12.09.2013 |08:00 – 23:55 Vulin počeo sa raspuštanjem i poništavanjem Srpskih institucija na KiM i postavkom privremenih institucija sa ljudima iz njegovog miljea, dok ne prođu Šiptarski izbori koji će po tom prelaznom postupku prepustiti formiranje opština na KiM po Šiptarskom sistemu u institucijama Kosova!


12.09.2013 | 08:17

Kancelarija za KiM apeluje na jedinstvo Srba

Izvor: KIM

Kancelarija  za  Kosovo  i  Metohiju  najoštrije  osuđuje napad  članova  SLS-a  na  Srećka  Spasića,  člana  privremenog  organa  opštine Vitina  i  kandidata  za  predsednika  opštine  Klokot,  ispred  jedinstvene  srpske  liste, podržane od strane Vlade Republike Srbije.

Pretučeni S. Spasić (Foto TV Most)

Kancelarija  za  Kosovo  i Metohiju putem saopštenja apeluje  na  Srbe  na  Kosovu  i Metohiji  da  se  uzdrže od međusobnih sukoba, koji u ovom trenutku mogu biti vrlo opasni i imati dalekosežne posledice.

“Od  nadležnih  organa  tražimo  da kazne  počinioce  napada  na Srećka Spasića  i  da  svim stanovnicima Kosova i Metohije obezbede siguran i bezbedan život”, zaključuje se u saopštenju.

Srećka  Spasića  su  oko  18  časova  u  kancelariji  direktora  osnovne  škole  „Marko Rajković“ u Vrbovcu pretukli, prema saopštenju kancelarije za KiM, članovi SLS i pri tome mu naneli ozbiljne povrede glave.

Srećku Spasiću je  prva  pomoć  ukazana  u Domu  zdravlja  u Vitini,  a  potom  u  Bolničkom centru u Gnjilanu i u ordinaciji u Šilovu.

12. 09. 2013. 01:14 | foto: Fonet, Beta

Beograd dotukao Sever

Odlukom da „nezakonito“ raspusti skupštine opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica, Vlada Srbije juče je konačno realizovala pretnje koje je mesecima, primoravajući ih da rade protiv sebe i svog naroda, upućivala Dragiši Vasiću, Dragiši Miloviću, Slaviši Ristiću, Dragiši Vlaškoviću i njihovim saradnicima.

Protest u Kosovskoj Mitrovici (Foto-arhiva)

Pošto nisu poklekli ucenama i pretnjama, a nisu pristali ni da budu kupljeni, četvorica predsednika opština odlaze pravnim nasiljem, ali uzdignute glave i sa velikim ugledom u srpskom narodu Kosmeta, a i dobrog dela Srbije.

Samardžić: Akt državoubica

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić optužio je Vladu Srbije da je odlukom o raspuštanju četiri opštine na Severu prekršila Ustav i zakone Srbije i donela antidržavnu odluku.
– Ovo je akt protiv države i akt državoubica – rekao je Samardžić.

Umesto pravih predstavnika naroda, izabranih na izborima, koji imaju podršku 95 odsto Srba, do 3. novembra, kada bi trebalo da se održe izbori koje je raspisala predsednica Kosova, opštinama na severu Kosova rukovodiće, kako saznaju „Vesti“ poslušnici i kandidati Beograda sa liste „Srbija“ za predsednike opština.
U Leposaviću će to biti Dragan Jablanović, u Zvečanu Ivan Teodosijević, u Zubinom Potoku Stevan Vulović, u Kosovskoj Mitrovici Krstimir Pantić. Nezvanično, članovi privremenih organa još se traže jer mnogo Srba odbija da učestvuje u ovim telima.
– Očekivali smo ovakav potez, još letos Dačić nam je pretio raspuštanjem jer nismo hteli da ga sledimo na njegovom putu integracije Severa u nezavisno Kosovo i nismo hteli da učestvujemo na izborima koje organizuje Hašim Tači. Narod severnog Kosova zna ko smo, šta smo i kako smo radili, ogorčenje je ogromno – kaže Stevan Božović, predsednik opštine Zubin Potok.

Privremeno na čelu Kosovske Mitrovice: Krstimir Pantić

On naglašava da će odbornici raspuštenih skupština nastaviti da deluju kroz Skupštinu AP Kosova i Metohije „koju niko ne može ukinuti i koja je jedini legitimni predstavnik srpskog naroda na severu Pokrajine“.
Veruje se da je odluku Vlade Srbije da raspusti četiri skupštine opština ubrzala sednica Skupštine opštine Leposavić, koja je bila zakazana za 12. septembar i na kojoj je trebalo da se usvoji odluka o bojkotu Tačijevih izbora. Slična sednica održana je nedavno u Zvečanu, a prekjuče je trebalo da se održi i u Kosovskoj Mitrovici.

Upravljački tim

Vlada je saopštila da je formirala Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Nije saopšteno ko je u timu, ali je ranije procurilo da je predsednik Dragan Jablanović, a članovi Ljubomir Marić, Dejan Radojković i Igor Kalamar. Da li je bilo promene i dopuna znaće se uskoro. Glavni zadatak „tima“ je da izradi Statut Zajednice srpskih opština.

Dosadašnji predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović ističe da za raspuštanje SO Zubin Potok i Zvečan možda i postoji neko pravno opravdanje jer im je istekao mandat, a izbore koji su organizovani u maju Vlada Srbije nije priznala. On, međutim, naglašava da za raspuštanje SO Leposavić i Kosovska Mitrovica nije postojao ni jedan jedini normalan razlog.
Odbornici SO Zvečan su odlučili da nastave rad sve dok se o briselskom sporazumu ne izjasni Ustavni sud Srbije. Bojim se da sadašnja situacija ne dovede do destabilizacije severa Kosova, kaže Milović.
Strahuje i Zlatibor Đorđević, predsednika Udruženja Stara Srbija.
– Raspuštanje opština, iako očekivano, moglo bi destabilizovati ionako haotičnu situaciju na severu. Narod je listom protiv izbora, pritisci da se podrži integracija u Tačijevu državu se pojačavaju, ljudima se daju razna lažna i druga obećanja, sve to moglo bi da eskalira – kaže Đorđević.

Prinudna uprava i u strankama

Haotično je i odborima SPS-a i SNS-a. Jedni su za izlazak na izbore, drugi za bojkot. Primera radi, u Leposaviću se SPS raspao na nekoliko frakcija. Predsednik SO Leposavić i predsednik AP KiM Slavko Stevanović je za bojkot, a potpredsednik opštine Radoš Mihajlović je za izlazak na izbore. U SNS-u Kosovska Mitrovica dvojica čelnika su takođe na različitim stranama: Krstimir Pantić je za izlazak na izbore i kandidat je za budućeg predsednika opštine, dosadašnji „gradonačelnik“ Dragiša Vlašković je za bojkot. Mnogi odbijaju da se nađu na listama i učestvuju na izborima. Postoji mogućnost da centrale, nakon skupština opština, raspuste i odbore ovih stranaka.

Mogući „naslednici“

„Vesti“ su ranije pisale o mogućim „naslednicima“ smenjenih gradonačelnika na Severu. Tako bi upravljanje opštinom Kosovska Mitrovica privremeno preuzeo Krstimir Pantić, dok bi predsednika opštine Leposavić zamenio socijalista Radojko Mihajlović. Opštinu Zvečan navodno bi trebalo da preuzme socijalista Miško Acić. Najviše su se lomila koplja oko Ristićevog naslednika u Zubinom Potoku, pa je odluka navodno pala da to bude Branko Prodanović.

12.09.2013 | 14:39

Klokot: Branimir Stojanović posetio Spasića

Izvor: Radio Klokot |

Nakon incidenta koji se juče dogodio u Vrbovcu, kada su kandidata za gradonačelnika opštine Klokot Srećka Spasića, fizički napali članovi SLS-a, njega je danas posetio šef biroa kancelarije za KiM u Gračanici Branimir Stojanović sa svojim saradnicima, javlja Radio Klokot.

Srećko Spasić i Branimir Stojanović (Foto Radio Klokot)

Branimir Stojanović osudio je fizički napad na Spasića i pozvao međunarodnu zajednicu i policiju da sankcionišu napadače.

“Ovo što se dogodilo je sramota. Ovo je nešto što smo znali da će se dogoditi, i sve vreme smo na to upozoravali međunarodne faktore da se ozbiljno pozabave njihovom spremnošću na ovakve agresivne postupke koji ozbiljno remete i utiču na sam izborni i predizborni proces. Očekujem da svi oni koji su u ovome učestvovali budu oštro sankcionisani čime bi se poslala jasna poruka onima koji bi se u buduće latili ovakvih stvari”, kazao je Stojanović.

Kako javlja Klokot radio, Žarko Dejanović koji je zajedno sa svojim sinom i bratom fizički napao Spasića je predsednik Skupštine opštine Klokot, takođe je zaposljen i u odeljenju Osnovnog Suda u Kosovskoj Mitrovici sa sedištem u Ranilugu, institucije koju finansira Vlada Srbije.

Njegov brat, navodi dalje ovaj radio, Božidar je u Srednjoj Ekonomsko-tehničkoj školi u Vrbovcu zaposljen na poslovima računovodstva, a ujedno ispred kosovskih institucija obavlja funkciju direktora ove škole.

Stojanović je istakao da će Vlada Srbije žestoko sankcionisati sve one koji su na državnom budžetu, a rade protiv njenih interesa.

“Oni koji učestvuju u ovakvim stvarima, naročito u nasilnim akcijama, koje direktno ugrožavaju bezbednost ljudi, biće žestoko sankcionisani i očekujte reakciju u naredih nekoliko dana. Nećemo tolerisati da oni koji su finanasirani od strane Republike Srbije, koji su na odgovornim funkcijama budu deo ovakvih prljavih poslova”, kazao je on.

Srećko Spasić kandidat građanske inicijative “Srbija” za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, kaže da je ovaj fizički napad na njega politički motivisan i da iza njega stoji SLS, ali da ga neće pokolebati.

“Ovo može da nas ohrabri, kako bi smo pokazali da nismo uplašeni I da nastavimo da se borimo”, naveo je Spasić u izjavi Kloko radiju.

Spasića su danas posetili i Milenko Nikić savetnik ministra Aleksandra Vulina, kao i Vladeta Kostić načelnik Kosovskog okruga. Kostić je ovaj incident okarakterisao kao divljačko ponašanje pojedinaca iz SLS-a.

“Prema informacijama koje imamo tamo su bili istaknuti funkcioneri SLS-a Iz Opštine Klokot i nedopustivo je da se u službene prostorije”, kazao je Kostić.
Fizički napad na Spasića je prijavljen Kosovskoj policiji, a po rečima regionalnog portparola Ismeta Hašanija ovaj slučaj je predat tužilaštvu.

12.09.2013 | 10:36

Krstimir Pantić predsednik privremenog organa K. Mitrovice

Izvor: Beta |

Vlada Srbije imenovala je Krstimira Pantića za predsednika privremenog organa Kosovske Mitrovice čija ja skupština opštine raspuštena pre dva dana, objavljeno je u poslednjem „Službenom glasniku“.

K. Mitrovica (Foto Focus news)

Vlada Srbije je u utorak, 10. septembra raspustila skupštine četiri opštine na severu Kosova – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Za članove privremenog organa u Kosovskoj Mitrovici imenovani su Dragiša Vlašković, Dragan Radisavljević, Aleksandar Spirić i Ninislav Đerić.

Vlada je za predsednika Privremenog organa opštine Leposavić imenovala Dragana Jablanovića, a za članove Dobrivoja Đurđevića, Zorana Todića, Marka Kuzmanovića i Radoša Mihajlovića.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan je Dragan Nedeljković, a članovi su Ivan Todosijević, Siniša Milosavljević, Milivoje Galjak i Miodrag Acić.

Za predsednika Privremenog organa Opštine Zubin Potok imenovan je Stevan Vulović, a za članove Nemanja Jakšić, Dragiša Jovanović,Bojan Perović i Latinka Utvić.

U Zvečanu i Zubinom Potoku su maja održani lokalni izbori, ali ih Vlada Srbije nije priznala. Skupštinama opština Leposavić i Kosovska Mitrovica nije istekao mandat.

12.09.2013 | 08:45

Leposavić: Vulin na imenovanju organa opštine

Izvor: KIM |

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin prisustvovaće uručenju rešenja o imenovanju predsednika i članova privremenog organa opštine Leposavić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da će rešenja predsedniku i članovima privremenog organa opštine biće uručena u zgradi opštine Leposavić u 12 časova.

Vlada Republike Srbije donela je odluku o raspuštanju Skupštine opštine Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

LEPOSAVIĆ  – Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin izjavio je da promena opštinskog rukovodstva na severu Kosova ne znači promenu politike očuvanja Kosova i Metohije.

Vulin je u Leposaviću prisustvovao uručenju rešenja o imenovanju predsednika i članova privremenog organa opštine Leposavić a nakon toga je pozvao Srbe da glasaju na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu za listu koju je podržala Vlada Srbije.

“Ovo jeste promena rukovodstva, ali nije promena politike očuvanja Kosova i Metohije i nije promena politike očuvanja interesa Republike Srbije i na ovim prostorima,”- rekao je Vulin. ,

Vulin se zahvalio dosadašnjem predsedniku opštine Leposavić Dragiši Vasiću za koga je rekao da je „čestit čovek i dobar Srbin“ i opštinskom rukovodstvu u Leposaviću na, kako je istakao, čestitom i vrednom radu.

“Hoću da kažem i u ime budućeg rukovodstva i Vlade Srbije da ni jedan projekat koji je započet neće ostati nezavršen. Završićemo i most i ulice koje smo planirali i sve što se ovo rukovodstvo dogovorilo – za nas njihova reč važi,”- rekao je ministar.

Vulin koji je i predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju istakao je da smena opštinskog rukovodstva nije promena politike.

“Oni koji su ih zamenili su podjednako dobri Srbi i podjednako dobri ljudi i podjednako sposobni. Ovde nema neprijatelja, ovde nema sukoba i ovo je dokaz jedinstva, jer nema boljeg dokaza jedinstva među Srbima od prihvatanja odluka Vlade Srbije,”- kazao je Vulin.

„Ja sam sa Dragišom Vasićem lomio hleb i proveo važnih i velikih godinu dana svog života. Ponosan sam zbog tog vremena i svega što smo zajedno uradili,“- napomenuo je on.

Poželevši sreću onima koji su danas zvanično preuzeli odgovornost za,kako je rekao, „važnu funkciju u istorijskim vremenima,“ Vulin je pozvao Srbe da glasaju na predstojećim izborima i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština.

“Želim da pozovem Srbe da budu jedinstveni, želim da ih pozovem da glasaju za listu koju podržava Vlada Srbije, želim da znaju da se Vlada Srbije neće pomeriti sa ovog prostora da nećemo prestati sa davanjima, da nećemo gasiti radna mesta a da bi smo uspeli u budućem vremenu da sve to sačuvamo mi moramo da formiramo Zajednicu srpskih opština,”- istakao je Vulin.

On je istakao da ovi izbori nisu ni o čemu drugom nego o Zajednici srpskih opština i naglasio da će, s njenim formiranjem, Srbija imati zakonski i ustavni mehanizam da nastavi da finansira sve što je radila i do sada.

“Ne budemo li uspeli, a Priština radi sve što može da Zajednica srpskih opština ne zaživi i da naši organi i gradonačelnici ne budu izabrani, da lista koju podržava Vlada Srbije na lokalnim izborima ne prođe dobro, ne budemo li u tome uspeli – onda smo svi zajedno u problemu,”- rekao je ministar.

Za predsednika privremenog organa opštine Leposavić na osnovu odluke Vlade Srbije imenovan je Dragan Jablanović koji je u prisustvu Vulina preuzeo dužnost od dosadašnjeg predsednika opštine Leposavić Dragiše Vasića.

Jablanović je kazao da je dužnost predsednika privremenog organa opštine Leposavić preuzeo zato što voli svoju zemlju i da bi dao svoj doprinos opstanku svih na ovom području jer je shvatio da je „ovo vreme kada ne treba da rade emocije već mudre odluke”.

“Svi želimo da Srbija ostane ovde i da večno ostane prisutna na ovim prostorima. Shvatio sam da situacija vodi u pravcu ostajanja Srbije i ja sam ubeđen da će građani to razumeti,”- rekao je Jablanović.

On je ukazao na potrebu izlaska na predstojeće izbore i izbora liste iza koje je stao zvanični Beograd.

Za nove članove opštinskog veća u Leposaviću imenovani su Dobrivoje Đurđevicvh (Pokret socijalista) Radoš Mihajlović (Sosijalistička partija Srbije) Zoran Todić (Srpska napredna stranka) i Marko Kuzmanović (Socijalistička partija Srbije).

12.09.2013 | 09:07 > 09:37

“Dogovor!?”: Stević i Stojanović o porukama Beograda pred izbore

Izvor: KIM |

Večeras je na programu novo izdanje emisije “Dogovor!?”. Zvonimir Stević i Branimir Stojanović prenose stavove političkog vrha Beograda o predstojećim izborima na Kosovu.

Poslanik Socijalisticke partije Srbije i predsednik pokrajinskog odbora SPS-a na Kosovu, Zvonimir Stević, i kandidat za gradonačelnika Opštine Gračanica Građanske liste “Srbija” i šef Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Gračanici, Branimir Stojanović pozvali su u emisiji Srbe sa Kosova da u što većem broju izađu na lokalne izbore koji su raspisani za 03. novembar. Ističu kako je glasanje za listu, koju je podržao Beograd  najbolji put ka jačanju uticaja Srbije na Kosovu.

Emisiju “Dogovor!?” možete pratiti večeras od 20 sati na televizijama Centar, Puls, Herc, Mir kao i na radio stanicama članicama Kosma mreže.

“Dogovor!?”  mozete pratiti u istom terminu na nasem sajtu.

12.09.2013 | 09:35

Ivanović: Problem naziv liste, a ne tehnički nedostaci

Izvor: RTS |

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović izjavio je da Centralna izborna komisija Kosova listu čiji je on nosilac nije proglasila zbog njenog naziva, a ne zbog tehničkih nedostataka, kako im je saopšteno.

Oliver Ivanović (Foto arhiva KIM)

„Mi smo dobili pismo CIK-a da lista sadrži tehničke nedostatke, ali to nije glavni razlog za neoveravanje naše liste, nego naziv, a to je ono što niko neće da nam glasno kaže“, rekao je Ivanović za RTS.

Ivanović je rekao da naziv liste „Srbija, Demokratija, Pravda“ predstavlja „brend“ i dodao da će do 14. septembra tehnićki nedostaci biti otklonjeni.

„Očigledno je da je problem naziv, a kako to da crnogorska lista ne smeta?“, dodao je on.

Upitan da li će eventualna promena naziva liste uticati na birače, Ivanović je rekao da ima vremena u predizbornoj kampanji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s