glasaju, dodajući da je ispravno da ljudi dođu i da ohrabre građane da iskoriste svoje biračko pravo.

Džejkobson je rekla da će ambasada SAD imati posmatračke timove na terenu tokom održavanja izbora, jer žele da sve protekne na najbolji način i da Kosovo pokaže da je u stanju da organizije fer i demokratske izbore s obzirom na to, kako je rekla, da se to zahteva na putu Kosova ka Evropi.

Džejkobson je istakla da SAD za sada imaju 40 timova koji čine po dva člana, od čega će četiri tima biti raspoređena na severu Kosova, a 36 timova južno od reke Ibar i da će veoma blisko sarađivati sa posmatračima iz EU.

Ona je objasnila da zajedno sa ambasadama Norveške i Velike Britanije na Kosovu daju podršku lokalnim posmatračkim timovima koji su skup nevladinih organizacija koje će posmatrati izbore širom Kosova.

SAD, prema njenim rečima, ostaju snažno posvećene radu Kfora i svog učešća u snagama Kfora.

„Promene u brojnosti i rasprostranjenosti Kfora zavise od bezbednosne situacije. Ne verujem da će se brojnost Kfora smanjiti sve dok to ne budu zahtevali bezbednosni uslovi. Ne znam kada će se to dogoditi, ali sam sigurna da ćemo mi biti posvećeni snagama Kfora sve dok oni budu na Kosovu“, zaključila je Džejkobson.

25.10.2013 | 09:44

Napadnuta dva pripadnika KPS

Izvor: Beta, Tanjug

Leposavić — Dva pripadnika kosovske policije povređena su sinoć u Leposaviću, prilikom intervencije u jednom od tamošnjih lokala u kojem je došlo do tuče.

Zatvorite ovde celokupan tekst članka

Pripadnici KPS kod Gazimestana (Fonet, arhiva)
Pripadnici KPS kod Gazimestana (Fonet, arhiva)

Lekarska pomoć im je ukazana u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, saznalo se jutros.

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić izjavio je Tanjugu da se incident dogodio oko 22.30 sati u kafe baru „Student“ i da je do napada došlo kada su policijski službenici reagovali kako bi zaustavili tuču.

„Odmah nakon napada policija je angažovala veći broj policijskih službenika, kao i pripadnika regionalne istražne jedinice i izvršila pretres na pet lokacija u kojima osumnjičeni žive i jednog kafe bara koji je u vlasništvu jednog od osumnjičenih“, rekao je Bojić.

On je naveo da su privedene četiri osobe, protiv kojih su podnete prekršajne prijave, i najavio da će policija i ubuduće oštro reagovati u slučaju napada na njihove pripadnike.

Slučaj je okarakterisan kao napad na ovlašćenja službena lica prilikom izvršenja zadataka, a u narednom periodu svaki napad na policijske službenike naići će na oštar odgovor policije i biće preduzete najstrože zakonske mere protiv izvršioca, rekao je Bojić.

1 thought on “25.10.2013 |08:00-23:55 Zahuktala se izborna kampanja! Već postaje nepodnošljivo slušanje i gledanje predizbornih obećanja! Ta nervoza odslikava se i na obične građane koji trpe pritisak onih „neobičnih“! Pregovorima Srbija predavši Kosavo u nadležnost Šiptarima, Albancima, Turcima nije ni čudo što čujemo najavu onog što sledi upravo sa Turske strane!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s